Tiramisu
Tiramisu er en af de skønneste desserter fra det italienske køkken, som på italiensk betyder ‘saml mig op’ – en dessert der smager fabelagtigt og hvor et lille stykke er lig med ren nydelse.
Det er min yndlingsdessert fra det italienske køkken og den perfekte tiramisu, skal være luftig, cremet, med smag, lækker og smelte på tungen.
Den lidt bitre kakao, den cremede fyldige mascarponecreme, de saftige kaffedyppede savoiardo kiks og den stærke kaffe er virkeligt et magisk match.
Prøv også: min bedste opskrift på creme brulee >>
Arbejdstid 60 min.
Antal 6 pers.
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Tiramisu
- 4 æg
- 125 g sukker
- 0,50 vaniljestang
- 500 g mascarpone
- 1 dl stærk kaffe
- 3 spsk marsala, (kan undlades)
- 2 spsk cognac, (kan undlades)
- 200 g ladyfingers, savoiardi kiks
- Til servering
- 2 spsk usødet kakao
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Del æggene i hvider og blommer. Pisk æggehviderne, til de er luftige, stive og danner toppe. Pisk æggeblommer, vaniljekorn og sukker til en tyk og luftig æggesnaps i en anden skål. Rør mascarponen godt igennem. Rør et par skefulde æggesnaps i mascarponen og rør derefter resten af æggesnapsen i. Rør, til cremen har en ensartet konsistens.
Rør derefter først 2 spsk stiftpiskede æggehvider i mascarponecremen og fold derefter forsigtigt resten af æggehviderne i uden at slå luften ud af dem.
Bland kaffe med marsala og cognac i en skål. Dryp eller pensl hurtigt ladyfinger-kiksene med kaffeblandingen. De må ikke ligge i blød, men skal blot opsuge en smule væde til at give smag.
Fordel lidt af den luftige mascarponecreme i et fad på 20 x 20 cm og læg derefter en række kiks. Fortsæt med endnu et lag mascarponecreme og derefter kiks. Afslut med et lag mascarponecreme til sidst.
Stil tiramisu i køleskabet i min. 4 timer eller til næste dag. Sigt usødet kakao over inden servering.
Skøn skøn opskrift, tak for deling
Mange tak for din søde hilsen og fine tilbagemelding på opskriften
Kh Ann-Christine
Hej
Tak for den bedste madblog
Jeg skriver blot for at høre om jeg kan ændre antal personer til denne opskrift på Tiramisu…Jeg skal bare bruge opskriften til 8 personer i stedet for 6 personer. Jeg ved ikke om det kræver et medlemskab at ændre person-antal på opskiften ?
venlig hilsen Nanna
Hej Nanna
jeg tror der var et kortvarigt udfald på siden, det virker for mig nu, både når jeg er logget ind og ikke er logget ind med medlemskabet
Virker det igen hos dig nu?
God fornøjelse med tiramisu :)
Kh Ann-Christine
Hej
Bruger lagkagebunde istedet for ladyfingers, smager helt fint, og kan fåes i ethvert supermarked. Ellers en rigtig god opskrift som jeg bruger hver gang, tak.
Mine ladyfingers var dækket af cremen men er alligevel kommet op og ligger nu i toppen uden creme på, hvad skyldes det?
Har lavet den et par gange nu, og har oplevet samme problem. Jeg er nået frem til, at problemet skyldes at æggeblommerne ikke er pisket længe nok, så bliver hele cremen for lind. Blommerne (med sukkeret) skal piskes til en virkelig tyk konsistens. Der skal piskes overraskende længe.
Det har jeg aldrig oplevet, så skal ikke kunne sige det med sikkerhed
Kh Ann-Christine
Hej ;-)
Jeg skal servere Tiramisu i morgen aften- tror du, jeg kan lave den allerede i eftermiddag ?
Ja, den kan godt stå til næste dag :)
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hvilken cognac bruger du til opskriften ? 😊
Hej Sibel
Det variere helt efter hvad vi har :)
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej. Har tænkt mig at lave kagen til en fødselsdag på onsdag. Kan man mon lave ladyfingers allerede i dag, og putte dem i en bøtte til onsdag? Kh Caro
Du mener bage hjemmelavede ladyfingers? Ja, det vil du fint kunne og gemme dem til onsdag
Rigtig god fornøjelse og god weekend :)
Kh Ann-Christine
Hej, jeg skal lave den til nytårsaften, på lørdag. Tror du, det er bedst at lave den fredag eftm. (altså godt 1 døgn før) eller lørdag formiddag?
kh Karen
Jeg ville nok lave den lørdag formiddag
Rigtig god fornøjelse og glædelig jul
Kh Ann-Christine
Kære Valdemarsro
Jeg lavede tiramisuen fra din opskriftsbog til min mands fødselsdag i går og den blev ikke god. Jo smagen var lækker, men den var helt tyktflydende. Altså den havde slet ikke sat sig. Opskriften er fulgt og jeg har endda forsøgt med ekstra ladyfingers for at opnå ekstra sug, men den er stadig flydende. Hvad er der mon sket?
Hej Sofie
Ej, hvor ærgeligt at den ikke havde sat sig. Kan det mon ikke være æggehviderne der ikke har været pisket helt nok, eller æggesnapsen, måske.
Jeg skal desværre ikke helt kunne sige det, for har ikke oplevet at den ikke satte sig.
Kh Ann-Christine
Hej tak for din superblog, bruger konstant dine opskrifter…..
jeg skal have gæster to dage i træk og vil gerne servere tiramisu begge dage. Kan jeg evt lave al cremen på dag 1 hvor jeg også samler første portion med halvdelen og så gemmer resten af cremen til næste dag og samler portion 2 ?
Eller ville du lave det hele på en gang ? Jeg er lidt bange for om den bliver for sjasket hvis den skal stå to dage i køleskab.
Hej Charlotte,
Mange tak for din søde hilsen, det er jeg rigtig glad for :)
Jeg ville lave dem af to omgange, for cremen sætter sig og jeg tror det ellers bliver lidt noget rod at samle det efterfølgende – men jeg har dog ikke testet det af, så skal ikke kunne sige om det er en god ide, desværre
Jeg håber kabalen går op og du når det hele :)
Kh Ann-Christine
Hej, kan man godt bruge laktosefri friskost istedet for mascarpon?
Det har jeg ikke testet, så det må komme an på en prøve
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Kan jeg bruge pasteuriserede æggeblommer og æggehvider og opnå samme resultat?
Det vil jeg tro, men jeg har ikke testet det, da jeg altid bruger friske æg selv.
Kh Ann-Christine
Kære Ann-Christine
Jeg (farmor) anvender ofte dine opskrifter, til stor glæde for mine børnebørn.
Har nu lyst til at lave din Tiramisu, men falder den i børnenes smag?
Og såfremt jeg anvender marsala/cognac, er det så ok i forhold til børnene?
Du behøver ikke skrive, jeg kan undlade, for så bliver den efter min mening samtidig alt for tam! :o))
Glæder mig til dit svar, Gitte
Kære Gitte
Mine børn kan godt lide desserten, men det er selvfølgelig en smagssag.
Jeg har ikke selv forbehold for at servere en dessert ala denne til mine børn inkl marsala, da det er så lidt og kun en smagsgiver – i min optik er det lidt ala at drikke en nisseøl, men det er jo endelig et holdningsspøgsmål. Jeg vil til gengæld sandsynligvis aldrig lade dem smage et glas vin, øl eller lign før de er +15 år.
Jeg kan ikke sige hvad der er okay ift dine børnebørn, det skal deres forældre nok afgøre :)
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine. Jeg har lige prøvet denne opskrift, resultatet blev super. Dog måtte jeg bruge Flormelis istedet for sukker. Jeg kunne simpelthen ikke piske ægggeblommer og sukker luftigt (forsøgte 3 gange a´ en halv time). Har du mon en ide om hvad årsagen kan være? Kh Britta
Brugte du alm sukker eller rørsukker?
Det skal blive helt hvidt og som en tyk luftig æggesnaps. Alm sukker opløses nemmere i æggeblommerne og så bruger jeg en håndmikser med piskeris sat på.
Kh Ann-Christine
Hej Ann- Christine
Efter mange forsøg på at finde en lækker dessert, fik jeg lige øje på denne opskrift som ser lækker ud. Jeg vil nemlig lave til vores bryllupsdag sammen med vores gæster om eftermiddagen. Hvilken drikkelse kan man servere tiramisu ? likør. champagne ?
Kh
Izabella
Hej Izabella,
jeg synes en mousserende moscato vin vil passe dejligt til. Prøv endelig og se om du også synes godt om den til tiramisu,
Rigtig god fornøjelse med bryllupsplanlægningen
Kh Ann-Christine
Tak for en dejlig opskrift (som jeg selvfølgelig straks skulle ‘pille’ ved ).
Jeg havde lige smagt tiramisu for første gang i mit liv – og jeg ville prøve at efterligne dén, da den smagte himmelsk. Derfor lavede jeg dobbelt portion af cremen, men brugte enkelt portion af ladyfingers.
Da jeg kom til den del der handler om at tilføre kaffe-/sprutblandingen til ladyfingers’ne – så kom jeg i vildrede:
Jeg dyppede en ladyfinger hurtigt i væden – først fra den ene ende, så fra den anden, så hele fingeren havde været under. Men da jeg havde gjort dette med ca. 5, havde jeg brugt omkring halvdelen af væden. Så nærstuderede jeg dén del af opskriften en gang til – og fandt ud af, at ét sted stod der at man skulle dyppe, et andet sted stod der dryppe. Så jeg tænkte, at det måtte handle om at dryppe, gik i stedet for over til at pensle.
Den endte med at smage fantastisk, og mindede meget om den jeg havde fået ude på restauranten. Dog var der nogle af gæsterne, som syntes at de DYPPEDE ladyfingers smagte for meget af sprut, nogle syntes de smagte for meget af kaffe. Personligt ELSKEDE jeg det hele, og det er ikke sidste gang jeg laver den
Men opskriften kunne altså godt bruge en finpudsning/mere forklaring vedr. dyp/dryp
Hej Marianne
Mange tak for din søde hilsen, så dejligt at høre du var vild med opskriften
Jeg har lige rettet, så der står dryp eller pensl under tips også :)
Kh Ann-Christine
Kan man bruge mørk Rom, whisky eller lignende ?
Ja, endelig. Det er alt efter smag og behag :)
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Kan man fryse den med et godt resultat
Jeg vil næsten tro at den skiller ved optøning, men har ikke forsøgt mig med det :)
Kh Ann-Christine
Den kan sagtens fryses og er stadig perfekt efter optøning 👌🏻
Har nu lavet den to gange, og er gået op i crememænden, da jeg ellers synes kagen bliver sandstormsagtig tør, so italienske kager har en tendens til. Har fået meget ros
Kurt
Hvor ser det lækkert ud -den glæder jeg mig til at lave. Ville man kunne bruge Kahlua i stedet for marsala?
Ja, det tror jeg vil være lækkert!
Rigtig god fornøjelse og godt nytår
Kh Ann-Christine
Det er en dejlig dessert, som jeg laver igen og igen. Jeg blander lidt slåensnaps essens i cognac og marsala eller amarettoen. Det giver en snert at bær i smagen, som klæder den. Jeg har lidt svært ved at sige, at det er den bedste dessert. Jeg synes, der findes så mange lækre søde sager. Ethvert måltid bør rundes af med det søde.
Hvor lyder det skønt! Mange tak for din søde hilsen og fine tilbagemelding på opskriften
Kh Ann-Christine
Jeg vil rigtig gerne lave din udgave af tiramisu, men er ikke glad for kaffe. Smager den meget af kaffe?
Og kan jeg evt. lave den uden?
Hej Louise,
Du kan evt blot undlade kaffe. Jeg synes ikke den smager meget af kaffe – men jeg kan jo også rigtig godt lide smagen, så derfor kan det være du smager den anderledes :)
Kh AC
Nem og lækker dessert. Jeg har lavet den med Xanté likør med “Dark chocolate and Pear” i stedet for cognac/marsala. En himmerigsmundfuld
Der findes vel lige så mange måder at lave Tiramisu på som der findes gode dessertkokke. Den jeg bruger, faldt jeg tilfældig over i en tilbudsavis fra den lokale brugs, for snart rigtig mange år siden og den ligger meget tæt op af den du beskriver her.
Hvis jeg må foreslå en enkelt ting til din opskrift, ville det være at bruge kahlúa i stedet for cognac. Synes desuden at revet chokolade på toppen ser mere “prof” ud end kakaopulver.
Husk at Tiramisu kommer fra “tira mi su” – som nok bedst kendes fra det engelske “pick-me-up”. Det helt rigtige navn til denne drømme-dessert.
Tak for de mange gode opskrifter.
Ejjj!
Har lige lavet den og har lagt kakaopulver imellem lagene.
Jeg glæder mig til at få den spist
Tak for opskriften
Uhmm, det lyder lækkert!
Tak for din hilsen og rigtig god weekend
Kh AC
Tak for en formidabel opskrift jeg er halvt italiensk og opdraget af en mad elskende far (Luigi) kan mange retter en der betyder Meget for mig blev overrasket en lørdag aften og jeg er dybt taknemmelig det var ikke særlig svært
mvh Jan PS jeg kommer nok til at lave den igen
Hvor er det dejligt at høre! Det er også blandt de skønneste yndlingsdesserter herhjemme.
Tak for din fine hilsen og tilbagemelding på opskriften
Kh AC
Har sammen med køkkenet på mit arbejde lavet Tiramisu til 90 personer i dag. Min store bekymring var at undgå at alt blev fuldstændig ‘svampet’ af kaffe. Tak for dit tip om at pensle kaffen på! Det gav et perfekt resultat og mange roser fra kollegerne :-)
Hvor er det skønt at høre! Tusind tak for din søde hilsen og tilbagemelding på opskriften ♡
Jeg bruger altid selv friske økologiske æg, men det er en individuel beslutning og der skal man endelig følge sin egen mavefornemmelse. Læs evt fødevarestyrelsens vejledning om rå æg her
Tak for svaret. Jeg vovede pelsen og brugte rigtige æg. Økoæg
Den står i køleskabet, klar til i aften.
Tak for total dejlige opskrifter, både manden og jeg bruger dem flittig.
Ih, hvor dejligt! Rigtig god fornøjelse med den skønne ret og god weekend til jer.
Tak for din søde hilsen, det er dejligt at høre ♡
Kh AC
SÅ god:-)
Lady fingers skal ligge med den korte side op, så der er plads til alle
Kan man bruge amaretto i stedet for cognac og marsala?
Ja, det kan man sagtens – det er også super lækkert og klassisk i tiramisu ♡
Hej
Tak for nogle lækre opskrifter.
Kan jeg lave desserten aftenen før jeg skal bruge den ,altså ca 12 timer på køl ? Hej fra Maibritt
Det kan du sagtens gøre :)
God fornøjelse
Kh AC
Kan man undlade marsala og cognac, og stadig få den god? :-) Så børn kan spise den?
Skøn blog!
Den bliver jo selvfølgelig lidt anderledes når der ikke er marsala og cognac i. Mere mild og med mindre kant, men stadig god.
Lad mig endelig høre hvordan det går, og jeg er spændt på om du prøver med lakrids
Drømmeren, årrhhh, god tur! Og tiramisu, ja man kan jo ikke tage til Rom uden at spise den ;)
Pia, Enig!!! :)
Mette, det tager faktisk ikke så lang tid. Pastadejen kan laves nogle timer i forvejen, eller aftenen før. Fyldet tager max 5 minutter at hakke og rører sammen, hvis hvis man lige ser bort fra svampene som skal iblødsættes og så tager det nok 20-25 min at lave raviolien, så det er samlet set ikke så tidskrævende, men faktisk ret så hyggeligt et lile projekt.
Kan den fryses?
Ja, det kan man fint
Kh Ann-Christine
Ååh ja, tiramusi! Det er også (en af) min(e) yndlingsdessert(er) (sagde dessertpigen, som min svigermor kalder mig ;). Og så er det tilmed let at lave. Dine raviolier ser også super lækre ud. Men tager det ikke frygtelig lang tid at lave selv? Ikke dårligt at være gæst til den menu iøvrigt. Lyder super lækkert!
Ej hvor får jeg lyst til at lave den dessert her i weekenden. Det er en af de bedste desserter der findes.
Uhh elsker tiramisu!!
Og er så heldig at jeg skal til Rom i næste uge, så mon ikke der ryger sådan en fætter på bordet i løbet af ugen?? :)
Et cetera, ja det er slet ikke værst at være på jagt i det tilfælde :D
I mine øjne er det også tæt på at være verdens bedste dessert, i stærk konkurrence med en chokolademættet chokoladekage med blødende midte… Mmmmmmmmm -og Créme Brûlée, uhmmmm
Det er måske verdens bedste dessert – i tæt konkurrence med creme brûlle ;-)
– og det er rigtigt, at man kan jagte den ultimative hele livet, men ih, hvor er det så også skønt at smage sig frem mod dét mål …