Svenske Köttbullar med kartoffelmos og sauce
Svenske köttbullar og kartoffelmos med sauce til. Det er så lækkert!
Jeg laver mine köttbullar med et lille twist af bacon. Det kan du frit undlade, for den mere klassiske udgave, begge dele smager virkelig godt!
Denne ret bringer altid søde minder fra da jeg startede Valdemarsro i 2007 og Martin og jeg boede i Sverige. Svenske Köttbullar er i dag blevet et hit hos vores børn, som synes det er mægtig skørt, at Martin og jeg engang har boet på de kanter, hvor det var nationalspisen.
Prøv også: Opskrift på hakkebøffer i fad >>
Arbejdstid 30 min.
Antal 4 pers.
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Svenske Köttbullar med kartoffelmos
- Köttbullar
- 50 g rasp
- 1 dl mælk
- 20 g hvedemel
- 2 løg, fintrevet
- 500 g hakket svinekød
- 1 æg
- 3 skiver bacon, sprødstegt og finthakket
- 1 knivspids allehånde
- salt
- sort peber, friskkværnet
- 1 spsk smør, til stegning
- Sauce
- 25 g smør, + pandefedtet
- 30 g hvedemel
- 2 dl sødmælk
- 1 dl oksefond
- 1 dl piskefløde
- 1 spsk ribsgele
- Kartoffelmos
- 1,50 kg kartofler, skrællede
- 50 g smør
- 1 dl mælk, lunet til 50 grader
- 1 knivspids muskatnød, friskrevet
- salt
- sort peber, friskkværnet
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Köttbullar
Kom rasp og mælk i en skål og lad det trække i 10 minutter.
Kom løg, kød, hvedemel, æg, bacon, stødt allehånde, salt og peber i en skål og rør det godt sammen. Rør blandingen af rasp og mælk i. Sæt dejen til at trække smag i 30 minutter.
Form de små köttbullar med en teske og koldt vand på hænderne. Så bliver de fint runde. Steg dem på en pande ved middelhøj varme i smør og sørg for at vende dem hyppigt.
Sauce
Kom stegefedt fra panden hvor kødbollerne er stegt i en lille gryde sammen med lidt ekstra smør. Pisk hvedemel i til en melbolle og pisk mælk i, mens det varmer op til kogepunktet. Tilsæt piskefløde og oksefond. Smag til med salt, peber og ribsgele.
Kartoffelmos
Kog kartoflerne møre i usaltet vand.
Hæld vandet fra når kartoflerne er møre og mos kartoflerne med smør og pisk den med en Håndmikser, tilsæt lun mælk lidt efter lidt til mosen er cremet og fløjlsblød.
Smag til med salt og peber, samt friskrevet muskatnød.
Kender godt til det med at springe ud i et eventyr og så var det alligevel ikke ‘Eventyret’, da det kom til stykket. Selv flyttede jeg lidt længere væk, nemlig til Afrika på samme konto:-)!
Det må have været spændende, håber jeg.
Jeg synes det er så fint at prøve de eventyrer af der dukker op og frister – hellere det, end at fortryde at man ikke gjorde det.
Tak for opskriften – den skal på menuen i morgen aften…. har en datter der bliver lykkelig :-)
Hvor dejligt!
God fornøjelse med den :)
Der fik du lige et dejligt barndomsminde til at poppe op. Min afdøde faster og onkel boede i Sverige, det synes mine børn er ret skørt. At morfar havde en storesøster, der oven i købet boede i Sverige :0)
Og selvfølgelig, tak for endnu en dejlig opskrift :-)
Hvor skønt med svenske barndomsminder :)
..Sverige kære Sverige..❤️Boede der selv i 1995-1996, og længes stadig tilbage..
Der er altså også rart :)
Og her mindes jeg de dejligste juledage hos jer i Sverige dengang. Hvor var det HYGGELIGT!
Ja, det var så dejligt! Super hyggelig juleaften i det svenske :)
Tak for en lækker opskrift!
Jeg lavede det i aften og fik masser af ros, både af min kæreste,gæst og af mig selv ;-)
Jeg har flere gange fået IKEAs bud på denne ret, men det her er jo den ÆGTE vare.
Sovsen og kødbollerne var fantastiske og vi skal helt sikkert lave det igen en dag!
Jeg lavede min egen variation på worchestersauce:
2 spsk soyasauce
1 tsk fiskesauce
1 spsk flydende akaciehonning
2 tsk sennep
En halv tsk røget paprika
En halv tsk chilipulver
1 spsk balsamicoeddike
Jeg tilsatte lidt over en spsk af denne sauce til den brune sovs.
Uhmm, det lyder som en lækker variation af saucen – tak for inspriation :)
Glemte at jeg tilsatte 2 tsk ketchup til worchestersaucen.
Sagt ved middagsbordet i weekenden, hvor vi prøvede kartoffelmos og sveske kødboller for første gang.
Det er nogle ret frække kødboller med indbygget bacon. Manden var glad.
Tak for god inspiration og især gode børne retter – hvor der er masser af smag. Dbh Malene
Ej, hvor fantastisk :D Det er da en skøn kompliment :)
Tak for din søde hilsen, det er jeg glad for at høre
Kh AC
Hej! jeg er helt vild med din blog :D
Hvis nu jeg laver en stor portion, kan jeg så godt fryse kødbollerne ned?
Det kan du sagtens!
– og mange tak, det er dejligt at høre :)
Er det på nogen måde muligt at bruge bouillon i stedet for fond? :)
Ja, det kan du sagtens :)
Hvilke grøntsager eller salat vil passe til denne ret?
Vi har en regel her i huset at der skal være “noget grønt” til
M v h
Bodil
Jeg synes denne råkost med rødkål passer rigtig godt til retten her eller dampet broccoli med lidt fintrevet parmesan.
Det er en god regel! Vi spiser ofte en masse grønt om eftermiddagen og ellers servere jeg også gerne grøntsagsstave, gulerødder, peberfrugt, broccoli som tilbehør til retter som denne.
Kh AC
Der er fin variation af opskrifter på din side.
Mange tak :)
Hej Ann-Christine
Enkelt spørgsmål vedr. sauce opskrift til svenske köttbullar. Du skriver der skal bruges 0,5 dl oksefond. Skal det ikke være 0,5 liter? eller skal de 0,5 dl oksefond fortyndes så man opnår 0,5 liter?
Med venlig hilsen
René
Hej Rene
Det er 1/2 dl i alt – blot for smagens skyld – der er også både mælk og fløde i saucen.
Vil du have ekstra meget sauce, kan du lave dobbeltportion eller mere efter smag og behag :)
Kh Ann-Christine
Mine børnebørn elsker denne ret, men når man skal lave en STOR portion er det tidskrævende at stege alle bollerne på panden. Derfor gør jeg sådan: lav den store portion fars. Put den i en frysepose. Klip et hjørne af. Sprøjt farsen ud på bageplader med bagepapir. Jeg klipper farsen over med en saks. Bages ved 220 gr til de er gyldne. Hurtigt og nemt.
Skønt tip, tak for at dele og for din søde hilsen :)
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine. Har nu to gange prøvet denne opskrift, men synes dejen er for ‘tynd’, så det nærmest er umuligt at lave kødboller. Det bliver mere ‘millionbøf’! Vi er ret vilde med smagen, har forsøgt med mel, men synes stadig det er et problem. Har du et fif? Venlig hilsen Lisbeth
Beklager, det er mig der har lavet en tastefejl, der skal kun 1 dl mælk i, det er rettet nu.
Kh Ann-Christine
Tak så håber jeg de er lige i skabet næste gang;-)
Lisbeth
Den går ikke i Sverige den der. Det ska vara en blanding mellem kalv/svin og oksekød.
This is the best Danish food I ever tried. Love your recipe ❤️ Thank you!