Svenske Köttbullar med kartoffelmos og sauce


Svenske köttbullar og kartoffelmos med sauce til. Det er så lækkert!
Jeg laver mine köttbullar med et lille twist af bacon. Det kan du frit undlade, for den mere klassiske udgave, begge dele smager virkelig godt!
Denne ret bringer altid søde minder fra da jeg startede Valdemarsro i 2007 og Martin og jeg boede i Sverige. Svenske Köttbullar er i dag blevet et hit hos vores børn, som synes det er mægtig skørt, at Martin og jeg engang har boet på de kanter, hvor det var nationalspisen.
Prøv også: Opskrift på hakkebøffer i fad >>
Arbejdstid 30 min.
Antal 4 pers.

Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Svenske Köttbullar med kartoffelmos
- Köttbullar
- 50 g rasp
- 1 dl mælk
- 20 g hvedemel
- 2 løg, fintrevet
- 500 g hakket svinekød
- 1 æg
- 3 skiver bacon, sprødstegt og finthakket
- 1 knivspids allehånde
- salt
- sort peber, friskkværnet
- 1 spsk smør, til stegning
- Sauce
- 25 g smør, + pandefedtet
- 30 g hvedemel
- 2 dl sødmælk
- 1 dl oksefond
- 1 dl piskefløde
- 1 spsk ribsgele
- Kartoffelmos
- 1,50 kg kartofler, skrællede
- 50 g smør
- 1 dl mælk, lunet til 50 grader
- 1 knivspids muskatnød, friskrevet
- salt
- sort peber, friskkværnet
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter

Köttbullar
Kom rasp og mælk i en skål og lad det trække i 10 minutter.
Kom løg, kød, hvedemel, æg, bacon, stødt allehånde, salt og peber i en skål og rør det godt sammen. Rør blandingen af rasp og mælk i. Sæt dejen til at trække smag i 30 minutter.
Form de små köttbullar med en teske og koldt vand på hænderne. Så bliver de fint runde. Steg dem på en pande ved middelhøj varme i smør og sørg for at vende dem hyppigt.
Sauce
Kom stegefedt fra panden hvor kødbollerne er stegt i en lille gryde sammen med lidt ekstra smør. Pisk hvedemel i til en melbolle og pisk mælk i, mens det varmer op til kogepunktet. Tilsæt piskefløde og oksefond. Smag til med salt, peber og ribsgele.
Kartoffelmos
Kog kartoflerne møre i usaltet vand.
Hæld vandet fra når kartoflerne er møre og mos kartoflerne med smør og pisk den med en Håndmikser, tilsæt lun mælk lidt efter lidt til mosen er cremet og fløjlsblød.
Smag til med salt og peber, samt friskrevet muskatnød.
Har du spørgsmål til opskriften eller lyst til at sende en sød hilsen, så kan du skrive til mig i kommentarfeltet herunder.
Du kan måske finde svaret på dit spørgsmål i kommentarfeltet, hvis det allerede er stillet og besvaret - eller du kan kigge på denne side, hvor jeg giver svar på mange 'ofte stillede spørgsmål' til min opskrifter.
Du skriver muskatnød i ingredienslisten, men allehånde i fremgangsmåden?
Hej Brian
Allehånde i köttbullar og muskatnød fintrevet over inden servering. Begge dele står både i ingredienslisten og fremgangsmåden
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej
Elsker dine opskrifter 😃
Har du ikke også en opskrift på svenske kødboller hvor du bruger worchestersauce?
Hilsen
Jane
Hej Jane
Mange tusind tak for din søde hilsen, det er jeg glad for!
Det er ihvertfald en rigtig godt tip at smage til med lidt worchestersauce, du kan fint bruge 1-2 tsk i tilsmagningen. Jeg kan ikke lige mindes at jeg har haft det med i opskriften tidligere, men det bliver jeg da lidt i tvivl om jeg har ændret på et tidspunkt for år tilbage …
Kh Ann-Christine
This is the best Danish food I ever tried. Love your recipe ❤️ Thank you!