Tunmousse
Tunmousse er en skøn klassisk forret og den er obligatorisk til både vores julefrokost og påskefrokostbord.
Min opskrift på cremet tunmousse rækker til mange og er her lavet i en springform, så den kan serveres på et fad. Den kan dog sagtens skaleres ned til en halv portion og i stedet anrettes og serveres i en fin skål.
Tunmousse kan med fordel laves dagen i forvejen og den smager helt fantastisk med perfekt cremet konsistens og en skøn smag af tun.
Prøv også: opskrift på mørbradbøffer med bløde løg >>
Arbejdstid 25 min.
Antal 10 pers.
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Tunmousse
- 2 dåser tun i olie
- 2 dåser tun i vand
- 3 æg, hårdkogte
- 1 løg, finthakket
- 150 g mayonnaise
- 1 dl cremefraiche 18 %
- 1 spsk tørret dild
- salt
- sort peber, friskkværnet
- 1 øko citron, saft og lidt skal
- 4 ark husblas, blade
- Til servering
- 1 drys frisk dild, finthakket
- 1 øko citron, i både til anretning
- 125 g rejer
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Hæld vand og olie fra tunen og kom tun, hårdkogte æg, løg, mayonnaise, cremefraiche, lidt friskrevet citronskal og tørret dild i en foodprocessor og kør til det er blandet godt. Smag til med salt og peber.
Læg husblas bladene i koldt vand i 10 minutter til de bliver bløde og smelt dem derefter over svag varme.
Tag husblas af varmen og lad det køle af, til det er lillefingervarmt.
Rør citronsaft i husblas og hæld derefter husblas og citron til resten af moussen i foodprocessoren.
Kør, til tunmoussen er fin i konsistensen. Smør en springform (ca. 22 cm i diameter) med olie eller sæt kageplast rundt i kanten og bagepapir i bunden. Fordel tunmoussen i formen og læg en tallerken eller et fad over.
Sæt på køl og lad den sætte sig til næste dag.
Anret tunmoussen på et fad med rejer, dild, friskrevet citronskal og citronbåde.
Ærgerligt med alt det dild.. Men hey.. Jeg lavede den bare uden, tilføjede et æg mere og droppede citronen. Selvom den ikke har sat sig endnu, så smager den fantastisk. Den bliver imorgen inden påskefrokost beklædt med lidt frisk basilikum istedet for dild.
Endelig tilpas til dine smagsløg – jeg er selv vild med smagen af dild i tunmousse :)
Dejligt at høre den smagte fantastisk!
Tak for din fine hilsen og tilbagemelding på opskriften
Kh Ann-Christine
Hej😌
Vil den egne sig til at putte i små portionsglas/skåle?
Ja, sagtens. Du kan i så fald halvere mængden af husblas
Kh Ann-Christine
Vi siger tak for mad. 20 mand fik din lækre tunmousse igår og jeg har ingen rester. Så tak for noget rigtig mums. Vh Marianne
Så dejligt at høre! Tak for din søde hilsen og tilbagemelding på opskriften :)
Kh Ann-Christine
Hej
Tak for dejlig opskrift. Jeg vil blot høre, hvordan du får bagepapiret væk fra bunden, når den skal serveres?
Bh Pernille
Mange tak :)
Jeg folder kanten af bagepapiret ned under og trækker det derefter af.
Kh Ann-Christine
Kan man bruge tun i olie kun?
Jeg synes det bliver bedst sådan :)
Kh Ann-Christine
Hej Ann- Christine.
Så skal jeg igen- igen for Gud ved hvilken gang servere din tunmousse.
Det er SIMPELTHEN en fantastisk opskrift, som også mange af dine andre opskrifter er.
De bedste hilsner fra Kirsten.
Årh hvor er det dejligt at høre :) Mange tusind tak for din søde hilsen og tilbagemelding på opskriften, det er jeg glad for
Rigtig god sommer
Kh Ann-Christine
Hej, har lige lavet din tunmousse. Smager fantastisk!
MEN!!! Du angiver antal dåser. Blot til info så har jeg netop (da jeg havde hældt det i springformen) opdaget at der i de dåser jeg havde købt “mangler” 35 gr. tun (drænet vægt) i for hold til et andet mærke som jeg også normalt køber. Dvs at jeg i denne portion til 30 personer faktisk “mangler” 420 gr. tun = adskillige dåser !!
Den smager fint, men jeg er nu lidt bekymret for om jeg har nok forret?
Alt dette blot til info. Måske du kunne angive gram tun – drænet?
Have en super dag og tak for dine dejlige opskrifter.
Hej Birgit
Mange tak for din søde hilsen :)
Jeg plejer at købe tun på dåse der vejer 150 g – og 105 g drænet vægt, det passer til opskriften her.
Skøn weekend til dig
Kh Ann-Christine
God påske 🐣 og tak for dine gode opskrifter 😀
Står og skal lave en fiskelagkage, mon denne mousse vil gå? Den skal fordeles mellem toastbrød skiver. Jeg tænker bare om det bliver for tørt, eller om moussen slet ikke vil sætte sig med brødet.
Det har jeg ikke testet, så det må komme an på en prøve :)
Rigtig god fornøjelse og god påske
Kh Ann-Christine
Hej Anne-Christine.
Nu har jeg i flere timer skdder5og kigget efter en opskrift på tunmousse, og så faldt jeg lige over din, hold kæft, den lyder lækker, så den tror jeg at jeg vil lave som forret til mit sølvbryllup til sommer, men nu er spørgsmålet hbor meget skal man bruge af hver mår vi bliver 32 personer og det bliver options opdelt hvordan gør jeg så???
Mange hilsener
Herdis Jensen
Kommende sølvbrud
Hej Herdis
Hvor lyder det dejligt! Det kommer helt an på hvad du ellers servere til og hvad der er på menuen.
Opskriften her er til 10 pers i en god størrelse forret.
Rigtig god fornøjelse og rigtig god fornøjelse med planerne til sølvbrylluppet.
Kh Ann-Christine
Jamen der er buffe som hovedret, hvis man kan sige det sådan.
Til denne forret vil jeg gøre sådan så den er anrettet på en bund af lidt salat, også 2-3 isskeer fulde mousse, pyntet med agurkeskive, citronskive og 1 cherrytomat, samt et kurvetbrødsmør og dressing
Så kan du nok fint regne med at der er til 12-14 personer i opskriften her :)
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Skal husblassen ikke presses tør for vand?
Jeg drypper den blot lige af ved at fiske husblassen op af vandet og smelter den i det vand der ‘hænger ved’
Hej. Kunne jeg få dig til at angive mængden af tun i gram drænet vægt eller i bruttovægt i stedet for i antal dåser, da dåser fås i forskellig størrelser, som en anden af dine fans skriver.
På forhånd tak.
Jeg bruger i alle mine opskrifter der indeholder tun på dåse, størrelser a 150 g ikke drænet vægt.
Kh Ann-Christine
Kan man evt. bruge en stavblender ? Tak for alle dine lækre opskrifter 😊
Vil bare rose din tunmousse. Den får 5 stjerner fra hele familien, som var så heldige at få den serveret som forret til vores Påske middag. Pas på – man kan ikke lave for meget- skålen blev slikket😜🐥🐣
Hvor er det dejligt at høre! Tusind tak for din søde hilsen :)
Rigtig god påske
Kh Ann-Christine
Hej!
Skal der absolut æg i den eller kan disse undlades? I så fald skal mængden af tun justeres op?
På forhånd tak.
God påske!
Jeg laver den altid med æg, som i min opskriften her. Men du kan eksperimentere med det og prøve dig frem
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Godmorgen :) jeg står og er ved at røre tunmoussen nu, til påskefrokost senere i dag, da det går op for mig at mine dåser tun kun indeholder 80 gram per styk – og jeg er lidt i tvivl om det mon er mindre end standard? Skal jeg putte extra i?
Tak for alle dine skønne opskrifter!
Mange tak for din søde hilsen.
Det er alm str, jeg mener der er omkring 100 g drænet vægt i.
Du kan evt komme en ekstra af de lidt mindre dåser i og ellers går det nok.
God påske
Kh Ann-Christine
Hej! Tror du den kan laves med laks i stedet for tun? Den høres fantastisk ut, og jeg elsker laks
Med varmrøget laks måske … det er da bestemt forsøget værd
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej
Da jeg ikke har en foodprocessor men kun håndkraften ;-), vil jeg høre om det fungerer fint med opskriften alligevel? Eller det bliver en anden konsistens.
Hej Susanne,
Du kan rive løgene på et rivejern og hakke æg mv helt fint.
Så vil du får en lidt grovere men også virkelig lækker tunmousse
Kh AC
Jeg er fan af dine opskrifter, og jeg har netop nu lavet tunmoussen, der tyder på at blive ret delikat. Jeg glæder mig til at servere den for familien i morgen.
Glædelig jul og godt nytår
hvor er det dejligt at høre! Mange tak for din søde hilsen og rigtig god fornøjelse
Glædelig jul og godt nytår
Kh Ann-Christine
Kære Valdemarsro,
Tusinde tak for utallige lækre opskrifter 😊
Nu vil jeg spørge dig :
Kan denne tunmousse fryses ned ?
Gode hilsner
Jane
Super lækker opskrift, som jeg har gået fra min søster, som har den herfra :-) Tak for det.
Denne tunmousse er bare så lækkert og luftig, og har en dejlig smag.
Kan dog anbefales at tilføje lidt kaviar hvis man kan lide det. Har prøvet det hos min søster, både i selve moussen, og har også prøvet kun med kaviar på toppen. Det hele er lækkert og opskriften kan varmt anbefales – med eller uden kaviar. Mums :-)
Hej Mateo
Mange tak for din fine hilsen og fine tip til opskriften. Det er jeg glad for at høre!
Kh Ann-Christine
Hej Jane
Mange tak for din søde hilsen.
jeg har ikke prøvet at fryse den, så skal ikke kunne sige hvordan den bliver efter optøning.
Kh AC
Hej. Skal lave denne tunmousse men med veggel i stedet for husblas. Er lidt i tvivl om hvordan jeg skal gøre. Håber du kan hjælpe.. Den jeg bruger hedder Vegegel og er fra Dr. Oetker.
Vh Anne
Hej Anne, jeg vil anbefale at du blander ca. 1,5 brev med 1 dl koldt vand og koger det op i en gryde til det tykner. Derefter tilsætter du det i opskriften på samme måde som den smeltede husblas. mvh Nicole – Produktchef hos Dr. Oetker
Hej Anne
jeg har ikke prøvet at bruge vegegel, men sejt at du lige så det, byder ind og hjælper Anne i kommentaren her, Nicole :)
Kh AC
Kan man lave tunmoussen med agar agar i stedet for husblas, og i så fald hvordan?
Jeg har ikke prøvet med agar agar, så det må komme an på en prøve :)
Kunne godt tænke mig at prøve opskrift af , men er lidt usikker , fordi der ikke er nogen dressing til , plejer du ikke servere det til ?
Tak for inspiration .
Hej Hanne,
Nej, det plejer jeg ikke, men du kan evt lave en lækker urte/cremefraiche dressing til.
Kh AC
I stedet for hakket æg bruger jeg stenbider rogn ?
Et tip der virkelig giver en god bund – lad mellem halvdelen af (eller alt, efter smag) mayonnaise være pickles mayonnaise. Det giver en fantastisk smagsnuance til moussen og ligeledes i tunsalat.
Lyder virkelig lækkert!
Kh AC
Fantastisk lækker mousse – og samtidig nem at lave ??
Dejligt at høre!
Tusind tak for din søde hilsen
Kh AC
PS. Kvickly har tørret dild. .
Hej Ann-Christine .. tak for en skøn side med lækre opskrifter .. hvor meget ville du lave hvis det var frokost til 6 Pers..? Og kan man lave den fredag og spise den søndag..?
Hej Maria,
jeg ville nok vælge at lave portionen, og så blot tage en lille del fra til en form der kom i fryseren og bruge en mindre form til resten her.
Du kan sagtens lave den fredag og spise den søndag.
Kh AC
Denne opskrift på tunmousse, er den bedste vi har smagt ( i vores familie)
Vi fik den i julen, og alle var tydeligt begejstrede.
Jeg skal lave den igen, nu til mit barnebarns dåb på søndag.
STOR ros til Valdemarsro for mange rigtig gode opskrifter. Det er næsten altid dem jeg benytter, hvis jeg mangler inspiration. K.
Tusind, tusind tak for din søde hilsen! Det er jeg virkelig enormt glad for at høre og det er så sødt af dig at skrive det,
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Hej.
Jeg kunne ikke finde tørret dild i butikken. Jeg har disse krydderier: basilikum, oregano eller timian. Kan jeg bruge en af dem i stedet?
Prøv fryseboksen i supermarkedet der kan man ofte finde frysetørret dild.
Alternativt vil jeg anbefale frisk dild eller undlade det helt.
Kh AC
Kan man lave den i blender?
Det vil jeg tro, måske i halv portion eller du kan dele den op, alt efter hvor kraftig blenderen er.
Kh AC
Hejsa.
Er den velegnet til at fryse???
Jeg har ikke forsøgt mig med det, med det vil jeg tro
Hejsa, er dette til 10 personer som forret? Vi overvejer at lave dette til vores søns barnedåb hvor vi bliver omkring 70 personer, så vil hører om man bare skal gange opskriften op? Og vil den kunne laves 2 dage før eller er det bedst med dagen før? (Tænker om det er muligt at lave torsdag aften, hvor vi skal spise omkring kl. 13 lørdag, eller om den er bedst hvis den først bliver lavet fredag)
Ja, det er omkring 10 personer til forret/buffet.
Jeg vil gange opskriften op med 7 for at være sikker på at der er nok og den kan fint laves torsdag aften og opbevares i køleskab til lørdag ved frokost tid.
God fornøjelse
Kh AC
Tusind tak for det hurtige svar :) det vil vi forsøge. Tror du det kan køres på en Kenwood køkkenmaskine eller skal det være en foodprocessor? (tænker hvis tingene blendes lidt inden de blandes sammen)
Jeg har ikke prøvet den i en røremaskine og kender ikke Kenwoods maskine, så det skal jeg ikke helt kunne sige hvordan det vil blive …
Kh AC
Først en kæmperos – det er en fantastisk mousse du her har fået sat sammen!
Og så for os husblasnovicer udi smeltet husblas i KOLD mousse: kan du beskrive lidt nærmere en god og sikker fremgangsmetode?
På forhånd tak!
Hej Kim,
Mange tak :)
Den smeltede husblas afkøles til den er lillefingervarm, dvs omkring 37 grader. Så røres den med citronsaft, hvilket afkøler den yderligere.
Når moussen køres på foodprocessoren med tun og de hårdkogte æg – som har en temperatur på omkring stuetemperatur, da de ikke kommer fra køleskabet, så vil moussen og husblas når det røres sammen have lige omkring samme temperatur, hvilket gør at det fungere glimrende :)
Giver det mening?
Kh AC
hvor meget citronsaft skal man bruge ?
Jeg bruger hvad der svarer til en citron – det kan variere lidt fra frugt til frugt, men omkring 1/2 dl.
Smag dog evt til, så den rammer den syrlighed du finder passende
Kh AC
Vi kommer altid ørredrogn og blaselleri i , det giver lidt bid og sprødhed.
Det lyder også lækkert :)
Hey Valdemarsro.
Først og fremmest. FED FED hjemmeside og opskrifter.
Angående Tunmousse. Hvorfor bruger du både tun i vand og olie?
Hej Ole,
Mange tak for din søde hilsen og de pæne ord om Valdemarsro :)
Jeg synes det giver det bedste resultat med to af hver, har testet med udelukkende i vand og udelukkende i olie – og dette faldt allerbedst i min smag. Men når det er sagt, så fungerede det andet også fint, så det er endelig blot at eksperimentere, hvis du tænker det vil være bedre at bruge kun den ene variant.
God weekend
Kh Ann-Christine
Serverer du lidt flutes eller lig til?
B
Ja, gerne lidt godt brød og/eller lidt grønt.
Jeg kan rigtig godt lide denne opskrift på koldhævede flutes
Kh AC
Det ser som altid lækkert ud!
Ved du, hvilken konsistens moussen får, hvis man undlader at putte husblas i? :)
Den bliver også lækker og cremet, men falder en smule mere sammen og holder ikke formen helt så godt.
– den skal i så fald blot serveres i en skål og den vil helt sikkert også smage dejligt uden husblas.
Kh AC
Hej :-)
Bruger du små eller store blade husblas?
Jeg har ikke set at der er flere størrelser ;) – jeg bruger gerne en økologisk variant, og har lige tjekket pakken, det ser ud til at der er 10 stk på i alt 17 gram, så måske du kan bruge det til sammenligning.
Hej Ann-Christine
Kan man godt lave det kun med tun i vand?
Mvh Elisabeth
Ja, det vil også fungere fint :)
Hej
Har lige i går lavet denne opskrift til dåb på søndag, uden dog at finthakke det i foodprocessoren. Jeg lagde dem i fryseren. I dag siger min kollega så til mig, at man ikke kan fryse tunmousse – har hun ret?.
Mvh Rie Eliasen
Må jeg spørge hvordan moussen blev efter fryseren ?
Det tror jeg fint man kan :)
Kh AC
Mmh mums. Det er i hvert fald 7kke sidste gang at jeg laver den! Den var virkelig god og cremet. Den fik stor ros blandt gæsterne :)
Kan godt laves i en mini hakker, bare over flere omgange.
Hvor er det dejligt at høre! Tusind tak for din søde tilbagemelding på opskriften :)
Kh Ann-Christine
Kan tunmoussen fryses??
Det vil jeg tro, men det er ikke testet af herfra :)
Du kommer ikke piskefløde i din tunmousse? :-) Det har jeg altid kun prøvet når jeg har lavet tunmousse, og den plejer også at blive helt perfekt. Men kunne jo godt tænke mig at prøve din, til nytårsforretten – så ville lige sikre mig ;-)
Du mener flødeskum, ikke?
Nej, denne er uden piskefløde :)
Rigtig god fornøjelse og rigtig godt nytår til dig
Kh AC
Den opskrift skal afprøves! Kan tunmoussen holde sig, hvis den tilberedes et par dage i forvejen?
Hejsa..
Tak for nogle altid super lækre opskrifter..
Når jeg skal forsøge noget nyt bruger jeg altid dine.. 👍😀
Antal til denne tunmousse er max 20 personer.. er det noget du kan ændre?
Hej Kas
Tusind tak for din søde hilsen, det er jeg glad for at høre :)
En forhøjelse af mængden til opskrifter er ikke noget jeg har fået ønsker om fra andre.
Det skal jo sættes et eller andet sted, og så landede den på max 20 pers på opskrifterne.
Hvilket antal kunne du tænke dig at det var i stedet, så vil jeg notere dit ønske på idelisten og overveje det :)
Kh Ann-Christine
Den kan ihvertfald glimrende holde sig 2-3 dage efter den er tilberedt.
Rigtig god fornøjelse
Kh AC
Ok, mange tak :-)
Hej, er det muligt at fryse moussen, og så bare tage det op dagen før det skal serveres? :-)
Det tror jeg fint kan lade sig gøre :)
Jeg bliver altid så glad når vi er til fest og forretten er tunmousse! I år skal den vist på julefrokost bordet her hos os. Så er det godt med en opskrift der er ekstra god :-) Tak for det!
♡♡♡
Jeg havde helt glemt, hvor højt jeg elsker tunmousse, til jeg fik det i Kulturhuset i Blokhuset igår. Så så lækkert! Godt med en opskrift, at have i ærmet – tak (:
– A
Det er nemlig så skøn en ret ♡
Synes min er blevet lidt vandet, er det normalt.
Har du husket, at knue husblasen for vand inden du varmer den op?
Læg den i blød i 10 minutter i en dyb tallerken, hæld vandet fra og pres let på selve husblasen. Der efter, ned i skålen igen og i mikroovnen i 10-20 sekunder. Rør med en gaffel, tilsæt citronsaft og over i moussen..
Det har jeg aldrig oplevet. Har du brugt de ingredienser der er beskrevet i opskriften, eller skiftet dem med andre?
Kh Ann-Christine