Svinekæber – braiserede med øl
Svinekæber braiserede med øl, rødvin eller grøntsagsboullion er en virkelig herlig spise og perfekt til denne kolde årstid, hvor det er oplagt at finde simregryden frem og hygge sig lidt ekstra indendøre.
Når svinekæber simrer over længere tid ved lav temperatur, så bliver det mørt som smør og fyldt med en vidunderlig smag, som sagtens kan serveres for gæster – og som har vundet indpas på mange restauranters menukort landet over. Simpelthen så lækkert og med en smagfuld og fyldig sauce, der passer perfekt til kartoffelmos.
Prøv også: opskrift på Bøf Stroganoff >>
Arbejdstid 30 min.
Antal 4 pers.
Kan fryses Ja
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Svinekæber - braiserede med øl
- Braiseret svinekæber
- 750 g svinekæber
- 20 g smør
- 2 løg, finthakket
- 3 gulerødder, i små tern
- 1 porre, skåret i tynde ringe
- 3 dl mørk øl
- 3 laurbærblade
- 0,50 tsk tørret rosmarin
- 1 tsk tørret timian
- 15 g koncentreret tomatpuré
- 1 dl grøntsagsbouillon, afkølet
- 1 spsk majsstivelse
- sort peber, friskkværnet
- salt
- 1 spsk smør, koldt til saucen
- Kartoffelmos
- 1,50 kg kartofler
- 110 g smør
- 2 dl mælk
- 1 knivspids muskatnød
- salt
- sort peber, friskkværnet
- Til servering og anretning
- salt
- 30 g hasselnødder
- 0,50 dl bredbladet persille, finthakket
- 1 øko citron, fintrevet skal
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Braiserede svinekæber
Fjern sener fra svinekæberne og dup dem tørre med et stykke køkkenrulle. Brun svinekæberne af i smør i en gryde og sæt dem derefter til side på en tallerken.
Kom løg, gulerødder og porre i gryden og sauter det ved middelvarme, til løgene er bløde.
Tilsæt det brunede kød, mørk øl, tomatpuré, laurbærblade, rosmarin, timian, salt og friskkværnet peber.
Sæt låg på og lad det simre svagt i 2 timer ved lav varme. Rør grøntsagsbouillon sammen med majsstivelse og kom det i gryden. Rør det godt igennem og lad det simre videre i 15 minutter.
Tag laurbærblade op af gryden og smag retten godt til med salt og friskkværnet peber.
Kartoffelmos
Kog kartoflerne i usaltet vand, til de er møre. Lun mælken i en kasserolle til den er ca. 50 grader varm.
Mos de varme nykogte kartofler let med smør og pisk derefter kartoffelmosen med en håndmikser, tilsæt imens den varme mælk lidt efter lidt, til konsistensen af kartoffelmosen er cremet, luftig og fløjlsblød.
Smag til med salt og peber, samt friskrevet muskatnød.
Til servering
Hak hasselnødder, persille og fintrevet citronskal godt sammen til det bliver helt finthakket.
Server de braiserede svinekæber med kartoffelmos og hasselnøddedrys
Fin opskrift…men advarsel…man bruger ALDRIG en håndmixer til kartoffelmos..Det er et totalt no go!!!!!! man risikerer at det hele bliver til en klistret limet masse. Kartoffelmos skal laves i hånden, mases med en kartoffel maser og så røres samme med smør og lun mælk.
Ann-Christine, det burde du virkeligt også vide :O)
Mosen bliver kun klistret, hvis man bruger blender eller noget, der skærer frem for knuser. Skæres den, frigives stivelse. Men en håndmixer virker helt fint. :)
Hej Tue
Det fungere altså oprigtigt talt fremragende ;)
– jeg har lavet kartoffelmos utallige gange på den måde i over 25 år, og jeg får altid den lækreste luftige kartoffelmos + det er super nemt. Jeg har aldrig oplevet at den “bliver lang og klistret”.
Tricket er, at der ikke skal salt i vandet og at tilberede kartoffelmosen straks mens kartoflerne er rygende varme.
Kh Ann-Christine
Hejsa.
Jeg er blevet lidt usikker på om mængden af væske i retten er nok? Det er “kun” øl og 1,5 dl grøntsagsbouillon. Tænke, hvis der skal være sovs til kartoflerne?
Skal lave det i aften – håber, du når at svare.
Mvh.
Rikke
Hej Rikke
Jeg har ikke nået forbi kommentarfeltet denne weekend, så håber det gik godt! Jeg oplever der er fint med væde til saucen, men man kan fint tilføje ekstra bouillon hvis der skal være ekstra
Kh Ann-Christine
Bliver kødet bedre jo længer det simrer
Tja, når det først er blevet mørt som smør, så bliver det ikke som sådan bedre af at stå endnu længere
Men det kan sagtens stå en times tid yderlige ved lav temperatur – det kan også sagtens laves dagen før, uden problemer.
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hvis du, som du nævner, erstatter kæberne med en svinenakke, hvordan vil du da håndtere den ift. udskæring og bruning?
Hej Tobias
Jeg ville brune den hele svinenakke godt af og lade den simre i en støbejernsgryde under låg. Alternativt kan du skære den ud i store tern og brune dem af.
Helst vil jeg sætte gryden i ovnen, for så er temperaturen nemmest at holde nede, og jeg ville sætte den til 120 grader.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Kan man lade det simre i crock pot?
Med venlig hilsen
Maja
Ja, det vil jeg fint tro du kan. Blot lad temperaturen være lav, så det ikke koger, men blot akkurat simre svagt
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Vil prøve opskriften til en gæstemenu. En af gæsterne tåler ikke noget fra natskyggefamilien – i denne opskrift – tomatpuré, hvad kan det erstattes med?,
Jeg ville blot undladet det i denne opskrift
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hejsa.
Jeg vil prøve denne lækre opskrift på fredag, da vi får besøg. Jeg har ingen römertopf. Hvis jeg ønsker at gøre retten færdig i ovnen, kan jeg da bruge et ovnfast fad og dække med staniol?
Du behøver ikke dække med staniol. Men hvis du har en ovnfast gryde, eller en støbejernsgryde, så kan du bruge den. Det er endnu bedre :)
Alternativt kan du lade retten simre på komfuret i stedet for at sætte den i ovnen
Kh Ann-Christine
Hej
Vi skal lave svinekæber til 10-12 personer – kan man “stable” dem i en römertopf og ellers følge opskriften (tænker 2-2½ time i ovnen ved 125 grader). ?
I øvrigt nogle herlige opskrifter du har – både forret og dessert til samme middag er også fra dine opskrifter.
Mvh
Carsten
Hej Carsten. Hvordan gik det med så mange svinekæber i römertopfen? Vi skal nemlig også have gæster..
Ja, det kan fint laves i en römertopf, det bliver lækkert :)
Rigtig god fornøjelse og mange tak for din søde hilsen
Kh Ann-Christine
Hej, ville du give det samme tid og temperatur i stegeso som i römertopf? Længere oppe skrev du 120 grader i 2-2,5 time 😊
Ja, det tænker jeg vil være samme tid
Kh Ann-Christine
Jeg var lidt ærgerlig over tynd sauce.. Og mener også, den ville virke
bedre med en farve som “mors brune sovs”
Det er klart en smagssag men næste gang får den fløde.. Evt. jævning
og kulør :)
Men eller superlækkert..
Tak for din hilsen :)
Ja, det er jo helt klart en smagssag, og det er jo heldigvis nemt at jævne og give den lidt kulør efter smag og behag.
Kh Ann-Christine
Har lavet din lækre opskrift i dag ,dog minus hvidløg.I stedet for øl brugte jeg almindelig æblemost. Så lækker en ret med skønne krydderurter fra haven👌🥰
Hvor er det dejligt at høre! Mange tak for din søde hilsen og tilbagemelding på opskriften
Kh Ann-Christine
Jeg tænker at du bliver nødt til at rette i opskriften. 1,50 g kartofler til 4 mennesker er nok lige i underkanten. ☺️
Men ellers tak for en fantastisk opskrift ☺️
Ups! Det var en tastefejl – godt du opdagede det og gav besked, det er rettet nu.
Tak :)
Kh Ann-Christine
Til Sveng
Put hvidløgne i 1 min før du er klar til at putte kødet tilbage i gryden med grønsager. Hvis du svitser hvidløg for meget bliver de bitre. Put evt. en 1/2 rød peber skåret fint ud i sammen med grønsagerne, dette tilfører smag og sødme til retten. Sidst men ikke mindst, smag på øllen inden du bruger den, den må heller ikke være for bitter. Jeg bruger Grimbergen Dark som er lidt sød i det, og derfor kommer jeg en 1/2 grøn pebber i fintskåret, den er nemlig lidt bitter, så får du surt og sødt.
Mvh
Tom Bagge
Kartoffelmosen laver jeg af 60% kartofler og 20% pastinak og 20% persillerod, og hvis du lyster kan du drysse med bredbladet persille.
Man behøver ikke være merbøs for alkoholen ved anv af vim/øl. Den fordamper allerede ved 28-30 gradef. Iøveigt tak for den gode opskrift.
Det er første gang jeg laver grisekæber. Jeg er helt ny i et køkken.
Jeg fulgte din opskrift til detaljer, men jeg synes at sovsen har en lidt bitter snag fra hvidløgene. Har jeg gjort noget forkert, og kan man “ fjerne det bitre” med noget, sukker, fløde eller hvad kan jeg gøre
Næste gang vil jeg ikke komme hvidløg i, lidt ærgeligt med den bitre smag.
Tak for dine mange gode opskrifter dem jeg bruger flittigt
Svend G
Hej Svend,
Mange tak for din søde hilsen og dejligt du har lyst til at prøve min opskrift på svinekæber.
Smagen af ‘bittert’ opleves meget forskelligt – det er så vidt jeg er orienteret et spørgsmål om genetik, hvor kraftigt man oplever at bittert smager. Umiddelbart ville jeg ikke gætte på at det er hvidløgget der giver den bitre smag, men nok nærmere øl og tomatpuré. Men det er endelig en smagssag og fx øl kan variere meget i bitterhed – måske forstærker den øl du har brugt smagen af bittert i maden. Hvis du prøver at lave den uden hvidløg og stadig synes den er for bitter til din smag, så kan du prøve at lave den rødvinsbaseret en anden gang.
Kh Ann-Christine
Har brugt rødvin i stedet for øl, og det har jeg fortudt, kan jeg komme en øl i nu, hvor retten simre?….. ellers bliver det med øl næste gang …?
Jeg ville nok ikke vælge både at komme øl og vin i.
Håber du synes godt om det, uanset :)
Kh Ann-Christine
Det lyder så lækkert og har valgt at lave det lørdag hvor der kommer venner på besøg. Jeg vil dog pifte mosen op med lidt rodfrugter. Men jeg har et spørgsmål, hvad serveres der af drikkevarer, en øl eller kraftig rødvin?
Jeg ville servere god øl til, men en god kraftig rødvin smager også skønt til retten.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Jeg har lagt timian, rosmarin og lauerbærbladene i en tepose. Så er det nemt at tage det op.
Jeg synes ikke sovsen er så kraftig som jeg havde forventet.
Måske kan det også have taget lidt fra smagen at krydderierne er i en tepose, det skal jeg ikke kunne sige.
Kh Ann-Christine
En rigtig lækker ret har lavet den for første gang og bestemt ikke sidste 😀
Dejlig mad har lavet det på gril,mums det smager, øllen er lige nydt
første gang. 5 svinekæber og alt du har foreslået. Men, kan jeg bruge piskefløde og komme i sovsen, så det bliver en slags flødesovs?
med venlig hilsen
Prøv det endelig af, det tænker jeg fint du kan.
Start med blot et par spisesskefulde piskefløde og smag til, så du får en skøn smag som du synes godt om.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hold nu magle en lækker lørdag aften’s mad vi lige fik der efter den her opskrift 👍🏻 Jacobsen’s Brown Ale er perfekt som den mørke øl.. og 2 1/2 time gør intet dårligere for kødet tværtimod.. og det der citronskal og hvidløg/persille på toppen er da fantastisk.. 5 ud ag 5 stjerner herfra.. vil ikke bruge sous vide til svinekæber mere, det er spild af tid og energi (kw)
Hvor er det dejligt at høre! Det er jeg rigtig glad for, mange tak for din fine tilbagemelding på opskriften
Kh Ann-Christine
Rigtig lækker ret, bruger du slet ikke kulør , syntes jeg havde lidt svært ved at ramme farven uden:)….selvom jeg brugte brown ale.
Morten
Hej Morten,
jeg bruger ikke kulør i denne ret, men farven kommer af at brune kødet godt af og også lidt fra øl og tomatpure
Kh AC
Hej
Tak for dejlige opskrifter.
Vi skal have Jordskokkesuppe til forret og derefter Svinekæber. Alt efter dineopskrifter, hvad kan jeg serverede over kartoffelmosen til Svinekæberne.
Kh Jette
Jeg handler på nettet og der er svinekæber angivet i gram. Hvor mange gram svarer 8 kæber til?
De vejer nok omkring 100-130 g stykket, så hvis du køber 800 g, så passer det fint til 4 personer.
Kh Ann-Christine
Jeg brugte Guinness og fandt en løsning på det med at have en halv dåse i overskud ;-)
Brugte også lidt æblecider, som nok gjorde rettet ligt mere frisk.
I alt en helt forrygende god ret og totalt mørt kød.
Hvor er det dejligt at høre! – og godt du fandt en god løsning med den halve Guinness ;)
Tusind tak for din fine hilsen og tilbagemelding på opskriften
Kh Ann-Christine
Kan man bruge tørrede krydderurter? Hvis ja, skal jeg så bruge mere?
Sagtens, og du kan bruge 1 tsk af hver, måske mere – så smag endelig til
Kh AC
Kan øllen direkte erstattes med rødvin? Og hvis, hvor meget skal der så i? 🙂
Ja, og jeg ville bruge samme mængde
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hey :)
Først vil jeg lige sige tak for alle de gode opskrifter!
Har lavet svinekæberne i dag, de var virkelig gode.
Jeg gav den dog 2 timer, som du selv nævnte, og desuden blev sovsen jævnet med lidt Maizena, da jeg synes den var for tynd.
Men så var den også helt perfekt.
Mvh. Jakob
Mange tak for din fine tilbagemelding og nu får jeg helt lyst til at sætte retten på vores madplan igen snart.
Det er jo lige vejr til det :)
Kh AC
Hej
Jeg vil gerne have sovsen lidt tykkere. Kan jeg si væsken fra, og lade det koge ind, eller har du en ide?
Mvh Hanne
Har lige lavet den i dag og havde samme udfordring.Du kan jævne den med lidt Maizena, det hjalp her :)
1. Pisk 2-3 spsk. Maizena ud i noget kold vand.
2. Tilsæt måske halvdelen, mens sovsen koger og rør det ud.
3. Sovsen tykner efter 1-3 minutter.
4. Tilsæt mere til den kogende ret, hvis du ikke synes det er tyk nok.
Mvh. Jakob
Kan jeg bruge en anden bouillon, hvis man ikke har grøntsagsbouillon?
Sagtens, gris eller okseboullion vil også passe godt til.
Når du laver kødet dagen i forvejen, hvordan varmer du det så op? :)
I en gryde på komfuret ved lav/middel varme til at starte med og så varmer langsomt op under låg. Lad det simre i nogle minutter inden servering.
Kh AC
Hej Ann-Christine !
Vil bare sige tak for alle dine lækre opskrifter, som jeg bruger hver gang
der skal prøves noget nyt, eller ikke lige kan huske hvordan det nu var.
Mvh. Mette Skov Hanfgarn.
Hej Mette
Mange tak for din søde hilsen, hvor er det dejligt at høre :)
Rigtig skøn weekend til dig
Kh Ann-Christine
Hummm… Hvad skal jeg lave ???
Yea!! Jeg købte jo en pakke med 8 svinekæber sidst jeg købte en halv okse til fryseren.
Så jeg i gang Torben og Helle kommer kl.13.. Og vi spiser i haven pga. covid.
Godt med tøj på og i køkkenet dufter af superlækker mad!!
Kryderurterne går godt i spænd til en ganske alm. Odense Pilsner og så er der kartoffelmos med et lille tvist af citronskal til.
Det lyder virkelig hyggeligt! Rigtig god fornøjelse til jer og mange tak for din fine hilsen
Kh AC
Skal man kunne lide øl for at spise retten? Hvor tydelig er smagen af øl?
Smager også godt med æblecider, én med alkohol.
Det smager ikke meget af øl, men øllet er med til at mørne kødet
Kh AC
Spændende ret kan man blot bruge en classic øl?
Det kan du fint!
Rigtig god fornøjelse :)
Kh AC
Hej/)
Hvis man bruger römertopf, hvor længe skal retten så have og hvor mange grader :)
Jeg ville sætte temperaturen til 120 grader og give den 2 – 2 1/2 time.
God fornøjelse
Kh AC
Fantastisk opskrift – man kan med fordel riste lidt serano skinke i ovnen (lidt olie og 10 min ved 200 grader) og drysse over ved anretningen for at få lidt knas.
Hvilken forret kan du anbefale, hvis kan gerne vil have en “simre menu”?
Hej Jesper,
Tænker du forretten skal være noget ala langstidssimret også?
jeg har samlet masser god inspiration til forretter her
Kh AC
Det lyder lækkert. Kan du være lidt mere specifik omkring, hvilken øl, du brugte. Når du skriver mørk øl, taler vi så Brown ale eller?
Jeg har selv lavet retten, hvor jeg brugte den nye øl fra Jacobsen Raw Cacao Ale, der gad en super god smag i retten :-)
Et godt tip er, at røre en stor spiseskefuld gammeldags grov sennep i kartoffel/rodfrugtmosen til.
Mums
Jeg har nu lavet det nogle gange med forskelligt øl.
Jeg syntes den bedste resultat er med hvidtøl, det er ikke for stærk.
Jeg har senest brugt en Jacobsen Brown Ale, da jeg fotograferede retten – men du kan fint bruge andre varianter af mørk øl og ale, det har vi også testet af :)
Kh AC