Vegetar Moussaka
Græsk vegetar moussaka er så lækkert og en herlig fyldig ret, som mætter godt.
I denne opskrift giver champignon og masser af grønt en god smag og fylde til retten. Jeg tror faktisk ikke engang, at man ville bemærke at der ikke er kød i, hvis man ikke lige vidste det.
En vegetar moussaka med masser af grøntsager og en super god smag, mættende, og absolut anbefalelsesværdig!
Prøv også: min bedste opskrift på vegetar lasagne >>
Arbejdstid 30 min.
Antal 4 pers.
Kan fryses Ja
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Vegetar Moussaka
- Tomatsauce
- 2 løg, finthakket
- 2 fed hvidløg, finthakket
- 250 g champignon, finthakkede
- 2 dåser hakkede tomater
- 3 spsk soltørrede tomater i olie, finthakket
- 1 tsk tørret oregano
- 0,50 tsk frisk rosmarin, finthakket
- 1 tsk stødt spidskommen
- 1 tsk stødt kanel
- 2 spsk olivenolie, til stegning
- salt
- sort peber, friskkværnet
- Mornaysauce
- 1 spsk smør
- 1 spsk hvedemel
- 3 dl mælk
- 250 g frisk mozzarella, skåret i tern
- 1 knivspids muskatnød, fintrevet
- salt
- sort peber, friskkværnet
- Derudover
- 1 squash, skåret i meget tynde skiver
- 1 aubergine, skåret i tynde skiver
- 4 kartofler, kogte og skåret i skiver
- 1 spsk smør, til det ovnfaste fad
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Tomatsauce
Kom løg, hvidløg og olie i en gryde og sauter ved middelvarme til løgene er bløde. Tilsæt champignon og rist champignonerne ved høj varme under omrøring.
Kom hakkede tomater og soltørrede tomater i gryden, sammen med oregano, rosmarin, spidskommen og kanel. Rør godt igennem og lad det simre ved svag varme uden låg, til saucen er kogt lidt ind og har en lækker konsistens. Smag til med salt og peber.
Mornaysauce
Smelt smør i en gryde ved lav varme, pisk hvedemel i og kom mælk i lidt ad gangen. Kog op og pisk saucen godt igennem til den er lind og uden klumper. Tilsæt mere mælk hvis nødvendigt.
Kom mozzarella i saucen og rør til osten er smeltet. Smag til med muskatnød, salt og peber.
Saml Mousakkaen
Steg aubergineskiverne møre på en pande i lidt olie.
Kom mornaysauce i bunden af et smurt ovnfastfad på 24 x 30 cm. Læg skiftevis tomatsauce, squash og aubergineskiver og de kogte kartoffelskiver i fadet. Lav to lag af dette. Afslut med mornaysauce.
Bag i en forvarmet ovn ved 180 grader varmluft til auberginerne er møre.
Hej Ann-Christine,
Jeg har fulgt din blog i årevis, og det er fantastisk at se, at du har så meget succes med det. Virkelig lækre opskrifter :) Jeg har kun lavet denne opskrift en enkelt gang for nogle år siden, men den var fantastisk. Nu falder jeg så lige over opskriften igen, og tænker, om det mon ikke ville give mening at tilføje rasp for at give retten lidt ‘crisp’? Jeg mener også, at det er en ret fast bestanddel af en almindelig moussaka.
Tusind tak for en masse lækre opskrifter!
Hej Christian
Mange tak for din fine hilsen og pæne ord om Valdemarsro og mine opskrifter, det er jeg glad for!
Det er rigtig lækkert med et drys rasp over moussakaen, både alm rasp og pankorasp kan bruges til formålet
Kh Ann-Christine
Den ser lækker ud :-)
Hvis man nu er lidt tidspresset (og skal lave til mange mennesker), kan man så bruge færdig morneysovs, eller er det alt for synd?
Hej Katrine
Jeg har ikke smagt de færdiglavede, så det skal jeg ikke kunne sige.
Men brug en du synes om og har smagt, så kan du fint gøre det :)
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Den ser lækker ud :-)
Kan man lave den klar i fadet om formiddagen og så først bage den til aften?
Ja, det vil jeg fint tro at du kan
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine
Lægger du auberginerne og kartoflerne oven på hinanden, eller laver du et lag med hver? Jeg er desuden fast bruger af din blog og syes det er fantastisk at du bliver ved med at lave nye og gode opskrifter.
Hej Aske
Mange tak for din søde hilsen, det er jeg glad for – og har heldigvis stadig masser af ideer til nye opskrifter jeg gerne vil lave :)
Jeg lægger auberginer og kartofler i lag hver
Rigtig god fornøjelse og god weekend :)
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine
Jeg skal i gang med moussakaen her til morgen og vil dele det op i 2 mindre fade, da jeg vil forære en veninde aftensmaden 😁
Men jeg bli’r i tvivl 🤔 Skal jeg bage den færdig og hun bare skal varme den op i aften, eller skal jeg bare lægge den sammen og hun selv bager den i aften?.
Kh Helle
Hej Helle
Det lyder da som en skøn ide! Jeg ville bage dem færdigt og så er det blot at lune dem inden servering. Man kan evt lægge et låg eller folie over, når de lunes, så bliver de ikke mørke. God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Tak skal du ha’ 😁 må indrømme jeg først har set dit svar nu, da jeg jo havde travlt med forberedelserne inden jeg skulle køre i formiddag og jeg bagte den ikke, det skal vi så hver især gøre her til aften.
Håber det går 🤞
Bruger du soltørrede tomater i olie eller den tørre variant? Bruger du bagekartofler eller en anden slags store kartofler? Lægger du aubergine og kartofler i ét lag eller lægger du først ét lag aubergine og så ét lag kartofler ovenpå? Du har skrevet at det skal være tynde aubergine skiver men ikke noget om tykkelsen på kartofler. Skærer du aubergine og kartofler i samme tykkelse?
Hej Britt
Du kan bruge både soltørrede tomater i olie eller semidried tomater, samme med kartofler, som jeg skærer i meget tynde eller i et par milimeter alt efter hvor meget tid jeg har til bagetiden. Det kan du fint blot justere til derefter.
Kh AC
Super lækker. Jeg har lavet den mange gange nu, også hvor jeg har tilføjet lidt til, feks spinat. Den er altid en succes. Tak for opskriften.
Så dejligt at høre! Tusind tak for din hilsen og fine tilbagemelding på opskriften
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine
For en del år siden fortalte en bekendt mig, at han altid lavede bechamelsauce (grundsovs til fx persillesovs og mornaysovs) ved at komme de afmålte mængder smør, mel og kold mælk i gryden og herefter piske til kogepunktet. Lad sovsen koge et par minutter ved lav varme, evt. under omrøring. Dejligt nemt og aldrig klumper i sovsen.
Bedste hilsner,
Margit
Hej Ann-Christine,
Tak for alle de lækre opskrifter – det er en skøn samling, du har her på bloggen som vi nyder meget glæde af. Tror du, man kan fryse moussakaen?
Hilsen Eva
Hej Eva,
Tusind tak for din søde hilsen, det er jeg glad for at høre :)
Jeg tror sagtens du kan fryse moussakaen
Kh AC
Hej,
Ved det ikke er så politisk korrekt, men jeg kunne godt tænke mig at tilføje hakket oksekød til denne ret.. Jeg er gravid og har pga. vægttab brug for ekstra mange proteiner.. Hvordan gør jeg det? Jeg tænker, at det skal tilføjes efter løgene også brunes inden resten kommer i?
Tak for dejlig inspiration! Selv nu hvor jeg har næsten konstant kvalme blir jeg inspireret til lidt madglæde og meget hygge til min familie :-)
Dbh, Helene
Åh, jeg er altså også begejstret for en god moussaka med kød i ;)
Jeg tilføjer kød efter løgene er sauteret og bruner kødet sammen med løg – derefter som resten af opskriften.
Håber snart kvalmen går over! -Kan stadig huske den fra da jeg var gravid, det er så ubehageligt! Men dejligt at høre at du trods alt alligevel kan blive inspireret til lidt god madglæde :)
Dejlig dag til dig
Kh AC
Så har jeg prøvet at lave den med kød. Det var super lækkert! Mange tak for opskrift :-) Og jo tak, det går faktisk lidt bedre med kvalmen. Så skønt! Dbh, Helene
Åh, hvor dejligt at høre! Det er så meget nemmere at nyde graviditeten, når den er uden kvalme ;)
Hej Ann-Christine. Hvor er det skønt med hele 3 vegetar opskrifter i denne uge. Jeg ved godt, at jeg kan finde dem alle i din opskriftsamling, men også dejligt, når man kan lade sig inspirere til ugen, der kommer. Jeg har fulgt din blog et stykke tid og jeg er meget glad for alt, det jeg kan blive inspireret af rejser, mad, bøger mm. Rigtig god dag til dig. Kærlig hilsen Lykke
Så dejligt at høre :) Tusind tak for din søde hilsen, det er jeg glad for at høre :)
Jeg synes også det er så skønt med vegetarretter og kødfriedage flere gange ugentligt for det meste – det variere lidt fra uge til uge herhjemme :)
Kh Ann-Christine
Hejsa….
I alle dine opskrifter hvor du bruger olivenolie kunne der bruges rigtig smør i stedet ( smeltet selvfølgelig ) er ikke så gode venner med olivenolie
De bedste hilsner
Helene
Hej Helene,
Ja, i næsten alle opskrifterne kan du erstatte olie med smør, evt usaltet der hvor det giver mening. Kan ikke lige komme i tanke om nogle hvor det ikke vil gå.
Men spørg endelig bare hvis du er i tvivl om nogle af dem :)
Kh Ann-Christine
Det ser lækkert ud, det tror jeg kommer på menuen i aften, hvis min mand ikke har planlagt noget. Skal den have samme tid i ovnen som lasagne?
Jeg læste lige den anden dag at man ikke behøver salte aubergine mere. Man gør det for at trække bitterstoffer ud, men idag er de så forædlede, at de ikke har den bitre smag.
Kh.
Anne-Marie
Hej Anne-Marie,
ja, det er rigtigt med auberginerne, jeg salter dem heller ikke så ofte før brug længere
Kh AC