Semlor – opskrift på de svenske fastelavnsboller


Semlor er den svenske udgave af fastelavnsboller og de er så lækre, at vi snildt kan finde plads til at bage begge dele her i februar.
Fastelavn falder meget tidligt i år og allerede nu på søndag er det allerede dagen for fastelavnsboller, slå katten af tønde og fine farverige fastelavnsris. Næste år er fastelavnsbollesæsonen væsentligt længere – helt frem til den 3. marts. Uanset, så kan vi fint vedtage, at hele februar er perfekt til fastelavnsboller.
Prøv også: opskrift på fastelavnsboller her >>
Arbejdstid 60 min.
Antal 12 stk.
Kan fryses Ja

Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Semlor – svenske fastelavnsboller
- Dej
- 20 g gær
- 2 dl mælk
- 2 æg
- 125 g smør
- 1 tsk vaniljesukker
- 50 g sukker
- 1 tsk stødt kardemomme
- 0,50 tsk salt
- 400 g hvedemel
- 1 æg, sammenpisket til pensling
- Fyld
- 150 g marcipan
- 50 g mandler, grofthakkede
- 0,50 dl mælk
- Derudover
- 2,50 dl piskefløde, til flødeskum
- 25 g flormelis, til drys
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter

Rør gær ud i en skål med stuetempereret mælk.
Smelt smør i en gryde ved lav varme. Tag af varmen og rør den smeltede smør, sukker, vaniljesukker, kardemomme, salt og æg i skålen med mælk og gær.
Sigt hvedemel i og rør dejen godt sammen. Ælt den gerne på en røremaskine ved lav hastighed i cirka 10 minutter til dejen er blank, blød og smidig.
Lad dejen hæve i en skål på køkkenbordet med et rent viskestykke over i 30 minutter.
Form derefter lige store runde boller og sæt dem på en bageplade med bagepapir. Lad dem efterhæve i 60 minutter dækket af et rent klæde.
Pensl bollerne med et sammenpisket æg og bag den i en forvarmet ovn ved 175 grader varmluft i cirka 17-18 minutter.
Lad bollerne køle af på en rist.
Skær toppen af og sæt den til side til senere.
Udhul bollen og kom brøddejen i en foodprocessor med groftrevet marcipan, hakkede mandler og en smule mælk. Kør hurtigt til en ensartet og lækker creme
Kom fyldet tilbage i de udhulede semlor, top med flødeskum og sæt brødlåget på igen. Sigt lidt flormelis over inden servering.
Har du spørgsmål til opskriften eller lyst til at sende en sød hilsen, så kan du skrive til mig i kommentarfeltet herunder.
Du kan måske finde svaret på dit spørgsmål i kommentarfeltet, hvis det allerede er stillet og besvaret - eller du kan kigge på denne side, hvor jeg giver svar på mange 'ofte stillede spørgsmål' til min opskrifter.
Jeg kan kun være enig med Susanne & Helena, der er noget galt med mængden af mel.
Der skal tilføjes en del mere end 400g for at den ikke er flydende.
Men til sammenligning med andre opskrifter er der også mere smør og æg i denne og mindre mel.
Du har mange gode opskrifter som jeg ofte lader mig inspirere mig af – tak for det.
Og skal jeg komme med lidt syre – så er det at alle opskrifter mangler noget – det være sig salt, mere krydderi etc.
Men tak for inspirationen.
Kh Michael
Hej Michael
Mange tak for din fine hilsen, jeg er glad for du har glæde af mine opskrifter.
Mht tilsmagningen, så er det endelig vigtigt at smage godt til alt efter styrken i ens egne krydderier, blandt andet derfor står salt og peber også sjældent i mine opskrifter med specifik mængde.
Kh Ann-Christine
Hej, kan man lave dem uden hvedemel? i forhold til gluten- da gluten mel bliver så tunge at lave med.
Det har jeg ikke testet med disse, da jeg synes at glutenbagværk som fx boller med rigtigt hvedemel bliver virkelig lækkert.
Men endelig eksperimenter og prøv af :)
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine