Ragu


Langtidssimret ragu ala bolognese er en vidunderlig simreret, som giver det mest smørmøre kød man kan tænke sig.
Man skal ikke bruge lang tid i køkkenet, for så snart alt er i gryden, så kan man lave en masse andet mens gryden står og småsimrer på komfuret og spreder hygge og lækre dufte i køkkenet.
Når retten er færdig og klar til servering, så er det blot at koge pastaen perfekt al dente og servere hele herligheden med friskrevet parmesan.
Prøv også: opskrift på tacos med torsk >>
Arbejdstid 45 min.
Antal 4 pers.

Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Ragu
- 1 kg oksebov
- 80 g bacon
- 2 løg, finthakket
- 2 fed hvidløg, finthakket
- 2 stængler bladselleri, i små tern
- 3 gulerødder, i små tern
- 2 dl rødvin
- 4 dl oksefond
- 50 g soltørrede tomater i olie, finthakkede
- 2 laurbærblade
- 1 tsk tørret timian
- 1 dåse hakkede tomater
- salt
- sort peber, friskkværnet
- 2 spsk olivenolie
- Tilbehør til servering
- 350 g pappardelle
- 75 g parmesan, friskrevet
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter

Skær kødet i tykke skiver (jeg deler en oksebov på 800 g i 3-4 skiver).
Varm en støbejernsgryde op med olie ved høj varme og brun kødet godt på alle sider. Tag kødet op af gryden, sæt det til side på en tallerken og skrue ned for varmen på gryden.
Steg bacon sprødt i gryden, tag op og sæt til side. Sauter løg i den samme gryde ved middelvarme, til løgene er bløde. Tilsæt hvidløg, bladselleri, gulerod og sauter i yderligere et minut.
Kom det brunede kød, finthakket sprødstegt bacon, bladselleri, gulerødder, rødvin, oksefond, soltørrede tomater, hakkede tomater, laurbærblade og timian i gryden. Læg låg op og kog langsomt op til kogepunktet og juster derefter temperaturen, så retten blot simrer svagt. Lad det simre i cirka 3-4 timer til kødet er mørt som smør og falder fra hinanden.
Tag laurbærblade og kødet op og træk kødet fra hinanden i trævler. Kasser laurbærbladene.
Kom kødet tilbage i gryden og smag godt til med salt og peber. Læg låg på for at holde den serveringsklare ragu varm, og kog imens pastaen al dente.
Server papardelle med ragu og friskrevet parmesan.
Har du spørgsmål til opskriften eller lyst til at sende en sød hilsen, så kan du skrive til mig i kommentarfeltet herunder.
Du kan måske finde svaret på dit spørgsmål i kommentarfeltet, hvis det allerede er stillet og besvaret - eller du kan kigge på denne side, hvor jeg giver svar på mange 'ofte stillede spørgsmål' til min opskrifter.
Hej Ann-Christine
Jeg har lavet retten tre gange, men hver gang har den været så forfærdelig salt, at den næsten har været uspiselig. Jeg har fulgt opskriften til punkt og prikke. Nu har jeg sammen med min kone prøvet at analysere, hvorfor retten var så salt, for jeg har slet ikke kommet salt i. Min kone mener, at det er fordi jeg har hældt 4 dl oksefond – svarende til to flasker fra supermarkedet. Hun mener, at jeg skulle have fortyndet fonden, men det står der ikke i opskriften. Jeg vil prøve det næste gang. Hvis det er rigtigt, kunne du så ikke skrive i opskriften at de fire dl fond skal være fortyndet?
Du kan sagtens udelade, jeg har ikke hørt om nogen italiener, der kommer boullion i ragu, er immervæk gift med en af slagsen, som er kok, og har kigget nonna Valentina over skulderen. Det er mere om at grøntsagerne simrer over lav varme i tilstrækkelig lang tid til at smagene trækkes frem som helhed, at hvidvin eller rødvin koger ind med ingredienserne før tomat tilsættes og jeg laver selv en lille pakke med krydderier rosmarin og timian, som jeg pakker ind i salvieblade og binder sammen og et par laurbærblade. Dernæst er det væsentlige at det simrer i lang tid og får en masse kærlighed i sig :)
Jeg har en økologisk fond i køleskabet, købt enten på nemlig.com eller i kvickly… som jeg bruger en spiseskefuld af MAX, oftes to tsk, feks. i gullash og vikingegryde/høvdingegryde. Den kunne give mening i denne opskrift, da den er med oksebov og ikke hakket oksekød.
Hej Anders
Det er jeg ked af at høre. For i alle mine opskrifter angiver jeg konsekvent mængden på bouillon/fond, som “færdigblandet og klar til brug” – for på den måde kan man frit selv vælge om man vil koge fond selv, bruge en købt og selv tjekke blandingsforholdet på det enkelte produkt man har.
Jeg håber det giver mening og at du har lyst til at prøve retten igen :)
Kh Ann-Christine
Øv det først står i kommentarfeltet hvor vigtig temperaturen er, når det simrer, det blev helt tørt 😔
Hej Peter
Det står både under fremgangsmåden og under tips til opskriften, at det blot skal simre svagt. Det gælder for alle simreretter at temperaturen ikke må være for høj, det skal blot lidt boble en anelse – og ikke konstant – i siderne, så simrer det, i modsætning til at koge.
Var det kødet der var tørt og ikke selve retten der var kogt tør for væde? I tilfælde af sidstnævnte, så hold endelig altid øje med simreretter undervejs og tilsæt lidt ekstra væde hvis nødvendigt. Hvis det er det sidste, så kan det være dels at det har kogt i stedet for at simre, det kan også være at det ikke har simret længe nok eller at kødet har været for magert eller ikke egnet til at simre.
– jeg håber det giver mening? :)
Kh Ann-Christine
Hej,
Kan man fryse retten?
Ja, sagtens
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine