Syltede rødbeder
Vores have er fyldt af flotte mørkerøde runde rødbeder lige nu – og i dag høstede vi en stor del af dem og lavede en lækker omgang syltede rødbeder med en dejligt duftende krydret lage.
Det er ret nemt at lave syltede rødbeder selv og det tager ikke særlig lang tid. Min krydderblanding kan man justere lidt til efter hvad man lige har – der kan også sagtens tilføjes dejlige krydderier som stjerneanis, allehånde og et par kviste af en krydderurt – fx timian eller rosmarin.
Nu skal de lige trække mindst en dags tid – og så glæder vi også ellers til at spise dem på gode rugbrødsmadder og som tilbehør til fx skipperlabskovs som vi snart skal have igen.
Arbejdstid 25 min.
Antal 1 glas
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Syltede rødbeder
- 1 kg rødbede
- Lagen
- 8 dl lagereddike, eller æblecidereddike
- 400 g sukker
- 1 kanelstang
- 10 peberkorn
- 1 spsk sennepsfrø
- 5 laurbærblade
- 10 kardemommekapsler
- 4 hele nelliker
- 2 spsk salt
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Skrub rødbederne grundigt rene for jord og kom rødbederne i en gryde med vand.
Kog op og lad rødbederne koge i 30 minutter.
Hæld vandet fra og når rødbederne er kølet af, gnides skindet af dem. Skær rødbederne i skiver og kom dem i et helt rent og skoldet henkogningsglas.
Lagen til syltede rødbeder
Kom alle ingredienserne til lagen i en gryde og kog op. Det skal blot lige koge i et par minutter til sukkeret er opløst. Hæld lagen over rødbederne i glasset. Luk glasset til med det samme.
Lad dem gerne trække mindst en dag.
Ser lækkert ud. Hvad er årsagen til at de bliver kogt med skræl? Jeg ville tro det var lettere at skrælle dem rå end pille dem kogte, men der er nok en god forklaring? :)
Mvh. Ninna
Hej Ninna
Jeg koger dem med skræl for at holde på farven. Når man koger rødbederne med skræl, så koger den smukke farve ikke ud, hvilket giver et flottere resultat til de syltede rødbeder.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hejsa
Tusind tak for dine mange skønne opskrifter som vi bruger flittigt herhjemme.
Nu til mit spørgsmål: Jeg har tilsat for lidt sukker til min lage og rødbederne er simpelthen for sure. Tror du man kan varme det igen og tilsætte lidt mere?
Mange hilsner Mia
Hej Mia
Jeg ville nok i stedet koge 50:50 sukker og kogende vand sammen til sukkeret er opløst og smage lagen godt til med denne blanding.
Krydser fingre for det lykkedes rigtig fint :)
Kh Ann-Christine
Det vil jeg prøve – tak for svar ☺️
Lækkert 😊
Skal de stå på køl før åbning? Og hvor længe kan de holde sig?
Jeg opbevarer dem i køleskabet, og holdbarheden kan du se i opskriften – samme sted som tid, mængde mv.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Skal alle tingene i lagen med i glasset, eller sier du det fra?
Jeg kommer det hele i glasset, så den kan trække smag over tid :)
Kh Ann-Christine
hwj ann-christine.. jeg har syltet rødbeder — små -ok..
er der en sort som er større – eks. gladys.. jeg ved det ikke
du skal have ros for de opskrifter de sidder lige i skabet
mvh steen ryberg
Mange tak for din fine hilsen, Steen.
Det er jeg glad for at høre – og der er et væld af sorter af rødbede, størrelsen på rødbederne afhænger både af sort og høsttidspunkt, så der er en spændende verden at gå på opdagelse i.
Kh Ann-Christine
God morgen Ann-Christine,
Tusinde tak for den bedste mad hjemmeside jeg kender, jeg er omkring den næsten hver dag.
Mener du virkelig 2 spsk salt (spise ske fulde) til 1 kg rødbeder?
Skal det i koge vandet eller i lagen?
På forhånd tak for dit svar
Mette
Hej Mette
Mange tak for din søde hilsen, det er dejligt at høre!
jeg bruger flagesalt eller groft havsalt og synes det passer glimrende med den mængde.
Bruger du fint salt kan du generelt halvere mængden (og ellers altid smage godt til)
Kh Ann-Christine
Aller bedste kogekone Det er en glimragende opskrift med lidt spark på krydderrierne. Har dog fjerne kanel da jeg har en traumatisk oplevelse med dette krydderri og tilsat peberrod og en enkelt af de lange røde supermarkeds chilier. Det sværeste synes jeg er koge tiden.
Hvor meget skal en lag tyk bede have i forhold til en lille feddert ?
Jeg har i øvrigt anskaffet et rødbedejern (Chartreuse jern) så nu er mine bølge riflede rødbede et syn for guder — næsten.
Bedste hilsner Bo
Hej Bo
Mange tusind tak for din søde hilsen. Jeg synes det er nemmest at mærke efter ved fx at stikke en kødkål i rødbederne, de skal gerne være blot akkurat møre.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hejsa, hvis man har en del lage tilbage efter man har spist alt rødbederne, kan man så koge flere og tilsætte dem? Eller skal man starte helt forfra? ☺️
Du kan godt genbruge lagen et par gange :)
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Hvidløg i lagen?
Det bruger jeg ikke til syltede rødbeder, men det står dig helt frit for at komme det i, hvis du synes.
hvis du synes det kan ligne hvidløgsfed på billedet, så er det kardemommefrøskaller du kan se :)
Kh Ann-Christine
Dejlig opskrift. Tak for den. Skøn krydret og en hel anden oplevelse en det man kan købe sig til i supermarkedet.
Har du mon en oversigt over hvad I dyrker i haven?
Jeg skal da i hvert fald have tilføjet rødbeder til min liste.
Tak for inspiration.
Hej Anette
Mange tak for din søde hilsen, det er dejligt at høre.
Det variere fra år til år, hvad vi dyrker. jeg har skrevet om det i forskellige indlæg her: https://www.valdemarsro.dk/i-haven/
Rødbeder er dejligt nemme at dyrke og smager skønt! – og grønkål har jeg også altid, hvilket er særligt dejligt på denne tid af året.
Kh Ann-Christine
Jeg er spændt på at komme i gang! Når du hælder lagen over rødbederne, er den så varm? For vil glasset ikke sprænge så? :-)
Hej Rikke
Nej det har jeg aldrig oplevet at det gør. Jeg skolder jo også glasset i kogende vand inden jeg kommer rødbederne i og det kan henkogningsglas godt holde til.
Rigtig god fornøjelse
Kh AC
Er ved at koge rødbeder for 2. gang. Naturligvis din opskrift!
Kan bruge lagen fra tidligere? Ca 3 uger siden, jeg syltede sidst
Hilsen fra en flittig bruger af dine opskrifter
Annelise
Hej Annelise,
Du kan fint genbruge lagen et par gange.
Rigtig god fornøjelse og mange tak for din søde hilsen
Kh Ann-Christine
Det er vigtig at rødbederne kommes i iskoldt vand lige når de er kogt. Eftesom det sprænger cellerne og gør at rødbederne bliver møre og at skallen løsnes og kan smuttet, i en snuptag, lige som mandler?
30 minutter kogetid er ikke nødvendigvis nok, det afhænger i høj grad af rødbederne størrelse ?
Supergod opskrift…. brugte den helt straight første gang. Denne gang udelod jeg kanel og nelliker, men tilføjede enebær og chilli ??
Er i øvrigt vanvittigt glad for kogebogen, som jeg fik i fødselsdagsgave ❤️❤️
Så dejligt at høre! Tusind tak for din søde hilsen :)
Kh AC
Mine rødbeder har stor størrelsesforskel.
De 30 min til kogning, er det store eller små rødbeder???
Det er mellemstørrelse – du kan blot koge dem til de er møre
Tak for altid skønne opskrifter. Jeg vil lave mynte syltede rødbeder, og i den forbindelse vil jeg høre, om jeg bare kan undlade krydderierne (kardemomme, nelliker, kanel, peber, sennepsfrø, laurbærblade) eller er der nogen af dem, som er “obligatoriske”? ?
Hej Henriette,
det lyder spændende! jeg ville fortsat komme peber i og ellers undlade de andre krydderier
God fornøjelse
Kh AC
Vildt lækre kryderier – tror dog jeg har gjort noget galt da mine rødbeder er blevet ret så sure
– Er det for sent at tilsætte sukkersirup (vand+sukker) efter de har stået på køl i et døgn?
Du kan fint tilsætte yderligere sukker nu, til smagen er som du ønsker den.
Kh AC
Lyder som en dejlig lage – jeg plejer at putte små stykker peberrod i – det virker konserverende :-)
Jeg overvejer, at gå igang – meeen hvor længe kan rødbederne holde sig? ??
Vi spiser dem som regel inden for 1-2 måneder og det klarer de ihvertfald fint :)
Kan man lave denne med en sukkererstatning i stedet for?
Det har jeg ingen erfaring med, da jeg ikke selv bruger det i madlavningen, så det må komme an på et forsøg :)
Kh AC
Uuuhhhh det er så fedt at sylte. Laver også altid en “børne edition”. Når rødbederne er skåret i (lidt lækre tykke) skiver, standser jeg ud med små kageforme hjerter, stjerner eller hvad der lige passer til køn og lejlighed. Også en sjov gave til børnefødselsdagen. De bliver i hvertfald altid taget imod med stor begejstring.
Sikke da en fin ide! Tusind tak for at dele det fine tip ♡
Kh AC
Med 2 kg rødbeder lavede jeg 2 1/2 liter rødbeder.
Der var rigelig med lage, så jeg vil nøjes med at gange op med 1 1/2 næste gang.
Jeg tilsatte 10 små stilke frisk rosmarin og bruge ellers opskriftens krydderier.
Hej. Kan man genbruge lagen? Herved komme flere rødbeder, når man har spist den første omgang.
ja, det kan du sagtens gøre :)
De smager helt fantastisk! Jeg vil nok tilsætte lidt mere sukker næste gang, men vil helt klart lave dem igen, når jeg igen har rødbeder tilovers.
Dejligt at høre :)
Hej hvorfor kommer du ikke Atamon i. Mvh Anette
Jeg bruger aldrig atamon, men skolder og bruger hellere cognac eller lign alkohol (til at spritte af med) og laver gerne små portioner.
Kh AC
Jeg har lært at, hvis man bruger atamon, bliver rødbederne brune, derfor er det bedst med peberrod, der er bakteriedræbende.
Tak for gode opskrifter. Kh Kirsten
Hej !
Jeg er blevet hel vild med valdemarsro. Hver gang jeg leder efter nye opskrifter kigger jeg først herinde.
Hvor længe vil de syltede rødbeder kunne holde sig ?
God påske !
Mvh
Amanda
Hvor er det dejligt at høre! Tusind tak for din søde hilsen ♡
Rødbederne kan holde sig længe – fra et par måneder til et halvt års tid på køl.
Kh AC
Uhm det ser lækkert ud, der intet som hjemmesyltede rødbeder på lun leverpostej! Ville bare lige tippe dig om, at bladene fra rødbeder er fortrinlige som vintersalat hvis de snittes i tynde strimler :)
Det har jeg også brugt en del af bladene til, de fineste af dem – en del er blevet ret grove i løbet af de sidste uger, så dem klarer komposten ;)
Syltede rødbeder kan man ikke få nok af! Jeg har et helt højbed kun med rødbeder til at sylte – alligevel ved jeg, at vi løber tør i løbet af vinteren. Men så ryger der også til hjemmelavede julegaver. Det er et hit. Din version ser lækkert krydret ud, den må jeg prøve til nogle af dem. Jeg ved ikke, om du har tænkt over det, men nogle rødbedesorter er bedre at sylte end andre. Min favorit og hemmeligheden bag mine syltede rødbeder er sorten ‘Boltardy’. Den kan jeg anbefale:-)
Jeg kan faktisk ikke helt huske på stående fod hvilken sort vi såede i foråret. Men de er runde og lækre til at sylte – købt hos Camilla Plum. Måske det er Boltardy… ? Uanset, så vil jeg da lige holde øje med den sort til næste år :)
Og så lækkert med hjemmelavede spiselige gaver ♡
Kh AC
Fik lavet den første portion syltede rødbeder i weekenden :-)
Jeg har altid “bare” lavet lagen ved vand, sukker og eddike. Men tror da jeg skal have have afprøvet 2. runde med lidt krydderier – og lidt chili fra drivhuset
Tror også det kunne være super lækkert at sylte nogle af chilierne på samme måde :)
Rødbeder i alle afskygninger er noget af det bedste ved efteråret! :-) Og de her kunne være ret lækre på en god gammeldags leverpostejmad, tror jeg ;-) KH
Helt enig, det er rigtig efterårslækkert – og perfekt til en god gammeldags rugbrødsmad :)
Min far lavede et år en del glas rødbeder med chili i! Er du vimmer de smagte godt på en leverdreng ?
Nøj, det kunne jeg godt forestille mig :)
Må lige komme lidt chili fra drivhuset med i runde to!
Kh AC