Brunede kartofler
Brunede kartofler og franske kartofler er uundværligt til julemiddagen. Vi spiser brunede kartofler på Mortensaften, hvor vi spiser andesteg og så til selve julemiddagen – hvor vi spiser de brunede kartofler til både flæskesteg, and og gås. Brunede kartofler og god julesauce! SÅ godt!
Jeg har to tilberedningsmetoder til brunede kartofler,og de giver begge et perfekt resultat! Den ene er mere klassisk og så er den som kan klargøres dagen i forvejen, hvilket også er et hit, for det gør tidspunktet inden julemiddagen skal på bordet, en smule nemmere.
Læs også: tilbered en lækker julemiddag uden stress >>
Arbejdstid 45 min.
Antal 6 pers.
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Brunede kartofler
- 1 kg babykartofler, eller aspargeskartofler
- 100 g sukker
- 40 g smør
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Dagen før eller nogle timer før servering:
Lav et lille kryds i skrællen på kartoflerne, i både toppen og bunden. Det gør dem nemmere at pille kartoflerne, efter de er kogt.
Kog kartoflerne i letsaltet vand, til de er lige knap møre.
Hæld vandet fra og kom straks kartoflerne i iskoldt vand og pil kartoflerne, ved at hive skrællen af med en lille urtekniv.
Dup kartoflerne, så de er tørre og læg dem i en skål med låg. Sæt dem i køleskabet til næste dag eller til senere på dagen. De skal nå at være helt kolde før næste step.
Inden servering:
Tag kartoflerne ud af køleskabet og tag låget af.
Kom sukker i et jævnt lag på en stor kold pande. Tænd for middelhøj varme (jeg sætter blusset til 6 ud af 9), og lad sukkeret smelte og blive lysebrunt, uden at røre i sukkeret.
Tilsæt smør, så snart sukkeret er lysebrunt og lad det bruse op. Rør godt igennem til en lækker brun karamel.
Kom kartoflerne på panden og skrue lidt op for varmen. Brun kartoflerne godt i cirka 15 minutter og vend dem flere gange undervejs, til de er flotte brune på alle sider.
Brunede Kartofler:
Hvor svært kan det være????
Karameliser sukker på panden. Når det er lysebrunt og bruser op hælder man vand på og lader det koge sammen. Du kan gemme det i måneder i en bøtte eller flaske og bruge det samme Mortens aften og juleaften OG næste år.
Mvh. Den Gamle Kok.
Hej Ann-Christine og rigtig glædelig Jul,
Jeg sad lige og nærlæste din guide til “karamel dagen før” og studsede ved følgende:
“Smelt sukker i en gryde ved middelhøj varme til det er gyldenbrunt. Brus op med smør og rør godt rundt, og skrue lidt ned for varmen. Hæld langsomt vand på panden med smør og sukker”.
Først nævner du gryde og dernæst pande, så er lidt i tvivl om den korrekte fremgangsmåde?
Tusind tak for en superlækker side, med mange gode retter vi nyder godt af herhjemme :-)
Kærlig hilsen
Janne
Hej Janne
Mange tusind tak for din søde hilsen, jeg er glad for du har glæde af mine opskrifter ♡
Du kan helt frit bruge gryde eller pande. Det kommer sig ikke så nøje, det skal bare gerne være en med lidt tyk bund, hvor det du laver ikke så let brænder på.
Rigtig glædelig jul
Kh Ann-Christine
Hejsa og tusind tak for opskriften på karamel til dagen i forvejen!
Jeg har altid hadet at lave dem, så satte mig for at prøve denne metode – ingen problem længere, karamellen blev lidt til den tynde side, så smed et par tsk ekstra sukker i juleaften, og resultatet blev de mest perfekte brunede kartofler jeg nogensinde har lavet!
Hvor er det dejligt at høre! Tak for din søde hilsen og tilbagemelding på opskriften
Glædelig jul
Kh Ann-Christine
Tak:)
Hvordan får man den mere flydende hvis den er blevet for tyk? Synes den virker tyk nu hvor den er blevet kold?🙏🏽
Håber på at få et svar inden i morgen hvor jeg skal bruge den🙏🏽🙏🏽🙏🏽tak for svar
Den er ikke hel hård🤔men tykkere end den første jeg lavede på rørsukker 🙏🏽
Hej igen Anne Christine!
Nu har jeg gjort som du sagde ned hvidt sukker, og fået den sødme jeg kender👏🏻
Synes også konsistensen var fin da jeg tig den af varmen og hældte i skål🤔
Men synes den nu allerede er blevet hård, hvordan håndterer jeg den så i morgen😳bliver svær at få ud af skålen tror jeg og hvis den er for tyk, kan jeg så putte vand i når jeg varmer den op eller hvad gør jeg?🙏🏽
Tak for svar😉
Dejligt at høre!
Du kan komme skålen i et vandbad med knap kogende vand, så skal kanten nok smelte så du kan komme det på panden. Når det er helt smeltet kan du vurdere om du skal komme lidt ekstra vand og smør i og koge det hurtigt op, inden kartoflerne kommer på. Men det gør ikke spor at den er lidt tyk i konsistensen.
Glædelig jul
Kh Ann-Christine
Jeg har prøvet at lave din karamel men synes den skiller altså mørk i bund og lys i top skal den være det eller er det for lidt jeg har kogt den, den kogte bare op og så tog jeg den af 🤔
Ellers tak for alle dine fine opskrifter som jeg bruger meget .
Hilsen Ina
Det kan være den ikke er kogt helt godt sammen, og derfor skiller. Men det går fint alligevel. Rør den sammen et par gange med mellemrum og kog den godt op inden kartoflerne kommer på.
Rigtig god fornøjelse og glædelig jul
Kh Ann-Christine
Hej
Nu har jeg lige prøvet at lave dine brune kartofler ( dagen før) . Fulgte din opskrift til punkt og prikke, flotte blev de men de manglede virkelig den sødme jeg kender fra brune kartofler😞har du et råd til hvordan jeg får denne smag frem🤔🙏🏽
Skal nok lave af 3 -4 kg kartofler til juleaften. Tak for svar ( det tiltaler mig virkelig at karamellen kan laves dagen før👍🏼👏🏻👏🏻Ps er det ok at bruge rørsukker?🤔
Hej Pia
Jeg synes selv de bliver dejligt søde – men kan dit sukker være brændt en smule, så de er blevet en anelse bittert og brændt og dermed overdøver den søde smag?
Rørsukker brænder nemmere på end hvidt sukker, så jeg tror måske det kan være årsagen.
Rigtig glædelig jul
Kh Ann-Christine
Hmm det kan måske godt være🤔….. jeg må prøve med alm. sukker😉tak for dit svar og glædelig jul !!🎄🎄
Ps jeg skal lave brunekartofler til 8 mennesker😩tænker at bruge min store stegegryde og så tilpasser jeg karamellen med så mange kg jeg nu kommer til at anvende.( laver måske karamel til 3 kg kartofler🤔)
Hvor længe vil du mene de skal være i gryden før de så er klar? Tak for endnu et svar🙏🏽
Du kan sagtens lave dem klar i den store stegegryde i 30 minutter før, så så blot skrue helt ned for varmen til allersidst, så de holder sig varme til servering. Men ellers så passer det glimrende med 15-20 minutter og så er de klar.
Rigtig god fornøjelse og glædelig jul
Kh Ann-Christine
Er det en ommer på sukkerlagen, hvis der lægger sig et smørlag øverst? Tænker jeg ikke har fået bruset det ordentligt op.
Lavede det med succes sidste år, men husker ikke at den skilte sidste år.
Du kan fint røre det godt igennem, mens det køler af – og når du kommer det på panden så kog det op til det bliver ensartet. Jeg tænker at det nok skal gå glimrende
Rigtig glædelig jul
Kh Ann-Christine
Det giver en dejlig ro, at kunne forberede så meget dagen før – igen i år arbejder helt op til. Sidste år brugte jeg appelsinsaft istedet for vand til karamellen, det giver kartoflerne en flot farve og lidt mere smag – det syntes familien også – det er så rart at lave karamellen og koge kartoflerne dagen før.
Så dejligt at høre. Mange tak for din søde hilsen og tilbagemelding
Rigtig glædelig jul
Kh Ann-Christine
Tusind tak for alle de lækre opskrifter. Du er vores stjerne her i køkkenet.
Og tak for denne geniale opskrift på karamel sauce tilberedning dagen før.
Jeg tilberedte dobbel portion, men nøjedes med 1,5 dl vand. Tynd karamel, der virkede perfekt juleaften.
Kartofler koger faktisk lang tid i saucen, så jeg overvejer et forsøg med bittesmå ukogte kartofler med skræl.
Glædelig jul og godt nytår
Henrik
Hej!
Efter fire mislykkede forsøg på pande lykkes det mig langt lettere at lave karamellen i gryde, og det var helt uden problemer. Kan jeg, når karamellen skal bruges med kartoflerne, gøre det hele i gryde? Altså, lave de brunede kartofler i gryden. Den stoler jeg meget mere på ikke brænder karamellen på.
God jul.
Bedste hilsner Anne Mette
Hej Anne Mette
Det er endelig bare at bruge den gryde eller pande du har som du synes fungere bedst. Det kan der være stor forskel på
Rigtig god fornøjelse
Glædelig jul
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Bliver resultatet det samme uanset om man har lavet karamellen i forvejen? Hvis man skal lave mange kartofler, kan man så bare hælde mere karamelsauce på panden efter “første omgang”?
Tak for et rigtigt godt univers – hvis du ikke har lavet en opskrift på, kaster jeg mig simpelthen ikke ud i det:):):)
Hej Johanne
Ja, det bliver ret ens. Tricket er at lade kartoflerne stå på panden og simre med karamellen i et godt kvarters tid. Det er nemlig super smart hvis man skal lave mange brunede kartofler, at man så kan fylde på med karamel undervejs.
Mange tusind tak for din søde hilsen, sikke en flot kompliment ♡
Rigtig glædelig jul
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Hej
Jeg bruger er sjat fløde i sukkerlagen sammen med smøret. Det giver en dejlig karamelsovs der ikke klistrer for meget og det giver nogle meget lækre og ensartede kartofler.
Hej AC og glædelig jul
Jeg forsøgte med din karamel og glasset var så fint og lavet klar dagen i forvejen. Men da jeg så lunede kartoflerne op på panden med lidt andenfedt , så bliver de jo glatte, og jeg kunne ikke som forventet få karamelsovsen til at hænge ved, med det resultat at de brunede kartofler ikke fik den smag og farve som jeg havde håbet på til juleaften. Ved du om det kan være andefedtet jeg skulle have undgået eller?
Hej Brian,
Mange tak for din hilsen og godt nytår til dig :)
Kan det være temperaturen eller måske blot for kort tid kartoflerne var på panden sammen med karamelsaucen? I år eksperimenterede jeg med en anden fremgangsmåde nogle gange, men synes ellers denne her også plejer at fungere glimrende. Vil lige prøve den igen et par gange inden næste jul og tjekke op, på om der er noget jeg mangler at skrive i fremgangsmåden
Kh AC
Godmorgen Ann-Christine og glædelig jul :)
Nu har jeg her i opløbet til juleaften forsøgt mig med at lave karamellen dagen før efterhånden et par gange; dog med blandet resultat.
I går (23. december) lavede jeg en karamel, der endte med at stivne helt i glasset, så jeg måtte starte forfra. Jeg antager, at den kogte ind for længe, for i gryden var den flydende.
Her til morgen er min version 2 formentlig blevet for flydende, men jeg må vente og se, indtil det køler helt ned :)
Mine spørgsmål er, om du vil lejlighed vil uddybe:
1) “Kog det op og kog det lidt ind” – hvordan vurderer man, hvor meget det er kogt ind? Ideen er vel, at noget af vandet skal fordampe, men eftersom det i gryden bliver ved med at være en helt flydende masse, er det så bare mere “fingerspitzgefühl” der skal vurdere det? ;)
2) Hvor flydende/tyk skal karamellen være i glasset, når den er på glas/ved stuetemperatur? Og hvis den fx er halvtyk i glasset, vil den så ikke bare blive helt flydende og tynd, når den varmes op (med kartoflerne på panden)?
Ej, jeg håber mine spørgsmål giver mening :)
Tak for en rigtig dejlig hjemmeside, som jeg “rådfører mig med” nærmest dagligt udi min udviklingsrejse mod at lære at lave en masse forskelligt mad :) Glædelig jul til dig og dine
Hej Karin
Jeg tror godt Du kan redde Din karamelsauce – varm den op over vandbad og tilsæt så forsigtigt et par skefulde vand under omrøring til konsistensen er passende
Ahaaa – her er ideen til de gode stress fri brune kartofler måske ?? de skal prøves – jeg skal bare høre om du rører i sukkeret mens det smelter ?
Har nemlig hørt at det skal man ikke ?
Glæder mig til at prøve opskriften
Tak for mange redninger med dine gode opskrifter – de er fantastiske og noget skal bruges igen til nytår ?
Glædelig jul ?
Jeg rører heller ikke i sukkeret, men skulle der danne sig krystaller, så hældes den blot gennem en sigte inden de hældes på glas :) Rigtig god fornøjelse og mange tak for din søde hilsen, det er dejligt at høre ♡
Glædelig jul
Kh Ann-Christine
Hej
Du er fantastisk og har givet mig så meget. Du skal simpelthen prøve at koge eks aspargeskartoflers med skræl, og derefter brune dem med skræl. Det er det vildeste…. jeg gør aldrig andet. Det smager så godt og er så nemt. Alle herhjemme stemmer for. Det bliver sprødt og lækkert…
Hvor er du sød! – og jeg er helt enig, aspargeskartofler er så lækkert. Har dog ikke prøvet at brune dem med skrællen på, men det skal da testes :)
KH AC
Hvis man skal spise kartoflerne samme dag, vil du så lave det hele i gryde eller på pande?
Ja, det er fordi jeg laver karamellen først dagen i forvejen. Når jeg laver det hele samme dag, så laver jeg det på panden.
Nu har jeg lavet en lækker omgang karamel klar til i morgen. Men hvordan får du det mon hældt over kartoflerne? Det er helt stivnet efter jeg sigtede det :)
Det lyder som om den er kogt lidt for meget ind. Prøv om du kan sætte glasset over et vandbad og så rør et par spsk. vand i, når det er smeltet lidt.
Hej AC…..
Jeg er jo MEGA fan af dine opskrifter…..jeg må prøve denne metode med de brunede kartofler i år…..selvom min egen måde er helt ok…..jeg kan se fordelen ved at have karamellen lavet i forvejen…….
Så langt så godt…..jeg tænkte om du måske have overvejet at lægge en opskrift op på sukkerkogte æbler med gelé…..eventuelt en lille video ??
Glædelig jul.
Kh. Tina.
Hej Tina,
Mange tak for din søde hilsen og pæne ord om mine opskrifter ♡
Sukkerkogte æbler med gelé, det vil jeg gerne komme med et godt bud på. Jeg når det ikke i år, men til næste år :)
Rigtig glædelig jul
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Så blev det min tur til at være voksen og stå for julemaden og jeg har lidt præstionsangst ;-) Du skriver at karamelsaucen skal igennem en sigte. Hvad er grunden til det? og er det bare en si? :D
Ja, det er blot en si – og det er kun for at fjerne evt sukkerklumper/sukkerkrystaller, som ikke vil smelte.
Rigtig god fornøjelse med julemiddagen ♡
Kærlig hilsen
Ann-Christine
TAK for hurtig svar – laver en prøve aften, lige nu :-) Er ved at smelte sukkeret ;-) Så det var spot on :-D
Hej Ann-Christine
Synes altid jeg har svært ved at give mine brunede kartofler den gode søde smag. Jeg har derfor besluttet at din opskrift skal afprøves inden jul.
Jeg har nu prøvet at lave ½ portion karamel, synes det blev noget tynd. Havde egentlig taget det af komfuret, men kogte de op igen lige efter. Det blev lidt tykkere. Hvilken smør bruger du? Jeg brugte smørbart, kan det være “fejlen”?
På forhånd tak :-)
Kærlig Hilsen
Elisabeth
Brug perlekartofler de er lettere at brune ,fordi de er små.En anden tip til at lave fine kartofler.Hæld varmt vand over kartoflerne lige før du vil brune dem lad dem stå et øjeblik .Herefter hældes de ned i karamellen og bliver hurtigt fine.God held med det og god jul til alle .
Jeg bruger rigtig smør i alle opskrifterne, og skal ikke kunne sige om det gør en forskel (men jeg tror det næsten, da smørbart er blandet med rapsolie)
Prøv endelig at vende et par kartofler i, det er jo fint lige at teste af i god tid inden julemiddagen på den måde :)
Kh AC
Super hjælp til den rolige dag! Jeg lavede hældte dog karamellen over og lod det hygge sig i 20 minutter og se smagte præcist som de skulle med den rigtige farve og konsistens. Den blev godkendt af alle (og de er meget traditionelle! ). Kan karamellen laves to dage før? Vi havde i år gæster den 25. Så der kunne det Være fedt at lave det den 23. Evt om morgenen samtidig med risengrøden til risalamande.
Hvor er det dejligt at høre! :)
Karamellen kan fint laves to dage før også, det er nemlig så dejligt at kunne forberede den slags lidt i forvejen.
Nu er jeg så lige lidt sent på tasterne, da vi har holdt juleferie – men jeg håber det er gået godt og at du prøvede det af.
Rigtig godt nytår
Kh AC
Nu har jeg forsøgt mig med din karamel til den brunede kartofler lavet her dagen før. Jeg har lavet den fuldstændig efter anvisninger men med en dobbelt portion. Nu har jeg sat den til afkøling. Blandingen er ligeså tynd som vand. Er det meningen eller skal den være tykkere allerede nu? :-). Jeg lade den koge lidt ind, men den den blev hellere ikke tykkere af det.
Hej Denise,
Min karamel bliver tykkere, lidt samme konsistens som akaciehonning.
Når du laver dobbeltportion så kan det godt tage en del længere tid for karamellen at koge lidt ind. Det kan hjælpe med en stor fordampningsflade fx i en sauterpande – og så ‘bulder’koge den i 15 minutters tid – så fordamper vandet fra og den tykner lidt. Men hold endelig godt øje med det, for det kan hurtigt gå stærkt og så koger den for meget ind. Det vil dog kunne reddes med lidt vand :)
Kh AC
Åh 1000tak. Det var super søde af dig at svare. Rigtig fod jul til dig og din familie ?
Tak for at uddybe, hvordan det er, du gør med karamellen, når du laver den dagen før.
Det har netop været de brune kartofler, der har voldt lidt problemer i min planlægning af julemiddagen, men nu er der ro på, og tid til at se Disneys juleshow med ungerne.
Jeg lavede karamellen efter opskriften, men til den tynde side… Derefter puttede jeg den i min Actifry/airfryer sammen med kartoflerne og gav det hele 20 minutter. Resultatet var de mest perfekte brune kartofler jeg nogensinde har set med tæt på nul indsats. Mums…
Hej Ann-Christine
Mange tak for hjælpen i år, der var mange gode fif at hente.
Og mange tak Heidi, jeg havde slet ikke tænkt på at bruge min actifry, og det var et hit.
Hej Birger
Hvor er det dejligt at høre! Mange tak for din søde hilsen
Rigtig glædelig jul
Kh Ann-Christine
Hvor er det godt at høre! For ja, det er jo nemlig bare så rart at have lidt ro på og bare kunne slappe af og nyde.
Du kan evt lave en tester dagen før, når karamellen er færdig og så vende den i 2-3 kartofler og lige se hvordan det bliver. Synes også tit at det giver lidt ro på, at man har prøvet det før og ved hvordan en opskrift arter sig :)
Rigtig glædelig jul
Kh AC
Taak.. Glædelig Jul og tak for alle de dejlige opskrifter
Mange tak og glædelig jul til dig ♡