Vegetar bolognese
Denne vegetar bolognese er en herlig ret, som er virkelig nem at lave hvis man finder minihakkeren eller foodprocessoren frem til svampe og grøntsager.
Hvis det lyder lidt spøjst med finthakkede svampe, eller nogen i familien slet ikke kan med champignon – så vil jeg alligevel varmt anbefale at teste opskriften af. Finthakkede champignon giver nemlig den lækreste fylde, konsistens og fornemmelse af kød i retten – jeg har serveret den for min familie og der blev spist op med største fornøjelse, og ingen lagde mærke til fraværet af kød eller til tilstedeværelsen af champignon.
Prøv også: mange flere skønne vegetar opskrifter her >>
Arbejdstid 10 min.
Antal 4 pers.
Kan fryses Ja
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Vegetar Bolognese
- 1 løg, finthakket
- 2 fed hvidløg, finthakket
- 250 g champignon, finthakket
- 1 tsk tørret timian
- 1 tsk røget paprika
- 1 squash, groftrevet
- 3 stængler bladselleri, groftrevet
- 75 g soltørrede tomater i olie
- 1 dåse hakkede tomater
- 2 spsk rød balsamico
- 50 g røde linser
- 1 dl rødvin, eller grøntsagsboullion
- 1 spsk frisk rosmarin, finthakket
- salt
- sort peber, friskkværnet
- 1 tsk olivenolie, til stegning
- Til servering
- 400 g spaghetti
- 2 spsk frisk timian
- 50 g vesterhavsost, eller parmesan
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Sauter løg og hvidløg i en gryde med olie, til de er bløde.
Skru op for varmen og kom finthakkede champignoner i gryden, rør godt igennem og tilsæt derefter de andre ingredienser.
Skru ned for varmen og lad retten simre i 20 minutter, til linserne er møre.
Smag saucen til med salt og friskkværnet peber.
Server med dampende varm spaghetti, friskrevet parmesan eller vesterhavsost og lidt frisk timian.
Vildt lækkert ret. Jeg er normalt ikke så vild med champignon men wow hvor gør de noget godt for retten. Virkelig lækker tekstur og komplekse smage. Det er en vinder. Som alle dine opskrifter i øvrigt er. Jeg starter altid hos dig når jeg skal inspireres til noget nyt. Tusind tak
Hej Mette
Mange tusind tak for din søde hilsen, det er jeg virkelig glad for!
– og hvor er det sødt af dig at skrive det til mig :)
Dejlig dag til dig
Kh Ann-Christine
Dejlig opskrift. Jeg laver til 80 personer på tirsdag 😅.
Bruger du friske champignons eller nogle fra glas?
Hej Anette
Jeg bruger friske champignon.
Rigtig god fornøjelse med madlavningen på tirsdag, sikke en stor portion du skal lave :)
Kh Ann-Christine
Tusind tak for dit søde svar. Du har fået mig overbevist om tomaterne :-). Jeg giver dem et forsøg ;-).
Mange hilsener fra Mor til to
Håber du vil synes om det :)
Du må da endelig lige skrive hvordan det gik :)
Kh Ann-Christine
Tusind tusind tak for en virkelig spændende ret, som jeg helt sikkert skal prøve at lave :-). Jeg er bare ikke fan af soltørrede tomater. Kan man skifte dem ud med tomatpuré måske?
Mange hilsener fra en spændt mor til to :-)
Mange tak for din søde hilsen.
Jeg synes de soltørrede tomater i denne ret giver en både mildere og god intens tomatsmag. Hvis du hakker dem i olie super fint og lader dem simre lidt i retten, så får du ikke “soltørrede tomater” oplevelsen, men de bliver helt en del af retten.
Duer det slet ikke for dig, så brug tomatpuré, men nok lidt mindre – måske 40-50 g og smag til med mere efter smag :)
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Skøn opskrift, som vi helt sikkert skal prøve igen. Jeg bruger dog noget mere tid på at klargøre grøntsagerne end du angiver. Det er helt sikkert fordi jeg ikke har en foodprocessor endnu. Kan du anbefale en foodprocessor? Og bruger du en der både kan hakke og rive, så du ikke bruger er almindeligt rivejern?
Hej Katrine
Mange tak for din søde hilsen og tilbagemelding på opskriften
Jeg har en foodprocessor + en minihakker fra Kitchen Aid, som jeg er rigtig glad for.
De er også super nemme at gøre rent og er lynhurtige til grøntsagerne.
Kh Ann-Christine
Et lille tip.
Retten kan sagtens stå og simre på laveste blus i 3-4 timer. Det bliver den faktisk blot helt enormt meget bedre af.
Mums, jeg har lavet denne et utal af gange og jeg ELSKER den.
Laver altid 2- eller 3-dobbeltportion.
Enten fryser jeg ned i små fryseposer trykket flade, så de tøer hurtigere op eller jeg spiser kødsaucen 4-5 dage i træk på forskellige måder.
Fordelen ved minus kød er, at saucen sagtens kan holde sig en hel uge i køleskabet i tætsluttende (stor) beholder.
Forslag jeg bruger saucen til med kæmpe succes, som både børn og indædte kødspisere elsker:
spaghetti kødsauce
lasagne
mexikanske pandekager
ris eller kartoffelmos
pitabrød
pizza
cowboytoasts
fyldte peberfrugter
orientalsk risret
nachos
nudler med omelet
osv osv.
Mange tak for din søde hilsen og alle de fine tips du deler til brug – det vil der helt sikkert være mange der kan finde god inspiration i :)
Rigtig god sommer
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine.
Vi elsker denne ret! Vi putter en lille tsk. Lakridspulver i – det giver en dejlig dybde i smagen.
Mvh Tina
Hej Tina
Tusind tak for din søde hilsen og tilbagemelding på opskriften, det er jeg glad for at høre.
Dejlig dag til dig
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine
Dejligt med flere kødfrie retter, men hvis den skal serveres for en vegetar, skal man dog være opmærksom på at ægte Parmesan ost ikke er vegetarisk, da det skal indeholde animalsk osteløbe.
Animalsk osteløbe er et enzym der kommer fra kalvemaver, og er med til at gøre osten fast, men da dyret dræbes før enzymet tages ud, betragtes denne osteløbe ikke som vegetarisk (lakto)
Der findes dog efterhånden en del hårde oste med vegetabilsk og mikrobiel osteløbe (mikrobiel= lavet af svampe) som derfor godt kan kaldes vegetariske.
Hej Claus,
Mange tak for din søde hilsen og gode input. Det er helt rigtigt med parmesanen. Jeg plejer at anbefale den gode danske vesterhavsost, som en god erstatning for parmesan. Jeg har skrevet lidt om det her, nederst på siden – med flere tips til vegetarer: https://www.valdemarsro.dk/ofte-stillede-spoergsmaal-til-valdemarsro-opskrifter/
Kh Ann-Christine
Hejsa jeg er en 25-årig studerende der elsker din madlavning og særligt dine nemme vegetar-retter! Jeg går selv op i madlavning og ville høre om der er en speciel grund til at svampene kommer på efter løgene? Jeg plejer at stege svampene først så de får en gylden farve og derefter sautere løg og hvidløg, så undgår jeg også at hvidløgene bliver brændte og svampene vandet! Bh. Frederik
Hej Frederik,
Det fungere helt sikkert lige så godt, og måske mest af alt en vane at jeg gøre det omvendt end dig :)
Tak for din fine hilsen, jeg er glad for at du har glæde af mine opskrifter
Kh Ann-Christine
Den glæde jeg mig til at prøve at lave til familien i aften :-) Er det meningen, at rosmarinen skal ned i saucen med de øvrige ingredienser, eller skal retten toppes med rosmarin?
Hvor dejligt! God fornøjelse.
jeg kommer rosmarin i saucen
Kh Ann-Christine
God morgen
Jeg skal lave retten i dag. Glæder mig til at prøve den.
Tænkte på om den ikke bare bliver endnu bedre ved at stå og simre længe, ligesom almindelig kødsovs?
Hilsen Anne-Marie
Hej Anne-Marie,
Prøv det endelig bare af og smag til undervejs :)
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Den smager så dejligt. Tilsatte lidt chili. Det kunne også godt gå an😊
Hej Ann-Christine
Jeg har lavet den her opskrift et par gange, og den er simpelthen så god, ligesom dine mange andre opskrifter :D. Jeg overvejer, om man kan lave den i en tøm-køleskabet-udgave, med andre grøntsagsrester, man lige måtte have, i køleskabet. Hvor mange gram grøntsager tror du, du bruger i alt, til fire personer? :)
Hej Johanne
Dejligt at høre! – jeg har ikke målt grøntsager samlet på grammet, men du kan jo fint justere op og ned og fryse den hvis du får lavet for meget.
Smag endelig godt til med krydderier og evt ekstra tomatpure, hvis du kommer grøntsager i, som smager meget igennem.
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hvis man har soltørrede tomater i en slags olie skal man så hælde olien fra og komme dem i eller skal olien med?
Det gør ikke noget hvis lidt af olien kommer med, så det justere du blot efter smag og behag :)
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Jeg laver mange af dine retter med succes, men i denne er min røgede paprika for røget – næste gang vil jeg komme noget mindre i denne ellers udmærkede opskrift. Måske erstatte den med oregano.
Mvh. John
Hej John
Ja, endelig juster til så du synes den passer godt til dig, du kan også prøve med blot en halv tsk røget paprika og 1 tsk oregano. Eller blot undlade den røgede paprika hvis det ikke lige er sagen for dig
God weekend
Kh Ann-Christine
Super lækker og nem! Selv min småkræsne søster på 6 elskede den haha. Super flot og overskuelig fremstilling af opskriften og lækkert billede❤️
Hejsa
Er rød balsamico nødvendig eller kan det evt erstattes af noget? Jeg aner ikke hvad det er ? og jeg syntes det er lidt voldsomt at købe en hel flaske, for at bruge 2 spsk :)
Mvh. Liza
Du kan erstatte det af rødvin eller af en smule æblecidereddike – det skal blot lige justere syrebalancen.
Kh AC
Kan retten fryses?
Ja, det kan den – det står også i opskriften :)
Kh AC
Vildt lækker ret! Må man genopvarme dagen efter? :)
Mange tak! – og ja, det kan den sagtens
Kh AC
Hej Ann-Christine.
Jeg spiser ikke svampe af nogen art, her du forslag til erstatning.
Mvh. Jan Bartelings.
Jeg laver mange af dine retter, så syntes du gør det så godt.
Mange tak for din hilsen, hvor er det dejligt at høre :)
Du kan vælge at undlade champignon og blot bruge mere squash.
Rigtig god fornøjelse
Kh AC
Jeg er så posetivt overrasket over denne ret! Jeg vil gerne bruge kødsovsen til lasagne, kan jeg bare bruge opskriften som det er eller mener du at der skal tilføjes noget ekstra væde, så retten ikke bliver tør?
Hvor er det dejligt at høre! – og jeg ville umiddelbart bruge den som den er til lasagne.
Men du kan måske komme en dåse hakkede tomater ekstra i + lidt flere krydderier, for at være sikker på at den ikke bliver tør.
Kh AC
Hvor er tallerknerne fra som er benyttet til anretning? :-)
Det er House Doktor der har lavet dem :)
Hej
Din opskrift på vegetar bolognese, lyder rigtig lækker og den skal prøves en af dagene.
Jeg har dog en anke omkring din beskrivelse som jeg har lagt mærke til flere steder. Brug fint hakkede svampe, så tror man arveretten indeholder kød. Hvorfor skal den “indeholde” kød? Hvis man er vegetar så har man valgt ikke at spise kød, og fint nok, men kald retten hvad den er – vegetarisk, altså uden kød. Det er fint nok at sige, at det giver substans, men drop snakken om kød, det er blevet valgt fra.
Dette er ikke et surt opstød, blot et forsøg fra mig om at sætte tingene på de hylder hvor de hører hjemme.
Hej Brian,
Mange tak for din feedback.
Jeg er ikke enig med dig i denne sammenhæng – men jeg kan sagtens følge pointen i, at man skal kalde ting for hvad de er, hvilket jeg også gør.
Jeg synes glimrende, at man kan tale om at nogle råvarer giver et fint alternativ til kød (og jeg er iøvrigt ikke selv vegetar).
Men uanset om man er vegetar eller er meget glad for at spise kød, så er finthakkede svampe et glimrende løsning for at give fylde, umami og fornemmelsen af kød i en ret – frem for at spise plantefars, hvilket jeg personligt ikke er så begejstret for. Jeg synes fint, at man kan tale om, hvad man kan bruge af råvare til at erstatte en anden råvare.
Uanset vores uenighed i dette – så rigtig god fornøjelse med retten :)
Kh AC
Hej igen, jeg synes bare lige at jeg ville rose retten og din madblog i det hele taget. Vi har den seneste måned spist vegetarisk og har haft brug for inspiration, da vi er nye i gamet og på din blog har vi fundet så sindssygt meget lækkert mad. Tusind tak for alle retterne, særlig vege-bolognesen og vege-moussakaen er blevet et stor-hit herhjemme.
Mvh Maria
Hej Maria
Hvor er det bare skønt at høre! Det er jeg virkelig glad for :)
Mange tak for din søde hilsen og fine tilbagemelding på mine vegetarretter
Kh AC
Mega lækker ret!
Nem at lave og er et godt alternativ til kød. Mange hilsner Manola
Så skønt at høre! Mange tak for din fine tilbagemelding på opskriften
Kh AC
Jeg lavede vegetar bolognese i går – jeg kommer aldrig til at lave den med oksekød igen! Denne her er simpelthen SÅ lækker!! 1000-tak for at dele opskriften :)
Ud over champignon havde jeg 200 g. kantareller som også røg i retten, så der var dobbelt op på svampe :)
Hvor er det dejligt at høre, Mette :) – og det lyder virkelig lækkert med kantareller i retten også.
Tusind tak for din søde hilsen ♡
Kh AC
Hej Ann-Christine
Jeg er helt ny i Linse gamet, skal man gøre noget med dem før de kommes i retten? :-) Glæder mig til at prøve at lave retten, den ser virkelig lækker ud!!
Kh Ida
Hej Ida,
De røde linser koger ud i selve saucen og skal ikke koges inden.
God fornøjelse med retten :)
Kh AC
Det er virkelig lækkert ud alt dit mad og jeg har tænkt mig at prøve din bolognese i aften, men jeg forstår bare ikke helt om det er rå eller kogte linser man skal bruge? Mvh Maria
Det er rå linser – de røde linser koges og koger ud i saucen.
God fornøjelse
Kh AC
Er det rosmarin eller estragon du bruger i opskriften? ☺️ Jeg ved godt der står rosmarin, men det ligner estragon på billederne☺️
Jeg kan godt se det også kan ligne estragon, men det er rigtig nok små spæde stilke rosmarin
Tror dog også estragon ville være lækkert
Kh AC
Virkelig lækker!! Tak for opskriften :-)
Den hedder Spaghetti Veganese hjemme hos os nu :-)
Hvor er det godt at høre, Susanne! Mange tak for din søde hilsen og fine tilbagemelding på opskriften
Kh AC
Hej
Har du erfaring med at fryse den ned ?
Ja, det kan du sagtens gøre :)
Hvis man gerne vil oppe mængden af linser, hvilken form for væske vil du så anbefale at tilsætte mere af?
Jeg vil anbefale grøntsagsboullion – lige knap så meget grøntsagsboullion, som hvis linserne blot skulle koges.
Kh AC
Super lækker ret ???
Min mand og børn har flere gange snakket om, at lave nogle (flere) vegetar retter, men jeg må indrømme, at jeg er en kød-elsker ? I går lavede jeg denne ret, og bad min mand nævne 5 ingredienser, som han troede var i … den første han sagde var “oksekød”, og han var overrasket over den relativt store del af champignon (som understøtter det du selv skrev)
Så alt i alt …. 5 ⭐️ fra os
Kh Tina
Hej Tina,
Hvor skønt! Det er jo den bedste kompliment og selv om jeg også nødigt vil undvære helt at spise kød nogle gange om ugen, så er det jo virkelig lækkert og sjovt at eksperimentere med skønne vegetarretter, hvor man slet ikke oplever at mangle kødet.
Tusind tak for din søde hilsen og fine tilbagemelding på opskriften
Kh AC
Virkelig en super lækker opskrift!! (Undlod rødvin og røget paprika, og tilføjede lidt tomatpure) Den bliver helt sikkert tilføjet min håndskreve opskriftssamling?? Jeg elsker når vegetar mad smager SÅ fantasktisk?
Hvor er det skønt at høre! Mange tak for din søde tilbagemelding på opskriften
Kh AC
Super god og velsmagende ret ?
Hvor er det godt at høre! Mange tak for din tilbagemelding ♡
Hej Anne-Christine. Det er en super lækker opskrift, som du har lavet. Det er ikke sidste gang vi spiser det herhjemme :-)
Hej Camilla
Hvor er det dejligt at høre, mange tak for din søde hilsen og tilbagemelding på opskriften :)
Kh AC
Det ser så lækkert ud. Jeg er hel vild med alle dine vegetarretter, selvom jeg på ingen måde er vegetar :)
Jeg tænkte på om linserne skal være kogt før de kommer i retten?
Det er jeg heller ikke selv, men er også vild med vegetarretterne :)
Linserne skal ikke koges inden, de tilberedes i selve retten.
Tak for din søde hilsen og rigtig god weekend til dig
Kh AC
Hold op en super lækker ret, jeg smed lidt mere bladselleri i, da jeg havde noget der skulle bruges og det var så lækkert!
Jeg prøver at spise lidt mindre kød i hverdagene, og det her er da en af de nemmeste måder at gøre det på!
Helt klart en ret jeg vil lave igen
Hej Sarah,
Hvor er det skønt at høre! Tusind tak for din fine tilbagemelding på opskriften.
Kh Ann-Christine
Sikke en skøn opskrift! Jeg prøvede den i går og syntes den havde den helt rigtige bolognese-smag! Jeg kommer ikke til at lave retten med oksekød igen efter jeg har lært denne version at kende! Tak for den :)
Hej
Bladsellerien, skal den fin hakkes?
Hej Vera
Jeg plejer at rive den groft – det er tilføjet nu :)
Kh AC
Hvor er det dejligt at høre! Det er jo virkelig så skønt, når man finder nye favoritter i køkkenet.
Tak for din fine hilsen og tilbagemelding på opskriften
Kh AC
Hvor ser det bare lækkert ud Ann-Christine!
Mange tak :)
Det ser super godt ud :) Hvor mange portioner er der?
Det er fluks skrevet ind, der er til fire :)
Hvor meget smager man bladsellerien? Kan den eventuelt erstattes af noget med samme konsistens?
Man smager det ikke meget, jeg er fx ikke selv ubetinget begejstret for rå bladselleri – men det gør noget godt for retten. Er det slet ikke sagen, så undlad det blot :)
Lyder lækkert! Nu drikker jeg ikke lige rødvin og har ikke lyst til at købe en hel flaske kun for én opskrifts skyld, så kan jeg undlade det helt eller erstatte det med noget andet (som også er vegetarisk)?
Du kan fint erstatte det med grøntsagsboullion :)
God fornøjelse
Kh AC