Risengrød med kanel og smørklat
Risengrød er et rigtig stjernehit her i juletiden – og derudover er det jo virkelig både billig, hurtig og nem aftensmad. Hjemmelavet risengrød er perfekt til de dage, hvor er der lidt juletravlhed eller hvor vi hellere vil bruge tid med et hyggeligt brætspil herhjemme.
En fast del af vores decembermåned – men risengrød er også dejlig indimellem resten af året – og så smager det stjernelækkert med smørklat, kanelsukker og rød saft eller nisseøl til.
Her får du min opskrift på den gode julegrød både tilberedt på komfur og på risengrød i ovn
Arbejdstid 20 min.
Antal 4 pers.
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Risengrød
- 6 dl grødris
- 1 dl vand
- 2 liter mælk
- 0,50 tsk salt
- Derudover
- 4 tsk stødt kanel
- 4 tsk sukker
- 4 tsk smør
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Risengrød på komfur
Skyl grødris i koldt vand og kom dem i en gryde med 1 dl vand.
Kog op under omrøring. Hæld 2 liter mælk i gryden til grødrisene, når vandet er fordampet og rør det godt igennem nogle minutter, mens det varmes op til knap kogepunktet.
Skrue ned til lav varme og rør videre i et minuts tid. Læg låg på gryden og lad den stå på lav varme. Rør i gryden ca. hver 10 minut til risene er møre og grøden er lækker.
Kom en smule salt i og server den varme risengrød med smørklat og kanel.
Risengrød i ovn – en alternativ tilberedningsmetode
Kom grødris i en gryde med 1 dl vand og kog det op under omrøring på komfuret. Hæld 2 liter mælk, når vandet er kogt ind og varm grøden op under omrøring til kogepunktet.
Læg låg på gryden og sæt gryden med risengrød i en forvarmet ovn ved 125 grader (alm overunder varme eller varmluft).
Lad grøden passe sig selv i ovnen i omkring 40 minutter. Tag gryden ud af ovnen, tag låget af (Pas på gryden og låget er meget varmt, husk grydelapper!) og rør grøden godt igennem. Læg låg på og lad grøden trække i 5 minutter ekstra inden servering. Hvis der er meget mælk i gryden, så kan den simre et par minutter på komfuret uden låg.
Ved at tilberede risengrød i ovnen, undgår man helt, at grøden brænder på, man behøver ikke røre i grøden og man kan hygge med en masse andet, mens maden passer sig selv i ovnen.
Jeg har lavet risengrøden ud fra din opskrift som også er at finde i din bog “Jul”
Jeg synes at den blev meget tyk, og undrede mig egentligt også over at der skulle 6 dl grødris i til 2 L mælk???? -Og starte med at koge risene med 1 dl vand? Det har du beregnet til 4 mennesker. Jeg havde nok risengrød til min. det dobbelte antal mennesker!? Kan det være en fejl?
nåhh, så lige at jeg ikke er den eneste med det spørgsmål! Beklager.
Risengrød smager bare godt..
Hej jeg kunne godt tænke mig at vide næringsindholdet i risengrøden? Er det muligt at du kan lave så man kan se det uden at skal være medlem
Hej Anna,
Næringsindhold er udviklet særligt til at være en del af det man får ekstra som medlem af Valdemarsro, foruden madplaner, ingen reklamer på Valdemarsro og meget meget mere.
Der er en gratis prøvetid på 7 dage, så kan du evt se om det er noget for dig, og som du vil have glæde af.
Kh Ann-Christine
Hej Valdemarsro… Tak for ideer og fif i ny og næ… har lige lavet risengrød til mig selv… 1 dl grødris (90 gram) 1 dl vand og 5 dl mælk… grøden blev lige til den tørre side alt efter smag og behag… så jeg vil mene til 4 personer 4 dl grødris (360 gram) 4 dl vand og 2 liter mælk. Måske lidt mere væde…ved ikke hvad der gør forskellen men ovenstående opskrift har op til 2 dl grødris mere i forhold til væske sammenlignet med alle andre opskrifter på nettet…
Jeg synes forholdet passer godt :) Se også svar i kommentarfeltet længere oppe. Det kan variere alt efter hvor ofte du rører, så fordamper væden og du må iså fald blot tilsætte ekstra vand/mælk.
Hvis du laver den i ovnen, så fordamper væden slet ikke og mængden passer glimrende
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine,
Hvilken slags gryde bruger til at koge risengrød i ( og også til risalamande )
Bedste hilsner
Marianne Jespersen
Blot en af metal der kan holde til at gå i ovnen (jeg koger det som regel i ovnen) eller på komfuret en med tyk bund. Indimellem bruger jeg også en støbejernsgryde.
Rigtig glædelig jul
Kh Ann-Christine
Ovnen behøver ikke være så varm. Tænk på, at i gamle dage blev den sat i en høkasse og havde kun sin egen varme. Jeg sætter den ind ved 80 -90 grader. Man kan også sagtens blande mælk og vand i sammen med risene. Koge det i 10 minutter og så ind i ovnen.
Jeg har lige lavet risengrøden. Præcis som i opskriften. I stegeso. Og der var virkelig meget væske tilbage da jeg tog den ud. Så jeg kogte den ind, som det står i opskriften. Og så blev den for tyk og jeg måtte tilføje 3dl vand….
Nu spiser vi den og risene er slet ikke færdige. De er alt for hårde. Mere som en risotto end en grød.
Kan se, alle i tråden er super glade for opskriften. Så hvorfor filan virker den ikke for mig?..
Mit umiddelbare bud er at du blot kunne røre den igennem og stille den tilbage i ovnen til grynene var møre.
(uden mere væde)
Tiden kan variere lidt efter ovn og hvilken gryde/stegeso man bruger, så endelig smag til om grynene er møre og rør evt en enkelt gang hvis du synes der lægger sig meget væde øverst.
Kh Ann-Christine
Hvis jeg nu skal lave risengrød nok til risalamanden også hvor meget skal jeg så lave skal jeg så beregne efter hvor mange vi er lille-juleaften og så igen juleaften?
Hej Tina,
jeg vil så varmt anbefale at bruge denne opskrift på risalamande, for det smager så dejligt når sukker, vanilje mv koges med i risengrøden til risalamande.
Du kan klikke på antal personer og derved nemt gange op og ned.
Glædelig jul
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Hej du skriver jeg skal bruge denne opskrift på risalamande men jeg er jo inde på opskriften på risengrød så hvorfor en mener du?
Der er link på nu, den var lige smuttet :)
Kanon opskrift.
Lavede det med 3dl skyllede ris som koges med 3/4dl vand så de lige suger det op. Så 1 l sødmælk i og så røre til det lige koger. Så ind i ovnen med låg på i 40 min ved 120C. Rørte i det efter 30 min og justerede med lidt ekstra mælk og salt da de 40 min var gået. Voila 😘. Det er virkelig nemt.
Hvis man bor i udlandet og ikke kan skaffe grødris, er arborioris (som bl.a. bruges til paella) en løsning. Husk dog, at det suger omkring 3 gange så meget mælk, som grødrisene.
Jeg står lige nu i mit køkken og eksperimentere for at få det til virke – ris er meget forskellige, så det er bedst at prøve sig frem.
uh det er en lækker risengrød og elsker dine opskrifter jeg bruger dine opskrifter hver dag Tak for det btw i ingrediens listen mange der kanel der står bare 4 tsk… men tak for alle de opskrifter
Tusind tak for din fine hilsen og tip om den manglende kanel, det er fluks tilføjet igen.
Det er dejligt at høre du har glæde af mine opskrifter
Kh AC
Kan jeg blot fordoble opskriften, da vi bliver 10 prs. Er kogetiden i ovn det samme ved en større portion?
Hej Lone,
Ja, sagtens.
Kogetiden vil være længere, så tag evt gryden ud af ovnen ca hver 30 minut og rør det godt igennem. Jeg vil nok regne med 45-55 minutter i alt.
Kh AC
Skal den op og koge efter vandet er kogt ind? For den blev varmet op – ikke op til kogepunkt, blot varm – og så røg den i ovnen. Men efter 30 min var den stadig ligeså flydende som da vi stillede den ind?
Hej Trine,
Det skal varmes op til lige knap kogepunktet inden det sættes i ovnen.
Kh AC
Jeg fulgte din opskrift og idé omkring, at stille det i ovnen efter det var opvarmet. Nøj, hvor var det godt !!! Første gang jeg ikke har brændt en gryde på ?? så f**king godt, tak!??
Hej Charlotte
hvor er det dejligt at høre!
Mange tak for din søde hilsen ♡
Kh Ann-Christine
Kære Ann-Christine,
risengrøden i ovn – er det varmluft eller hvordan :-) ??
Jeg bruger varmluft, men begge dele fungere lige fint :)
Kh AC
Tak for en fantastisk opskrift på risengrød, Ann-Christine! Den blev perfekt i første forsøg, og min kæreste var lykkelig. En af de få mænd som elsker risengrød, lader det til ud fra mange af kommentarerne ;)
Jeg besøger ofte din blog og gør brug af mange af dine opskrifter, men får aldrig kommenteret, så tak for du deler med os. Det er en stor fornøjelse at følge med, og særligt dine opskrifter og juleindlæg bruger jeg med stor glæde.
Hvor er det dejligt at høre ♡ Mange tak for din søde hilsen, jeg er rigtig glad for at høre at du har glæde af mine opskrifter og af Valdemarsro.
Rigtig glædelig jul
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Jeg har brug for hjælp. Aldrig lavet risengrød da jeg hader det. Men nu ønsker mine børn det fast på menuen.
Sætter du risene i blød i den ene dl vand eller ??
Tak for hjælpen!
Jeg har lige ændret lidt i beskrivelsen, så det står mere klart nu :)
God fornøjelse med grøden til børnene ♡
Kh AC
lidt sent at skrive på dette oplæg men sad og havde MONSTER løst til risengrød og ville se om der var andre som spiser det som jeg gør eller om det er mig der er helt ved siden af ..
I stedet for at have et glas med rød saft så har jeg hældt lidt af det op i kanten af tallerkenen, det kan også køle risengrøden uden om lidt – smager faktisk ret godt :D
Synes ikke at se nogle andre gøre det – så må være mig der er dybt underlig kan ikke huske hvordan/hvornår jeg lærte at spise den sådan (måske fra da jeg gik i børnehave) men ja, siden første gang jeg fik det sådan har det bare siddet fast på den måde og er nu det mest almindelige for mig i dag at spise den sådan og min venindes søn ser også ud til at være blevet pjattet med det ..
Du er ikke alene, jeg hælder dog lidt nisseøl på grøden – bare lidt ude i siden, hele vejen rundt
Jeg har ikke selv prøvet det, men det lyder da godt! Jeg er selv ret vild med at komme æblekompot på: http://www.valdemarsro.dk/risengrod-med-aeblekompot/ og kunne sagtens forestille mig at lidt hjemmelavet rabarber eller ribssaft ville været et hit også :)
Må jeg ikke godt få über lækker kaffe og risengrød om lidt over en uge? ;-) Jeg bliver sulten af denne blog.
Du kan tro du både må få kaffe, risengrød og andre lækkerier når vi ses lige om lidt :)
Louise, Lige præcis risengrøden kan du altså sagtens kaste dig ud i. De mænd der altså :D jeg tror du har ret, lidt ligesom salat er tilbehør og ikke en hovedret – der skal nok kød til… Passer ikke lige sammen med grøden
Line, Hvor er det dog en god ide at gøre det til en fast
tradition, det lyder så hyggeligt og skønt at din datter stadig er vild med retten. Det kunne jeg godt være forfalden til hver torsdag hvor jeg er alene med børnene til aftensmad. Jeg ved at de stemmer for ;)
Ææælsker risengrød! Og det gør min datter på 15 også. Vi har fået det en gang om ugen hver vinter siden hun var helt lille – dengang primært pga økonomien, og nu fordi det er en god, varm tradition. Hver tirsdag, når hun kommer kold hjem fra ridning, så står risengrøden og hygger sig under dynerne i min seng og er klar på no time. – og selvfølgelig skal der rød saft til.
Jeg bor I California, men vil aldrig opgive min Elskede risengrod. Desvarre kan man ikke opstove nisseol herovre sa jeg kan ikke lave ollebrod. Vil Altid savne de Danske vinterdage med julekalender, glogg og diverse Danske jule retter og lakkerier. (UNDSKYLD over mine forkert stavet ord)
Vil nu prove og folge din ovn opskrift.
Hvor er det dejligt at høre! Mange tak for din søde hilsen og rigtig god fornøjelse med risengrøden ♡
Rigtig god weekend
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Uh, den med grød under dynen har jeg sagt til Lars, at vi skal prøve. Tør ikke at give mig i kast med den slags uden hans assistance. Men som jeres mænd har han heller ikke ligefrem risengrød som yndlingsret – tror ikke, mænd betragter grød som rigtig mad …
Mette, Hvad er der med de mænd og risengrød? ;-) Hvor skægt at v lige rammer menuerne samtidig :) Vi får også mest risengrød, når jeg er alene med børnene, og så lillejuleaften, der har vi en hyggelig tradition med risengrød til aftensmad med nisseøl til.
Ej, hvor er det alså skørt! Ligesom bollerne i karry fik Carla og jeg også risengrød igår :) Hos os er det en ret vi får når pigerne er alene hjemme. Sådan var det også da jeg boede hjemme. Min egen far kan ikke blive mæt af risengrød og Carlas far kan ikke lide varm kanel. Så for mig er risengrød en hyggelig pigeret ;) Lyder skønt med rød saft dertil.
Tak for dine altid fantastiske opskrifter ? Hvilke ris bruger du? Har brugt den blå pakke fra Pama, men synes de er alt for udkogte?
Tak for din søde hilsen
Jeg bruger urtekrams eller änglemarks grødris, de er begge rigtig gode
Kh AC