Skagenslapper
Skagenslapper er lækre morgenmadsstykker med en bund af solsikkekerner og et gavmildt drys på toppen af blå birkes og nogle gange også sesamfrø. Jeg er vild med kerner og frø i bagværk og drysser derfor med begge dele.
Min opskrift på skagenslapper er ikke en helt traditionel rundstykke-opskrift, men langtidshævet og med tid til den gode smag, som jeg foretrækker dem. Lidt ala koldhævede boller, som smager ualmindeligt lækkert og perfekt til morgenbordet og den hyggelige weekend brunch.
Prøv også: min bedste opskrift på pandekager >>
Arbejdstid 25 min.
Antal 10 stk.
Kan fryses Ja
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Skagenslapper
- 5 dl stuetempereret vand
- 10 g gær
- 530 g hvedemel
- 100 g fuldkornshvedemel
- 2 tsk flagesalt
- Derudover
- 2 dl solsikkekerner
- 2 spsk blå birkes
- 2 spsk sesamfrø
- 1 æg, sammenpisket til pensling
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Kom vand i en skål og rør gær ud i vandet. Rør fuldkornsmel og hvedemel og rør dejen godt sammen, gerne på en røremaskine i 10-12 minutter til dejen er blød og smidig. Rør tilsidst salt i.
Kom dejen i en ren skål og dæk den til med et låg eller en tallerken. Stil på køl natten over, eller i 10-18 timer.
Tag dejen ud af skålen, når den har hævet færdigt på køl. Fold dejen nogle gange på et meldrysset bord og skær dejen ud i 10 lige store stykker.
Kom solsikkekerner på en tallerken og ‘dyp’ bunden af hver bolle godt i solsikkekerne. Tryk let, så solsikkekernerne sidder godt fast og placer bollerne på en bradepande med bagepapir. Pensl med sammenpisket æg og drys med blå birkes og sesamfrø.
Tænd ovnen på 210 grader varmluft og lad bollerne efterhæve på køkkenbordet, mens ovnen blivere varm.
Bag i 18-20 minutter til bollerne er sprøde og lækre.
Hej AC
Jeg har også problemer med opskriften. Dejen er for lind til at man kan trykke bollerne ned i solsikkekerne. Jeg lagde kerne på pladen først og dejen ovenpå.
Bollerne bliver noget flade.
Hvad gør jeg forkert ?
Kh Anette
Tak for en fantastisk god opskrift!!! De er blevet vores faste morgenboller i weekenden, siden jeg bagte dem første gang i sommerferien.
Hej Bente
Hvor er det dejligt at høre! Tak for din søde hilsen og tilbagemelding på opskriften, det er jeg glad for :)
De er også en kæmpe favorit på morgenbordet herhjemme.
Kh Ann-Christine
Øv – må ærligt indrømme, at jeg er lidt skuffet. Har læst alle kommentarerne om, at dejen er for lind og flyder for meget ud, men stolede på, at der absolut ikke skulle mere mel i. Nu sidder jeg med de fladeste boller, som jeg ikke føler, jeg kan servere for mine gæster. Måske ville det være en idé at hjælpe dem, der bruger opskriften med nogle billeder af, hvordan dejen cirka skal se ud, når den skal på køl og hæve. Blot en idé.
Hej Cecilie
Hvor ærgeligt!
Men opskriften er med de mål den skal have, og den er helt som jeg laver den. Vil man gerne have de luftige boller, så skal der ikke mere mel i, 5 dl vand til 600 g mel er også ganske fornuftigt og almindeligt til de bløde deje der skal koldhæve.
Har du læst mine tips lige under opskriften om håndteringen af dejen? Måske kan det være der den er gået galt, ellers sig til, så jeg kan hjælpe :) – Man skal folde dejen meget nænsomt og det er vigtigt at bollerne skæres ud og ikke formes eller på nogen måder trykkes, så dejen taber luften. Billeder af dejen inden køl vil ikke være nyttige, men helt sikkert en video med hele opskriften – det vil jeg gerne lave på et tidspunkt, når jeg starter video op igen.
Kh Ann-Christine
Har du brugt dejrulle eller dejkrog på din (Ankersrum) røremaskine, til disse? 😃
Hej June Sophie
jeg har altid kun brugt dejrulle på min Ankarsrum (den er dog foræret videre, da jeg har investeret i en Bjørn Teddy, som jeg har drømt om i mange år)
Rigtig glædelig jul
Kh Ann-Christine
mange tak for deling af dine lækre boller. rigtig fin og god opskrift. venlig hilsen jette b.
Hvor er det dejligt at høre! Mange tak for din søde hilsen og tilbagemelding på opskriften
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine
Jeg er ny med surdej. Hvad mener du med det her ” Eller bag den kun på surdej og lad den hæve lidt længere tid, hvis nødvendigt.” Hvad skal jeg udelade hvis jeg vil have surdej i?
vh
Salma
Du behøver ikke undlade noget, men hvis du vil bage den kun på surdej – kan du lade sig inspirere af denne opskrift på surdejsboller
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine
Jeg har nu i et godt stykke tid brugt din opskrift på skagenslapper. Og jeg har i den grad været udfordret af den flydende dej, opskriften ender med. Resultatet har også et par gange givet temmelig flade boller.
Men – her for nylig smed jeg et par gode skefulde hvedemel oveni de 600 gram hvede-/fuldkornshvedemel. Og jeg skal da love for, det har gjort det nemmere at arbejde med dejskraberne og dermed få 12 næsten ensartede og sprøde lækre boller som resultat.
Så hvis der nu er andre, der døjer den flydende dej, kunne dette være en mulighed.
Og tak for en rigtig god hjemmeside.
Mvh Peter B.
Hvordan folder du en koldhævet dej, uden at slår luften ud. med og uden surdej.
Det er blot helt nænsomt, når den flyder lidt ud, så folder du blot den en halvdel over den anden med en bagespartel – to gange, så er dejen spænstig og strammet op.
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hejsa!
Min dej har stået til hævning siden i formiddags og hæver fint, men tænker du jeg godt kan vente med at bage bollerne til i morgen, eller vil det være for lang tid at vente ift. den gode hævning?
Det kommer meget an på hvordan og hvor meget dejen hæver frem til i morgen – risikoen er at det overhæver og falder sammen, så den skal kasseres.
Kh Ann-Christine
Jeg gør noget forkert når jeg laver dem. De bliver på ingen måde luftige som dine billeder viser og så bliver de “spidse” når de bliver bagt. Har du mon et par råd? 😊
Prøv at lade dejen hæve 30-45 minutter på køkkenbordet inden du sætter den i køleskabet, måske den ikke får hævet nok på køl.
Kh Ann-Christine
Hvis man tilsætter aktiv surdej, hvor meget surdej og gær skal der så i?
Hej Jytte
Du kan tage udgangspunkt i min opskrift på surdejsboller + i tips under opskriften til surdej.
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Jeg har ingen røremaskine.
Hvor lang tid foreslår du, at man røre med ske, inden dejen stilles til hævning?
Jeg vil forslå at du folder dejen over flere gange i løbet af en times tid eller mere, så får du aktiveret og strukket glutenproteinerne godt.
Det fungere bedre end kun at røre med en grydeske. Du kan røre med en ske i nogle minutter, så den er æltet godt sammen og føles smidig, blød og sej – og så klare resten med foldninger.
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hejsa.
Er der nogen særlig grund til, at du putter dejen over i en ren skål efter æltning, før du sætter den til hævning?
Jeg lader altid hæve i en ren skål, det gør rengøringen af skålen nemmere :)
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej, kan man fryse de rå boller ned og så bage dem når man får brug for det? 😊
Jeg foretrækker at bage dem først, og fryse mens de er lune og helt nybagte, har skrevet tips om det her: https://www.valdemarsro.dk/ofte-stillede-spoergsmaal-til-valdemarsro-opskrifter/
Men prøv det bare af og se hvad du finder bedst :)
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hvis du bruger tørgær og koldhæver – skal der så kold eller varm væske i?
Hvis man bruger tørgær i stedet for frisk gær, så skal tørgæren blandes i melet og væsken skal optimalt være 35-38 grader. Lad dejen stå på køkkenbordet i 45-60 minutter i en skål med låg, inden dejen sættes i køleskabet, så bliver gæren aktiveret.
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej
Kan man komme lidt af Tørslefs hvedesur i dejen, tænker for smagens skyld
Jeg kender ikke produktet, så det må komme an på en prøve
God fornøjelse
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Hej, har nu bagt skagenslapper et par gange efter din opskrift. Jeg synes min dej ( efter at have fulgt opskriften punktligt) er meget Lind, så jeg tilfører noget ekstra mel efter hævning/ ved formning af bollerne. Er det også din erfaring ? Smager godt 😊
Vh. Sanne Petersen.
Den skal være blød, det giver de saftige lækre boller, fyldt med lufthuller.
Bollerne bliver mere kompakte, jo mere mel man kommer i.
Jeg kommer aldrig ekstra mel i denne opskrift.
Det er bedre at folde dejen flere gange, nænsomt, for at spænde den op.
Når en blød dej er køleskabskold, så er den også nemmere at arbejde med og at folde over hinanden. Så prøv endelig at følge mængderne næste gang, læs gerne tips under opskriften og oplev hvordan forskellen er :)
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Jeg har ikke en røremaskine, kan den laves i håndkraft?
Ja, så skal du blot ælte og folde dejen længe efter slap and fold metoden, du kan se video der viser teknikken her
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hejsa
Min dej var meget lind da jeg satte den til hævning i køleskabet natten over og da bollerne skulle bages næste morgen, var dejen stadig fuldstændig klistret og umulig at forme til boller. Hvordan skal konsistensen være når den stilles på køl? Er den,så man man kan tage den ud af skålen og ælte eller?
Jeg måtte komme mere mel i for overhovedet at kunne håndtere dejen og det dræbte self. alt den lækre luft, så de blev noget mere bastante
Mvh. Mette
Hej Mette
Der skal ikke mere mel i. Dejen skal være blød og smidig – og man skal endelig heller ikke ælte dejen, efter den er hævet.
Brug istedet en bagespartel og skrab dejen ud på et meldrysset bord og brug spartlen til nænsomt at folde dejen nogle gange, for at “spænde dejen op”.
Derefter kan bollerne skæres ud og man får de perfekte luftige boller.
Kh Ann-Christine
Jeg rørte bare til dejen var til at lave et vindue med. Man tager bare et stykke rå dej og trækker ud så man kan se igennem
Hej
Tak for en masse skønne opskrifter ☺️
Jeg har netop prøvet at bage disse.
Hvordan får du alle de dejlige lufthuller indeni bollerne?
Mine ligner dine på en prik udenpå, men er mere “faste” i dejen inden.
Hilsen Julie
Hej Julie,
Mange tak for din søde hilsen ♡
Jeg bevarer lufthullerne fra hævningen og ved at håndtere dejen meget nænsomt når jeg tager den ud af skålen, så luften ikke presses ud af dejen.
hvor god dejen er til at holde på lufthullerne kan også variere alt efter meltype og mærke. Prøv evt et andet mærke.
Du kan fx også prøve med manitobamel, som er super lækker at bage med. På billederne du ser her har jeg brugt hvedemel og fuldkorn, men jeg bager dem også indimellem med manitoba.
Kh Ann-Christine
Bruger du frisk gaer, eller er det torgaer?
Mange hilsener fra australien ☕️
Jeg bruger frisk gær, men du kan også bruge et par gram tørgær
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej,
Kan man mon med fordel bage dem med damp/vand i bunden af ovnen de første minutter, ligesom hvis man bager surdejsboller, så de bliver ekstra sprøde? Jeg har bagt dem to gange allerede, og de bliver virkeligt lækre :-)
Hold nu op en gang smat jeg fik ud af det, prøvede at ælte noget mere mel i dejen på bordet men selv efter flere håndfulde var det bar smat, bollerne ( smatklatterne) er spændt på om kollegaer overhoved får boller til morgen 😳 jeg må virkelig ha gjort noget galt 😅
Det lyder til at der er nogle af ingredienserne, du kan have målt forkert ;)
Det kan du sagtens gøre! Det giver så lækkert brød at bage med damp.
God fornøjelse og tak for din søde hilsen
Kh Ann-Christine
Kan jeg bage halvdelen lørdag og gemme resten af dejen til søndag?
Det gør jeg ofte. Så længe dejen er i køleskab kan det sagtens lade sig gøre
Hej :)
Skal gæren opløses i lunt eller koldt vand?
Det betyder ikke så meget når du koldhæver.
Kh AC
Læser jeg forkert eller skal der ikke fedtstof i bollerne?
Det er helt korrekt. Det kommer jeg ikke i :)
smager fantastisk :) Har brugt surdej og mine ligner dine på en prik, selvom dine ikke er lavet på surdej
Hvor dejligt! De bliver nemlig lækre og luftige både med og uden surdej :)
Kh AC
Hvis man erstatter halvdelen af vandet med surmælksprodukt, vil neutral skyr også kunne bruges der?
Glæder mig til at prøve opskriften i weekenden.
Hvis man vil lave dobbelt portion, skal der så dobbelt så meget gær i, eller er det for meget?
Vh. Lene
Jeg kommer ca 15 g gær i til en dobbeltportion
Kh Ann-Christine
Prøv det endelig bare af.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej☺️
Kan fuldkornshvedemel erstattes af en anden meltype?
Venligst Dorthe
Hej….
Skal dejen være meget lind.
Hilsen
Helle
Den skal være blød, smidig og elastisk – hvis det er det du mener med lind, så ja :)
Kh AC
Ja, prøv dig endelig bare frem
Kh AC
Hej Ann Christine!
Har du brugt surdej til skagensstykkerne på billedet?
Vh Helle
Når jeg har lavet dem, har jeg brugt opskriften fra Ruths Hotel ( Michelle Mocheus ) opskrift. Der skal de ikke hæve til næste dag. De byppes først i solsikke på den ene side og derefter i birkes på den anden. De tryghed let ned i frøene, og sættes derefter til hævning. Det fungerer fint. Vil snart prøve din opskrift. Skagens lapper er mit yndlings morgenbrød. Heldigvis har vi også i byen en super ager, der laver de skønneste lapper. ( Otellobageren i Vordingborg)
Nej, dem jeg har taget billederne af har jeg bagt uden surdej
Kh AC