Shepherds Pie
Shepherds Pie tilberedes traditionelt af hakket lammekød, men man kan også bruge hakket oksekød for en lækker og hyggelig og nostalgisk ret.
Jeg er barn af 80´erne, og kender retten fra min barndom, så derfor er det den periode som jeg forbinder med Shepherds Pie, som dengang egentlig var bedre kendt hos mig, med den mundrette titel; oksekød med kartoffellåg – eller lammekød, skal det være helt korrekt.
Det er en skøn ret til de kolde vintermåneder og smager virkelig dejligt.
Prøv også: min bedste opskrift på helstegt kylling >>
Arbejdstid 30 min.
Antal 4 pers.
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Shepherds Pie
- 1 løg, finthakket
- 500 g hakket oksekød, eller lammekød
- 2 gulerødder, groftrevet
- 2 stængler bladselleri, groftrevet
- 2 fed hvidløg, finthakket
- 2 spsk koncentreret tomatpuré
- 2 dl grøntsagsbouillon
- 1 dl rødvin
- 2 spsk worcestershire sauce
- 1 tsk tørret timian
- 1 spsk frisk rosmarin, finthakket
- 1 spsk smør, til stegning
- salt
- sort peber, friskkværnet
- Kartoffelmos
- 1 kg kartofler, skrællede
- 75 g smør
- 3 spsk piskefløde
- 2 spsk parmesan, friskrevet
- 1 spsk rasp
- salt
- sort peber, friskkværnet
- Til servering
- 1 dl bredbladet persille, finthakket til drys
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Sauter løg i en gryde med smør til de er bløde.
Tilsæt kød og brun det godt igennem ved høj varme. Skru ned for varmen og tilsæt gulerødder, bladselleri, hvidløg, tomatpuré, rødvin, worcestershiresauce, grøntsagsbouillon samt timian, rosmarin, salt og peber.
Kog op og lad det simre uden låg i 10 minutter.
Tilbered imens kartoffelmosen.
Kartoffelmos
Kog kartoflerne i en gryde med rigeligt vand uden salt, til de er møre. Kom kartoflerne i en stor skål sammen med smør og pisk godt igennem med en håndmikser, til kartoffelmosen er cremet og luftig. Tilsæt piskefløde og smag til med parmesanost, salt og peber.
Fordel kødsaucen i et smurt ovnfast fad og læg ‘et låg’ af kartoffelmos over. Glat kartoffelmosen pænt ud med en spartel og lav et mønster med en gaffel. Drys rasp og lidt ekstra parmesan over.
Bag i en forvarmet ovn ved 180 grader varmluft i 30-45 minutter.
Drys finthakket bredbladet persille over inden servering.
Teknisk set er det en cottage pie, da shepherds pie der er med lammekød.
Ligesom en engelsk bøf ikke skal være skåret af okse, men af hest😃
Hej Lars
Ja, det står der også nærmere beskrevet i teksten, både i intro til opskriften og i tips under opskriften :)
Kh Ann-Christine
Lavede denne opskrift i går aftes til gæster – det var et kæmpe hit!
Så skønt! Det er jeg glad for at høre. Mange tak for din søde hilsen og tilbagemelding på opskriften
Kh Ann-Christine
Jeg elsker denne opskrift, men jeg synes der burde være gram angivelse på gulerødder der og blegselleri, da de findes i mange størrelser. Jeg synes også 45 min i ovnen er meget lang tid, når retten faktisk er færdig når den kommer ind.
Hilsen Jørgen
Hej Jørgen
Det er dejligt at høre :)
Du kan altid gå ud fra at i mine opskrifter der er grøntsager og frugt angivet i stk, en gns størrelse på en økologisk supermarkedsvare.
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine.
Har du et foreslag til en grøntsag der kan erstatte bladsellerien?
Herhjemme kan ingen af os desværre lide bladselleri, haha ;-)
Tusind tak for en fantastisk blog – herhjemme er alle mand stor fan af dine opskrifter og skal vi have gæster er det altid en af dine opskrifter der bliver fundet frem når det skal være ekstra lækkert! :-)
Venlig hilsen,
Camilla
Hej Camilla
Tusind tak for din søde hilsen, det er jeg rigtig glad for at høre! Så dejligt I har glæde af mine opskrifter
I kan blot undlade bladselleri – eller hvis du vil have mere grønt i stadigvis, så revet squash, men det giver dog ikke smag på samme måde. Smag gerne godt til med krydderier, bare dem der er i allerede
Kh Ann-Christine
Hej
Jeg har lige lavet denne helt igennem fantastiske cottagepie uh den er lækker….
Jeg bruger dog en del flere grøntsager, både i kødsauce og mosen…
I min mos er der gulerødder, pastinak, gulerød, og selleri.. Og purløg, persille og hvidløg…
Og så laver jeg et lag i midten med masser af spinat…
Vi er en familie som alle har diabetes og derfor alle grøntsagerne
Tak for inspiration og for dine mange skønne opskrifter… Tips og tricks
Du er fantastisk
Mvh
Grethe Drejø
Mange tusind tak for din søde hilsen, den blev jeg rigtig glad for at læse ♡
Kh Ann-Christine
Hej Ann- Christine
Skøn ret :-)
Rosmarin er forsvundet fra ingredienslisten, siden jeg lavede retten sidst. Det fremgår dog af opskriften, at det skal tilsættes.
Mvh. Mette
Det er med igen nu :)
Tak for at tippe om at det var blevet væk i en lille opdatering
Kh Ann-Christine
Super go’ opskrift. Smagte fantastisk.
Hvis jeg må komme med et personligt input, så skal kartoffelmos ALDRIG køres på en håndmixer. Den skal piskes/røres helt manuelt.
Hej Jacob,
Mange tak for din fine hilsen og tilbagemelding! Det er jeg glad for at høre :)
jeg laver selv altid kartoffelmos med håndmikser og den bliver drøngod og jeg oplever aldrig den bliver ‘lang’
Rigtig god weekend
Kh Ann-Christine
Tillad mig blot at konstatere at Englændere ikke kendte til rødvin tilbage i 1700 tallet
Men kæft hvor smager den godt
Hilsen Peter
Hejsa
Jeg vil høre hvad du vil anbefale at bruge af alternativ til kød hvis ikke det skal være lammekød eller oksekød? Vil det passe bedst med kyllingehak eller svine/kalvehak? Skal der evt. så ændres i vinen?
Ser frem til at høre fra dig!
Mette
Jeg ville bruge kylling til denne ret, som de to alternativer du forslår – og så behøver du ikke ændre noget i opskriften.
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Hej har du et alternativ til worchester sauce? Er glutenallergi og har simpelthen ikke kunnet opstøve en glutenfri variant.
Du kan prøve at google vegansk worchesteershire sauce, der er vist nogle uden gluten + der opskrifter på hjemmelavede versioner.
Kh AC
Rigtig lækker opskrift. Virkelig dejlig smagsoplevelse, med mange gode smagsnuancer.
Tusind tak for din fine hilsen og tilbagemelding på opskriften, hvor er det dejligt at høre!
Kh Ann-Christine
Hej VALDEMARSRO
Tusind tak for en virkelig skøn opskrift på Shepards pie ,jeg tog mig den kunstneriske frihed at læse begge dine vidunderlige opskrifter og komme al det grønne ned i den traditionelle da vi to herhjemme elsker grønt langt mere end kartofler og kød. Vi er ❤patienter så derfor nyder jeg at lave godt velsmagende mad også gerne slowcooking. Der har du også en del stjerne opskrifter blandt mine favoritter ?❤Det var en fornøjelse at stå i køkkenet sammen “med dig “og vi nød at spise Shepards pie med et godt glas rødvin til i aftes . Tænk at en almindelig onsdag kan være så skøn midt i den tid vi står i ik.Tak til DIG.??
Ha’ en dejlig forårsdag
Forårshilsen Elsebeth Bloch
Hej Elsebeth,
Mange tusind tak for din virkelig søde hilsen og fineste dejlige tilbagemelding på mine opskrifter!
Så sødt af dig og hvor er det dejligt at høre ♡
Skøn dag til dig.
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Helt fantastisk opskrift!
Jeg blandede lidt frisk ramsløg i mosen og det gav et fint “pift” og gjorde en ellers efterårsagtig ret lidt letter ☺️
Tak fordi man altid kan finde velsmagende og velafprøvede retter her hos dig!
Hvor lyder det skønt! Mange tak for din søde hilsen :)
Kh AC
Uhm, det lyder virkelig lækkert :)
Uhm… for en utrolig dejlig og meget velsmagende ret!!
Har lige nydt oksekødsudgaven, og blandet revet pastinak i sammen med øvrige (for at få lidt flere) grøntsager.
Stor ros til dig!!
Jeg kan godt lide, at dine opskrifter, som er lige til at gå til – og ikke kræver alt for mange specielle ingredienser, som man alligevel ikke får brugt efterfølgende.
God weekend herfra ?
Kh. Mette
Hvor er det dejligt at høre, Mette – det er jeg glad fot du oplever.
Rigtig skøn dag til dig og tak for din søde hilsen og fine tilbagemelding på opskriften :)
Kh AC
Har lavet denne ret nu i aften, venter bare på at den skal ud af ovnen om 30 minutter, jeg har undladt rødvin. rosmarin, bladselleri og parmesan, de 4 ting konen ikke bryder sig om i mad, rasp havde jeg ikke, boullion blev okse. Hvidløg blev hvidløgssmør.
Nu opdager jeg så at jeg glemte at smøre det ildfaste fad, håber ikke det betyder noget særligt.
Hej.
Jeg har længe fundet det at blogge lidt finurligt.
Nu er jeg flyttet sammen med kæresten i en lille 1 værelses lejelighed, med verdens mindste køkken, og alligevel gået hen og blevet lidt husmor agtig, ihvertfald når det kommer til maden!
Jeg er på SU og søger hele tiden spænende mad som ikke smager af pasta med pesto og er nemt at lave uden et større budget.
Jeg søgte en ret med noget Lam i, da vi havde fået rester med hjem fra en lille familie fest, og faldt over din Shepards pie der! waow.!
Jeg havde ikke halvdelen af det der skulle i, men jeg havde den anden halvdel.
Og har fundet stor inspiration i din ret
Jeg stod med:
Kartofler
smør
parmasan (20,- i Netto engang om måneden ca.! ;)
Pastinak (skraldet bag den lokale netto)
Løg
hvidløg
Det allerede tilberedte LAM (kun kort varmet op med løgene)
Tomatpuré
Timian (tørret)
kylling Boullion!
Og Bum. hurtigt og nemt da kødet allerede var tilberedt og kun skulle varmes lidt op sammen med det andet.
For some reason, blev det faktisk stadig rigtig lækkert! Kæresten var meget glad.
Det er nu 2 gang på en uges tid at retten er blevet lavet , med hvad end vi nu havde i køleskabet.
Denne gang var der gulerødder med.
Pastinak, går altså fremragende til retten specielt til Lam, ihvertfald hvis man laver den alla SU, og mangel på fancy sauce rødvin mm.
Champignon er heller ikke dumt til!
Anyways, lang tekst, vil bare sige tusind tak for inspiration, du har mange lækre opskrifter og de fleste er overskuelige her inde! vi sidder her hjemme og drikker en billig øl, og blev sgu enige om, at du lige skulle have en hilsen her fra de unge mennesker :D
K.H. Asta Marie & Asbjørn
Hej Asta Marie og Asbjørn,
Sikke en skøn og hyggelig hilsen at få :) Tusind tak for det. Hvor er det dejligt at I kan bruge mine opskrifter og inspiration til jeres måltider og det lyder som det skønneste twist på opskriften – og meget inspirerende, hvordan I får brugt en god rest og skabt et nyt måltid.
Rigtig god aften til jer og endnu engang, mange tak for jeres søde hilsen.
Kh AC
Jeg er spændt, skal lave denne i weekenden! Men hvad serverer du til? Tænker at lave noget godt brød, men også noget grønt. Måske bare gnavegrønt?
Tak for altid god inspiration :)
Jeg synes grønkålssalat passer godt til retten.
Rigtig god fornøjelse med den :)
Kh AC
Sikke en lækker ret! Vi havde to hold gæster i weekenden, som begge fik serveret shepards pie. Der var stor ros over hele linjen, og vi har helt sikkert fundet en ny livret herhjemme :-)
Hvor er det dejligt at høre :)
Tak for din søde hilsen og tilbagemelding på opskriften
Kh AC
Hej. Kan vi lave en pie med rester af lammekølle – på samme måde, som du gør med kartoffelmos over – hvis jeg kan, hvordan ville du så krydre lammestegsresterne ?? Dine herlige opskrifter vække glæde – hilsner
Uhm, ja – den ide lyder jo virkelig lækker!
Jeg ville nok tilføje alle de grøntsager jeg har med i denne ret, inkl ekstra hvidløg og lidt rosmarin/timian og lade det sautere og dernæst simre i lidt grøntsagsboullion i 10-15 minutter. Derefter vende sammen med lammekødsrester og så i fadet med kartoffelmos over.
Tusind tak for din søde hilsen ♡
Kh AC
Det var dog utroligt venligt – svar så hurtigt og så positivt – jeg glæder mig til at tage kødet ud af fryseren og lave den ret på din måde. Mange tak. Hilsner fra Oda
Nej hvor pudsigt – sad lige og spekulerede på nøjagtigt det samme. Vi har lidt hjorte og lammerester fra sidste uges gæsterier og en himmelsk sovserest fra en hjortesimregryde. Det kunne jo fint blive til en fusions- shepards pie☺️
Tak for en super god opskrift… har allerede brugt den flere gange – og overdriver med worcester saucen.
Men et spørgsmål…. er den fryseegnet, direkte fra fad?
Hvor er det dejligt at høre :)
Jeg har ikke prøvet at fryse kartoffelmos – men det tror jeg umiddelbart fint kan lade sig gøre :) Skriv endelig, hvis du prøver det af
Vi har tidligere lavet cottage pie efter Jamie Olivers opskrift og frosset den med fin succes- bare gør den klar indtil den skal i ovnen og så kom den i fryseren i stedet. Det har dog taget lidt længere at tilberede fra frost
En rigtig dejlig ret. Prøvede at lave den her til aften – smagte fantastisk, men den blev meget flydende, og jeg puttede endda kun 1,5 dl rødvin i. Kan det have noget at gøre med, at kødet kun er med 5% fedt? I øvrigt tusind tak for en fantastisk blog og en dejlig kogebog, som bliver brugt flittigt :-)
Hej Maria,
Tusind tak for de søde ord <3
Og tja, det ved jeg sørme ikke lige. Måske det kan være kødet, eller at jeg har brugt en gryde med større overflademål og måske lidt højere temperatur under, så der har været større fordampning af væske mens det simrer …
Kh AC
Når du skriver tomat pure – mener du så koncentreret fra dåse ? Eller den ketchup agtige fra flaske ?
Jeg bruger normalt den fra Anglemark på tube, men det kommer sig ikke så nøje, så brug endelig bare hvad du har :) Bare der er en god kraftig koncenteret tomatsmag i
kan man bruge bouillon i stedet for rødvin og evt. Undlade worchester sauce?
Det er bedst med, men kan godt laves uden – smag det godt til inden det kommes i ovnen :)
Virkelig lækker opskrift!
Denne ret passede helt perfekt på en rolig søndag i vores lille hjem i Edinburgh (og med lækre rester til om mandagen).
Tusind tak for en meget inspirerende og hyggelig blog. Jeg ser altid frem til nye og spændende indlæg. :)
Hav en dejlig aften.
Louise.
Hvor hyggeligt! Det er jo virkelig også lige en ret der passer perfekt til de skotske omgivelser :)
Tusind tak for din søde hilsen og de pæne ord om bloggen, det er jeg glad for – og så hyggeligt med en hilsen fra Edinburgh også :)
Rigtig dejlig dag til dig
Kh AC
Er lige for et par dage siden kommet på din blog og allerede mandler i vand i køleskabet og besluttet Shepards Pie til familiemiddagen næste søndag. Børnene elsker ‘gammeldags’ mad, forloren hare, ristaffel osv. . I stedet for rasp vil jeg bruge knust Cornflakes blandet med lidt revet parmesan. Nu mangler jeg bare desserten. Cheese cake er jo altid godt, men vil gerne finde på noget andet.?
God søndag Jeanette ?
Hej Jeanette,
Uhmm, hvor lyder det dejligt!
Hvad siger du til sådan en skøn citrussalat: http://www.valdemarsro.dk/citrus-dessert-eller-snack/ med vanilje is til. Citrusfrugterne er jo virkelig skønne lige nu.
Eller en skøn pærekage måske: http://www.valdemarsro.dk/paerekage/
Der er flere ideer her: http://www.valdemarsro.dk/slik-kager-soede-sager/
Rigtig god søndag til dig
Kh AC
Jeg er helt med på den humor! Og ellers er Johans latter noget af det mest smittende :-D
Dét er den :) Elsker når han ler
Tak for god inspiration! Det er en ret lige efter vores smag her! Det fik mig også til at tænke på Skipperlabskovs! Og var det ikke Johan der syntes, at det var bare så sjovt at sige ” Skipperlabskovs”? ;-)
Jo :D Det skæggeste ord, han grinede og grinede – hvilket resulterede i at jeg blev ved med at sige det igen og igen – Martin og Julie synes vi har en spøjs humor nogle gange ;)
Du er tankelæser!! Stod lige og manglede en ret til at sætte på fællesbordet til klassefest! Tak:-)
Fantastisk! Det er godt timet :)
-og fadet blev ryddet af store og små?
Jubii :) Det er jo så dejligt!
Eejj elsker Cottage pie. Har være udvekslingsstudent i Australien og her fik vi den tit. Den er jævnlig på menuen herhjemme og børnene elsker den?
Jeg laver somregel extra kartoffelmos når vi får det og bruger det til denne ret senere på ugen. En god kødsovs er næsten altid at finde i min fryser. Så nemt. Og lækkert.
Jeg har endog smækket den sammen om aftenen og ladet den stå på køl til næste aften. Når man kommer hjem fra arbejde er det bare at putte den i ovnen og forberede en lækker salat/gnavegrønt. Så er der hurtig aftensmad og måske tid til lidt hygge og lektielæsning med ungerne inden maden.
Skøn ret. Skønt. Tip.
Nicoline
Det er så skønt med sådanne retter som kan forberedes i forvejen og så laves i et snuptag.
En dejlig ret, jeg ofte laver. Når jeg laver kartoffelmos i ovnen, kommer jeg en æggeblomme i mosen og vender en stiftpisket æggehvide i til sidst (efter osten). Det gør den rigtig luftig!
Uhm, det lyder dejligt! Jeg giver lige tippet videre til Martin :)
En absolut favorit herhjemme også. Efter jeg blev vegetar har jeg lavet den nogle gange med en bund af blandede svampe, revne gulerødder, og ellers helt samme show med worchester sauce, rødvin og alt det andet gode. Smager virkelig også himmelskt!
Mums! Det lyder altså også virkelig dejligt :)
Jeg elsker svampe og får sådan lyst til at eksperimentere lidt med vegetarretter nu – ovnbagte vinterretter, fyldt med velsmag og varme. Den ShepardsPie variant du laver, lyder jo så lækker.
Tusind tak for inspirationen
Hej Ann-Christine! Jeg elsker virkelig at søge inspiration i dit lille hyggelige univers – og Shepards Pie er da en total overset ret – og den er jo helt vildt børnevenlig. Den må på menuen i næste uge… Tit når du laver “ovnretter” bruger du det smukke blå fad – ved du hvor det er fra – det er bare så fint i forhold til mine traditionelle kedelige hvide ovnfaste fade. Har lige læst dit indlæg omkring skiferie – vi skal afsted næste fredag – med vores 2 drenge der ikke tidligere har prøvet ski – så nu må vi se om vores succes bliver lige så stor som jeres – det håber jeg virkelig. Rigtig god dag til dig. Kh Charlotte
Hej Charlotte,
Tusind tak for din søde hilsen! <3
Jeg synes også det fad er så fint. Den blå farve komplimentere virkelig godt de lidt gule/brune ovnretter :) Det er fra mærket Emile Henryog jeg har købt mit i Salling Aarhus.
Rigtig god skiferie til jer, jeg håber I får en fantastisk tur!
Kh Ann-Christine
Jeg mindes nu at min mor, i 1970’erne lavede den ret ud af rester. Hvis vi havde eks cullotte- eller roastbeef til overs så kørte hun kødet gennem hakkeren og gjorde a la din opskrift her på siden. Hun var måske lidt fin på den for hun kaldte retten Au Bein – lydskrift: Oh Bæng
Nøj hvor jeg ved hvad vi skal have i weekenden :-) Havde helt glemt denne dejlige ret
Kender det godt! Der er SÅ vildt mange retter, klassikere og muligheder, så nogle godt kan gå i glemmebogen indimellem. Synes det er så hyggeligt at hive de gode traditionelle retter lidt frem i lyset også :)
rigtig dejlig dag til dig
Kh AC