Rugboller
Lækre koldhævede rugboller, som er skønne til madpakkerne og til morgenbordet.
De smager virkelig godt og selv om man sagtens kan erstatte hvidøl med tilsvarende vand og en spsk sukker eller honning, så giver den mørke søde øl altså en herlig smag til bagværket, som er virkelig god.
Bollerne bruges oftest som madpakkeboller herhjemme, med fyld af tunsalat, torskerogn, pølse eller grønt.
Jeg har holdt denne basisopskrift helt enkel, men eksperimenter endelig bare løs med 1 dl kerner, frø og nødder i dejen og tilsvarende 1/2 dl mindre hvedemel, det smager også godt.
Arbejdstid 15 min.
Antal 10 stk.
Kan fryses Ja
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Rugboller
- 20 g gær
- 2 dl kærnemælk, eller yoghurt naturel
- 33 cl hvidtøl
- 1 tsk salt
- 300 g hvedemel
- 300 g rugmel
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Opløs gær i hvidøl og rør sammen med kærnemælk, salt, rugmel og hvedemel.
Læg et klæde eller låg over dejen og stil den på køl til næste dag eller i mindst 12 timer.
Lad dejen hæve i 30 minutter på køkkenbordet.
Kom dejen ud på et meldrysset bord og fold den 2 gange over hinanden brug en bagespartel og vær nænsom så luften ikke slåes ud af dejen, men foldes ind i dejen. Skær 10 boller ud med en bagespartel og sæt dem på en bageplade med bagepapir. Lad bollerne efterhæve en time.
Drys bollerne med rugflager og sæt dem i en forvarmet ovn ved 220 grader og bag bollerne i 17-18 minutter til de er sprøde og lækre.
Lad dem køle lidt af på en rist inden servering.
Hej Ann-Christine
Jeg vil så gerne bage dine rugboller og overraske mine kollegaer med nybagte boller fredag morgen, men har ikke tid til, at de hæver 2 gange. Først 1/2 time på køkkenbordet og bagefter 1 time. Kan jeg skrue ned for hævetiden?
Mvh Mette
Hej Mette
Jeg vil i såfald hellere anbefale at du røre dejen om aftenen, lader den hæve på køkkenbordet i 30 minutter. Sætter den i køleskabet natten over. Former bollerne og lader dem hæve mens ovnen varmer op.
Ved at hæve inden du sætter på køl, så kickstarter du lige hæveprocessen og det vil fungere glimrende sådan
Rigtig god fornøjelse – og heldige kollegaer :)
Kh Ann-Christine
Åh hvor ser de skønne ud det kunne godt blive en favorit, og tusind tak i øvrigt for alle dine dejlige opskrifter. Jeg bruger ofte surdej når jeg bager da jeg bor i Frankrig og ikke har adgang til frisk gær. Vil du anbefale surdej og lidt tørgær eller kan surdej alene gøre det tror du?
De kan fint bages med surdej, så kan du kigge lidt til denne opskrift på surdejsboller og kombinere disse to. Du kan også komme en knivspids tørgær i melet, hvis du vil have lidt ekstra hæveevne.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine Min beregning gav bare ca.150 kcal.pr stk jeg ved godt det ikke er meget forskel ,men jeg regner med din. Tak for hurtigt svar.
Vh Vinni
Hej Ann-Christine
Jeg vil så gerne bage dine rugboller, men kan simpelthen ikke få kcal indhold til at stemme, er det en fejl fra min eller din side .?
Vh Vinni
Hej vinni
Jeg synes energiberegningen ser rigtig nok ud.
Hvad synes du virker forkert?
Kh Ann-Christine
Hej AC,
Hvis vi ikke har tid til at lave dem som koldhævet, hvad kan jeg så gøre?
Vh Line
Du kan alternativt lade dejen hæve overddækket på køkkenbordet i 2 timer
Kh AC
Super gode boller – har bagt dem mange gange nu. Endnu engang tak for en rigtig god opskrift. Vi bager altid med økologisk svedjerug – syntes ikke vores rugbrød og andet bliver så hurtigt tørt i forhold til da vi brugte alm rugmel.
Kan man bruge sur dej eller lidt af begge
Bruger du røremaskine eller bare en grydeske til at røre ingredienserne sammen??
Det variere, men oftest rører jeg blot den sammen i hånden.
Kh AC
Tak!
33 cl øl , hvor meget er det i dl
3,3 dl
Kh Ann-Christine
Disse boller har jeg lavet i dag, og må sige, de er virkelig gode. Opskriften bliver gemt, blandt mine favoritter.
Vh Lotte, Aabenraa
Dejligt at høre! Mange tak for din søde hilsen og tilbagemelding på opskriften
Kh AC
Kan man erstatte hvidtøl med andet der giver god smag?
Hilsen Katja
Hej Katja,
Du kan erstatte med maltmel eller en anden type øl. Du kan også blot bruge vand i stedet, det skal nok blive godt også
Kh AC
Lige bagt disse boller og nøj hvor er de gode – brugte dog en classic øl og en blanding ml spelt- og grahamsmel.
Synes dog at dejen blev meget våd, så puttede lidt mere hvedemel i. Er det meningen, at dejen skal være nærmest flydende??
Dejen må gerne være meget blød (jeg vil ikke beskrive den som decideret flydende dog)
Kh AC
Kan der bruges en mindre mængde gær, når dejen langtidshæver?
Jeg bruger normalt 7-8 gr gær til langtidshævede boller.
Den mængde kan du fint bruges ved denne opskrift når den koldhæves
Kh AC
Hej Kan man bruge lidt surdej i stedet eller lidt af hver . Bh Inge
Hej Ann-Christine
Bruger du alm eller varmluft? Og kan kærnemælk/yoghurt erstattes med skyr neutral?
Mvh Marianne
Jeg bruger varmluft – og det kan du sagtens erstatte med skyr
Kh AC
Hej :) kan speltmel eller grahamsmel bruges i stedet for rugmel?
Vh Mette
Ja, det vil også være godt :)
Arg.. de er så gode.. og min kræsne datter på 8 elsker den,……men jeg har glemt at købe hvidtøl… kan andet øl bruges???
Dejligt at høre! – og ja, sagtens :)
God fornøjelse
Kh AC
Hej Ann-Christine
Elsker dine opskrifter! Hvor meget hvidtøl skal der til her? En hel dåse/flaske? :)
Venlig hilsen Christina
Hej Christina,
Tusind tak! Det er en flaske eller en dåse (har lige ændret til 33 cl)
Kh AC
Kan man erstatte mælken eller yoghurten med eksempelvis soya yoghurt natural? Eller andet?
(Min søn kan ikke tåle mejeriprodukter)
Jeg vil selv oftest blot bruge vand som alternativ til mejeriprodukter i bagværk og det kan du fint her :)
De er super lækre og nemme ikke mindst. Jeg smed dejen i en brødform i morges og gav det til det var 98 grader = ca 35 min. Det fungerede også fint – så i aften ryger det sidste som toast?
Så dejligt at høre :) Tak for din fine hilsen og tilbagemelding på opskriften
Kh AC
Hold op de er gode!! Både som boller og til madpakken.
Hvor er det dejligt at høre :)
Hej Ann-Christine
Tusind tak for super opskrifter og en fantastisk madplan via appen – det er jo genialt!
Til daglig bor jeg i USA, og der er “frisk” gær ikke så nemt at finde. Tørgær er mere almindeligt. Jeg kunne dog godt tænke mig at bage nogle af dine boller, brød m.v. Har du et tip til, hvad erstatningen for fx. 20gr. gær er ift. tørgær, og hvilke metode der skal bruges?
Mvh.
Michelle (med en smule hjemve efter dansk hjemmebag)
Hej Michelle,
Tusind tak for din søde hilsen, hvor er det dejligt at høre at du er glad for appen :)
Da vi boede i Sverige købte og brugte jeg jævnligt tørgær som jeg rørte i mel i stedet for i vand – og der passede 15 g tørgær ca til en pakke gær med 50 g.
Men jeg mener at det er en anden type der er i USA? Som måske skal røres ud i væske i stedet for mel … men endelig prøv det af og se om det ikke kan lykkedes.
Kh AC
Lige præcist den jeg har ventet på…….og også mine piger. Glæder mig til lækre boller i morgen aften og madpakkeboller dagen efter. Tak tak tak.
Så skønt at høre! Rigtig god fornøjelse
Kh AC
De ser virkelig ud til at have den helt rigtige skorpe, uhm – og så lige med brie på. Og du har ret, øl i bagværk kan altså gøre underværker.
Tak for din søde hilsen – og enig, brie er altid så lækkert på en nybagt bolle ;)
Hej Ann-Christine
Bruger du fint eller groft rugmel, eller er det ligemeget?
Mange hilsner
Maria
Hej Maria
jeg har brugt sigtet rugmel
Kh AC