Vikingegryde
Vikingegryde er en herlig fyldig ret til hverdage og til hyggelige dage med bål i haven og hvor gryderetten kan tilberedes i en gryde over bålet på ægte vikingemanér
Den kan nu også fint tilberedes i køkkenet ved komfuret og den er tilmed ret hurtig og nem at tilberede. Under opskriften er der lidt tips til variation af retten og til hvordan man kan få endnu flere grøntsager i.
Vikingegryde er en skøn efterårsret til disse dage med lidt ustadigt vejr og perfekt til en regnvejrsdag som i går.
Prøv også: min bedste opskrift på svensk pølseret >>
Arbejdstid 20 min.
Antal 4 pers.
Kan fryses Ja
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Vikingegryde
- 5 skiver bacon
- 250 g champignon, skåret i kvarte
- 400 g kyllingefilet, i tern
- 2 løg, finthakket
- 3 fed hvidløg, finthakket
- 300 g squash, groftrevet
- 150 g wienerpølser, skåret i skiver
- 1 tsk røget paprika
- 2 tsk sød paprika
- 1 tsk tørret oregano
- 1 spsk hvedemel
- 2 dl grøntsagsbouillon
- 100 g koncentreret tomatpuré
- 1 dåse hakkede tomater
- 2 rød peberfrugt, i små tern
- 1,50 dl piskefløde
- salt
- sort peber, friskkværnet
- Til servering
- 3 dl basmati ris, kogt efter anvisning på pakken
- 1 håndfuld bredbladet persille, grofthakket
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Steg bacon sprødt i en sauterpande eller stegegryde. Læg den sprøde bacon til side på et stykke køkkenrulle.
Kom lidt olie i den samme sauterpande eller stegegryde og skrue op for varmen. Steg champignon og kylling ved høj varme, under omrøring til de er brunet af.
Skrue helt ned for varmen og tilsæt løg og hvidløg. Sauter under omrøring til løgene er bløde. Skær den sprødtristede bacon i mindre stykker og tilsæt bacon, samt squash, pølser, røget paprika, sød paprika, oregano. Rør det godt sammen.
Rør hvedemel ud i et glas med grøntsagsboullion og tilsæt blandingen samt tomatpure og hakkede tomater til retten. Rør godt igennem, læg låg på og lad den lækre vikingegryde simre i 15 minutter. Kog imens ris efter anvisning på emballagen.
Rør finthakkede peberfrugter i gryderetten og smag til med piskefløde, salt og friskkværnet peber.
Server med ris og et drys bredbladet persille
Har netop lavet Viking gryde og nøjjjj den vagte smilende ansigter på jobbet 🙈
Tak for dejlig opskrift.
Jeg udskiftede squash med rød peber og det smagte super godt 😋😋
Hej!
Hvilken fløde bruger du?
Mvh, Merete.
Hej Merete
Piskefløde 38 %
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine
Vi har svært ved at finde Wiener Pølser, – hvad er det ved disse pølser i smagen, som retten skal have? Er der alternativer?
Kh Charlotte
Hej Charlotte
Wienerpølserne er de helt almindelige grillpølser, uden ekstra tilsat smag (som fx ost, chili mv)
Du kan også bruge andre pølser, som fx kålpølser mv
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej
Lavede vikingegryde med lammekød.
Desværre synes jeg ikke smagende komplementerede hinanden. Lammekød passer ikke sammen med paprika og tomat efter min smag.
Jeg tænker til kylling eller svinemørbrad (mørbradgryde) passer det bedre.
Hej Lone
det er selvfølgelig smag og behag, jeg kan godt selv lide lam også med tomat og paprika.
Du må endelig prøve den med kylling næste gang, det er min favorit til denne ret :)
Kh Ann-Christine
Den ser lækker ud. Hvor lang tid før kan man lave den? Jeg skal lave til 20 mennesker og er lidt presset på tiden lige op til, så kunne være dejligt hvis den kunne forberedes i god tid.
Tak for mange dejlige opskrifter.
Bedste hilsner Stine
Hej Stine
Tak for din søde hilsen :) Den kan fint laves 1-2 dage før og varmes blot godt igennem inden servering
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Kunne man evt. bruge Bacontern istedet for skiver (har ret svær ved at skaffe ho’ bacon i skiber her)? Hvor mange gram bacon bruger du ca.?
Tak!
Omkring 100-125 gram, og du kan fint bruge bacon i tern
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Kan så fortælle det er en super opskrift også med fasanbryster.
Det kan jeg snildt forestille mig! Mange tak for din søde hilsen og tip
Kh Ann-Christine
Detskal prøves med fasanbryster i aften 😉
Hilsen Birgitte
Og tak for inspiration 🥰
Hej Ann-Christine,
hvor stort en doser bruger du som 1 dåse: en almindeligt lille dåse med 400g? 1000 tak!
Kh Kirsten
Hej Kirsten
Ja, 400 g
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hvordan koger du risene på bålet?
Rigtig god ret. Har lavet den flere gange 😊 Synes dog de 40 min er lidt optimistiske.
Jeg har lavet denne opskrift flere gange og børnene elsker den, især min søn som også hjælper med at lave det.
Jeg tænker at lave det igen snart men jeg tænkte at skifte kødet ud, hvordan tror du mon det kunne være med noget rådyrkød i?
mvh Monica
Hej,
Kunne du sætte ris samt evt ekstra grønsager på ingredienslisten, jeg bruger dine madplaner og køber ind efter indkøbslisten.
Hej Claus,
Ja, Ris er nu på ingredienslisten :)
Håber du er glad for indkøbslisten og premium
Kh AC
Såååå god opskrift! Den er helt klart blevet en af mine yndlingsretter;)
hvor er det dejligt at høre
Glædelig jul
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Hej, kan man lave kartoffelmos til istedet for ris? ?
Ja, sagtens :)
Kh AC
Det bacon du skriver, når jeg nu kun bruger kalkunbacon, hvilken fedt type vil jeg skulle bruge?
Vi er nemlig ikke så glade for Fedtsmagen fra grisebacon.
Men opskriften lyder fantisk.
Mvh.
Simone
Hej Simone,
Det kommer sig ikke så nøje i denne opskrift, det er primært den røgede smag fra baconen der gør jeg kommer bacon i.
Så brug bare olivenolie eller smør efter smag og behag
Kh AC
Ville det være muligt at udskifte kødet med bælgfrugter?
Eks. Ville linser så ændre i væskemængden?
Hilsen
Simon
Hej Simon,
Det kan du sagtens – fx en blanding af bønner og linser. Tjek gerne om den skal spædes op med lidt ekstra grøntsagsboullion, det kan fx være nødvendigt hvis du bruger røde linser eller lign der absorbere en del væde.
Kh Ann-Christine
Kan man undgå at komme squash i
Ja, det kan du evt undlade eller fylde på med andet grønt
Fantastisk opskrift. Vi har fået wienergryde her til aften, og alle elskede det. Tak
Hvor er det dejligt at høre! Mange tak for din søde hilsen og fine tilbagemelding på opskriften
Kh AC
Fantastisk ret – lavede den i går. Den smagte så godt. Der var heldigvis også til i dag. Kan virkelig anbefales.
Så skønt at høre! Mange tak for din søde hilsen og fine tilbagemelding på opskriften ♡
Kh AC
Mega lækker mad! Vi blev total positiv overrasket. Selv børnene spiser med glæde :) det er absolut ikke sidste gang vi spiser den. Vi glæder os til i næste mange dage, hvor opskrifterne også er fra dig af. Tusind tak for gode opskrifter og udførlig vejledning!
hvor er det dejligt at høre! Mange tak for din søde hilsen ♡
Kh Ann-Christine
Hej (:
Kan retten fryses?
Mvh Stine
Ja, det kan den fint :)
Hej AC.
Jeg lavede den for et par dage siden helt efter din opskrift og serverede den for min gæster, en køkkenleder og en tidligere kok, og de var begge helt vilde med den, jeg selv inklusive selvfølgelig. Som tilbehør valgte jeg en rugkerne/selleri salat, og de to ting matchede hinanden super fint. Det er absolut ikke sidste gang du får lov til at lede mig i mit køkken.
Kh. Jørgen ?
Hej Jørgen,
Hvor er det dejligt at høre! – mange tak for din søde hilsen og fine tilbagemelding og feedback på opskriften. Det blev jeg glad for :)
Kh AC
Det ser virkelig lækkert ud tænker man vel godt kan erstatte piskefløde med madlavningsfløde
Madlavningsfløde er blot en mellemting mellem sødmælk og fløde blandet med hvedemel, så det kan du sikkert fint – men jeg vil nu hellere bruge piskefløde :)
Super god opskrift.Jeg brugte noget mere kyllingekød, i stedet for Champignon, da vi ikke er så vilde med denne grønsag og vi spiser meget kylling? men opskriften, den vil helt sikkert blive en favorit i familien.
Har du et forslag til hvad man kan komme i som et alternativ til champignoner?
Du kan fint blot undlade champignon, eller komme små tern aubergine eller mere squash i, i stedet.
Kh AC
Hvor er det dejligt at høre, tak for din fine tilbagemelding på opskriften
Kh AC
Der blev spist med stort velbehag her i bofællesskabet, vi spiser ca. 40 personer hver aften :-)
Jeg syntes dog at de pølser jeg havde købt fik en gummiagtig konsistens. Nogle gode råd til at undgå det?
Hej Rudi,
Så skønt at høre!
Mht pølserne, så oplever jeg det kommer an på kvaliteten og indholdet i dem. Af dem man kan købe i supermarkedet kan jeg godt lide hanegal wienerpølser og Princip øko pølser.
Jeg undgår gerne dem med kartoffelmel, da jeg synes det giver en lidt underlig konsistens i pølserne. Men prøv dig endelig frem med nogle andre varianter næste gang :)
Kh AC
Hvor ser den lækker ud! Den skal helt sikkert prøves, men har et problem.
Har du nogle ideer til hvad man kan bruge istedet for tomatpure, hakkede tomater, og de to forskellige typer paprika? Da jeg ikke kan tåle de ting jeg næver.
Mvh. Maja
Hej Maja,
Hvis du kan tåle peberfrugter, så kan bagte blendede peberfrugter fint erstatte tomater og paprika
Kh AC
Hej AC.
Jeg kan desværre heller ikke tåle peberfrugter. Har du eventuelt andre ideer til hvad jeg kan bruge?
Det er nemlig ret svært finde lækre retter uden de ting der ikke indeholder det jeg ikke kan tåle.
Mvh. Maja
Det ved jeg desværre ikke …
Okay, mange tak for hjælpen alligevel :)
Jeg må prøve mig frem og se hvad der virker.
Jeg ville prøve med kokosmælk og karry.
Vi lavede den i går og den smager så godt :)
Hvor er det dejligt at høre! Tusind tak for din søde hilsen og tilbagemelding på opskriften
Kh AC
Ser super lækkert ud, helt klart noget der skal bikses sammen du hvor det er ved at blive lidt køligere.
Tænkte på, er det ikke en af de retter der har mange navne?
Syntes at huske min morfar lavede en ligende ret (dog kun med gris) der hed indianergryde…
Mvh. Mads
Hej Mads
Jo, det kan sagtens passe – minder også meget om mørbradgryde, som vist også kaldes indianergryde af flere :)
Kh AC
Lækker opskrift, glæder mig til at servere den til fælles nabohavedag. Lavet naturligvis over bål.
Jens
Hej Jens
Det lyder skønt! Rigtig god fornøjelse.
Kh AC