Ratatouille
Ratatouille er en virkelig skøn og ret enkel grøntsagsret, som gør sig helt eminent som tilbehør til rigtig mange retter.
Tomater, aubergine, squash og rødløg anrettes oven på en krydrede tomatsauce, som derefter bages i ovnen til grøntsagerne er møre og fyldt af sødme og god smag.
Jeg anretter ratatouille med grøntsagerne skiftevis, så de danner et pænt og indbydende mønster i det ovnfaste fad. Det tager kun lige et par minutter ekstra, men får retten til at se ekstra lækker ud – og det er et hyggelig projekt for mange børn at hjælpe med …
Arbejdstid 30 min.
Antal 4 pers.
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Ratatouille
- Tomatsauce
- 1 løg, finthakket
- 2 fed hvidløg, finthakket
- 4 tomat, grofthakkede
- 2 spsk koncentreret tomatpuré
- 2 spsk soltørrede tomater i olie, finthakket
- 1 tsk tørret timian, eller frisk timian
- 1 tsk tørret oregano
- 1 spsk æblecidereddike
- 0,50 tsk sukker
- 1 spsk smør, til stegning
- salt
- sort peber, friskkværnet
- Grøntsager
- 1 squash, skåret i skiver
- 1 rød peberfrugt, skåret i skiver
- 1 aubergine, skåret i skiver
- 2 rødløg, skåret i skiver
- 3 tomat, skåret i skiver
- Derudover
- 1 spsk smør, til fadet
- 1 håndfuld frisk basilikum, til anretning og servering
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Tomatsauce
Varm smørret op i en gryde ved middelvarme og sauter løg og hvidløg, til løgene er bløde.
Tilsæt alle tomater, puré og krydderier samt salt og peber og lad det simre i 20 minutter.
Smag til med æblecidereddike og lidt sukker, som fremhæver tomatsmagen, samt salt og peber
Ratatouille
Tænd ovnen på 175 grader varmluft. Smør et ovnfast fad grundigt med smør og fordel tomatsaucen i bunden af fadet.
Anret grøntsagerne på skift – enten i en cirkel ved runde fade eller på langs i firkantede fade. Bag i ovnen i 30-40 minutter og drys med basilikum inden servering.
Hej
Det ser rigtigt lækkert ud, men er det ikke egentlig en provencalsk tian, du har lavet. Ratatouille er vel nærmere en sammenkogt ret?
Hej. Tak for alle dine fantastiske opskrifter. Du har reddet vores madplaner de sidste 10 år, tak for det.
Jeg overvejer at lave denne opskrift til nytårsaften, hvor jeg skal lave mad til 10 personer. Kan jeg lave retten i forvejen
og fryse den ned?
Hej Nanna
Mange tusind tak for din søde hilsen. Det er jeg glad for!
Jeg tror ikke denne ret er så fryseegnet, men har dog ikke testet det, så jeg vil forslå at teste det af forinden, hvis du vil gøre forsøget med den.
Rigtig glædelig jul
Kh Ann-Christine
Tak for en god opskrift. Selv min småtspisende baby kunne lide det, squash og aubergine er godkendt!
Hvor er det dejligt at høre! Det er jo bare det dejligste når ens børn spiser begejstret med :)
Mange tak for din søde hilsen og tilbagemelding på opskriften.
Kh Ann-Christine
Det her er den bedste ratatouille…ever!!!!….❤️
Har nu serveret den for folk ,som ikke kan lide det….de har bedt om at få resterne m hjem😱!!!
Selv min gl far,som ikke er til det her “nymoderne” mad,beder mig lave det,hver gang jeg er hjemme(1 /mdr)😆
Hvor er det skønt at høre :) Tusind tak for din søde hilsen og tilbagemelding på opskriften
Kh Ann-Christine
Hejsa.
Den ret ser lækker ud, men mon ikke den kan lave på gasgrillen under låg. Jeg tænke på grillede kyllingebryst ville være godt til.
Mvh Ken
Jo, det tror jeg fint du kan. Det lyder lækkert med grillet kyllingebryst til.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Jeg har for første gang lavet ratatouille og har fulgt din opskrift. Jeg har faktisk ikke smagt ratatouille før i sådan her version, så jeg er lidt I tvivl om hvordan grøntsagerne skal være. Muligvis har jeg brugt et for stort fad også, men grøntsagerne var lidt hårde. Jeg tog retten ud fter 40 min og saucen var begyndt at se tør ud. Jeg havde skåret grøntsagerne ud på 2.5 mm tykkelse. Jeg er dog i tvivl om man skulle have lagt låg på? Måske i form af et lag bagepapir? Jeg kan se at der er andre der gør det. Eller skulle det “bare” have bagt længere? Er grøntsagerne stukket ned i saucen, så det er meningen de skal suge saucen? Eller er det meningen grøntsagerne skal være lidt hårde?
Mvh Tanja 😀
Hej Tanja,
jeg kommer ikke låg på og oplever de bliver dejligt møre i saucen.
Måske du har ladet saucen simre ved for høj temperatur eller i en for stor gryde, så den er simret for meget ind, så kan retten godt risikere at blive tør. Det skal være rigeligt sauce, så grøntsagerne er i saucen og blot lige stikker op. De saftige tomater i skiver afgiver også masser af saft til aubergine og det andet grønt, så det hele liver mørt.
Kh Ann-Christine
Tusind tak for svar😃
Er den fryseegnet?
Efter at have lavet ratatouille i mange år i mange varianter, har jeg gjort et par iagttagelser. Din opskrift er rigtig god, men jeg gør det, at jeg først svitser de enkelte grøntsager og bruger rigelige mængder af krydderurter helst friske men også tørrede. Særligt er basilikum godt. Når man svitser grøntsagerne er de sværere at få til at se rigtig godt ud i fadet, men jeg foretrækker den bedre smag. Jeg salter også aubergine i 10-20 minutter inden brug.
Lækker opskrift, den skal helt sikkert gemmes. Er dog til spicy mad, så tomatsaucen fik et skud chili ?. Går helt fint som vegetar ret eller evt med bacon tern. Mums siger jeg bare ?
Hvor er det skønt at høre, tak for din fine tilbagemelding og ide til twist af opskriften.
Skøn aften til dig
Kh AC
Bedste ratatouille ever.
Har ofte oplevet ratatouille som en kedelig grød/suppe-agtig kedelig affære hvor hverken tomater eller øvrige ingredienser når deres potentiale.
Det er dog helt anderledes her, hvor smagen virkelig kommer til sin ret.
Tomatbasen giver herudover utallige muligheder i sig selv, men er nok følsom over for vinterblege hollandske drivhustomater.
Hvor er det dejligt at høre!
Tak for din fine tilbagemelding på opskriften :)
Kh AC
Kan kun tilslutte mig det gode ved , at kunne lave det i ovnen,det er dejlig nemt/bekvemt, at have et fad parat , som kan puttes i ovnen , når der er brug for det…. Men jeg vil gerne sige , at det er ganske dejligt, også til en paneret, stegt rødspætte…..(parneringen blandet med lidt mandelmel)lidt utraditionelt…. Men prøv det! Dejlig blog… Go’ inspiration! Sus
Den Ratatouille er ganske enkelt fantastisk ????
Årh, hvor er det dejligt at høre ♡
Ser super lækkert ud! Jeg kunne godt tænke mig at smuldre lidt ost eller feta på.
Har du et tip, hvor man bedst kan købe soltørrede tomater?
Kh Andrea
Det lyder lækkert :) Jeg køber soltørrede tomater i olie, eller også laver jeg selv langtidsbagte tomater – specielt når det er tomatsæson, men du kan også gøre det med søde blommetomater eller lign nu.
Kh AC
Glæder mig til at lave den til familien i aften.
Hvilket kød foreslår du man spiser til, hvis det ikke skal være kylling?
Den går sammen med rigtig mange gode kødretter – fx denne fyldte mørbrad som jeg har udgivet på bloggen i dag.
Tak for det hurtige svar, det må jeg klart tjekke ud! :-D
Kunne du måske, når du en dag har tid, lave en youtube video med det? :-D
Ja, det var da en god ide! Den tager vi med snart :)
Fantastisk ret! Har lavet den efterhånden et par gange til min kæreste og jeg, svigerforældre mfl. Alle elsker den! Og tak for rigtig god inspiration til forskellige retter, når man selv er lidt fantasiløs ??
Hvor er det dejligt at høre :) Tusind tak for din søde hilsen ♡
Den smager så godt! Tak!
Så dejligt at høre :)
Hej Ann-Christine :-)
Endnu en super lækker, og indbydende ret, som jeg skal prøve af imorgen, på en menu, hovedsageligt bestående af vegetarretter :-)
Jeg bliver nødt til lige at spørge, hvilket mærke er det smukke blå tærtefad, som du serverer retten i? Det ser utroligt smukt og indbydende ud, og jeg synes selv, at det visuelle har stor betydning, når man serverer mad :-)
God weekend :-)
Kh Marie
Hej Marie,
Det er også virkelig fint, det fad :) Det er af et mærke der hedder Emili Henry og jeg har købt det i Salling for et par år siden. Hvis du ikke kan finde det, så har Pillivuyt også en smuk blå serie der hedder Bretagne som også er virkelig smuk.
Rigtig god weekend og god fornøjelse med madlavningen
Kh AC
Hej.
Vil det være muligt at lave til 2 dage, således det blot kan varmes op dagen efter?
Ja, det kan du sagtens – den er også dejlig dagen efter :)
Kh AC
Mums det ser godt ud.
Kan man lave den færdig til at komme i ovnen om formiddagen og vente med at sætte den i ovnen til aften ?
Hej Jane,
Det kan du sagtens gøre! God ide, faktisk – hvis man skal have gæster og gerne vil forberede lidt i forvejen.
Kh AC
Ej, hvor ser det bare lækkert ud. Og der er bare intet som squash og aubergine i tomatsovs, der har været en tur i ovnen :)
Så enkelt og så godt :)
Hej
Elsker ratatouille, har dog aldrig prøvet at lave retten i ovnen, det skal prøves.
I følge Marie fra minmandsitalienskekoekken.dk skal man dog hellere bruge hele flåede tomater på dåse end hakkede flåede, da sidstnævnte er 2. sorteringstomater.
Men andensorteringstomater kan vel være gode? De er jo ikke sundhedsskadelige fordi de har en anderledes form eller lignende.
Eller ved du noget andet, Annemette?
Hej Annemette
Håber du synes om den :)
Jeg bruger altid selv øko hakkede tomater, hvis vi ikke har friske i sæson, synes det fungere glimrende :)
Kh AC
Bliver lidt forvirret nu! – synes ikke der står noget om hakkede tomater på dåse i opskriften, men derimod friske hakkede tomater. Er der noget jeg misforstår?
Og så lige et tillægsspørgsmål:-) – hvor stort er fadet du bruger?
Jeg bruger oftest friske tomater, når de er i sæson og en dåse hakkede tomater når det er uden for sæson (som nu)
Fadet er vist omkring 24 cm.
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej
Skal lave denne opskrift i morgen så håber virkelig du når at svarer:
Jeg er også forvirret over friske vs dåse tomater. I opskriften skriver du hhv 4 og 3 tomater og går ud fra det så er friske tomater. Men hvad svarer det til i dåser? Mvh Anja
Omkring en halv dåse, og du kan fint bruge hakkede tomater på dåse til saucen. Du skal blot justere kogetiden til, så saucen bliver lækker og cremet (og ikke fordamper for meget.)
Rigtig godt nytår :)
Kh Ann-Christine
Og ps: i en dåse hakket tomat er der også tilsat tomatjuice. Er det ok for retten? Mvh Anja
Ja, helt fint :)
Kh Ann-Christine
Fik Ratatouille for første gang, for nogen uger tilbage. Det var dog en nyfortolkning, men det smagte simpelthen så lækkert. Må jo næsten prøve din opskrift :) – for hold nu op den ser god ud!
Rigtig god dag.
opskriften er for kort og kan ikke følges ordenligt
Hej Silas,
Hvilke informationer oplever du at du mangler?
Jeg kan ikke gennemskue hvad du mener :)
Kh AC
Elsker spændende nyfortolkninger af gode klassikere – det giver sådan lyst til at prøve nye ting jo :)
Håber du synes om denne også, den bliver lavet ret ofte herhjemme i øjeblikket ;)
Kh AC