Pretzel


Pretzel er lækre bløde kringler med saltdrys, som smager himmelsk serveret til suppe, varme simreretter eller bare til at nyde friskbagt og lunt. Der er bare noget enormt hyggeligt ved den fine kringleform på disse brød. Det emmer for mig at efterårsdage og tid til hyggelige retter, og så minder det naturligvis også om mange dejlige rejser i Tyskland og Østrig, hvor Pretzels – på tysk; Brezel – kan købes mange steder.
De er nemme at lave selv og lige som bagels, så skal de koges før de bages. Det giver en helt særlig krumme til brødet, som er virkelig lækker.
Prøv også: flere opskrifter på madbrød >>
Arbejdstid 45 min.
Antal 4 stk.

Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Pretzel
- 3 dl mælk, stuetempereret
- 15 g gær
- 1 spsk sukker
- 1 tsk salt
- 50 g smør
- 460 g hvedemel
- til kogning
- 3 spsk natron
- 1 liter vand
- Topping
- 1 spsk flagesalt, eller havsalt
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter

Opløs gæren i en skål med stuetempereret mælk.
Tilsæt sukker, salt og stuetempereret smeltet smør, samt hvedemel. Rør dejen godt sammen, gerne på en røremaskine i 10 minutter, til dejen er blank og glat.
Kom dejen i en skål, med et klæde over og lad dejen hæve i en time på køkkenbordet.
Skær dejen ud i lige store stykker og rul hver stykke dej til en pølse på et melstrøet bord. Rul hvert dejstykke til en tynd pølse, som er en smule tykkere på midten end i enderne. Form til en kringle, som på billedet. Læg kringlerne på et stykke bagepapir, og lad dem efterhæve med et klæde over i yderligere 45 minutter.
Bring en gryde med vand i kog og tilsæt natron. Kog 2 kringler ad gangen i 30 sekunder. Tag dem op med en hulske og læg dem på en bageplade med bagepapir. Drys de friskkogte kringler med flagesalt eller havsalt.
Bag kringlerne i en forvarmet ovn ved 190 grader varmluft i cirka 20-25 minutter til de er gyldne.
Har du spørgsmål til opskriften eller lyst til at sende en sød hilsen, så kan du skrive til mig i kommentarfeltet herunder.
Du kan måske finde svaret på dit spørgsmål i kommentarfeltet, hvis det allerede er stillet og besvaret - eller du kan kigge på denne side, hvor jeg giver svar på mange 'ofte stillede spørgsmål' til min opskrifter.
Hej skal de først koges og så i ovn?
Ja, det skal de :)
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Er vild med disse nyhedsbreve og bruger som regel 1 eller flere opskrifter hver ugd. Mange tak for god inspiration.
P.S. Mon ikke der har sneget sig en stavefejl ind i “kringlerne”? Kringle hedder Bretzel på tysk
Hej Vibeke
Mange tak for din søde hilsen, jeg er glad for du har glæde af den ugentlige mail.
På tysk hedder de rigtig nok Brezel og det engelske navn er Pretzels, som er det jeg altid selv har kaldt dem, jeg har derfor valgt at bruge det engelske navn, men har da lige for en god ordens skyld opdateret, så det den tyske betegnelse også står i indledningen.
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Har lige lavet disse lækre kringler.
De blev rigtig gode og luftige!
Var dog i tvivl om de skulle vendes mens de kogte de 30 sek i gryden. Kringlen er mest sprød på den side hvor den blev kogt.
Hej Anne Marie
Så dejligt at høre! Jeg plejer ikke at vende dem undervejs i kogningen, men det kan man sagtens gøre, så prøv endelig næste gang om det gør en forskel
Tusind tak for din søde hilsen
Kh Ann-Christine