Kender I det – nogle gange, så kan man bare ikke få tingene til at lykkedes til perfektion. Men når det så endelig lykkedes, så bliver jeg så super glad og bliver bare nødt til at dele det. Også når det gælder de helt små ting. Som fx. hvordan man pochere et perfekt æg …
Tro mig! Jeg har lavet mange traditionelle pocherede æg, som er tilberedt på den klassiske måde og det fungere super fint hvis ægget er helt friskt og nylagt.
Men æg har jo en glimrende og forholdsvis lang holdbarhed og har man et æg der er en uges tid eller mere, så duer den traditionelle metode ikke – hvordan løser man så det?! Jeg har googlet, jeg har set youtube videoer og jeg har porcheret mange, mange æg i hvirvelende vand, tilsat eddike og alle mulige andre gode råd. Jeg elsker pocherede æg og har spist mange af dem til frokoster gennem tiden, mens jeg forsøgte mig frem til at få dem helt rigtige. Jeg lavede da også en del lækre og velsmagende af disse æg, men ikke særlig pæne at se på og æggehviden er delvist gået sine egne veje …
Indtil nu.
Til min frokost både i går og i forgårs lykkedes det! Nu kan jeg nemlig lave pocheret æg både velsmagende, pænt og perfekt.
Metoden til det perfekte pocherede æg
Disclaimer update 2018: Ægget bliver fint og perfekt porcheret med nedestående metode – men udfra en ren sundhedsmæssig og miljøvenlig betragtning er den gode klassiske metode at foretrække, specielt hvis man ofte spiser de skønne porcherede æg
Tag et glas og et stykke husholdningsfilm (til brug for madlavning), som kommes ned i glasset, så filmen danner en lille skål, smører filmen med et par dråber olivenolie. Slå ægget ud i glasset med madlavningsfilm og saml filmen omkring ægget og luk til ved at sno lukningen rundt. I en gryde med kogende vand kogea ægget i 4 1/2 – 5 minutter, afhængigt af størrelsen på ægget
Tag pakken op, fjern filmen og man har det mest perfekte pocherede æg.
Til min smag skal et pocheret æg slet ikke have så lang tid som 41/2 minut. Blommen må gerne være helt flydende :)
Jeg havde aldrig prøvet at lave pocheret æg før. Derfor prøvede jeg metoden med at anvende husholdningsfilm til at “pakke” ægget ind i. Fungerede perfekt. Jeg havde faktisk ikke tænkt over det mulige sundhedsskadelige i at bruge plastfilm. Så næste gang må det være den “klassiske” måde.
Jeg er helt enig – indlægget her er fra 2013 og jo i bund og grund et meget sjovt eksperiment, men jeg forestiller mig heller ikke at det er en fornuftig fremgangsmåde hvis man er glad for porcherede æg. Jeg laver det også hellere selv på den klassiske vis, og har netop sat en lille disclaimer update på indlægget, for at gøre opmærksom på dette :) Kh AC
Hejsa
Ved du godt at Sundhedsstyrelsen i den grad fraråder denne metode, da der er kræftfremkaldende stoffer i wita wrap (plastfolie).
Jeg så godt metoden anvendt vis Youtube, og var vildt begejstret, indtil jeg læste om faren ved metoden. Ærgerligt – men sandt.
Perfekte æg!
Mange tak for et godt og enkelt tip.
Dejligt at høre :)
Hej,
Jeg så jeres kommentar vedr. husholdningsfilm og “faldt” efterfølgende over Jamie Oliver’s måde at lave pocherede æg, – han bruger også husholdningsfilm.
hvordan pokker får man husholdningsfilm ned i et glas??
Der er ikke problemer med husholdningsfolie – men brug det, der er koge/microovnsegnet – det kan man købe i mange supermarkeder. Stål og andet i madkasser er i øvrigt ikke heller det smarteste. Metaller påvirkes eks. af syrer fra frygt/grønt/remoulade… Livet er farligt, og igen må man nok bruge ordsproget: Alt med måde.. Jeg synes at ideen med at pochere æg i film er super fin, og gør også det samme til at blanchere fisk, der derved bevarer saft kraft og de naturlige salte. Krydderi er nærmest unødvendig!
Tak for dit indspark og fine vinkel på debatten :)
Bare lige sige, at tusinfryd madpakke-papir fra Irma, kan være et alternativ i madpakken. Det er også det eneste madpakke-papir i papir uden fluorerende stoffer. Jo blødere plastik, jo mere hormonforstyrrende. Egentligt vildt, de stadig sælger det.
Man kan også lave pocheret æg, i muffinsforme
Du skal bare putte 1 spsk. vand i hver form hul, og så slå ægget ned i ….
Ind i ovnen på 250 grader varmluft i ca. 8 min.
Vupti, perfekte pocherede æg hver gang :)
Det skal da prøves! Tak for tippet! :)
Ægget skal være frisk for at få en fin porchering. Jo ældre ægget er jo mere tyndere/flydende og løs er æggehviden, som bliver lang og trevlet og så har æggehviden svært ved at samle sig om blommen.
En løsning på problemet med folien i forbindelse med fedt og varme kan næsten undgås ved at fore folien med rå spinat, salatblade, skvalderkål, brandnælde eller ramsløg så ægget ikke er i direkte forbindelse med folien og resultatet er meget lækkert.
Sikke en god ide at fore folien med grønt!
Tak for tippet :)
Hej
Jeg kan anbefale Hestons metode, og gode råd. Det virker hver gang
God weekend
Lotte
Se, det tip har jeg aldrig prøvet! Det skal prøves og ser ud til at være en stensikker metode – vender lige tilbage om det virker for mig ;)
God weekend til dig
Man behøver ikke film. Jeg laver af og til porcherede æg med eddike i vandet. Vandet skal bare simre og lige inden man dumper det rå æg forsigtigt ned i vandet (fra en lille kop) rører man stille rundt i vandet, så vandet bevæger sig i en cirkel. Det kan godt lige give lidt uro i maven, når ægget breder sig i vandet….. men tålmodighed… saml ægget roligt og forsigtigt med en ske …. og wupti…. har du et porcheret æg.
Ann-Chrisitine – tak for en dejlig, hyggelig og inspirerende blog. Det er en fornøjelse at læse på den.
Tusind tak for din søde hilsen – det er dejligt at høre! :)
Og film behøver man da slet ikke – men jeg har bare aldrig formået at lave dem helt perfekte uden. Har prøvet både eddike og andre gode sager, lever fint med at de er knap så pæne, for smagen er jo stadig skøn – men indimellem er det bare vældig rart at kunne tilberede et smukt pocheret æg ;) – og så lykkedes denne metode perfekt
Pocherede æg er da også en drilsk sag. Jeg glemmer tit at tage piskeriset op, før jeg kommer æggene i. Det er virkelig dumt, men måske lærer jeg det en dag.
Tippet med film kender jeg godt, men stædigheden har endnu forbudt mig at afprøve det – også selvom det vist bruges på de fleste restauranter.
Med hensyn til de øvrige damers spørgsmål om giftstoffer er madfilm klart bedre end folie til kold mad. Til pocherede æg og ballotiner ville jeg dog bruge mikroovnsfilm dog uden at have nogen form for belæg for, at det er okay. Det kan i hvert fald tåle varme.
Jeg har også stædigt forsøgt at lave dem uden, men det skulle prøves – og nøj, hvor blev det flotte og helt perfekt lavet. Bruger ellers sjældent film og da vi ikke hat en microovn kendte jeg ikke til en særlig film til det – tjekker det lige ud. Tak for tippet :)
Jeg giver dig helt ret. Dette er den sikre måde at lave et pocheret æg på. Desværre er jeg bange for, Anne har ret, at det ikke er særlig sundt……
Jeg bruger imidlertid samme metode, indtil en bedre er fundet og så undlader jeg at smøre med olie, det er slet ikke nødvendigt.
Desuden synes jeg at kunne huske at netop olie/fedt og film, er absolut no-go……
Hav en rigtig dejlig weekend.
PS Det hedder og staves altså POCHEREDE :-)
Havde ellers netop hørt om det ‘hemmelige kokketrick’ med olie …
Dejlig weekend til dig også
Jeg ville ikke koge husholdningsfilm, det er fyldt med plastikblødgører, som frigives når filmen varmes og/eller kommer i kontakt med fedt.
Det bør aldrig røre din mad. Gerne dække den, men ikke røre den.
Mvh Anne
stud. environmental risk.
Aiijj, og er er ellers ret hys med den slags – men havde da ikke lige overvejet husholdningsfilm som en synder i den forbindelse!
Æv, havde ellers lige luret det hemmelige kokketrick af der og tænkt at det var snedigt ;)
Bare lige til info, så er der ingen farlige ting i mad folie, det har der ikke været i over 15 år i Nord Europa. Det vildeste der er i, ud over polyethylen, er antioxidanter, samme som også bruges i det brød du køber = fødevaregodkendt.
Hvis du køber samme film i Østen, så kan den indeholde PVC, men det som sagt forbudt i EU til fødevare.
Godt at høre! :) Tak for update
Til Anne:
Gælder det også kold mad – feks madpakker? Foretrækker husholdningsfilm over folie pga miljøet, men ønsker jeg ikke farlige stoffer i børnenes madpakker til gengæld… Hvad vil du anbefale at bruge til kold mad til madpakkerne?
Vh Anne
Jeg vil anbefale at bruge madkasser der er lavet af stål, eller syltetøjsglas. Det gør jeg selv. Min madkasse har 4 rum, hvilket gør det muligt at have brød, frugt, nødder og pålæg for sig. Derved undgår jeg at bruge folie eller madpapir.
Børnene vil ikke direkte tage skade af at få mad pakket ind i madpapir eller film, men stoffer som på lægere sigt er kræftfremkaldende, mutagene eller reproduktivt skadende (såkaldte CMR-stoffer) vil med sikkerhed diffundere over i maden.
Man føler sig sikker på at myndighederne passer på én i nutidens innovative verden, men i virkeligheden bruges der mange tusinde stoffer i industrien. Heraf har myndighederne desværre kun risikovurderet ganske få. Det er en stor problematik og til stor diskussion inden for fagfeltet.
Stofferne der findes i folie og madpakke-papir er godkendt til fødevarebrug – men erfaringer fra andre kemikalier viser desværre at det ikke nødvendigvis betyder, at vi kan føle os sikre. Før i tiden købte man fx. DDT på sprayflaske til at dræbe fluer. Et middel som i dag er strengt forbudt i det meste af verden, fordi det senere blev klart, hvor farligt det er.