Romkugler
Det er så lækkert med romkugler som er lavet af gode kagerester.
Hjemmelavede romkugler er en smart måde at undgå madspild, og man kan fryse kageresterne ned i en fryseegnet beholder, efterhånden som der er rester. Når beholderen så er fyldt, så er det tid til at lave romkugler ♡
Smag trøffelmassen godt til, for resultatet afhænger af hvilken kager du bruger. Så tjek om de skal have mere chokolade, marmelade, marcipan eller æltes med mandelmel for at blive fastere i konsistensen.
Prøv også: min opskrift på træstammer >>
Arbejdstid 30 min.
Antal 15 stk.
Kan fryses Ja
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Romkugler
- 500 g blandede kagerester
- 200 g mørk chokolade, smeltet
- 100 g marcipan, groftrevet
- 2 spsk mørk rom
- 2 spsk hindbærmarmelade
- 2 spsk mandelmel, hvis nødvendigt
- Drys
- 30 g kokosmel
- 30 g hasselnødder, finthakkede
- 1 spsk krymmel
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Kør kageresterne til helt fint smulder i en foodprocessor. Smelt chokoladen under omrøring over et vandbad ved lav varme.
Kom den smeltede chokolade, marcipan, rom og marmelade i foodprocessoren og kør, til det er en samlet trøffelmasse. Smag trøffelmassen godt til med mere marmelade, chokolade, rom eller marcipan alt efter smag og behag. Ælt trøffelmassen med lidt mandelmel, hvis den er for blød, eller sæt den på køl, da den vil sætte sig, når chokoladen størkner.
Form romkugler i passende størrelse og rul dem i kagekrymmel, kokosmel eller finthakkede nødder.
Super lækker romkugler, let at lave. Har jeg en kagerest kommer den i fryseren og når der er tilpas kagerester kommer de til optøning og så bliver der lavet romkugler og der er glæde i det lille hjem. INGEN MADSPILD
SÅ dejligt! Mange tak for din søde hilsen ♡
Kh Ann-Christine
Hvor store laver du dine romkugler og hvor mange bliver der så ca til tror du? :)
jeg laver dem på størrelse med en golfbold, så bliver der det antal der står i opskriften :)
Kh Ann-Christine
Kagerester er et begreb, som jeg ikke kender noget til.
Alle mine kager spises rub og stub.
Men giver det fx mening at lave en chokoladekage i dobbelt portion – og så bruge den ene portion udelukkende til fremstilling af helt friske romkugler?
Hej Klaus
Ja, det er en rigtig fin plan at bage en chokolade, blot til formålet – det bliver virkelig lækkert i romkugler!
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine
Jeg blev inspireret af dine romkugler til at lave en hvid romkugle på næsten samme opskrift:
Lyse kagerester f.eks. sandkage
Hvid chokolade i stedet med mørkchokolade
og abrikosmarmelade udskifter hindbærmarmelade
samme mål som din opskrift og det blev mega gode :-)
Hej Stine
Uhm! Det lyder jo simpelthen så lækkert, det må jeg prøve :)
Tak for ideen og rigtig god weekend
Kh Ann-Christine
Hvor længe kan romkuglerne holde sig i fryseren?
1-2 måneder :)
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej :)
Jeg overvejer at lave disse romkugler til min fødselsdag <3
Jeg har nogle chokoladekage rester i fryseren, så jeg ville bare spørge om du tænker, at de godt kan bruges. (:
Jeg vil også lave muffins med vaniljefrosting. Har du nogle gode opskrifter på muffins, du måske tænker kunne være gode til vaniljefrosting? Og kan man så også bruge muffinsne til romkugler? – hvis ja, skal de så bruges med eller uden frosting? <3
Mvh
Benedicte
Skøn plan – og ja, det kan dine chokoladekagerester sagtens bruges til.
Du kan både lave rabarbermuffins, marcipanmuffins eller lignende – jeg har masser af opskrifter her: https://www.valdemarsro.dk/cupcakes/
Skal du bruge dem til romkugler, vil jeg foreslå at det er uden frostning til de der skal bruges til romkuglerne.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej. Jeg har nul erfaring i rom-verdenen. Er der en specielt flaske, som er at foretrække? På forhånd tak for hjælpen.
Jeg bruger blot en rom jeg har i forvejen og variere fra gang til gang alt efter hvilken jeg har i skabet.
Hvis du skal købe en til formålet, så køb gerne en som du også synes smager godt.
Du kan bruge både mørk og hvid rom, som kan bruges til cocktails som mojito mv.
Rigtig god weekend
Kh Ann-Christine
Hvor lang tid kan de holde sig efter de er lavet?
Du kan se holdbarhed i opskriften, samme sted som mængde, tid mv.
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej
Bare lige et hurtig spørgsmål.
Hvis jeg bruger kager fra fryseren, kan jeg så stadig fryse romkuglerne ned, så bliver kagedelen jo frosset 2 gange?
Beklager hvis det er et mærkeligt spørgsmål.
Generelt anbefales det at undlade at fryse optøede mad igen :)
Skal der samme mængde marcipan i, hvis der er en hel (købe) marcerinkage i? Og kan man bruge chokolade trekant?
Det er en smagssag. Prøv dig frem og se hvad du synes – lige sådan med hvilke kager du bruger, hvis du synes godt om at spise dem som kage, så vil du nok også synes godt om dem i en romkugle – det er en god tommelfingerregel at gå efter i valget af kager der bruges hertil.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Kan man undlade marcipanen?
Det giver en anden konsistens og smag uden marcipan.
Jeg foretrækker dem med marcipan, som jeg har lavet opkriften – men prøv det af og se hvad du synes :)
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej
Hvis jeg vil lave romkugler og ikke har kagerester men påtænker at købe en kage til formålet hvad vil du så anbefale
Er vild med dine opskrifter og ender altid hos dig når jeg googler 🥳
Tusind tak for din søde hilsen, Tenna – det er jeg virkelig glad for ♡
jeg vil anbefale denne her: https://www.valdemarsro.dk/chokoladekage/ Det bliver så lækkert til romkugler.
Kh Ann-Christine
Tusind tak for så hurtigt et svar 😁
Jeg har nemlig en rest chokoladekage i fryseren, så tænker jeg undlader den smeltede chokolade 😉
Hej. Kan jeg undlade at putte den smeltede chokolade i?? :)
Hvis jeg laver romkuglerne på en smovset chokoladekage, så undlader eller skære jeg ned på den smeltede chokolade.
Du kan prøve og hvis du synes de mangler chokoladesmag, så kan du tilføje tilføje det efterfølgende. Det er jo meget en smagsssag også :)
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej AC
Husker jeg helt galt, hvis jeg mener at der i en tidligere udgave af denne opskrift stod hvad forholdet mellem chokoladekage og mandelmel er?
Uanset hvad, kan du så fortælle mig, hvilke forhold du bruger i udgangspunktet? 😊
Hej Johanne
Det passer glimrende med 700 g chokoladekage til 100 g mandelmel :)
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Jeg har lavet dine romkugler af en rest julebrownie og de blev helt fantastiske. Mums
Glædelig jul.
Hvor er det dejligt at høre!
Rigtig glædelig jul
Kh Ann-Christine
Jeg har en lille rest chokolade kage med smør/chokoladefrosting ovenpå – kan det mon bruges eller skal jeg tage det af inden kagen bruges? 😊
Det kan sagtens bruges :)
God fornøjelse
Kh AC
Jeg elsker dine romkugler og chokoladekager. Jeg er blevet familiebager til fødselsdage og komsammen. Jeg følger dig med stor fornøjelse. En af mine yndlingskager er Marokkansk appelsinkage. Har du en opskrift????
Hej Birgith,
Tusind tak for din søde hilsen. Jeg har en dejlig opskrift på appelsinkage her, godt nok ikke marrokansk, men virkelig lækker :)
Kh AC
Jeg vil gerne lave romkuglerne, jeg kan læse mig frem til de kan fryses ned, men alligevel kom jeg i tvivl om i forhold til at fryse dem, idet de kage rester, jeg skal bruge i opskriften er taget fra fryseren. Det gør måske ikke noget , at det kommer på frost igen. Tak for hjælpen
Jeg ville nok fravælge at tø kagerester op, anvende til romkugler og fryse igen. Så ville jeg vælge at lave mindre mængde af det optøede.
– men nye kagerester vil fint kunne fryses til romkugler.
Kh AC
Hej Ann-Christine
Jeg ville høre om man kunne erstatte rom/romessens med noget andet der samtidig giver det en god smag, og gerne noget der ikke indeholder ethanol eller anden alkoholer?
Godt spørgsmål … jeg vil nok anbefale at undlade det, og så i stedet smage til med krydderier, som vanilje, kanel, kardemomme og marmelade.
Kh AC
ok super.. Det vil jeg så prøve med, mange tak :)
Tak for mange super gode opskrifter. Jeg er total fan. Har lige lave chokolade kagen og den er fantastisk men kan den fryses. Det er jo ikke de store stykker der skæres så der er meget tilbage
Ja, det kan den sagtens – og den er som en alternativ mulighed, helt fantastisk i romkugler ;)
Mange tak for din søde hilsen, det er dejligt at høre.
Kh AC
Kære Ann-Christine,
Din hjemmeside er vores families YNDLINGSSIDE og det siger ikke så let da vi bager meget, – så tak for dig!
Jeg har et spørgsmål vedrørende romkuglerne. Jeg er ikke så vild med for mørk/bitter chokoladesmag, men er mere til en lysere mild smag, hvis du forstår? Hvad vil du anbefale? skal jeg bruge lys chokolade istedet for mørk?
Mange hilsner
Linda Svartzengren
Årh, hvor er det dejligt at høre ♡
Ja, så vil jeg helt sikkert anbefale en lysere chokolade på omkring 45-50 % kakaoprocent – eller evt blande en lys og mørkere chokolade.
Rigtig god fornøjelse og mange tak for din søde hilsen :)
Kh Ann-Christine
Tusind tak for dit hurtige svar?
Det råd prøver jeg:-)
Kh Linda
Fik vendt en omgang den du ved nok kage(Burde efter min mening omdøbes til: den du der er verdens kedeligste chokoladekage)til noget virkelig godt.
Tak for en perfekt og nem opskrift. Og ja en stor spsk marmeladen passede perfekt til næsten en hel 26cm springform kage
Hvor dejligt! De er så lækre de romkugler ♡
P.S Har du mon prøvet min opskrift på den du ved nok ? Jeg synes den er herligt smovset og lækker og opgraderet på god smag (synes jeg ihvertfald ;) )
Nej, måske jeg skulle prøve din version. Eller en gennemtestet ynglings chokolade kage fra Nigella Lawson også din topping på
Selvom det er en lidt ældre opskift håber jeg alligevel du ser mit spørgsmål . Jeg har købt en pose too good to go pose med bagværk. Dog var det morgenkager (jødekager’, snegl og smørhul) + posen og de var lidt tørre i det, så tænkte de måske vil kunne bruges til dine lækre romkulger + ckololadekage. Vil det kunne gå, tror du? :-) (jeg er helt ny i denne bage verden)
Hej Kathrine,
Ja, det kan du sagtens bruge det til – du kan evt blot bruge opskriften og vejledningen under der hvor der står: “Trøffelmasse på andre kager” så behøver du ikke tilberede en chokoladekage til formålet, men kan i stedet bruge marcipan og smeltet chokolade.
Rigtig god fornøjelse til dig.
Kh AC
Hvor meget marmelade skal der i?
Jeg kan ikke lige se det i opskriften?
Start med en stor spsk marmelade og smag så ellers lidt til, indtil du synes smagen er perfekt i romkuglen :)
Kh AC
Tak AC!
Det var hurtigt?. Glæder mig til at prøve din opskrift!
I øvrigt – en skøn blog du har! Tak for det
Jeg er ude i en gang ROM/kanel snegle som skal med til et møde imorgen. Har ligenu lyst til at bage chokoladekage bare så jeg kan få en romkugle iaften… det lyder så godt. Mums
Uhmm, det lyder altså også som en dejlig omgang snegle du er i gang med :)
Jeg har lavet dine romkugler, og de blev et kæmpe hit for hele familien – tak for opskriften! Mangler bare lige det sidste for at de bliver helt perfekte, kan ikke stå for dit fine runde farvestrålende krymmel. Hvor har du købt det?
Og ps. en virkelig dejlig og inspirerende blog du har!!
Vh. Linda
Hej Linda,
Hvor er det dejligt at høre. Og tusind tak for din søde kompliment!
Og det farvede krymmel … tror faktisk vi har købt det i søstrene grene, men er ikke helt sikker. Det er ved at være længe siden.
Eller også var det hos specialkøbmanden. Kan simpelthen ikke huske det, præcist. Desværre.
Kh AC
De ser simpelhen for lækre ud. Har netop tager chokoladekagerester op af fryseren :) Har du et bud på hvor meget marmelade der ca skal bruge. Tænker det bliver chokoladekage, mandler malet til mel og marcipan. Som det nu passer med de rester jeg har :)
Tak for en super blog!!! Jeg søger altid din når jeg mangler opskrift for der slår smagen aldrig fejl!
Jeg synes du skal smage det til, prøv med en spsk først. Det kommer meget an på hvilken marmelade og ja – smag og behag.
Chokoladen er jo også bare så skøn i sig selv :)
Og tusind tak for de søde ord, det er jeg bare super glad for at høre :)
Kh AC
Vi har afprøvet mange af dine opskrifter med stor succes og senest de lækre romkugler. Jeg lavede dem af chokoladekage, mandelmel, marmelade og romessens, og de blev virkelig gode. Dog blev “dejen” meget blød. Har du en ide til at få dem mere faste?
Hvor lyder det dejligt!
Jeg tror der skal lidt mere mandelmel i – det suger fugten fra chokoladekagen.
Kh AC
Åh hvorfor er det lige, at jeg altid bliver så lækkersulten når jeg ser dine romkugler ;-)
Hilsen Ellen
Det bliver jeg også ;)
Romkugler er bare noget af det bedste! Og når man laver dem selv, kan man få den helt rette smag. Jeg bruger gerne chokoladekage, når jeg laver det, og samler med smørcreme, da jeg er lidt ekstra gavmild med romessens og hindbærmarmelade af hensyn til smagen, så de kan godt “lække” lidt, når de har stået et døgn i køleskabet. Smørcremen afhjælper en del af problemet, synes jeg.
Øj da, smørcreme og mums siger jeg bare!
Det lyder lækkert :)
Nu fik jeg lige akut craving efter romkugler!
Wow, det lyder lækkert. Jeg er ikke vild med marcipan, så springer let og elegant over træstammerne. Men romkugler … now we are talking ;-)
Det er der også flere i min familie der ikke er – vilde med marcipan, altså. Så der faldt romkuglerne også i ekstra god jord :)
De kan varmt anbefales at kaste sig ud i :)
Rigtig god weekend
Kh Ann-Christine
Du kan sagtens fryse færdige romkugler/trøfler med kokosdrys. De er spiseklare på ca. 45 min.
Kh.
Anne-Marie
Så godt et tip, Anne-Marie. Og ja, jeg kan da egentlig godt se at kokos kan du i denne sammenhæng, så det bliver jo virkelig nemt at have godt i fryseren til gæster og en sød tand :)
Rigtig god weekend til dig
Kh AC
Mums de ser lækre ud:-) Jeg har faktisk aldring været den vilde fan af romkugler, men disse hjemmelavede er noget HELT andet. Kagerester kan dog være svære at opdrive hos os..
Bagte lige “dit” bananbrød i går aftes, så det er klar til fredagseftermiddagshygge hos os. Bagte med kun speltmel og brun farin som sukker, det har jeg prøvet en gang før med stor succes hos alle, små og store. GOD WEEKEND
Kagerester er jo bare noget man siger, det er ikke noget man rigtig ægte har, vel ;)
Du må næsten ud i at bage en chokoladekage og bruge halvdelen til romkugler – det kan så meget anbefales.
Og jubii med bananbrødet, det er så lækkert og jeg er så fristet til at bage et med farin også. Mums!
Rigtig skøn weekend til dig
Kh AC