Porretærte
Porretærte er lidt af en klassiker og det er både nem og lækker aftensmad.
Jeg servere gerne tærten med en god salat til, alt efter årstiden. I påskeferien spiste vi den en aften med denne lækre fyldige salat med grønkål og edamame + en skål grønthapsere til mine børn
Virkelig lækkert!
Jeg deler lidt flere tips til variation af tærten under opskriften.
Prøv også: Opskrifter på flere skønne madtærter her >>
Arbejdstid 15 min.
Antal 4 pers.
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Porretærte
- Grov tærtedej
- 50 g fuldkornshvedemel
- 125 g hvedemel
- 100 g smør
- 3 spsk vand
- 1 tsk salt
- Fyld til Porretærte
- 3 porre, skåret i tynde ringe
- 70 g bacon, sprødstegt og grofthakket
- 4 æg, sammenpisket
- 2 dl mælk
- 1 knivspids muskatnød, fintrevet
- salt
- sort peber
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Tærtedej
Bland hvedemel og fuldkornsmel med salt og smuldr smør i melblandingen. Saml dejen med vand og lad dejen hvile i en skål i køleskabet i 30 minutter.
Rul dejen ud og tryk derefter dejen ud i en smurt tærteform. Prik hul i dejen med en gaffel og forbag den i en forvarmet ovn ved 175 grader varmluft i 10 minutter.
Fyld
Steg bacon på panden, til det er næsten færdigt og sprødt.
Sauter porrerne under omrøring ved middel varme i fedtet fra bacon eller i olivenolie.
Bland æg, mælk, bacon, muskatnød, porrer og peber i en skål og fordel fyldet i den forbagte tærtebund.
Bag tærten færdig i ovnen ved 175 grader varmluft i cirka 25-30 minutter, eller til æggemassen er stivnet.
Din tærte er i ovnen.
Min tærteform har en bredere diameter end en alm. tærteform, så jeg tilføjede 25g ekstra af begge typer mel og smøren, af vand brugte jeg 3 3/4 spsk.
Til fyldet brugte jeg 4 lidt tynde porrer, de 10-12 øverste cm af et grønt spidskål og 8-9 champignoner. Alt skåret ud i skiver/tern.
Pga. ekstra fyld og formens diameter tilføjede jeg et ekstra æg.
Jeg bruger M/L str. æg.
Du kender det nok.. lidt af det og lidt af det og så går det nok…
Tak for lækker mad.
Det går nemlig nok :)
Tak for din fine hilsen og jeg håber det smagte skønt!
Kh Ann-Christine
Jeg har en tærteform til 30 cm. skal jeg bruge opskriften til 6 personer i stedet for 4?
Hej Miles
jeg har lavet en omregner her: https://www.valdemarsro.dk/beregning-fra-en-bageform-til-en-anden-bageform/ som man kan bruge til at se hvor meget opskriften skal ganges op/ned alt efter hvilken form man har.
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine og tusind tak for alle de lækre opskrifter 👌😊
Jeg er altid i tvivl, når der står porre i en opskrift – bruger du hele porren eller kun det hvide? Fordi jeg står nemlig og laver den nu, og jeg synes bare det ser ud til at være rigelig meget med porre (har brugt det hele), men samtidig gider jeg ikke at smide alt det grønne af porren ud?
Mvh Annika
Hej Annika
Mange tak for din søde hilsen :)
Jeg bruger den hvide del af porren + den bløde del af det grønne. Det mere “træede” og grove grønne smider jeg i fryseren, hvor det kan gemmes til når jeg fx koger suppe og fond på skrog.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Kan tærten bages, sættes i fryseren, tøes op og varmes når den skal bruges. Og hvordan varmer man den rigtig op?
Hilsen Lis
jeg har ikke testet det, men hvis jeg skulle give det et forsøg så ville jeg varme den op ved 180 grader varmluft i 15 min (evt overdækket, så den ikke bliver for mørk)
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Jeg ender altid ud i Valdemarsro, når jeg skal finde en god opskrift på nettet. Det er altid med held☺️
Årh, hvor skønt! Det er jeg glad for ♡
Tak for din søde hilsen
Kh Ann-Christine
Kan man undlade muskatnød?
Ja, det er helt op til dig
Kh Ann-Christine
Når der står smuldre smør i. Hvilken smør bruger man så? Og lader man den bare blive stuetemp?
Jeg bruger koldt smør (rigtigt smør, ikke et blandingsprodukt)
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Rigtig lækker tærte. Familien var glad for den her til aften. Måske lige lidt mindre salt så havde det været helt perfekt. Tak for opskriften.
Mvh Jens
Nogle gode råd til at forebygge at dejen bliver for våd. Selv efter 45 min i ovnen. Er den stadig våd. Det giver også bare en kedelig bund?
Hmm, det oplever jeg ikke aldrig at den bliver
– har du forbagt tærtebunden?
Kh Ann-Christine
Jeg brugte 1 æg i dejen, for at få mere samling på den og ellers var den rigtig god
Hej Valdemarsro
Jeg omregnede 175 til 160 grader varmluft, men det er som om at bunden er for blød efter 25 min. Foreløbig har jeg givet den 20 min ekstra..
/Puk
Det skal være 175 grader varmluft, som beskrevet i opskriften – så det vil gå for langsomt og du vil ikke så nemt få sprød bund ved 160 grader.
Kh Ann-Christine
Hej kan jeg blande porre og blomkål i tærten? Hilsen Vibeke
Ja, det kan du fint gøre
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Hej Ann-Christine
Vi herhjemme elsker din porretærte og har lavet den mange gange, men er kede af at se hytteost og parmesan er fjernet fra ingredienslisten. Vi har aldrig taget screenshot af opskriften, og under notater er der ikke skrevet præcis mængde for hytteost, og parmesan er slet ikke nævnt.
Er det noget som kan blive tilføjet, eller kan den originale opskrift blive vedlagt?
Mvh. Sara
Hej Sara,
Se tip under opskriften, hvor det nu er med :)
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej☺️
Jeg lavede din porretærte for nogle uger siden og kunne have svoret at der både kom hytteost og parmesan i? Og den var nemlig Mega god😋 tager jeg fejl eller er opskriften ændret?
Vh Maria
Sorry så du allerede har svaret😁
Hej Ann-Christine,
Jeg er lidt forvirret, jeg tig et screenshot af opskriften den anden dag så jeg kunne handle ind og finde fremgangsmåden nemt, men den opskrift jeg har gemt har både parmesan og hytteost. Hvor er de blevet af?
Hilsen Chili
Hej Chili
Jeg har lige ensrettet den med opskriften i min kogebog ‘Grøn aftensmad’ men begge dele smager forrygende. Både den nuværende og den du har screenshot af :)
Kh AC
hvad kan man erstatte hytteost med, kan jeg bruge en anden alm revet ost? :)
Du kan eventuelt lade dig inspirere af fyldet til min opskrift på kartoffeltærte, som er uden hytteost.
Eller prøve med revet ost og cremefraiche 50/50 i samme mængde som hytteost.
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Den ser lækker ud. Når man samlet dejen kan man lave den i en røremaskine eller skal man passe på ikke at ælte den for meget.?
Vh Tina
Den skal ikke æltes for meget, men blot lige samles lynhurtigt, så jeg plejer ikke at gøre det på maskine for man risikere hurtigt at dejen bliver for æltet sammen,
Kh AC
Jeg synes også det er nemmere at rulle den ud med det samme. Har også tit stået med en dej der krakelerer, jeg synes det hjælpe at tilføre lidt ekstra vand for at gøre dejen mere smidig.
Nem opskrift. Jeg brugte en rest fint skåret sortfodsskinke, som jeg ristede, og lidt blå ost ( a la gorgonzola ) i stedet for parmesan. Den var rigtig god, både kold og varm.
Hej steger du bacon? først og giver porre en kort kogetur?
Tak 🌞
Sprødstegt bacon står i opskriften.
– porre giver jeg ikke et opkog først, men blot helt som beskrevet i opskriften :)
Kh AC
Jeg lavede den her i aftes og det var så lækkert! Jeg byttede bacon ud med soltørrede tomater plus et strejf af røget paprika som foreslået. Og så karamelliserede jeg porrerne lidt på panden inden i de røg i fyldet.
Mht porøs dej, som jeg kan se en anden har nævnt… Jeg har tit svært ved at rulle tærtedej ud efter den har været i køleskabet. Så jeg ruller den ud med det samme, lægger den i formen og sætter så formen med dej på køl i stedet – det synes jeg er lettere og får sprød dej hver gang.
Bedste porretærte på nettet. Mums. Har prøvet rigtig mange men denne er lige efter min smag. Som mange af dine andre opskrifter. Takker
Hvor er det dejligt at høre! Mange tak for din søde hilsen
Skøn weekend til dig
Kh AC
Hej….
Jeg ville høre om man kunne lave disse tærter dagen før man skal bruge dem, og så gen-opvarme dem?
Bliver de kedelige/tørre hvis man gør sådan?
Hilsen Mark (hovedansvarlig for madlavning i husstanden :-) )
Hej Mark,
De kan sagtens bages dagen før og lunes inden servering, og du kan også fryse dem ned, tø dem op på køkkenbordet eller i køleskabet og varme dem igen.
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Jeg kommer aldrig bacon på, så er det jo en bacon/porretærte, hvilket såmænd er udmærket.
Mine porrer, bliver blancheret i 5 min. før de bliver blandet med ost/æg, det giver en mere jævn tærte, ellers er min opskrift identisk?
Hvor lang tid kan dejen holde sig i køleskabet inden man bager den? Kan dejen fryses ned ubagt?
Det kunne være rart at kunne arbejde lidt forud :)
Ja, den kan fint holde sig på køl i 2-3 dage og kan også fryses ned.
Kh AC
Hej igen
Tak for svar. Har du et bud på hvor længe den kan være frosset med?
På forhånd tak og i øvrigt tusind tak for generelt nemme og velsmagende opskrifter ?
Omkring 1 måned kan den fint.
Mange tak for din søde hilsen :)
Kh AC
Hej Ann-Christine! :)
Virkelig lækker tærte! Første gang lavede jeg dejen kun med hvedemel, og den blev super blød og smidig og var god i ovnen. Da jeg begyndte at bruge fuldkornshvedemel også, begyndte dejen dog at smuldre og krakelere, de sidste to gange jeg forsøgte at rulle den ud. Hvordan tror du, det kan være?
Hej Sara,
Det er dejligt at høre :)
Den bliver mere porøs med fuldkorn, så jeg plejer at mikse det med ca 1/3 fuldkorn og 2/3 hvedemel, så er den nem at arbejde med.
Kh AC
Hejsa ?
Hvilken str. tærteform har du brugt?
Den passer både til 24 og 26 cm
Kh AC
Skal de porrer virkelig ikke forsteges/koges ?
Nej, det gør jeg ikke :) – men det vurdere du endelig bare selv om du synes det er bedst
Kh AC
Tak for dejlig opskrift til min porre tærte :)
Kan jeg lave bunden færdig og fryse til senere brug ?
Tak for altid god inspiration ?
Hej Susanne,
ja, det vil vdu fint kunne gøre
Kh AC
Jeg kommer porreringene på en pande og småsteger dem let i smør (middel varme), inden de kommer i tærten. Jeg smører også tærtebunden med en lille smule (stor teskefuld) grov sennep efter forbagningen. Giver en virkelig dejlig smag til tærten; så udelader jeg til gengæld bacon.
Ja, det er i sandhed en klassiker. Den var tit på bordet, da jeg var barn i 1980’erne? Og den er faktisk kommet igen hos mig nu, selvom børnene ikke er så vilde med det. Det komme forhåbentlig. Mine forældre havde dog det tvist, at porre (og løg som de også puttede i) blev svitset i karry på panden og så blev, der drysset mandler over tærten til sidst inden den kom i ovnen. Det smager godt! Så bare til inspiration?
Jeg Har fulgt opskriften, dog har jeg lavet den på røremaskine. Jeg tænkte ikke over blandingsforholdene så jeg blandede 60 g grahamshvedemel med 120 g hvedemel samt 1 spsk vand og 100 g smør og jeg oplevede den ikke kunne rulles ud. Jeg kunne godtgørelse dejen sammenhængende men så snart jeg vil rulle den ud, falder den fra hinanden.
For lidt væske er grunden til den vil falde fra hinanden. Lidt mere vand næste gang så sidder den i skabet.
@Sara: når du bruger røremaskine, bliver dejen æltet for meget. En mørdej skal kun “samles” med vand. Og den bliver bedst med mel med lavt proteinindhold.
Jo mere du ælter, jo mere sej bliver dejen. Det er godt til brød, men ikke til tærter.
Hej Sara
Jeg kan se på de mål du nævner at du har brugt mere mel og mindre væde end der står i min opskrift. Det vil gøre at dejen bliver mere tør.
Derudover fungere det ikke så godt at røre en tærtedej på en røremaskine. Man kan smuldre smørret i mel i hånden eller man kan køre den lynhurtigt på en foodprocessor som ‘hakker’ dejen sammen på få sekunder.
Begge dele har desværre medvirket til at du har oplevet dejen som tør og svær at rulle ud.
Kh Ann-Christine
Uhmm, det lyder også dejligt! Den må prøves med karry og mandler :)
Skøn dag til dig
Kh AC