Toastbrød
Hjemmelavet toastbrød er virkelig et hit, når man ellers har købt ind til at lave lækre toasts, med god skinke, pesto, dijon og en rigtig god ost.
Et ret stort hit herhjemme, som vi gerne snupper et par gange om måneden til aftensmad på de dage, hvor der er brug for noget hurtigt på menuen og børnene er kommet småsent hjem fra fritidsaktiviteterne. Toastbrød kan fint bages i forvejen, man kan have flere brød i ovnen ad gangen og de kan fryses ned – her kan det være en fordel lige at skære dem i skiver, inden de fryses og så er det nemt at tage op til toast de luxe.
Prøv også: opskrift på klassisk toast >>
Arbejdstid 30 min.
Antal 8 pers.
Kan fryses Ja
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Toastbrød
- 15 g gær
- 4 dl mælk, stuetempereret
- 50 g smør
- 1 spsk sukker
- 50 g fuldkornshvedemel
- 500 g hvedemel
- 1 tsk salt
- 2 spsk mælk, til pensling
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Rør gær ud i en skål med mælk og rør derefter fuldkornsmel, hvedemel og sukker i dejen.
Rør dejen godt i gennem – gerne på en røremaskine ved middel hastighed i 10 minutter. Tilsæt tilsidst salt og koldt smør i små tern. Rør videre til smørret er rørt godt ud i dejen.
Kom dejen i en skål med et låg over og lad den hæve på køkkenbordet til cirka dobbelt størrelse.
Kom dejen ud på et meldrysset køkkenbord og fold dejen nænsomt et par gange. Kom den i en smurt brødform på cirka 9×28 cm (1,3 liter). Sæt dejen i køleskabet til næste dag.
Pensl brødet med mælk og bag toastbrødet i en forvarmet ovn ved 175 grader varmluft i cirka 50-60 minutter, til det er gennembagt. Lad toastbrødet køle af på en rist.
Dejligt brød!
Hvorfor et det, at der skal låg på, når det hæver første gang? Ikke bare et klæde?
Mvh Mette
Det er også helt fint med et rent klæde :)
Kh Ann-Christine
Hvordan folder man dej?
Hej Mette
jeg vil lave nogle videoer med det på et tidspunkt. Men indtil da; når dejen kommer ud på bordet vil den flyde let ud, ved at folde den ene halvdel over den anden – eller række op i dejen, så den folder sig under dejen, når man slipper den igen mod bordpladen, så strammer man glutennettet op og dejen bliver mere fast og smidig.
Rigtig god weekend til dig
Kh Ann-Christine
Ok. Tak for svar. De videoer vil jeg helt sikkert gerne se 😁 Handler det på en måde om, at dejen skal strækkes?
Ja, den bliver strukket nænsomt ved foldningen :)
Kh Ann-Christine
På grund af mælkeallergiker og veganer i familien bager jeg altid uden animalske produkter. Surdej er altid en succes i mine brød. Har du prøvet at bage disse toastbrød udelukkende på vand?
Du kan fint bage dette brød på vand også.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hejsa.
Jeg har sjældent mælk hjemme, så kan jeg erstatte mælken med fx. vand i stedet for?
Eller anden væske.. måske youghurt/creme fraiche.. og i så fald hvis jeg kan, er det så i samme mængde som mælken?
Mvh Mia.
Ja, du kan fint bruge surmælksprodukter i stedet. Enten udelukkende eller fx med 1/3 vand og 2/3 surmælksprodukt – samlet set samme mængde som mængde mælk i opskriften
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Den kan sagtens holde til det, den er bygget til formålet jo :)
Jeg har ikke lavet en opskrift på toastbrød med surdej, men bagt det flere gange på gefühl, så kan godt lige notere mig ønsket om at få lavet en opskrift med det på et tidspunkt :)
Indtil da, endelig bare eksperimenter og prøv af.
God fornøjelse
Kh AC
Hej Anne-Christine
Jeg bager ofte dit toastbrød, og vi er vilde med det herhjemme, lige nu kan jeg spise det på alle tider af døgnet, ristet med rabarberkompot?
Men det driller mig ofte når jeg skal ha’ det ud af formen, det ender tit med at jeg får revnet det på langs, så når vi skær skiver bliver de skrøbelige. Det smager jo stadig skønt, men det er bare lidt irriterende… Har du nogle tips?
Vh Mette
Hej Mette,
Hvor er det dejligt at høre :)
Du kan enten vælge at komme bagepapir i og så vil det helt sikkert afhjælpe det.
Hvis du bruger træforme som jeg, så kan det hjælpe at smøre dem igen og igen over en længere periode, så de bliver rigtig mættet, for de bliver bedre at bage med over tid.
Kh AC
Hej igen
Jeg har kun bagt i træform, og den binder ikke til dejen, den er helt fedtet igennem?
Den hænger ikke til formen på den måde, det kan være skorpen der lige er en lille smule bredere.
Bager du med låg, som ligger helt ned på kanten af formen?
Og lader du brødet køle lidt af i formen, eller tager du det ud med det samme?
På forhånd tak!
Vh Mette
Jeg bruger oftest gerne låg til toastbrødene, så de ikke hæver over kanten. Brødet lader jeg køle en anelse af til jeg kan få det ud, men prøv evt at lade det køle helt af og se om du oplever en forskel med det.
Kh AC
Tak!! Det vil jeg forsøge med!
Vh Mette
Hej
Hvor har du den træ form fra?
Det er Aurion der laver dem. Jeg har købt to, i henholdsvis en helsebutik og en dagligvareforretning ved Mols Bjerge. Prøv at google på Aurion bageform :)
Kh AC
Hej! Tak for dig og specielt i en tid som nu hvor man gerne vil have nogle gode opskrifter – for dine tager aldrig fejl.
Mange tak, hvor er det sødt skrevet af dig! :)
God fornøjelse
Kh AC
Hej jeg kigger tit for at blive mad inspireret og det seneste er dit toastbrød, det er et hit. Jeg har bagt det nogle gange og det bliver hurtigt spist, desværre bliver det lidt løst i krummen, oplever du også det eller har du nogle råd.
Mvh Monica
Hej Monica,
Tak for din søde hilsen, det er dejligt at høre.
jeg oplever ikke det bliver løst i krummen, men hvis jeg oplevede det, ville jeg prøve med halv mælk/halv vand og måske 25 g mindre groft mel.
Kh AC
Hejsa.
Hvor stor er formen? et eller to liters?
Tænkte om man kan bruge en firkantet (eva trio) bageform i stedet ?
Kh Ole
Hej Ole,
Det er en 2 liters form på ca 8x28x9 cm
og du kan fint bruge en hvilken som helst anden form i stedet
Kh AC
Jeg bagte sandwichbrødet i går med stor succes.
Brugte surdej efter din opskrift som jeg efterhånden bruger til det meste af min bagning.
I kombination med gæren gav det både en god struktur og en interessant smag til brødet.
Har ikke en træform men bruger rugbrødsform med bagefolie i, virker fint.
Det blev mindst lige så godt som det man køber i butikkerne :-)
Din hjemmeside er den første jeg slår op på når jeg vil finde en bageopskrift og jeg bager efterhånden meget, har også anskaffet mig en Ankarsrum assistent sidste år, så armene ikke bliver trætte af at ælte rugbrøds og pizza dej hver uge..
Jeg har også lavet dine fallafler, pitabrød og mange flere opskrifter, du skal endeligt fortsætte
Med venlig hilsen
Jesper
Hej Jesper,
Sikke en fin hilsen og dejlig tilbagemelding på mine opskrifter. Tusind tak for det, det er jeg rigtig glad for at høre :)
Kh Ann-Christine
Jeg er vild med dine opskrifter! Kan jeg ikke finde en bestemt opskrift, har du den som regel, Tak for det :) Din opskrift på sandwichbrød er super god, det er i al fald et hit hér i huset. Men har lige et spørgsmål, er din brødform af træ?? Hvordan overlever den ovnvarmen, uden at slå sig?
Hvor er det dejligt at høre! Tak for din søde hilsen :)
Brødformen er af bøgetræ og holder fint til formålet – det er vist nok melproducenten Aurion der står bag de fine forme. Jeg har brugt min adskillige gange og den slår sig ikke.
Kh AC
Hvorfor skal formen sættes på en bageplade med bagepapir ?
Kan den ikke bare sættes på en bagerist i ovnen ?
Der er hul i bunden af min form, så det duer ikke.
Er der bund i formen, så ja :)
Ok ?… jeg satte også bare min form med fast bund på en bagerist og brødet blev virkelig super godt…. du skriver ikke at dejen skal pensles, så det gjorde jeg ikke. Resultatet blev en meget sprød skorpe. Men et supergod brød som jo også sagtens kan spises som “ franskbrød”. Tak for dine opskrifter…. jeg har prøvet nogle stykker af dine opskrifter efterhånden og de er bare super gode. Dejligt med video og forklaring, du er super dygtig !… og jeg skal helt sikkert lave mad efter dine opskrifter igen og igen ?
Tusind tak for din søde hilsen! ♡ Det er dejligt at høre :)
Kh AC
P.S pensling er tilføjet nu, jeg pensler gerne brødet med mælk som giver en lidt blødere skorpe
Hej
Jeg har læst dine forslag til toastfyld, og det ser lækkert ud.
Kan man putte laks i toasten?
Jeg har ingen fantasi mht. mad, så jeg er dybt afhængig af kvinder som dig ?.
Jeg har ikke prøvet det af, men tænker godt at en rest bagt laks kunne være lækkert :)
Toast er bare så godt! Og med hjemmebagt brød! UHM! Kan du mon huske campingpladsernes toast? På cykeltur med telt og en knurrende mave, når vi nåede frem og slog lejr, så var det et hit..:-)
Ihh, ja – det var luksus efter en lang cykeltur ♡
Hvilken toastmaskine har du? Planlægger at ønske mig en i julegave, men er ikke helt sikker på, hvilken slags det skal være :-)
Den er fra Tefal :) Kan ikke lige huske navnet, men det er den hvor man kan skifte pladerne i.
Kh AC
Det ser rigtig lækkert ud og sikken et flot mønster på dine toasts. Hvilken taster bruger du mon?
Mange tak :)
Jeg har købt en toaster fra Tefal, hvor man kan skifte pladerne, så den også kan bruges til fx belgiske vafler mv
Kh AC
Lyder lækkert! Herhjemme er børnene vilde med rugbrødstoast
Dét er vi også :) Elsker rugbrødstoast med pesto, dijon, vesterhavsost og chorizo ♡
Tak for dejlig opskrift.
Da jeg var barn, lavede min far tit ‘cheese on toast’ til os når vi kom sent hjem fra ridning og sport. Det kom jeg sådan til at tænke på, da jeg læste dit indlæg.
Det bestod blot af et stykke toast med ost på og så lagt under grillen i ovnen til osten smeltede. Nogle gange med en skive tomat på ?
Det var nu ikke så tosset. Må bage brødet snart, så jeg kan lave det til mig selv.
Kh Emily
Det er jo bare noget så hyggeligt med sådanne madminder :) – også de helt enkle retter. Det er altså et hit med sådan en sag, når man er sent hjemme.
Håber smagen af det hjemmebagte brød med grillet ost og tomat bringer hyggelige minder frem ♡
Kh AC
Ser lækkert ud. Hvor har du købt din form?