Skumfiduser
Hjemmelavede skumfiduser er faktisk rigtig nemt at lave selv og et rigtig weekend hyggeprojekt her i efteråret.
Disse skumfiduser er bløde, saftige og lækre.
Smagen er skøn og meget mere luksus end købevarianterne og de har helt samme egenskaber (eller bedre) i forhold til at smelte i varm kakao eller at blive ristet over bål.
Jeg har lavet to varianter med vanilje og med pebermynte swirl inspireret af julens pebermyntestokke.
Prøv også: Opskrift på brændte mandler >>
Arbejdstid 30 min.
Antal 50 stk.
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Skumfiduser
- 12 ark husblas
- 1 vaniljestang, kornene herfra
- 400 g sukker
- 2 dl vand
- 4 spsk flormelis, til drys
- Pebermyntevariant
- 1 dråbe rød frugtfarve
- 4 dråber pebermynte essens
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Kom arkene med husblas i en skål med vand et efter et og lad dem stå i blød.
Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud og bland dem med sukkeret. Kom sukker, vand og vanilje i en gryde og lad det koge op til 118 grader.
Tag gryden af varmen. Vrid husblassen godt for vand og kom husblas i den varme sukkermasse. Rør det godt rundt og lad det derefter køle af i ca. 10 minutter.
Hæld sukkermassen i en skål og pisk sukkermassen på en røremaskine eller med en elpisker. Det skal piskes længe til det er helt tykt, sejt og stift, det tager 10-15 minutter.
Kom smag og farve i – alt efter ønske – et par minutter, inden det er helt færdigpisket.
Sigt godt med flormelis på et stykke bagepapir i et tæt lag. Fordel skumfidusmassen på bagepapiret. Det er noget klistret stads, brug et par skeer til det. Drys godt med flormelis over og glat det lidt ud, uden at trykke det flat. Dæk over, uden at trykke skumfidusmassen flad.
Lad skumfidusmassen køle af i et par timer eller til dagen efter. Klip skumfiduserne ud med en saks og vend dem alle i en smule flormelis.
Super opskrift. Første batch blev helt perfekte, men dagen derpå mistede de og deres “gooey” og blev mere bare til sukkerklumper. Trods den perfekte tekstur på dagen. Et der nogle bestemte måder og grader de skal opbevares på?
Hej Morten
Mange tak :)
Det kunne lyde til de har fået fugt? De skal gerne opbevares tørt, ved stuetemperatur. Gerne lufttæt, men hvis de er lidt for fugtige inden i, så skal de lige tørre lidt ekstra inden de opbevares.
Kh Ann-Christine
Hej jeg er igang med at skulle lave hjemmelavet julegaver og tænker at lave disse skumfiduser, jeg har dog et spørgsmål i forhold til at hvis man nu blandet farve og smag sammen, sådan så når man lavede striberne at det i teorien kun var dem der smagte af pebermynte og resten var vanilje.
Jeg ved ikke om du har prøvet det eller om du kan anbefale jeg prøver at kaste mig ud i det?
Ih, hvor hyggeligt! Det kan du fint gøre, det er dog lidt sværere at stå med, da skumfidusmassen bliver ret fast i det.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
De smager simpelthen så lækkert! Tusind tak for endnu en fantastisk opskrift. Kan man overtrække dem i chokolade eller duer det ikke når der er flormelis på?
Ja, det tror jeg vil være lækkert. Jeg ville børste overskydende flormelis af, inden jeg overtrak dem med chokoladen
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Jeg syndes ikke min røre maskine kan nå massen i bunden ved piskning skal jeg være mere tålmodig og lade den køre, og næstegang lave dobbelt portion? eller skifte til håndmixer ?
Jeg synes det fungere fint både med håndmikser og røremaskine (har brugt kitchen Aid) også selv piskeriset ikke når bunden.
Kh Ann-Christine
Hej! Jeg står nu og skal til at lave din lækre opskrift, supermarkedet er lukket, så jeg har ikke nogen anden smag end vanilje. Keg har kun vaniljepulver og vaniljestang. Hvis jeg laver opskriften til 50 stk hvor meget vanilje skal jeg så komme i, hvis de skal være den bærende smag? Og skal al vaniljen i fra start så? Mvh Noah
Hej Noah,
Mange tak for din hilsen, jeg har skrevet samlet om vanilje og hvad man kan bruge af vaniljestang/pulver/sukker her: https://www.valdemarsro.dk/ofte-stillede-spoergsmaal-til-valdemarsro-opskrifter/
Jeg håber det gik godt :)
Kh Ann-Christine
Hej! Jeg har set i andre opskrifter, at man kan tilføje sirup, og at det skulle give en endnu blødere konsistens. Hvor meget sukker ville du i så fald erstatte med sirup?
Jeg bruger aldrig sirup til skumfiduser, det oplever jeg ikke er nødvendigt, så har ikke eksperimenteret med mængde på dette :)
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Jeg ville lave dem, det gik finr indtil jeg skulle koge op på de 180° det blev helt brændt, så pas på ikke skrug for højt op
hej Lucca
Temperaturen skal blot op til 118 grader – ikke 180
Kh Ann-Christine
Jeg startede ud med din opskrift – halvanden portion – og en klar idé om, hvad resultatet skulle blive.
Modo sirup i hhv. hindbær og mango.
2-farvede fiduser med frysetørrede hindbær i mit flour melis. Det blev intet mindre end genialt! (Hvis jeg selv skal sige det) Der er altid god inspiration på din side. Tak for det!
Hvor er det dejligt at høre ♡ Tusind tak for din søde hilsen
Kh Ann-Christine
Hej!
Har du nogle forslag til at forlænge holdbarheden på dem. Vil gerne forære nogle til min familie, men der skulle de gerne have lidt længere holdbarhed :-)
Hej. Jeg har lavet dine skumfiduser 3 gange nu, og massen bliver fin og god at arbejde med. Men alle tre gange bliver de lidt anderledes at tygge i – lidt ligesom om at de knaser uden at knase? Eller som om at de er fyldt med uopløst sukker. Er det bare den konsistens de skal have? :) følger opskriften nøje og bruger sukker termometer.
Dbh Anne-Sofie
Hej Anne-Sofie,
Nej, det er ikk den konsistens jeg får. Det lyder til det går galt under piskning.
Hvis du ikke bruger en røremaskine, så prøv endelig det og pisker den længe. minimum 10-15 minutter til den er helt luftig, sej og tyk i konsistensen?
Kh AC
Har et par gange oplevet at flormelis i bunden, ligesom bliver et hårdt sukkerlag, der er supersødt og ikke så rart at tygge i. Ovenpå er de perfekte. Hvordan kan man udgå at flormelisbunden bliver hård, men bliver fin og lækker at sætte tænderne i?
Hej Birgitte
Det lyder næsten som om der kommer for meget væde på flormelis, så den bliver til en hård glasur. Prøv at ‘lufte’ skumfiduserne lidt under tørringen, og måske piske lidt længere.
Kh AC
Hej Ann-Christine,
De ser virkelig lækre ud.
Tror du det er muligt at skifte gelatinen ud med agar agar, så man får en vegansk version? I givet fald har du så et bud på, hvordan opskriften så ser ud?
Min søn elsker skumfiduser, men er selvvalgt vegetar, så han spiser ikke gelatine.
Mvh
Siff
Mvh
Siff
Hej Siff
Det vil jeg tro, jeg har ikke selv så meget erfaring med agar agar i køkkenet endnu, men alternativt ved jeg at Dr. Oetker har lavet et vegansk alternativ til husblas.
God fornøjelse
Kh AC
Man kunne vel også komme massen i en sprøjtepose og trykke lange pølser ud på flormelissen. Så er man fri for at smøre det klistrede stads ud i en form, men kan nøjes med at klippe det i passende stykker ?
Hej Ann-Christine!
Super fin og let opskrift! Er lige blevet færdig med skumfidusmassen og glæder mig meget til at smage på skumfiduserne!
I din opskrift står der, at sukkermassen skal nå op til 118 grader, og jeg tænkte på, om der er en bestemt grund til, at det skal op og koge til den temperatur?
Havde selv termometer i massen (som jeg tror er gået lidt i stykker), hvor jeg kunne se, at massen maksimalt nåede op på 109 grader efter at have kogt længe.
Vh Ida
Hej Ida,
Dejligt at høre! Håber de smager fantastisk :)
Temperaturen gør at sukkermassen bliver perfekt sej og dermed giver gode faste og fluffy skumfiduser.
Kh Ann-Christine
Ågh …. Hvor villle jeg ønske, at der var video guide til denne opskrift.
Rigtig god opskrift, som jeg har brugt flere gange. Jeg kan meget anbefale at “udskære” med pizzahjul. Det fungerer megagodt.
Kan man bruge flydende vaniljearoma i stedet for pulver?
Ja, sagtens
Kh AC
Kan man dele en portion op i 2-3 og lave forkskellige slags skumfiduser? Eller bliver dejen for klistret/sej til at dele op?
Ja, det kan man måske godt, det er da forsøget værd :)
Kh AC
Tak for dine altid gode opskrifter! Jeg prøvede lige denne opskrift på skumfiduser med nogenlunde god succes. De blev dog hårde oven på. Ved du mon hvad jeg kan have gjort forkert?
Hej Chinett
Mange tak for din søde hilsen, det er dejligt at høre :)
Brugte du et stegetermometer, for jeg tænker næsten det må have været temperaturen der har drillet en anelse
Kh AC
Super lækker opskrift, som jeg har prøvet masser af gange og med stor succes.
Jeg kan dog aldrig få dem til at nå op i nærheden af de 60, som der står i opskriften, uden at de bliver alt alt for tynde og da slet ikke som på billedet. Er dem på billedet den tykkelse du normalt opnår?
Mange tak for din søde hilsen, det er dejligt at høre ♡
Ja, jeg plejer at få den som på billederne
Kh AC
Kan de dyppes i chokolade?
Ja, det kan de :)
Jeg tænker, at jeg vil lave skumfiduser i weekenden. Jeg skal dog bruge nogle lange runde skumfiduser – ved du om det er muligt at sprøjte massen ud?
Jeg oplever selv at den er for sej til at kunne sprøjtes ud. Men det er da værd at prøve og måske lykkedes det :)
Tusinde tak for en rigtig god opskrift.
Jeg så din video, og kunne god se at det er en meget sej masse, så jeg besluttede mig for at prøve at smøre sprøjteposen med lidt olie. Det glider lige igennem, man skal huske at komme en klemme forneden så massen ikke render igennem før man er klar.
Sikke et godt tip! Det skal jeg helt sikkert prøve af selv også :)
Tusind tak for at dele det.
Kh AC
Hej :)
Hvis jeg skal lave dem med hindbær, skal de frysetørrede hindbær så også i “dejen”? Eller skal det bare på som pynt bagefter?
Tror du, at jeg kan pynte dem med spiseligt glimmer? Det ville passe utrolig godt til min lyserøde fest i juni :D
Jeg kommer det frysetørrede støv i skumfidusmassen og drysser over de færdige skumfiduser også.
Spiseligt glimmer vil være så fint til ♡
rigtig god fornøjelse med festplanlægningen og god weekend til dig.
Kh AC
De var super gode de skumfiduser og sjovt selv at lave dem :p
Normalt har jeg købt the Mallows skumfiduser som også smager super godt og er så fine at give i gave :)
du skriver at det skal koge 118 grader, hvordan skal det lade sig gøre? så vidt jeg ved, så kan kogningen på ingen måde komme op over 100 grader, medmindre man ændrer det atmosfæriske tryk, så vidt jeg ved til et tryk, der er højere end vi har.
Sukker, karamel, bolchemasse mv skal og kan sagtens koge over 100 grader, men det kan vand fx ikke. Måske er det vand du tænker på ift de 100 grader?
1000 tak for din enkle og lækre opskrift. Hvis jeg vælger vanillesukker, hvor meget vil du tro Jeg skal bruge ?
Mvh
Sanne
Jeg vil nok bruge omkring 1 – 1 1/2 tsk vaniljesukker
Tak for din søde hilsen
Kh AC
Hej
Kan man godt bruge gelatine pulver istedet?
Og hvis ja hvor mange gram så?
Det har jeg ikke forsøgt med :)
har lige lavet en sending…..Hold fest hvor er de blevet gode…..Er helt overrasket over hvor gode de er…Så tak for opskriften.
Hvor er det dejligt at høre! Mange tak for din søde tilbagemelding på opskriften :)
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Hej Ann-Christine
Har netop lavet skumfiduser (med hindbær), og du har ret – de er megalækre. :-)
Men jeg brugte min Ankarsrum Assistent Original røremaskine med piskerisene i, og det var som om, at al skumfidus-massen kravlede op og ind i “rørehovedet”, så maskinen sagde skøre lyde og næsten ikke ville være med.
Kan det være fordi, at denne mængde er for meget for den (ellers fabelagtige) røremaskine, eller har du en ide om, hvad jeg skal gøre anderledes.
Kh Signe
Jeg har ikke prøvet at lave skumfiduser på min Ankarsrum, eller oplevet lignende udfordring med andre retter der skulle piskes, så jeg må være dig svar skyldig på denne, desværre.
Dejlig at høre de blev lækre :)
Kh AC
Oplevede præcis det samme her til aften :( Har faktisk ødelagt hele piskesættet :(
Men super gode skumfiduser ♡
Blev fristet da jeg så opskriften i din ugentlige madplan, og efter at have set videoen på youtube MÅTTE jeg igang! Nu, 5 timer efter de blev bredt ud på bagepapiret, er de stadig meget klæge i det – og jeg har endda smurt det ud i et ret tyndt lag.. Hvad er der gået galt? Massen var oppe og ramme 118 grader og det blev pisket på en kitchenaid i 30 minutter.. Øv, havde sådan glædet mig til lækre skumfiduser i aften!
Har du drysset med rigeligt flormelis på både bagepapir og ovenpå efterfølgende?
De skal nogle gange stå til dagen efter for at ‘sætte sig’
Håber de lykkedes :)
Kh AC
Uuuh. Jeg er ikke så meget til skumfiduser, men hvis du siger at disse ligefrem er en million gange bedre, så må det næsten prøves for jeg vil så gerne kunne lide det.
Jeg har længe puslet med tanken om at købe en ankarsrum køkkenmaskine som du også har, fordi jeg gerne vil bage mere og min Kenwood gør det ikke helt godt nok. Jeg ved godt at du har brugt Kitchen Aid her, fordi det et er K&K samarbejde, men jeg spekulerer nu på om det ikke vil være noget ankarsrum kan klare. Piskeriet? Den har jo et piskeris, men måske ikke helt godt til denne opgave?
Du må endelig lige skrive en hilsen når du får dem prøvet af så ♡ :)
Du kan glimrende bruge ankarsrummaskinen til at spise denne skumfidusmasse også – det vil den være glimrende til. Jeg har endnu ikke oplevet noget min Ankarsrum ikke kunne holde til :)
Før jeg købte den, lånte jeg min søsters Kitchen Aid i en periode for at teste om det var sådan én jeg ville købe. Jeg var rigtig glad for at bruge den, men den kunne ikke helt klare de tunge deje som jeg synes ville være fedt at få en maskines hjælp til – så jeg er rigtig glad for at jeg valgte en Ankarsrum i stedet. Men til at piske, røre kagedej mv er Kitchen Aid en rigtig skøn maskine :)
Kh AC
118 grader? Er det nødvendig at investere i et termometer? Er det vigtigt at ramme præcis? Ser død lækkert ud.
Mvh
Mette
Ja, medmindre du har rigtig fin føling med hvornår den rammer de ca 118 grader – det kan godt være +/- 2-3 grader, men min erfaring er at den lykkedes bedst med et termometer.
Du kan jo prøve dig frem uden :)
Kære Valdemarsro 🥰
Tak for dine opskrifter.
Har du et godt sukkertermometer du kan anbefale?
Tak for din søde hilsen.
Mit sukkertermometer er fra thermapen, – står der på det – og det fungere glimrende. Men jeg er helt sikker på at der er mange gode at vælge mellem, jeg har ikke testet det nærmere :)
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine! LÆKKER OPSKRIFT! Undrer mig dog bare lidt over føølgende:
Kom sukker, vand og vanilje i en gryde med vand og lad det koge op til 118 grader
Hvor meget vand skal det i?
Det er rettet til nu ;) Det er kun en omgang vand.
De ser spændende ud! Dem vil jeg prøve at lave;-)
Jeg kan ikke rigtigt finde ud af, om de vil være gode at lave sammen med julekonfekten, eller om de ikke rigtigt passer ind;-) Jeg er ikke så meget til at lave ting med ‘julesmag’, som f.eks. ved at tilføje kanel og den slags. Men tænker du, at de kan passe godt sammen med julekonfekten – eller skal de hellere vente?
Du skriver om holdbarheden, men bliver de markant kedeligere med tiden? Jeg tæker, hvis man f.eks. ville bruge dem til jul og lave dem i god tid men stadig have dem friske og lækre, hvornår er de så optimale at lave?
Tak for god inspiration;-)
Jeg er sikker på at mange vil synes de er et hit på julekonfektbordet – specielt hvis der fx serveres varm chokolade, som de kan kommes i, men også under alle omstændigheder.
De bliver ikke markant kedeligere på 14 dage, men derefter går det lidt ned af bakke … De er allerbedst frisklavet.
Kh AC
De hjemmelavede er så gode – kan huske min søster lavede nogle med solbærsaft engang, de fik simpelthen også den fineste farve :D
– A
Uhmm, det skal da helt sikkert prøves med rabarbersaft og ribssaft til sommer også :)
Godt tip! :)