Pommes Anna
Pommes Anna smager helt utrolig godt og det er en perfekt opskrift til at servere kartofler på en lidt mere fancy måde.
Lækker til fester, nytårsaften og lækre gæstemiddage og skøn, fordi den skal tilberedes i god tid, op til 2 dage før den skal serveres og derfor gør selve gæstemiddagen lidt nemmere på dagen.
Den lækre kartoffelret, Pommes Anna, tilberedes af spisekartofler der er skrællede og skåret i tynde skiver, bagt i lag med smør, salt og peber. Helt enkelt!
Prøv også: opskrift på knuste kartofler >>
Arbejdstid 60 min.
Antal 6 pers.
Kan fryses Ja
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Pommes Anna
- 1 kg kartofler, skrællede
- 100 g smør
- salt
- sort peber, friskkværnet
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Skær kartoflerne i 1 mm tynde skiver, gerne på mandolinjern, så de bliver helt ensartet. Dup kartoffelskiverne tørre med et rent viskestykke.
Smelt langsomt smør ved laveste varme i en gryde og hæld forsigtigt det klarede smør – dvs. alt undtagen den hvide valle i bunden af gryden – i en skål.
Beklæd et ovnfast brødform eller fad str 24 x 14 cm med bagepapir.
Fordel kartoffelskiver i ét lag, pensl med smør, fordel et lag kartofler mere, pensl med smør. Drys med en smule salt og friskkværnet peber ved hvert 4 lag kartofler og fortsæt til alle kartoflerne og smørret er brugt.
Dæk det ovnfaste fad med et låg, bagepapir eller folie og bag kartoflerne i en forvarmet ovn ved 175 grader varmluft i 50-60 minutter. Tjek om kartoflerner er møre ved at stille en kødnål i kartoflerne.
Tag kartoflerne ud af ovnen, når de er møre. Læg et stykke bagepapir over kartoflerne, så det slutter tæt og stil noget fladt og tungt på kartoflerne, så de ligger i pres, mens de køler af og sætter sig.
Sæt kartoflerne i køleskab i minimum 8 timer eller til næste dag.
Inden servering
Tag fadet med kartofler ud af køleskabet og skær de køleskabskolde kartoffellag ud i flotte kvadratiske stykker med en skarp kniv.
Varm en pande op med den overskydende smør, der har samlet sig i formen med kartoflerne.
Steg Pommes Anna i cirka 2 minutter på hver side, og vend dem derefter til en anden side. Steg kartoflerne til de har fået en smuk gylden stegeskorpe på alle sider.
Halløj! Jeg har prøvet opskriften et par gange og det er super lækkert! Nu overvejer jeg om man mon kan skære mindre tern ud 2×2 cm med en tandstik i, og så bruge dem som snacks på en buffet med forskellige hapser. Tror du det vil kunne bruges? Vil de mon kunne bruges kolde?? 🤓
Hej Nadja
Ja, det vil da være super lækkert!
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Er jeg helt på vildspor? – et firkantet fad, og noget der skal lidt i pres — hvad med en rullepølse-presse?
Jeg skal bare lave til fruen og mig selv, så det må da være oplagt (ja, jeg har en rustfri rullepølse-presse, ikke sådan en af træ).
mvh
Søren Kjær
Jeg synes slet ikke det lyder som en tosset ide!
God fornøjelse og rigtig godt nytår til jer
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine
Jeg er vild med dit univers, tusinde tak for kæmpe meget inspiration :)
Har du erfaringer med at blande et par lag rodfrugter i blandt?
Tænker det kunne være en spænende måde at få flere rodfrugter på tallerkenen hvis det virker :)
Mvh
Kenni
Hej Kenni
Mange tak for din søde hilsen, det er jeg glad for!
Jeg har lavet dem med knoldselleri tidligere, og er sikker på at det kunne fungere godt med en blanding af knoldselleri og kartofler også.
Rigtig god weekend
Kh Ann-Christine
Hej
Tak for altid skønne opskrifter.
Kan jeg erstatte smør med margarine (grundet mælkeprotein allergiker) med et lige så godt resultat?
Hilsen Lotte
Hej Lotte
Mange tak for din søde hilsen.
Det har jeg ikke testet, og jeg har ikke erfaring med erstatninger til smør, men jeg forestiller mig at der kan være en del forskel på smag, konsistens og resultatet i såvel bagværk som retter som denne. Men det må endelig komme an på en prøve, og du må endelig skrive igen her under opskriften, hvis du har gode tips til hvordan det lykkedes :)
Kh Ann-Christine
Hej og tak for gode opskrifter!
Hvor store er kvadraterne du skærer ud? Nu tænker jeg ift at de får den rigtige slutbagetid i morgen 😊
Mange tak for din søde hilsen, de er mkring 4×4 cm
Rigtig godt nytår :)
Kh Ann-Christine
Hvis jeg laver dobbeltportion, vil det så passe med den dybe bradepande fra oven? Skal nemlig lave til 12 personer nytårsaften 😁
Hej Line
jeg har lavet en omregner her: https://www.valdemarsro.dk/beregning-fra-en-bageform-til-en-anden-bageform/
Rigtig god fornøjelse og godt nytår :)
Kh Ann-Christine
Hej A-C
Jeg forsøgte mig for nogle år siden.
Det gik ikke så godt; men nu prøver jeg igen.
Er i tvivl om, hvilken slags kartofler der er bedst.
Jeg har nye egyptiske og “egnet til bage og mos” fra Coop.
Hvad skal jeg vælge?
Tak for altid dejlig madinspiration🥰
Kh
Hans
Hej Hans
jeg bruger alm spisekartofler/vinterkartofler til denne ret, ikke bagekartofler, men til at koge – men har dog ikke forsøgt med bagekartofler.
Jeg forestiller mig ikke at nye kartofler er så velegnede.
Kh Ann-Christine
kan man fryse resten ned??
Ja, se tips under opskriften
Rigtig god fornøjelse og godt nytår
Kh Ann-Christine
Vi har eksperimenteret med Lilla kartofler(blå congo) i den ene ende af fadet, er spændte på om det kan ses i udfaldet! skriver senere
Hvordan gik det med de blå congo kartofler – bevarede de farven, og hvor kan man evt. få fat i dem?
Håber det rigtige svar 😬
Har lavet denne opskrift en gang, hvor de blev helt perfekt.
Men nu var jeg for hurtig og huskede forkert. Jeg har kommet dem rå i lag med smør under pres i koleskabet, men de skulle jo havde været i ovnen først 😱
De ser lidt brune ud, men kan de redes og så ovn nu, og derefter pres..!?
Hej Emilie,
Det er jo ihvertfald forsøget værd! jeg håber det gik godt.
Grunden til de blev brune, er at de rå kartofler har fået ilt, der sker ikke noget ved det, andet end det giver et lidt kedeligere udseende på dem.
Kh AC
Hej. Blot en lille tip: Da jeg lavede retten i går, duppede jeg kort hvert lag af kartofler med køkkenrulle/viskestykke – synes det bevirkede, at kartoflerne tog bedre i mod smørret
Jeg lavede opskriften i går, mine kartofler blev grå/brune under den første afbagning. Er dette rigtigt eller skal jeg give mig i kast med nogle nye hurtige til i morgen aften (nytårsaften)?
Tak for altid gode opskrifter :-)
Hej Siri
Det kan ske at de bliver lidt grå i farven, når de ilter – hvis de får for meget luft inden de bages og der går for længe fra at de er skåret i skiver til de lægges i lag og bages. Det skal gerne være step by step lige i træk uden hviletid imellem. Kan det være det der gik galt?
Håber det gik godt uanset og at de smagte dejligt alligevel.
Rigtig godt nytår
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Jeg endte med at købe gourmet kartofler 😊 hele herligheden står netop i ovnen, glæder mig til det skal indtages imorgen!
Rigtig godt nytår til dig også, og tak for en lækker madblog 👍🏻
Hej Ann- Christine.
Kan jeg bruge bagekartofler?
Dbh. Louise
Hej Louise
Jeg plejer at bruge almindelige spisekartofler, men jeg tænker fint at bagekartofler også kan bruges.
Godt nytår og rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine,
Hvilken type kartofler bruger du? For nemhedens skyld ville jeg gerne bruge bagekartofler, men et i tvivl om de er for melede?
Og tusind tak for evig inspiration og fantastiske opskrifter
Hej Anja
Tusind tak for din søde hilsen, jeg er rigtig glad for du har glæde af mine opskrifter :)
Jeg plejer at bruge almindelige spisekartofler, men jeg tænker fint at bagekartofler også kan bruges.
Godt nytår og rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
hvad ville du servere af kød til?
Kartoflerne passer skønt til stort set al slags, lige fra oksemørbrad og culotte til pluma af sortfodssvin og kylling
Kh AC
Skal servere Pommes Anna lørdag middag, vil gerne lave den nu
(Torsdag d. 16.) er det for tidligt?
Tak for en god hjemmeside, bruger dine opskrifter tit ??
Hej Inge-Lise,
De kan fint laves to dage i forvejen.
Rigtig god fornøjelse og mange tak for din søde hilsen, det er jeg glad for at høre :)
Kh AC
Ser godt ud skal afprøves snart til os alle fire
Du er skøn.
Har ville skrive en kommentar for læææænge siden, men ja har ikke fået gjort det.
I aften…… sidste aften i 2019 har vi bare tyvstjålet dine ideer til en perfekt nytårsaften.
Suppen er intet mindre end fantastisk, og vi glæder os til resten…..
jeg skal have bestilt din bog, for den kan kun være en inspiration til hverdag og fest.
Godt nytår til dig og dine.
Hvor er det sødt af dig! Tusind tak for din søde hilsen, det er jeg glad for og jeg håber du bliver rigtig glad for bogen.
Rigtig godt nytår ♡
Kh Ann-Christine
Kære Ann-Christine
Tak for alle dine fine opskrifter.
Hvor stort er det fad, du har brugt til denne opskrift?
Mange hilsner Line
Kære Line,
Mange tak for din søde hilsen. Det var vist omkring 22×22 cm, har opdateret opskriften med det nu :)
Godt nytår♡
Kh AC
Kan man mon skære kartoflerne i skiver ved at bruge en kartoffelskræller eller giver det for tykke skiver?
Ja, det kan du godt, det det vigtigste er at de er ensartet i tykkelsen og det kan være en smule svært med kartoffelskrælleren. Men prøv det endelig af! :)
God fornøjelse
Kh Ann-Christine