Ymerdrys
Hjemmelavet Ymerdrys er så lækkert og super nemt at lave.
Det er perfekt til at få brugt en rest rugbrød og det var ofte min hverdagsmorgenmad, da jeg lige var flyttet hjemmefra – for jeg forbandt det med feriestemning hos mine bedsteforældre, og nu hvor jeg kunne bestemme selv, så …
Min familie og jeg er vilde med det sprøde søde drys. Spist som drys på ymer eller andre surmælksprodukter, koldskål, eller den klassiske gammeldaws æblekage med flødeskum og æblegrød.
Prøv også: opskrift på de lækreste kanelsnegle >>
Arbejdstid 10 min.
Antal 8 pers.
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Ymerdrys
- 200 g rugbrød
- 2 spsk brun farin
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Kom rugbrød og farin i en foodprocessor og kør til det er smuldret og finthakket.
Fordel på en bageplade med bagepapir. Rist det i ovnen i 10 minutter ved 175 grader varmluft. Vurder derefter, om det skal have længere tid og hvis det skal, så sæt ovnen på tørrefunktion ved 100 grader eller skrue ned til 100 grader og bag til det er sprødt og lækkert – hold øje med at det ikke brænder på!
Lad det køle af på bradepanden, inden det hældes i et glas.
Hvordan kan det holde en mdr. ca. Normalt rugbrød kan jo ikke. Skal det i køleskab og går det at putte det i en kagedåse. Har lige det til perfektion efter din opskrift, og har tænkt mig at give min syge nabo en portion. Spændende hvordan det smager, men det gør jo de fleste af dine opskrifter❤️
Hej Tove
Hvor er det en sød og betænksom ide ♡
Holdbarheden ift alm rugbrød forlænges væsentligt ved at ymerdrysset bages, så væden fordamper og det bliver sprød + sukker har en helt naturlig konserverende evne. det er blot vigtigt at det bages til det er lækkert sprødt.
Det skal endelig ikke opbevares i køleskab, men lufttæt ved stuetemperatur – fx i en småkagedåse eller anden beholder.
Mange tusind tak for din søde hilsen og rigtig god fornøjelse med det
Kh Ann-Christine
Lækkert😋 og dejligt med opskrifter der mindsker madspild😊👏🙋♀️
Tusind tak for din søde hilsen :)
– i søgefunktionen på Valdemarsro og i appen, kan du filtrere mine opskrifter på tema + restemad og få alle mine ‘undgå madspild’ opskrifter
Kh Ann-Christine
Vi har lige forsøgt at lave det. Ikke den store succes. Først de 10 min på 175 gr, da var det stadig fugtigt, skruede ned til 100 gr og 4 min mere – og det var meget sort i kanten og resten er klistret sammen så det skal blendes igen.
Hej Dorthe,
Alle ovne er forskellige, så bagetid og temperatur kan variere – særligt i opskrifter som denne, hvor det er vigtigt at sukkeret karamelisere, samtidig med at rugbrødet tørre og ristes nænsomt uden at brænde på. Derfor hold godt øje med det, så det ikke bliver sort i kanten.
Det kan også være din ovn lukker meget tæt og at rugbrødet har været godt fugtigt og ikke daggammelt tørt brød – så vil det være en fordel med lavere temperaturer, længere bagetid og at åbne ovnen nogle gange, så dampen kan slippe ud.
Kh Ann-Christine
Hvordan får jeg opskrifterne på engelsk?
Jeg så et sted på din website hvor jeg kunne vælge mellem engelsk og dansk men jeg kan ikke finde det igen
Jeg bor i Canada og vil gerne dele dine helt fantastiske opskrifter
Tusind Tak
Else Marie Regier
Jeg har ikke oversat mine opskrifter til engelsk, så bedst bud må være at slå ‘translate’ til på browseren, fx chrome
Tak for din søde hilsen, hvor er det dejligt at høre.
Måske mine kogebøger på et tidspunkt udkommer på engelsk :)
Kh Ann-Christine
Hvor længe kan det holde sig? Jeg har tænkt mig at bruge glutenfri rugbrød.
Holdbarhed står i opskriften – i den lyserøde boks lige under opskriftens navn :)
Hvor blev jeg glad for at finde denne opskrift.
Jeg bor i Sverige og her kan man ikke få ymerdrys. De har 117 forskellige slags müsli og andre drys, men stort set alle indeholder nødder, som jeg ikke spiser.
Plejer derfor at handle ymerdrys i Danmark, men det er jo ikke muligt lige pt.
Men jeg skal helt klart prøve at lave det selv.
Så enkelt, at jeg undrer mig over at jeg ikke har tænkt på det før 😄😄
hvor skønt! Det er jeg glad for at du kan have glæde af :)
Rigtig god fornøjelse
Kh AC
Hvor længe kan det holde sig ?
Det vil jeg lave med dadler lyder vildt lækkert
Hej Anna
Du kan se holdbarheden i opskriftsboksen, lige under opskriftsnavnet.
Rigtig god fornøjelse :)
Kh Ann-Christine
Jeg elsker din ymerdrys lavet af rugbrød. Som diabetiker kan jeg lave den med lige præcis den rugbrød der er egnet til mig, og i stedet for sukker kan jeg anbefale at lave den med sukrin
Hvor er det skønt at høre! Tusind tak for din søde hilsen og fine tilbagemelding på opskriften ♡
Kh Ann-Christine
God opskrift, som altid fra Valdemarsro!
Mit første forsøg brændte dog på, så jeg har justeret fremgangsmåden:
“…Rist det i ovnen i 15-20 minutter ved 160 grader varmluft, til det er sprødt og lækkert.
Rør rundt og hold øje undervejs, så det ikke brænder på!
Lad eventuelt stå fem minutter i slukket åben ovn derefter.
…”
Vh
Lars
Hej Lars
Mange tak for din fine tilbagemelding.
Temperatur og tid kan variere en del fra ovn til ovn, i min ovn passer det fint med det angivede. Men jeg har lige tilføjet at man skal holde øje med det i opskriften :)
Kh AC
Jeg kan ikke lade være med at komme med et lille tips. Jeg laver også selv rugbrødsmusli og spiser ovenpå min cheasy om morgenen. Udover det ristede rugbrød tager jeg 2 dl havregryn, 2 dl. spelt- el. bygflager, rister på panden i 20 g. smør og 4 spsk. honning (Pas på det ikke brænder på), afkøler og blander det med det ristede rugbrød, samt 1 dl. rosiner, og evt. hakkede mandler. Mums :-)
Go´ appetit.
Bh
Vibeke
Uhm, det lyder dejligt. Nærmest en granola med rugbrød! Det skal testes :)
Tak for tip
MMhh… god idé med rugbrødscrunch. Er jo perfekt når rugbrødet begynder at blive lidt halvtørt og kedeligt. Den skal ovenpå min yoghurt!
Tak for inspiration. Kh. Christina
Selv tak – god fornøjelse med det :)
Kh AC
Det skal jeg da lige have prøvet næste gang jeg har en rest rugbrød. Som en variant til havregrynenen :-)
Havregryn er også dejligt, men det er også sommetider godt med lidt nyt :)
Hej. Jeg synes det lyder fristende. Skal rugbrøddet være med eller uden kerner?
Hilsen Tina
Jeg bruger det vi har, og det er altid med kerner. Begge dele kan fint bruges :)
Kh AC
jeg er og bliver en rugbrødspige – og denne variant lokker :) lige pt. snacker jeg sprøde rugbrødsskiver bagt i ovn med rosmarin, flagesalt og olivenolie. de er altid en vinder.
Uhmm, det lyder virkelig også toplækkert!
Prøv også at pensle rugbrødsskiver med lakridssirup og rist det i ovnen. Haps! :)
Rugbrødsdrys bringer minderne frem hos rigtig mange :-)
jeg arbejder i en institution, som ernæringsassistent, og når jeg laver rugbrødsdrys…. Ja…. Så kan jeg hører på forældrene og resten af personalet at det bringer minder frem ;-)
Og hvis der er noget som rigtigt kan bringe minder frem, ja, så er det jordbærgrød… Så kommer forældrene og fortæller om deres bedsteforældre… Tænk hvis børnene, når de bliver voksne tænker på min jordbærgrød… Så ville jeg være stolt.
Kh
Hanne
Ps. Prøv at komme lidt kakaopulver i det revne rugbrød, før det kommer i ovnen:-) Mums siger jeg bare:-)
Kære Hanne,
Jeg håber din jordbærgrød vil blive husket! Og hvor er det dejligt at høre at resten af personalet og forældrene påskønner dit arbejde! :)
Og jeg ønsker mig så meget, at alle institutioner skulle have et køkken med passionerede madglade mennesker :) Alle de minder, rare oplevelser og god ernæring der er omkring ordentlig mad, det ville jeg sådan ønske var en helt naturlig del af vores børns liv – også i institutionerne …
Dit tip med kakaopulver skal jeg huske næste gang.
Kh Ann-Christine
Rugbrød og surmælksprodukter går bare så godt i spænd, især med et drys brun farin og kolde bananskiver – mmh.
– Anne
Uhm, ja – det er et godt match!
Vi har rugbrød i fryseren som godt nok skulle bruges til øllebrød, kan det bruges?
Ja, sagtens.
Ser lækkert ud. Tror jeg skal laves til børnene derhjemme, kan være at morgenmaden i hverdagene så frister lidt mere :)
Det er i hvertfald et forsøg værd, og med små pære- eller æbletern og masser af kanel, så er det perfekt for årstiden :)