Saltkaramel sauce og karamelcreme
Saltkaramelsauce er nemt at lave selv og meget anvendeligt i kager, til is og ikke mindst som smørepålæg til de søde stunder, ferie og weekend morgenbordet i stedet for chokoladepålæg.
En nybagt bolle, smurt med saltkaramel og derefter toppet med bananskiver, kakaonibs og måske med et lille drys rålakridspulver – det er en vinder! Perfekt morgenmadsdessert.
Prøv også: min skønne opskrift på Snickers Kage >>
Arbejdstid 20 min.
Antal 1 glas
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Saltkaramel sauce
- 150 g sukker
- 1,50 dl piskefløde
- 1 nip flagesalt
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Smelt sukkeret i en tykbundet gryde under middellav varme – rør gerne i det med jævne mellemrum og hav lidt tålmodighed, det kan godt tage lidt tid.
Så snart alt sukkeret er smeltet, røres fløden i langsomt i, mens karamellen koges op.
Når karamellen er kogt lidt ind, så tag en lille prøve med en teske og kom den i køleskabet i et par minutter. Er den for tynd så kog den lidt mere – skulle karamellem derimod blive for tyk, så rør lidt mere fløde i.
Til sidst røres en smule god havsalt eller saltflager i.
Hej Ann-Christine
Nu har jeg forsøgt en del gange at lave karamel, men hver eneste gang ender jeg med et resultat, hvor karamellen er grynet. Jeg har forsøgt med forskellige opskrifter, varmet fløden op, rørt grundigt mv, men resultatet bliver det samme hver gang. Selve tykkelsen på karamellen er god, men den er grynet, fordi sukkeret krystalliserer (det er i hvert fald mit bud). Hvad gør jeg mon forkert?
Når karamellen har kogt færdigt er konsistensen perfekt, lækker og blød. Efter nedkølingen bliver karamellen grynet, hvad går galt? Jeg nedkøler karamellen ved stuetemperatur.
Mvh. Isabella
Hej Isabella
Jeg tror næsten det må være at du røre for ofte i karamellen under tilberedningen. Den må gerne stå og passe sig selv en stor del af tiden.
Prøv det og lad mig endelig høre, om det ikke hjælper på det :)
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine
Skal det være piskefløde eller kan man bruge madlavningsfløde?
Mvh Kristina
Hej Kristina
Det skal være piskefløde :)
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej Ann- Christine 🙂
Jeg har forsøgt at lave karamel creme, det lykkes mig ikke at brænde den på, og smelte sukker , men da jeg kom fløde i kunne jeg ikke få opløst alt sukker der var blevet stift, da jeg var nervøs for det brændte på hvis jeg blev ved at give det varme, kom jeg det i microovn tilføjet en del mere fløde da det var blevet meget tykt af jeg forsøgte at smelte sukker klumper
Men det lykkes og den smagte rigtig godt
Men tænker det måske vil være lettere for mig at lykkes næste gang hvis man hælder meget varmt fløde i i stedet for, kan man det ? Skal sukker være helt smeltet når det kommes i ? 🙂
Hej Majken
Dejligt at det lykkedes til sidst og smagte godt! :)
Du kan fint varme fløden til 80-90 grader inden du kommer den i sukkeret og sukkeret behøver ikke være helt smeltet, men næsten
Kh Ann-Christine
Hej.
Kan jeg bruge fløde der har været frosset? 😊
Godt nytår.
Jeg har ikke testet det, så skal ikke kunne sige om det kan risikere at skille når det koges til karamelsauce
Kh Ann-Christine
hej, udmærket hjemme side du har, den lægger virkelig op til inspirationer.
Når jeg laver karamel sauce, så tilsætter jeg vand til sukkeret i gryden.
Til din opskrift vil jeg bruge ca. 3-4 spsk.
Ved at tilføre vandet, har sukkeret mere tid til at smelte og det er langt nærmere at styre, før det bliver mørkt.
Hvis man laver karamel sauce er tålmodighed din bedste allierede.
Johnny
TAK for den fine karamel video. Jeg vil lave Affogato isdessert til nytårsaften.
Rigtig godt nytår og 1000 Tak for go inspiration. Fra Randi L Schelde
Hej Randi
Hvor er det dejligt at høre! Rigtig god fornøjelse og godt nytår
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine
Jeg har forsøgt at lave din karamelsauce. Smagen og konsistensen var rigtig fin, indtil den kom på køl, hvor den stivnede fuldstændig? hvordan holder du den flydende?
Det kan være lidt tricky med karamel, for det er lige med ikke at koge den så længe, så dej kke stivner af at være på køl, men blot sætter sig og stadig er lidt blød.
Prøv evt at tage den ud af køleskabet 1-2 timer før servering, forhåbentlig bliver den lidt blødere af det.
Er den som bolcher, så kan du evt knuse den og komme i den i is eller cookies :)
Kh AC
Kan man fryse karamelsaucen og tø den op igen til brug senere, uden at den klumper?
Det har jeg aldrig testet, så skal ikke kunne sige hvordan den bliver efter optøning
Kh AC
Jeg har prøvet, at fryse den, det fungerer upåklageligt. Jeg kan også anbefale at erstatte noget af fløden med bailey….
Skønt! Tak for tippet og den fine tilbagemelding på opskriften
Kh Ann-Christine
Hej…..har nu for anden gang forsøgt mig med saltkaramel…hvad gør jeg mon forkert? Det er ikke lykkes mig at få de sidste klumper sukker til at smelte, første gang blev det så stift i køleskab at det var blevet til et stort stykke karamel ? hjælp
Prøv evt at varme fløden op til kogepunktet i en lille gryde for sig, inden det hældes i sukkeret. Eller prøv min opskrift på karamel til nøddetærte, måske den er lidt nemmere at følge.
Der lader jeg ikke alt sukkeret smelte + bruger smør, så den bliver mere blød og nem at arbejde med.
Kh AC
Hej,
Hvor lang tid i forvejen kan jeg lave Italiensk marengs til feks. Baked Alaska.
Kan jeg komme det i en sprøjtepose og lægge den i køleskabet til det skal bruges ?
Tak for inspirerende opskrifter ?
Hejsa, jeg vil forsøge at bruge saltkaramellen til en nytårsdessert, men er bekymret for om den stivner i køleskabet. Er det noget jeg skal være bange for?
Kun hvis du koger den for meget. Skulle det ske, så kan du koge lidt fløde op og smelte saltkaramellen deri.
Kh AC
Kære Ann-Christine
Jeg skal lave festmiddag for ca 150 personer, og derfor vil jeg høre dig:
Kan denne karamelsauce laves på forhånd? Og hvor lang tid kan den holde sig på køl?
Mvh Lærke
Hej Lærke
Det lyder lækkert og du kan sagtens lave den 2-3 dage i forvejen
Kh AC
Fantastisk opskrift på karamel og nem at gå til.
Har netop lavet dobbelt portion, da jeg skal lave chokolade muffins med karamel i midten, mums, og min yngste datter som elsker at spise den med ske… så tak for dig.❤️
Så dejligt at høre! Tusind tak for din fine tilbagemelding på opskriften
Kh AC
Hej AC, jeg prøver lige lykken, ved godt jeg ikke er ude i god tid – jeg kogte karamellen her i går for at bruge den som topping til isbar på søndag til min søns barnedåb. Den er desværre blevet meget fast i det, nu den er kølet ned – tror du det er muligt at koge den op igen med ekstra fløde, eller skal jeg starte forfra? :-)
Hej Line,
Hvis du kan røre i karamellen med en ske, så prøv at varme den i et vandbad. Kog ekstra piskefløde op og rør det i den lune blødere karamel. Det burde fint kunne virke. Når det er helt ensartet i konsistensen, så røres det godt igennem og koges hurtigt op.
Kh AC
Tusind tak for det hurtige svar – jeg endte med at gøre, som du skrev, og det virkede helt fint og saucen var et kæmpe hit på isbordet! ?
Hvor er det godt at høre! Jeg er glad for den kunne reddes :)
Hejsa og tak for den lækre nemme opskrift.
I forhold til at lave en større portion, hvordan vil du anbefale fremgangsmåden er der. Jeg prøvede nemlig og min blev en del mørkere i forhold til din, ved at lave en større portion.
Hvad vil du anbefale mest at gøre der?
Hej Milla
Tak for din søde hilsen! :)
Blev det lækkert, god konsistens og smagte godt? – for så er det sådan set helt fint og farven kan blot variere af farven på rørsukkeret og temperaturen på komfuret.
Kh AC
Hej igen,
Jamen den endte desværre med at være for tyk til at jeg ikke kunne bruge den til det formål jeg ønskede, men men den smager godt på brød så det bliver den brugt til.
Dog blev farven mørkere end mit ønske så prøver lidt den med fløde og sukker sammen og ser hvad der kommer ud af det ☺️
Lige et spørgsmål mere.
Jeg har nemlig også selv induktion, når du smelter smørret hvad står din induktion på? Og når den skal have et lille opkog hvad sætter du den så op til?
Jeg mener den står på omkring 3 mens jeg smelter sukkeret og når det er ca halvvejs smeltet, så slukker jeg eller skruer ned på 1.
Når det får et opkog, så er det på omkring 6 (ud af 9)
Kh AC
Hej! I denne opskrift er der ikke sirup i, lige som i opskriften fra din chokoladetærte. Hvad er forskellen?
Nok egentlig mest at der er mange veje til Rom ;) – en lækker karamel kan tilberedes på flere forskellige måder og det er sjovt at afveksle og prøve lidt forskelligt, hvilket også vil afspejle sig i mine opskrifter.
Begge karamelopskrifter er lækre og giver et godt resultat :)
Hej
Vil lige høre om din lækre saltkaramelsovs bliver stiv når den kommer på køl. Jeg vil gerne have den flydende til at hælde lidt over dessert.
Har nemlig tænkt mig at lave den dagen før den skal bruges.
Venlig hilsen og godt nytår.
SOnja N
Hej Sonja,
Den bliver ved med at være flydende, medmindre den selvfølgelig bliver kogt for længe og bliver til karameller … skulle det ske at den ikke er flydende, så kan du nemt koge den op med lidt ekstra piskefløde i en gryde.
Godt nytår
Kh Ann-Christine
Hejsa
tak for dine superfine opskrifter. Har lige prøvet chokoladekagen og lagt en blød saltkaramel fyldt med hakkede mandler ovenpå. wauw.
Det er supernemt at følge dine opskrifter. tak for det :-)
Hvor er det skønt at høre! Tusind tak for din søde hilsen ♡
Lyder så nemt og ser lækkert ud. Men min første portion blev for fast og nærmest fudge aftog. Så kogte den mere ind til karamel. Men blev bare fudge. Men med krystaller i. Næste portion blev også lidt tyk og med krystaller i. Hvorfor sker det? Har du nogen ide?
Mh
Nancy
Prøv gerne at se den video hvor jeg viser opskriften (link i opskrift) forhåbentlig den kan hjælpe lidt.
Tak for svar Ann-Christine,
Det var lige præcis det vi gjorde. Inden da havde vi lavet karamellerne med godt resultat.
Nu har jeg prøvet med en tredie opskrift med glykose og lidt smør, og så lykkedes det:-)
Måske noget med varmen. Læste mig til at den skal af ved 105 gr. Og så skulle glykosen være med til at undgå krystallerne.
Tak for hjælpen og God jul.
Mh
Nancy
Kære Ann-Christine,
Tusind tak for alle dine skønne opskrifter. Jeg kigger altid på din side først, hvis jeg skal finde en opskrift på noget specifikt, men bliver ofte også inspireret af dine andre opskrifter og mails med madplan :) Nu har jeg selv eksperimenteret med at lave dulche de leche fra bunden, uden at koge en dåse kondenseret mælk. Den blev ok, men meget grynet. Jeg har generelt haft svært ved at finde en god opskrift på det fra bunden, og så var det jeg tænkte, om det var noget du kunne have mod på at eksperimentere med og bagefter ville dele på din blog? :)
Kære Sanne,
Tusind tak for din søde hilsen! Det er dejligt at høre :)
Jeg bruger faktisk præcis den samme opskrift som denne saltkaramelsauce – jeg koger den blot en smule længere, så den bliver lidt tykkere i konsistensen.
Alternativt, så koger jeg kondenseret mælk i et glas med skruelåg (er heller ikke så glad for at koge dem i selve dåsen længere)
Kh AC
Hej Ann-Christine.
Saltkaramel projektet mislykkedes desværre fuldstændig for mig. Synes ellers jeg fulgte din video til punkt og prikke, men der var nogle store, stenhårde sukkerklumper der bare IKKE ville smelte. Skruede op for varmen, hvorved karamellen kogte ind og blev alt for tyk – og stadig med med de 2-3 store sukkerklumper. Tilsatte mere fløde, og og havde vist tilsidst brugt noget nær det dobbelte end hvad opskriften siger, men kunne simpelthen ikke få de sidste klumper til at smelte og endte med at hælde det hele i skraldespanden. Smagte dog lidt på det undervejs og smagen var god, altså ikke branket. Så ærgerligt.
Må vist prøve den med den kondenserede mælk hvis vi skal have karamel på panna cottaen i aften ;)
Vh Susanne
Hej Susanne,
Det var ærgeligt at du kasserede det, for det lyder som om det stort set var helt perfekt og du blot kunne have siet karamellen, så de to-tre store klumper var blevet siet fra. Det må du endelig gøre næste gang, for hvis de ikke smelter relativt hurtigt, så kan de bare sies fra.
Kh AC
Mmm har købt saltcaramel til at smøre med det rent luksus, må prøve at lave det
Det er nemlig bare så lækkert med saltkaramel :)
Så fik jeg afprøvet din skønne saltkaramel – min mand siger tak ;-) Og sønnefis på 8 år er bestemt også begejstret, til fredagens Disney Sjov blev der serveret friskbagte boller og den skønne saltkaramel i stedet for slik og det var bestemt et hit :-)
Jeg måtte dog tilsætte en del ekstra fløde og karamellen blev noget mørkere end din….. men smagen, åhhhh smagen <3
Tak for dine skønne opskrifter, de er en stor inspiration! I dag blev det også til bananbrød (bages ofte herhjemme) og både vanille- og myntesirup. Så nu er vi klar til weekend :-)
Hvor lyder det hyggeligt og dejligt!
Så skønt at mine opskrifter bruges med glæde og fornøjelse – det glæder mig ♡
Rigtig god weekend
Kh AC
Hurraaaaaaa! Så lykkes det endelig. Din video har helt sikkert hjulpet. Bare det at se hvornår jeg skulle putte fløden i og at det rent faktisk kan lade sig gøre, hihi. Og så sikkert også små ting som piskeris i stedet for ske, en større gryde osv. Der var lige lidt klumper tilsidst men dem siede jeg fra og så er den blevet lidt rigeligt tyk her 3-4 timer senere. Men lækker og bare det at det ikke er en klump bolsje gær at jeg bestemt tør kaste mig ud i det igen. Is og muffins står på menuen inden længe og så bruger jeg denne til chokoladebrud. Det skulle nok gå selvom der ikke er glukose i, når nu den er så tyk.
Mange tak for opskrift og video :))
Hvor er det godt at høre! Det er jo virkelig et fint supplement med de videoer til opskrifterne, oplever jeg også selv – så er det er så dejligt med feedback på at det virker :)
Kære Ann-Christine
Hjælp! Jeg har godt nok ikke lavet karamel før, men tænkte at dette her så så let ud – men….
Da sukkeret var smeltet og jeg hældte fløden i kæmpe-sydede og boblede det – og al sukkeret størknede…. Jeg stod tilbage med en gryde varm fløde med store hårde karamel-klumper :-/ Øv!
Hvordan undgår man at de hele køler ned når man hælder fløden på?
Håber du har et tip :-)
Hej Pernille,
Min tanke er også at fløden er kommet for hurtigt i og har kølet sukkeret for hurtigt ned. Det kan reddes ved en god portion tålmodighed, for sukkeret smelter igen når fløden bliver varm, men det tager noget tid.
Ellers er løsningen at komme en smule fløde i af gangen og der må gryden endelig ikke være så varm at det syder og bobler – men blot at komme fløden i langsommere under omrøring. Så tror jeg det lykkedes :)
Kh AC
hej er det meningen at der skal være klumber i og hvis ikke hvad kan jeg have gjort forkert ?
Nej, det lyder som om sukkeren er krystaliseret/karameliseret til karamelklumper?
Det kan måske hjælpe at varme den igennem igen.
Jeg forsøgte mig for første gang med at lave karamel i dag, da jeg altid har været lidt skræmt af det (uvist af hvilken årsag, jeg kaster mig altid ud i vanvittige mad-projekter), og resultatet er egentlig meget godt, og det smager som det skal.
Mit problem er bare, at jeg fik kogt det lidt for meget ind, så det nu er en lidt tykkere masse end hvad jeg havde tænkt mig. Kan man koge det op igen og tilsætte mere fløde? Eller skal jeg bare komme mig over min perfektionisme og spise det som det er? ;-)
Og så med hensyn til opbevaring, skal det på køl eller kan det opbevares i køkkenskabet?
Tak for en fin opskrift!
Hej Thit,
Ja, du kan sagtens give det et meget kort opkog med fløde, så det bliver lige som du ønsker det.
Jeg opbevarer det i køleskabet, da fløden ellers bliver syrlig (kan være det er noget jeg bilder mig ind, men det tror jeg den bliver) ;)
Rigtig dejlig weekend
Kh AC
Tak for en dejlig opskrift.
Jeg endte med et noget mørkere resultat end på dine billeder men heldigvis velsmagende :)
Skal sukkeret være mørkt når fløden tilsættes eller skal det bare være smeltet? Jeg spekulerer på, om det var der jeg gik galt
Ja, jeg tror det var det som gik galt – det skal ikke blive mørkt. Tror lige jeg kigger min opskrift efter og får det skrevet mere tydeligt :)
Håber det smagte godt uanset :)
Min bliver også mere mørk, og nu har jeg prøvet to gange og været meget opmærksom på det. Så snart det begynder at koge, bliver det mørkt? Men smagen er fin nok.
Hvis bare smagen er super fin og det ikke smager brændt, så er det helt fint. Men pudsigt alligevel at vi får så forskellig farve :)
Det er en skøn fortælling om temaet op til Halloween og om hvor meget børnenes klasselærer har gjort ud af det! Det må da bare have været eventyrlig dejligt at komme i skole den dag :-)
Det var SÅ fantastisk! <3
Det ser super lækkert ud, og derfor måtte jeg også bare prøve. Desværre havde jeg problemer med at sukkeret stivnede da fløden kom i. Det skulle derfor koge i lang tid, før at sukkeret smeltede igen og det kunne blandes. Det fik derfor en lidt brændt smag.
Hvad tror du, at jeg gjorde forkert?
Det er lidt svært at sige med sikkerhed, men det lyder som om der var været knas med temperaturen på sukkeret og den meget kolde fløde.
Det kan godt være lidt følsomt med sukkeret.
Var sukkeret brændt eller mørkt allerede da fløden kom i? Hvis ikke, så vil jeg forslå at du næste gang skruer lidt op for temperaturen lidt når du skal tilsætte fløden og så rører fløden i langsomt, så sukkeret ikke stivner. Hvis du oplever at sukkeret alligevel stivner, så fyr op for temperaturen med det samme og rør, rør, rør – så det smelter med det samme igen men ikke brænder på.
Tror du det kunne hjælpe?
Kh AC
Sukkeret var allerede lidt mørkt, da det var lang tid om at smelte. Jeg vil prøve at hælde det i langsomt, og få rørt det ud hurtigt. Tak for hurtigt svar :)
Ellers prøv bare at komme fløden i, i samme øjeblik at sukkeret starter med at ændre farve. Det skal nemlig helst ikke blive mørkt.
Det prøver jeg :)
Det lyder SÅ lækkert! Jeg har før lavet “hjemmelavet” dulce de leche ved at koge en dåse sødet kondenseret mælk, hvilket også fungerer udemærket (og jo er vildt nemt), men det her må prøves næste gang! :-)
Det har jeg også lavet flere gange, og det smager også super skønt – men også helt anderledes end bare med ren fløde og sukker.
Lad mig endelig høre om du er enig, hvis du tester denne også :)
Hej.
Hvor meget bliver ud af denne opskrift? Tænker mest på hvor stort et glas jeg skal bruge ;)
Lidt over 2 1/2 dl fik jeg lavet :)
Jeg lavede karamellen her til morgen og fik et stykke rugbrød med karamel og bananskiver til middag. Det måtte bare afprøves… Det smager virkelig godt.
Uhm, hvor dejligt! Det er nemlig bare så skønt, synes jeg også :)
Uhm, ja! Den ser virkelig lækker ud, og jeg overvejer om det skal være en af de adventsgaver, jeg giver min mor i år. Men derfor vil jeg også gerne vide, hvor længe den kan holde dig? :-)
Sikke en sød og god ide :)
Jeg vil tro at omkring 2 ugers tid, måske 3 … det holder sig bedst på køl.
Kh AC
Lyder spændende, men hvor længe kan den holde sig.
Herhjemme … ikke længe ;)
Ej, jeg har præsteret at have et glas til at stå i op til 1 1/2-2 uger før det var tomt og det gik fint.
Mit bud vil være omkring 2 uger.
Kære Ann-Christine,
Hold nu op jeg er fan af dine opskrifter og smukke billeder.
Ha den smukkeste weekend <3
Årh, tusind tak – hvor er du sød ♡
Rigtig dejlig søndag til dig