Rugbrødslagkage
Rugbrødslagkage er en sønderjysk klassiker, som i Sønderjylland også kaldes for brødtort – en skøn lagkage, som smager virkelig dejligt.
Det er en skøn måde, at få brugt en rest rugbrød (uden kerner) og kombinationen af rugbrødskagen, flødeskummet, chokoladen og lækre hasselnødder er uimodståeligt lækkert.
Hvis du normalt foretrækker rugbrød med kerner og derfor køber eller bager et rugbrød, kun til rugbrødslagkage, så kan du bruge resterne til at lave den lækreste hjemmelavede ymerdrys
Arbejdstid 45 min.
Antal 8 pers.
Kan fryses Ja
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Rugbrødslagkage
- 5 æg
- 125 g sukker
- 150 g rugbrød, uden kerner
- 100 g hasselnødder, finthakket
- 2 tsk bagepulver
- 1,50 spsk usødet kakao
- 2 spsk kartoffelmel
- Fyld
- 1 dl solbærsyltetøj
- 0,50 liter piskefløde, pisket til flødeskum
- 50 g mørk chokolade, grofthakket
- 50 g hasselnødder, grofthakket
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Rugbrødsbunde
Del æggene i blommer og hvider. Pisk æggehviderne, til de er luftige og danner toppe og stil dem til side.
Pisk sukker og æggeblommer til en luftig og lys æggesnaps.
Riv rugbrødet på et rivejern, eller kør det fint i en foodprocessor. Bland rugbrødskrummer, hasselnødder, bagepulver, kakaopulver og kartoffelmel sammen og rør det derefter sammen med æggesnapsen. Vend først 1-2 spsk af de stiftpiskede æggehvider i og fold derefter forsigtigt resten i.
Læg bagepapir i bunden af en springform på ca. 22 cm i diameter. Smør siderne med smør og vend dejen i.
Bag i en forvarmet ovn ved 165 grader varmluft i 45-50 minutter, til den er færdigbagt.
Lad kagen afkøle helt på en rist og del den derefter i to lagkagebunde.
Fyld og samling af rugbrødslagkage
Læg den nederste bund på et kagefad og smør med halvdelen af solbærsyltetøjet og halvdelen af flødeskummen samt et lille drys chokolade.
Smør bunden på den anden kagebund med det sidste solbærsyltetøj og læg over. Smør resten af flødeskummen på og drys til sidst med chokolade og hasselnødder.
Skal man lægge den sammen med fyldet lige inden den serveres
Det behøver man ikke, – jeg har skrevet nærmere om det i “tips til opskriften”
Kh Ann-Christine
Kan man bage bundene 2 dage før man skal bruge dem, blot de ligger i køleskab, og uden fyld ?
Ja, sagtens. Jeg vil dog ikke anbefale at opbevare dem i køleskab, da det kan gøre dem tørre og kedelig. Det er bedre med en lufttæt frysepose på køkkenbordet
Kh Ann-Christine
Vi spiser altid rugbrød med masser af kerner også til brø’tort. Alle stumper kommes i blenderen, hvor nogle af de store kerner kan blive findelt (Vi spiser IKKE solsikkekerner). Hvis man også har hakkede nødder i dejen, tror man næsten at det bare er ekstra kerner!
Hvor lyder det også skønt!
Kh Ann-Christine
Jeg skal bage nogle rugbrødslaagkager til en 70 år fødselsdag. Mit problem er at al rugbrød er skiveskåret og er meget svært at rive. Er der andet jeg kan bruge evt ymerdrys uden sukker eller hva
Hej Lisbeth,
jeg tror ymerdrys er for sprødt, men har ikke testet det – ellers kan du købe rugbrød hos bageren der ikke er skiveskåret.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Jeg har fået lagkageformer så man kan bage bundene enkeltvis – har du forsøgt det, så du ved hvor lang tid man skal bage bundene – det er jo kortere når der ikke er så meget dej.
Nej, det har jeg ikke, men jeg ville holde godt øje og tjekke dem efter 8-9 min. Tror de skal have mellem 9-12 min – men det kan også være 8-15 min, alt efter ovn.
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hvordan tør man lagkagebundene op, når de har været frosset ned? :)
Mvh Maria
Gerne blot på en rist på køkkenbordet.
Kh Ann-Christine
Tak! :)
Kan man bage bundene i to forme i stedet for en, så man ikke skal skære bundene igennem?
Det er helt op til dig, jeg vil dog ikke synes det gav et bedre resultat eller var nemmere (mere opvask) :)
Kh Ann-Christine
Selvom den blev en lille smule tør anden gang jeg bagte den, var og er jeg stadig helt vild med smagen. Kagen kan faktisk bages som roulade også, hvis man vil prøve en ny variation næste gang 😊
Mange tak for din fine hilsen og tilbagemelding.
Det kan være den har fået lige en my for længe i ovnen anden gang du bagte dem.
Kh Ann-Christine
Jeg kommer altid hakket chokolade i flødeskummen, synes det er godt med det ekstra bid det giver
Min lagkagebund blev tør. Dejligt, at den blev fyldt med solbærsyltetøj og piskefløde, det kunne gøre den lidt blød.
Det kan lyde til at den måske er bagt lidt for længe?
Kh Ann-Christine
Du kan bruge ymerdrys, den fra Struer, hvis den er med sukker, så tag halv sukkermængde.
Skal der så bare samme mængde ymerdrys i som der skulle have været rugbrød? Skal der mon så mere væske i dejen?
Kan bundene bages dagen i forvejen? :)
Ja, se også tips under opskriften :)
Hvorfor er det bedst med rugbrød uden kerner?
Jeg synes det er kernefrit brød giver den lækreste lagkagebund :)
Den kan faktisk bages som en roulade også.., hvis man skal have den med, eller bare bil spare på flødeskummet.
Dejen bredes så bare ud, i en firkant, på et bagepapir, og rulles med syltetøjet ( jeg foretrækker solbær) og så kan man selv lægge den ønskede mængde flødeskum på.
Skønt tip ♡
Mmmm, den ser rigtig lækker ud! Jeg skal bage den på mandag sammen med min veninde, og jeg tænkte på om der var en måde at undgå at syltetøjen flød så meget ud på?
Vh Hanna
Det er blot at smøre den på bunden og indtil 1 cm fra kanten. Her er det gjort helt bevidst fordi jeg synes det viser kagen bedre :)
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Det er en god kage, 1 dl solbærmarmelade synes vi er for lidt til vores smag. Jeg bruger 1½ dl. Vi elsker den med solbær, men ellers er hindbær også dejlige.
Måske et lidt dumt spørgsmål, hvorfor skal der kartoffelmel i og ikke alm. mel.
Ser rigtig god ud, den vil jeg prøve🤗
Kartoffelmel giver en anden konsistens og krumme end hvedemel
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
En ægte sønderjyde gemmer endeskiverne fra rugbrødet i fryseren og laver brø’tort, når der er nok. Det smager skønt <3
Skønt tip! ♡
Som ægte sønderjyde, har jeg spist MANGE brø’torter i mit liv. I min familie er der ingen der kan lide solbærmarmelade, så vi spiser det med hindbærmarmelade i stedet. Det er altså også ret godt 😊
Hvor dejligt! Hindbærmarmelade er også lækkert ♡
Mmm… det er rent barndomsminde. Min mor bagte den ofte. Hun havde dog som regel syltede pærer i den i stedet for marmelade. Smager virkelig godt.
Uhmm, det lyder også virkelig lækkert med syltede pærer ♡