Semlor – opskrift på de svenske fastelavnsboller
Semlor er den svenske udgave af fastelavnsboller og de er så lækre, at vi snildt kan finde plads til at bage begge dele her i februar.
Fastelavn falder meget tidligt i år og allerede nu på søndag er det allerede dagen for fastelavnsboller, slå katten af tønde og fine farverige fastelavnsris. Næste år er fastelavnsbollesæsonen væsentligt længere – helt frem til den 3. marts. Uanset, så kan vi fint vedtage, at hele februar er perfekt til fastelavnsboller.
Prøv også: opskrift på fastelavnsboller her >>
Arbejdstid 60 min.
Antal 12 stk.
Kan fryses Ja
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Semlor – svenske fastelavnsboller
- Dej
- 20 g gær
- 2 dl mælk
- 2 æg
- 125 g smør
- 1 tsk vaniljesukker
- 50 g sukker
- 1 tsk stødt kardemomme
- 0,50 tsk salt
- 400 g hvedemel
- 1 æg, sammenpisket til pensling
- Fyld
- 150 g marcipan
- 50 g mandler, grofthakkede
- 0,50 dl mælk
- Derudover
- 2,50 dl piskefløde, til flødeskum
- 25 g flormelis, til drys
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Rør gær ud i en skål med stuetempereret mælk.
Smelt smør i en gryde ved lav varme. Tag af varmen og rør den smeltede smør, sukker, vaniljesukker, kardemomme, salt og æg i skålen med mælk og gær.
Sigt hvedemel i og rør dejen godt sammen. Ælt den gerne på en røremaskine ved lav hastighed i cirka 10 minutter til dejen er blank, blød og smidig.
Lad dejen hæve i en skål på køkkenbordet med et rent viskestykke over i 30 minutter.
Form derefter lige store runde boller og sæt dem på en bageplade med bagepapir. Lad dem efterhæve i 60 minutter dækket af et rent klæde.
Pensl bollerne med et sammenpisket æg og bag den i en forvarmet ovn ved 175 grader varmluft i cirka 17-18 minutter.
Lad bollerne køle af på en rist.
Skær toppen af og sæt den til side til senere.
Udhul bollen og kom brøddejen i en foodprocessor med groftrevet marcipan, hakkede mandler og en smule mælk. Kør hurtigt til en ensartet og lækker creme
Kom fyldet tilbage i de udhulede semlor, top med flødeskum og sæt brødlåget på igen. Sigt lidt flormelis over inden servering.
Hej, kan man lave dem uden hvedemel? i forhold til gluten- da gluten mel bliver så tunge at lave med.
Det har jeg ikke testet med disse, da jeg synes at glutenbagværk som fx boller med rigtigt hvedemel bliver virkelig lækkert.
Men endelig eksperimenter og prøv af :)
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Min dej er temmelig flydende, og kan ikke formes
Jeg har haft samme problem to gange nu 🙈 Er vi enige om at det kun er 400g mel til 2 dl mælk og 125g smeltet smør?
Jeg har lige bagt dem selv og oplever dejen som lækker blød og nem at forme. Kan du have målt rigtigt?
Kh Ann-Christine
Jeg har forsøgt mig med almindelige fastelavnsboller flere gange og fyldet flyder ud hver gang, Så nu vil jeg prøve semlor :). Jeg er dog ikke særlig glad for flødeskum. Kan du komme med en ide til, hvad man ellers kunne komme i. Er det for tungt med en form for syrlig bær-frosting?
Prøv eventuelt at læse min opskrift på fastelavnsboller, jeg deler masser af tips under opskriften, som gør at fyldet bliver hvor det skal :)
Du kan komme lige det fyld i disse som du har lyst til så prøv endelig bare med fx bær. jeg ville gå med en syrlig kompot og en bærskum, men det er endelig bare at prøve det af du har lyst til.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Et tip: I min mors famile fra Nordsverige skulle semlor spises i en dyb tallerken med varm mælk i bunden. Jeg synes det er lækkert, men regner med at de fleste danskere står af her ;-)
Jeg har altid fået dem med varm mælk, og du fik dem flere gange i fastetiden
Hej
Jeg har lige lagt dejen til disse boller, hvis jeg vil fryse nogle af dem ned efter de er bagt, kan jeg så godt fylde dem med marcipanfyldet, eller er det bedst at vente til de tages op af fryseren?
Mange hilsner
Helle
jeg har ikke prøvet at fryse dem med marcipanfyldet, men vil umiddelbart tro det godt kan lade sig gøre med fin succes.
God fornøjelse
Kh AC
Jeg har prøvet at bage semlor en gang før, men kunne ikke rigtig få fyldet til at blive ensartet. Det endte med at at være marcipan og brød klumper. Nogen gode råd. kan det evt. blendes?
Jeg ville nok i stedet anbefale at komme det i en minihakker eller foodprocessor, for at få brødet fintsmuldret nok, hvis du ikke synes det lykkedes nok at smuldre det med hænderne
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hvordan gemmes disse bedst? Kan de fryses (uden flødeskum selvfølgelig). Jeg bor alene, men vil rigtig gerne prøve at være disse Og selvom de sikkert smager himmelsk, så får jeg ikke spist 12 inden de bliver kedelige.
Du kan sagtens fryse dem ned, uden flødeskum. Det kan de fint klare og det er en god ide at fryse dem med det sammen, når de blot er kølet en anelse af.
Rigtig god fornøjelse.
Kh AC
Har lige lavet disse i en mælkefri udgave til min datters fødselsdag.
Stort hit ❤
Vi elsker semlor men det er faktisk første gang jeg selv laver dem.
Tak for altid dejlige opskrifter.
Mange tak for din hilsen og tilbagemelding på opskriften, hvor er det dejligt at høre :)
Kh Ann-Christine
Hittade hit när jag letade efter recept (opskrift) på fastelavnsboller.
Ska man vara noga så är det inte marcipan i svenska semlor. Vi använder mandelmassa :)
Grundreceptet på mandelmassa är
200 g sötmandel
100 g strösocker
100 g florsocker
1 msk äggvita
1 tsk vatten
Till semlor rekommenderar jag att göra så här:
200 g sötmandel
160 g strösocker
2 – 8 bittermandlar (efter smak)
Smut mandlerne. Mixa allt i matberedare. Tillsätt vatten så det precis går att forma en sammanhängande massa.
Gör sedan som i ditt recept: Blanda med mjölk och brödsmulor
Hvis man vil putte vaniljecreme i i stedet for, som du skriver, så skal det vel ikke blandet med det udhulede fyld fra bollen? skal det bare smides ud.. (Eller til fuglene i haven)
Man kan evt også riste det til en sød crumle og bruge det i trifli :)
Virkelig gode. Præcis som jeg husker dem fra Sverige
Så dejligt at høre ♡
Mmmh det længe siden jeg har fået dem… det jeg vil bage søndag bliver lidt mere enkelt…. satser på at have boller og små mønter til evt udklædte gæster.
De er nye for mig, disse svenske fastalavnsboller. Men hold nu op de ser lækre ud.
Er helt enig med dig i at fastalavnsperioden er alt for kort i år. Den må godt vare februar ud
Du må endelig prøve dem :)
– og lad os endelig bare blev enig om at fejre hele februar med fastelavnsboller ♡
Kh AC