Rugbrød
Uhmm, duften af hjemmebagt rugbrød er så lækkert.
I dag vil jeg dele min opskrift på mit hjemmebagte rugbrød – som er nem og sådan som jeg oftest bager det herhjemme.
Selv om det tager nogle timer fra de første kerner er sat i blød og til de duftende brød kommer ud af ovnen, så er vi ikke ude i et flere dages projekt. Sådan er det ellers ofte med rugbrød. Det kan tage dage at lave det perfekte brød, med surdej, fordej osv. Men man får altså også et helt fantastisk brød på denne lidt nemmere metode … hvilket jeg selv er ret stor fan af. Det passer bare lidt nemmere ind i min og min families hverdag, at vi ikke skal være dage undervejs med brødbagningen og det giver et dejligt velsmagende rugbrød med en god krumme.
Arbejdstid 30 min.
Antal 1 stk.
Kan fryses Ja
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Rugbrød
- 250 g knækkede rugkerner
- 1 dl solsikkekerner
- 3 dl kogende vand
- 1 hvidtøl
- 1 dl surdej, kan evt. undlades - se tip
- 20 g gær
- 2 dl kærnemælk
- 200 g hvedemel
- 1 spsk salt
- 1 spsk honning
- 750 g rugmel, groft
- Derudover
- 2 spsk smør, smeltet, til at pensle med
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Kom de knækkede rugkerner og solsikkekerner i en stor skål. Hæld kogende vand over og lad kernerne trække i ca. 1 time.
Tilsæt honning, hvidtøl, surdej og gær, som røres godt ud i blandingen.
Tilsæt derefter kærnemælk, hvedemel og salt. Dejen er lidt tung, så brug gerne en røremaskine eller bare sørg for at få æltet alt mel ud med håndkraft. Ælt resten af rugmel i dejen med hænderne.
Lad dejen hæve i en skål, dækket af et rent klæde, på køkkenbordet i en time.
Smør en stor rugbrødsform med smør og kom dejen deri.
Jeg bruger en form af træ, som er meget rummelig. Skyl hænderne med koldt vand og brug dem til at glatte dejen ud og trykke den godt ned i formen.
Lad dejen efterhæve i formen, dækket af et rent klæde, på køkkenbordet i to timer.
Pensl med smeltet smør og sæt rugbrødet i en kold ovn. Sæt temperaturen på 180 grader (alm ovn) og bag rugbrødet i 1 time og 30 min. (fjern evt. formen den sidste halve time af bagetiden) Sluk derefter ovnen og lad brødet køle af på eftervarmen i ca. 30 minutter.
Lad derefter det nybagte rugbrød køle af på en rist.
Tip
Hvis der undlades surdej, så kom i stedet 1/2 dl ekstra vand + 10 g ekstra gær i dejen.
Tusind tak! ;-)
Hej Og tusind tak for en virkelig god side!
Det er altid din jeg først tjekker ud når jeg søger efter en opskrift, da den er pålidelig og altid plejer og opfylde liiige de ønsker jeg/vi har herjhjemme med ingredienser og færdige produkt :-D
Jeg har lige et spørgsmål til din opskrift her på rugbrød:
*Kan jeg erstatte honningen med noget andet? Vi har ikke honning herhjemme da ingen af os enlig kan lide det xD
*
Hej Michelle
Mange tusind tak for din søde hilsen, det er sødt af dig at skrive det – og jeg er rigtig glad for at du har glæde af mine opskrifter!
Du kan fint erstatte honning med sukker i denne opskrift, det kan man snildt lykkedes med i de fleste brød opskrifter. Jeg ville bruge 1 strøget spsk sukker til denne.
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine
Jeg har prof. rugbrødsforme på 3,3 l. 30 + 11 + 10,
EVA slip let. De skal aldrig smøres, har “sliplet” belægning.
Mine er fra 1980.
Spørgsmål: hvorfor, står der meget sjældent hvor stor indholdet af rugb- og brødsdej der være i formene?
Dine rugbrød, ser ud som de godt kan være i mine forme, Men jeg læste din form var til 2 l.
Mange hilsner Hanne
Hej
Mega lækkert brød. Men var nød til at bage af to gange.
Hvor mange liter er din bageform på ?
Har du evt et link ?
Mvh Thomas
Hej Thomas
Dejligt at høre! Jeg bruger en træbageform fra Aurion, jeg ved ikke om de stadig producere dem, men du kan evt google ‘aurion brødform træ’
Prøv evt at måle temperaturen i midten af brødet, det er færdigt når det har en kernetemperatur på omkring 98 grader.
Kh Ann-Christine
Hej Jeg er en pige der elsker at bage
Jeg synes dit rugbrød er rigtig lækkert. Mit yndlingsrugbrød er med massere af revet gulerod eller med græskar stykker eller puré. Har du nogle tips til hvordan jeg kan lave dit rugbrød med revet gulerod eller græskar? Jeg ville blive lykkelig
Mvh
Julie
Hej Julie
Mange tak for din søde hilsen!
jeg har på listen at jeg skal have lavet – og udgivet – en opskrift på rugbrød med gulerødder mv. Så det skal nok komme på et tidspunkt :)
Indtil da, så kan du justere til med lidt ekstra mel eller med lidt mindre væde, da gulerødderne afgiver en del saft under hævning og bagning. Jeg har ikke lige testet med mængder
Kh Ann-Christine
Hej.
Når kernerne har trukket, skal vandet vel kasseres? Det står bare, at efter en time, skal man tilsætte honning og de andre ingredienser.
Ved hvilken temperatur skal man bruge ved varmluft?
Mvh Michael
Hej Ann-Christine
Først tak for en dejlig hjemmeside du har.
Kan man erstatte kærnemælken med yoghurt? Og skal mængden være den samme
Mange tak for din hilsen :) Ja, det kan du godt, og samme mængde eller halv mælk/halv yoghurt
Kh AC
Hej , kan jeg udlade gær, og udelukkende bruge surdej? hvor meget surdej skal jeg saa bruge? Jeg bor i australien, og kan ikke faa hvidtøl, kan jeg bruge noget andet, og hvor meget skal jeg bruge?
Min surdej (Valdemarsro surdej) er nu klar, glaeder mig til a faa duften af nybagt rugbrød i huset.
Kh, Lene
Hej.
Jeg har prøvet at bage rugbrød efter opskriften 3 gange nu. Det smager super godt, men jeg synes, at kanten bliver for hård, mens resten er perfekt. Har du nogen råd til, hvad jeg kan gøre?
Hilsen Birte
Hej Birte
Prøv evt at bruge et stegetermometer i midten af brødet undervejs og tag rugbrødet ud når det rammer 98-99 grader. Det kan være det ikke skal have helt så længe i din ovn og at det gør skorpen lidt for sprød. Lad det køle helt af inden du skærer i det.
Kh Ann-Christine
Jeg har bagt dit rugbrød,og det smager rigtig dejligt. Kan man tage noget af dejen fra og bruge det som surdej næste gang jeg skal lave rugbrød
Hej Tove,
Dejligt at høre, og ja, det kan du fint gøre og udvikle en surdej på en rest, som spædes op løbende til rugbrød.
Kh AC
Jeg har fulgt din opskrift til punkt og prikke, men endt ud med et rugbrød hårdt som en mursten, både i skorpe og indmad, hvad er gået galt ?
Det lyder mærkeligt, det har jeg ikke prøvet … Der kan naturligvis være stor forskel på ovne og du kender din ovn bedst, prøv evt at bruge et stegetermomenter næste gang, sat i midten af brødet, som skal være ca 98 grader når brødet er færdigt.
Kh AC
Hej, jeg har lige ældtet dejen sammen, og kom så i tanke om, hvornår man i processen tager fra til nyt surdej?
Mvh Rikke
I denne opskrift vil jeg tage surdej fra inden jeg blander surdejen med resten af dejen til rugbrød.
Hej valdemarsro.
Jeg bor i usa og savner rugbrød noget så forfærdeligt. Jeg er derfor givet mig i kast med at lave din surdej, og håber på den er klar og virker i morgen. Lige et par spørgsmål jeg håber du kan være behjælpelig med.
1- Vi har ikke frisk gær herovre. Er det muligt at bruge tørgær i stedet ?
2- jeg har ikke kunne finde hvidtøl nogle steder. Kan det erstattes ?
Hej Rikke,
Det lyder som en skøn plan! Du kan sagtens bruge tørgær og i stedet for hvidtøl kan du enten bruge en lidt krydret mørk øl eller en maltsirup.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Tusinde tak for svar. Har du nogen ide om hvor meget tørgær jeg ca kan bruge. ??
Første gang jeg prøver tørgær ?
Desværre ikke, det er så længe siden jeg sidst har brugt tørgær.
Men jeg tror næsten du kan google dig frem til hvad mængden af tørgær svarer til ift frisk gær :)
Kh AC
Hej, super lækkert brød og med rigtig god smag, jeg har nu prøvet at bage opskriften et par gange. Men har et problem, og det er at toppen af brødet, hænger ikke sammen med resten, der kommer bare en kæmpe hul. Hvad gør jeg forkert, jeg syntes jeg har fuldt opskriften til fulde.
De venligste hilsner
Emma
Hvad kan jeg erstatte rugkerner med?
Alle andre typer af kerner eller en blanding af nødder, kerner og frø. Der er mange muligheder, så prøv dig endelig bare frem.
Hej :)
Skal det være en hele flaske hvidtøl eller vare 1 dl ? :)
en flaske :)
Lækkert rugbrød som børnene elsker. Jeg bruger dog kun 600 g rugmel i stedt for 750 g. Det gør det knap så kompakt og holder sig fugtigt længere.
Jeg har problemer med min kæbe og kan ikke tygge i noget hårdt. Hvordan er det her rugbrød?
Har det bedst med noget a la sønderjysk rugbrød
Jeg synes ikke det bliver hårdt og du kan evt skære skorpen af.
Kh AC
Hej igen
Skal man ikke tage surdej fra ved denne rugbrødsopskrift?
;))))
Det kan du sagtens gøre – der er mange veje til surdej og surdejsbagning.
Kh AC
Hej
Jeg vil høre om jeg kan bage rugbrød efter din opskrift, men undlade at bruge gær? Og er det ok at bruge 2 dl surdej?
Hilsner Mette
Hej Mette,
Ja, det kan du godt med rugbrødet, jeg har ikke helt taget tid på hævetid og mængde, det har været lidt på slump, så prøv dig endelig frem. Evt lade det hæve natten over i køleskab i formen og derefter 4-5 timer på køkkenbordet inden bagning
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine
Jeg har forsøgt at bage rugbrødet her, det gav mig lidt udfordringer da min form ikke er stor nok. Derfor vil jeg høre hvis jeg deler den op i to forme eller laver en halv portion. Hvad så med bagetiden? Hvad skal jeg regne med der?
Tak for nogle virkelig lækre opskrifter ?
Hej Lisbeth,
Tak for din søde hilsen. Jeg vil anbefale at bruge stegetermometer, det skal tages ud af ovnen når kernetemperaturen er 98 grader, så er det færdigt
Kh AC
Hejsa. Har et par begynder-spørgsmål om surdej. Jeg har netop lavet surdej med din opskrift og har allerede bagt lækre boller og pizzaer. Nu vil jeg gerne forsøge mig med rugbrød. Er bare lidt i tvivl om et par ting. Når surdejen skal bruges til rugbrød, skal den så også “gøres klar” til bagning med mel og vand, eller bruger man den, som den er? Og så skriver du, at du tager den fra til surdej undervejs i processen med dit rugbrød. Vil det sige, at man – når man er godt i gang – kan/bør have to forskellige slags surdej, en til rugbrød og en til andet bagværk – eller hvordan gør du?
På forhånd tak for svar.
Mvh. Gry
Hej Gry,
Opskrifterne er blevet til over mange år og med mange år imellem her på Valdemarsro, så derfor kan det nok forvirre lidt med surdejen i flere fremgangsmåder :)
Du behøver ikke have to surdeje, men kan godt nøjes med den ene og bruge den til rugbrød også, så gør du blot som beskrevet i surdejsopskriften. Her i rugbrødsopskriften kan du også alternativt vælge at gøre som beskrevet og tage fra til næste runde rugbrød og lade en rest rugbrødsdej blive til surdej. Der er ikke noget der er mere rigtigt eller forkert her – der er mange veje til et godt surdejsbageri :)
Kh AC
Tusind tak for svar!
Hej :) jeg havde samme spørgsmål som Gry, men spørgsmålet om man skal friske surdejen op og lade den stå en time på bordet (som du skriver i surdejsopskriften), skal man også gøre det her? :)
På forhånd mange tak for svar og tusind tusind tak for alle dine fantastiske opskrifter! Du er meget inspirerende og kigger altid på din side før jeg kigger andre steder ?????
Ja det kan du fint, denne kan sagtens bages med min opskrift på surdej og så vil jeg gøre som du beskriver.
Tusind tak for din søde hilsen, hvor er det virkelig dejligt at høre – og så pænt af dig at skrive det! ♡
Kh AC
hvorfor mon man i dag i alle rugbrødsopskrifter bruger hvedemel. Jo, jeg ved godt, at det kan give større volumen, og måske lidt lettere arbejde. Men et rugbrød er principielt lavet udelukkende af rugmel og oparbejdet med en omhyggeligt syrnet sur som fornyedes hvert halve år ud fra en betragtning om at der konstant iblandes vildgær, som kan ødelægge produktionen.
Hej Hans. Min surdej er ca. 30 år gammel. Jeg bager rugbrød ca. hver 5-7 dag. Hvis du læser Meyers opskrifter opfrisker han surdejen hver gang – det gør jeg ikke. Men jeg har det problem, at mit brød er for løst i midten (kernen) af brødet, og jeg har fået anbefalet at tilsætte lidt hvedemel i stedet for rugmel, men jeg synes ikke, at det hjælper. Nu vil jeg prøve at reducere væsken – jeg tilsætter kun vand. For hver 100 gr. tørstof (skårne rugkerner, hørfrø og rugmel) bruger jeg 1 dl. vand.
Hvornår skal jeg tage surdej fra ?
Jeg plejer at tage surdej fra når dejen er æltet sammen og inden hævning.
Kh AC
Hej Ann-Christine
Jeg har aldrig prøvet kræfter med at bage rugbrød før, fordi det virker som så stort et projekt, men din opskrift tror jeg lige, at jeg tør give mig i kast med! Kan man. Tage lidt af denne dej fra til at begynde en surdej på, hvis man gerne vil det, eller er det bedre at starte en fra scratch med rugmel og vand? Eller en blanding af hvede-, rugmel og vand?
Klem fra en, der nu har ferie og skal i gang med de helt store hyggeprojekter!
Hej Jacqueline,
Ja, det vil du fint kunne. Tag en dl dej fra, bland den med vand og en smule ekstra mel. Du kan vælge en variant mel eller en blanding og det behøver ikke være ens fra gang til gang.
God fornøjelse og rigtig god ferie
Kh AC
Hejsa
Så har jeg brug for råd igen.
Hvis man godt kunne tænke sig at bruge økologisk Tipo 00 mel i rugbrød, skal man så bruge mindre mel end når man bruger alm. økologisk hvedemel.
Og i så fald hvor meget mindre?
Dbh. Susanne
Jeg ville bruge nogenlunde samme mængde tipo OO som hvedemel
God fornøjelse
Kh AC
Når jeg bager rugbrød, så falder dejen sammen i ovnen. Det hæver SÅ fint i formen og ser virkelig godt ud, men når jeg sætter formen i ovnen, så falder det sammen til ca. halv størrelse… hvad gør jeg galt?
Hej Tove,
Prøv evt at bruge et stegetermometer placeret i midten af brødet, som skal op på 98 grader hvorefter det er klar til at blive taget ud af ovnen. Når det falder sammen, så lyder det til at brødet har fået for lidt.
Kh AC
Nej for det falder sammen i løbet af de første 5-10 minutter i ovnen…
Det står flot og hævet til næsten dobbelt størrelse, men efter 5-10 minutter i ovnen, så synker det sammen, så det kun fylder lidt mere end den oprindelige mængde.
Det smager rigtig godt, men skiverne er jo faktisk halve :-)
Mvh. Tove
Har du prøvet at måle om temperaturen i ovnen er stabil?
Nogle ovne kan svinge en del i temperatur, og det kan gøre at dejen falder sammen under bagning. Hvis den er helt stabil i temperatur, så prøv evt at komme 1/2 dl ekstra mel i, og se om det virker
Kh AC
Hej! Jeg er også vild med dine opskrifter og bruger min ‘aftensmad’ kogebog flittigt :) Men, når jeg bager mit rugbrød kan jeg simpelthen ikke få det ud af formen, så nu tænker jeg at jeg måske gør noget forkert. Jeg smører formen med olie, og det er en metalform. Brødet bliver så fint og får en lækker sprød skorpe – jeg kan godt løsne det i siderne, men bunden falder ligesom af når jeg prøver at få det ud, altså bundne af brødet bliver siddende i formen og løsnes fra resten af brødet – meget irriterende. Jeg prøver at få det ud af formen lige når det kommer ud af ovnen, skal jeg vente lidt, eller har du nogle tips? På forhånd tak! Det er ps. sket for mig alle de 7 gange jeg har bagt det ;)
Hej Johanne,
Prøv at komme bagepapir i formen, det vil helt sikkert gøre at det er nemt at få ud og ikke flækker.
– og ellers prøv alternativt at vente lidt med at tage det ud af formen, måske det også kan hjælpe lidt.
Håber det lykkedes fint på den måde :)
Kh AC
Jeg har fulgt din opskrift og min dej er helt flydende? Det eneste jeg kan se er forkert er at det sku være en del hvidt øl og ikke 1 hvidt øl ellers kan jeg ikke forstå hvorfor den er flydende. 200 g hvedemel er i hvert fald ikke nok. ?
Mvh Maria
Undskyld jeg havde overset rugmel. ?
Godt du fandt løsningen :)
Det skulle have været Lill’ ikke Lillø.
Jeg havde ikke set det tidligere spørgsmål.
Jeg tror det vil virke med Dark Ale i stedet for hvidtøl.
Venlig hilsen
Lill’
Vi kan ikke få hvidtøl i Australien, hvad kan man bruge i stedet for?
Du kan sagtens bruge en mørk øl eller noget lignende
Kh AC
Hej Ann-Christine,
Jeg elsker dine opskrifter og skal til at igang med at bage rugbrød selv, så tænkte jeg ville bruge din. Jeg kan dog ikke tåle mælkeprodukter og er ikke sikker på jeg kan få fat i hvidtøl (bor i Lissabon pt) – hvad kan jeg erstatte kernemælken og hvidtøl med?
Kærlig hilsen Signe
Hej Signe
Mange tak for din søde hilsen, det er dejligt at høre.
Du kan erstatte hvidtøl med anden øl, som giver den der lækre mørke smag, eller med maltsirup og vand. Kærnemælk er med til at give den karakteriske lidt syrlige rugbrødssmag og kan erstattes af vand og hævetid i køleskabet natten over
Rigtig god fornøjelse
Kh AC
Hej
Jeg har prøvet din opskrift 2 gange jeg syntes at det bliver meget kompakt skal det være det
Nej, det oplever jeg ikke. Det kan jo altid være en smagssag …
– tænker du kompakt som i for mange kerner eller som om det ikke hæver nok og er klægt? Prøv gerne at sætte lidt ord på, så skal jeg gerne prøve at komme med forslag :)
Kh AC
Hej
Ja det har har du ret i det er som om at det ikke hæver eller at det falder sammen under bagningen men det smager godt
Mvh
Jacob
Hej Jacob,
Jeg vil næsten anbefale at prøve at erstatte 100 g rugmel med hvedemel eller manitobamel, som begge har en langt bedre hæve evne end rugmel.
Når brød falder sammen under bagning så kan det skyldes temperatursvingninger i ovnen, men det kan også være du kan have succes med at komme en halv dl mindre væde i.
Kh AC
Hej AC
Jeg elsker selv rugbrød med masser af kerner men ville gerne bage brødet så min datter på 7 måneder også kan spise med. Ville du erstatte kernerne med samme mængde rugmel eller ville du foreslå andre ændringer?
På forhånd tak for hjælpen ?
Mvh Emilie
Hej Emilie,
Lyder som en god plan.
Jeg bager det aldrig selv uden kerner, så har ikke målt helt af på mængderne ift dette. Men ja, du kan godt erstatte kerner med rugmel eller anden meltype.
Rigtig god fornøjelse
Kh AC
Hej. Jeg elsker denne rugbrødsopskrift :-) Har du mon tips til opbevaring af brødet? Indtil nu har jeg pakket det ind i et viskestykke og lagt det i en frysepose, når det stadig var en smule lunt. Men jeg er bekymret for, om det vil mugne med denne metode, når det bliver sommer og varmere i køkkenet… Vi er typisk ca 5 dage om at få spist brødet, og allerede nu, hvor der er relativt koldt i køkkenskuffen, kan de sidste skiver godt smage en lille smule jordslået… Jeg gætter på at det blir tørt ved opbevaring i køleskab, men hvad er mon så den gode løsning? Tak for en virkelig skøn opskriftsamling! Vh Heidi
Hej Heidi,
jeg tror næsten at jeg vil anbefale at fryse halvdelen af brødet ned, skær det over og frys det, mens det stadig er en smule lunt. Så kan det tages op på anden eller tredje dagen og vil holde sig rigtig lækkert friskt på den måde.
Tak for din søde hilsen, så dejligt at høre at du er glad for mine opskrifter♡
Kh AC
Jeg vil gerne spise mere rugbrød, men er blevet lidt træt af kedeligt, tørt mørkt rugbrød og har svært ved at finde et kernebrød jeg kan lide. Så jeg overvejer lidt at prøve at bage selv.
Men…jeg kan ikke lide solsikkekerner, så kan jeg bare udelade disse, uden at ændre på resten af opskriften?
Det samme hvis jeg evt. vil starte med lidt færre rugkerner?
Du skriver at brødet kan fryses, hvilket er perfekt, da jeg kun er 1. Hvordan skal de tøes op for at bevare saftighed osv.?
Mit bedste råd vil være at prøve at bage dette rugbrød som det er i første omgang (solsikkefrø kan du blot undlade).
Derefter er det langt nemmere for dig at eksperimere videre til at lave dit eget foretrukne mål af rugkerner.
Jeg fryser gerne brødet ned, mens det stadig er en anelse lunt, så skal det blot tøes op på køkkenbordet.
Kh AC
Takker, det prøver jeg :)
Dejen er meget, meget tung og svær at ælte sammen. Er det rigtigt??
Ja, den er ret tung at røre sammen :) Jeg bruger gerne en røremaskine til arbejdet her
Hej :)
Har fundet din brødform på nettet og læst mig frem til at den kan rumme 2 liter. Den brødform jeg har kan kun rumme 1,8 liter.. tror du stadig at jeg vil kunne bruge din opskrift til min brødform eller går dejen lige til ‘kanten’ i din brødform?
Vh. Anna
Hej Anna,
Dejen går helt til kanten på min form, så jeg vil forslå at du minimere dejen en anelse.
Kh Ann-Christine
Hej.
Jeg har lige lyst til at tilføje en kommentar herunder. Jeg har nu kørt med den samme rugbrøds surdej i 5 år. Jeg bager rugbrød hveranden uge ca ml 7 og 14 dage, for at surdejen “holder” kvaliteten. Tager hver gang nyt surdej fra.
Det er nemt at bage rugbrød efter min opskrift, så derfor deler jeg den gerne, så du evt kan prøve den af også. Hvordan gør vi lige det?
Derudover ville jeg høre om du har eller har overvejet at bruge en ovn med indbygget damp? Jeg overvejer at købe en, men er i tvivl om det holder. Ved af erfaring at brød, der får tilført damp ved høj varme i start bagning, bliver lækkert og sprødt.
Hej Dorte,
Du er hjertelig velkommen til at sende den på mail :)
Jeg har en ovn med damp og bruger den indimellem til bagværk også … men om jeg decideret vil anbefale en ovn med damp, er jeg nok lidt mere forbeholden overfor, da jeg synes ikke det gør en kæmpe forskel.
Kh AC
Hej, har du prøvet rugbrødsboller? Mangler nemlig en god, nemt og hurtig opskrift til meget mørke men ikke hårde rugbrødsboller til for eks. børnenes madpakke. Måske har du en ide?
Hej Sinja,
Ja, det kan du tro – jeg har denne skønne opskrift på chokorug, og du kan snildt undlade chokoladen hvis du vil.
Kh AC
Hej
Først tak en mega fed blog.
Bruger den hver gang der skal bages?
Nu har jeg kastet mig over denne rugbrød.
Er det rigtig at dejen er lidt klistret?
Mvh sanaz
Hvor er det dejligt at høre :)
Ja, dejen til rugbrød skal være en smule klistret :)
Kh AC
Hej :)
Tak for alle de mange dejlige opskrifter. Jeg har længe gerne villet bage mit eget rugbrød, men har ligesom dig syntes, at det var lidt for langsommeligt, når det tog flere dage – så tak for en nemmere opskrift! I forhold til surdej – kan man så bare bage den første portion med brug af ekstra vand og gær, som du beskriver, og så gemme en lille smule af dejen, som så kan fungere som surdej til næste brød?
Hej Natalie,
Hvor er det godt at høre :) Håber den falder lige i din smag også.
Ja, det kan du sagtens gøre sådan, ellers kan du bruge denne surdej som jeg bruger til alle brødtyper :)
Kh AC
Har du prøvet at tilsætte 100g maltmel ?
Duften er helt fantastisk og smagen ligeså…
Dét må prøves!
Tak for tippet :)
Kh AC
Hej
Har du afprøvet maltmel?
Jeg eksperimenterer lidt med dette, men er usikker på mål i forhold til mel eller væske. Jeg har købt ristet maltmel fra Aurion. Her foreslåes 1-2 spsk. til 1 væske. Men i opskrifter er det meget forskelligt hvilke mængder der bruges. Jeg vil til at bage dit rugbrød og tænker at tilsætte malt!
Jeg er meget glad for dine opskrifter, film og ikke mindst din bog. Der er nu stadig noget hyggeligt ved at sidde med en flot bog. Mon der kommer flere?
Vh. Helle
Hej Helle,
Det har jeg ikke (endnu) desværre, så kan ikke rigtig hjælpe med lige den del. Men det må jeg da få prøvet af :)
Tusind tak for din søde hilsen, det er så dejligt at høre – og ja, det er helt bestemt en plan at der kommer flere bøger. Jeg har brugt lidt tid – et par år – til lige at finde ud af præcis hvad jeg gerne vil ift at lave bøger, men det er jeg ved at være på plads med, og er i fuld gang med at skrive. Håber lidt at det bliver i år, at jeg sender den første nye bog på markedet :)
Kh Ann-Christine
Uh, 100 g maltmel lyder af meget. Mener du 100 g, eller 10 måske? ?