Surdej – opskrift og vejledning


Surdej er fantastisk til at gøre ens hjemmebag endnu bedre. Det er ikke tidskrævende at holde en surdej kørende, og det er det hele værd! For det gør ens bagværk virkelig lækkert. Både når man bager udelukkende med surdej eller bruger surdejen som et supplement til gærdej.
Her får du min opskrift og guide til surdej. Derudover skal man også kigge på sin surdej og lære den at kende. Min guide til surdej mere stringent i opstarten af surdejen, ganske enkelt for at gøre det let tilgængeligt at følge en guide til surdej trin for trin. Læs endelig også alle tips mv nedenfor.
Prøv også: Opskrift på surdejsboller
Arbejdstid 5 min.
Antal 1 portion
Kan fryses Ja

Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Surdej - vejledning
- Start din surdej
- 100 g stuetempereret vand
- 50 g hvedemel
- 25 g rugmel
- 25 g fuldkornshvedemel
- Fodring af surdej
- 50 g surdej
- 50 g stuetempereret vand
- 10 g rugmel
- 40 g hvedemel
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter

Dag 1
Rør vand og mel sammen, til det er helt ensartet i konsistensen.
Lad det på køkkenbordet i et glas eller en skål med låg. Låget skal ikke sluttet tæt, men blot lægges over og må gerne stå på klem.
Temperaturen skal hele ugen gerne være behagelig stuetemperatur, omkring 20-21 grader. På en varm sommerdag er det derfor en god ide at stille surdejen i det køligste rum, hvor temperaturen er mest stabil over døgnet.
Lad din nystartede surdej stå i 2 døgn inden du starter med at fodre den.
Fodre din surdej til den er klar til bagning
Det tager omkring 4-7 dage at gøre surdejen klar til bagning.
Når surdejen har hvilet de første to dage, skal du starte med at fodre den hver dag.
I disse dage vil surdejen begynde at dufte syrligt. Måske vil du opleve en mellemting mellem kærnemælk og eddike. Hvis der er en skorpe på toppen af surdejen, inden du frisker den op, så skrab skorpen af og kasser den.
Fodr surdejen hver dag og kom 50 g surdej, 50 g vand og 50 g mel i en skål, rør det godt igennem og kom tilbage i et rengjort glas.
Kasser overskydende surdej i opstarten – det er ikke klar til at blive brugt til overskudssurdej.
Surdejen vil som regel være klar til bagning på 5. eller 6. dagen. Se tip i beskrivelsen under tips, hvordan du tester om den er klar.
Fodring af surdejen fremover
Hvor ofte din surdej skal fodres og vedligeholdes er forskelligt alt efter temperaturer, meltype, opbevaring og hvor ofte du har brug for at bage med den.
Regn med opfriskning to gange om dagen, hvis din surdej står ved stuetemperatur og du gerne altid vil have en surdej der er klar til at blive bagt af.
Du kan også nøjes med en opfriskning hver 2-3. dag, når surdejen står i køleskabet og så kan du fodre den med lige dele vand og mel og blot 10 g surdej, hvis du ikke skal bruge den her og nu, eller gerne vil have lidt længere mellem fodringerne.
Når du fodre en køleskabskold surdej, så lad den stå på køkkenbordet til den hæver til dobbeltstørrelse, hvorefter du kan sætte den i køleskab igen. Fodr den gerne lige inden du skal bruge den, og lad den stå på køkkenbordet i 2-4 timer til den hæver til dobbelt størrelse, og så er den klar til at blive brugt i en dej.
Har du spørgsmål til opskriften eller lyst til at sende en sød hilsen, så kan du skrive til mig i kommentarfeltet herunder.
Du kan måske finde svaret på dit spørgsmål i kommentarfeltet, hvis det allerede er stillet og besvaret - eller du kan kigge på denne side, hvor jeg giver svar på mange 'ofte stillede spørgsmål' til min opskrifter.
Hej Ann-Christine.
Jeg er meget glad for dine opskrifter og bruger næsten dagligt mit premium abonnement.
Jeg har nu kastet mig over surdej ;-)
Er det rigtigt forstået at den skal fodres 2 gange om dagen, hvis den står ved stuetemperatur?
Er det i øvrigt rigtigt at man ikke kan stille spørgsmål inde i appen?
Venlig hilsen Rie
Hej Rie
Hvor er det dejligt at høre du er glad for medlemskabet :)
Så hyggeligt med surdej, det håber jeg du bliver rigtig glad for at bage med! Intervallet af fodring kommer meget an på hvor ofte man bager og hvor varmt surdejen står. På en varm sommerdag fodre jeg to gange, hvis jeg bager dagligt – eller jeg sætter den på køl hvis der går nogle dage mellem bagningen.
I vinterhalvåret kan jeg ofte slippe afsted med at fodre hver eller hver anden dag. Altid 3-5 timer inden surdejen skal bruges til bagning dog.
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej
Jeg er nybegynder på surdej, her i dag der har jeg lavet to portioner surdej og holdt dem op i to af mine bøtter og har sat låg på dem. Men jeg synes ikke der er rigtig sket noget for jeg har kigget til dem her til aften og der synes jeg ikke at der er sket noget.
Hvornår kan jeg se om de er aktive???
Hej Nusha
Der kan sagtens gå et par dage. Prøv evt at stille surdejen lidt lunere, og selv om den ikke er begyndt at hæve, så rør den sammen og frisk op.
Prøv også at lade låget ligge løst på, så der kan komme ilt ned i glasset.
Man kan fornemme at de er aktive, når de begynder at dufte af kærnemælk, hæver op og bobler når man rører i dem.
Kh Ann-Christine
Jeg er ikke helt sikker på at jeg forstår det med fodringen. Du skriver at man fodre med 50g vand, 50, surdej, 40g hvedemel og 10g rugmel, og så også skal fodre med 50g surdej, 50g mel og 50g vand. Så skal man fodre af den allerede fodrede surdej? Håber at det giver mening
Når den skal fodres, så skal man bruge de mål du skriver. Dvs 1:1:1 i målene surdej/vand/mel.
Har man surdej i overskud så skal det kasseres eller bruges til opskrifter med overskudssurdej – det har jeg planer om at lave opskrifter på, for man kan bruge det til alt fra knækbrød til pandekager og meget andet godt. Jeg kommer den overskydende surdej i en beholder som står i fryseren og så kan jeg samle tilpas mængde sammen over tid.
Kh Ann-Christine