Peinirli
Peinirli er virkelig lækkert og her har jeg lavet en nem og lækker fyldt med smag fra smeltet ost, pesto, tomater, kartofler og hvidløg. Det er en virkelig lækker ret, som kan varieres med forskelligt fyld alt efter smag og behag. En skøn pizza med den karakteristiske form som en sejlbåd med spidse ender og høj kant, som gør at den også går under navnet bådpizza.
Jeg laver en koldhævet dej, som jeg rører sammen aftenen før. Det giver brødet ekstra god smag og så tager det ingen tid at lave de lækre peinirli inden aftensmaden skal stå klar til servering.
Prøv også: opskrift på græsk salat >>
Arbejdstid 45 min.
Antal 4 pers.
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Peinirli
- Dej
- 10 g gær
- 3,50 dl vand, stuetempereret
- 3 spsk olivenolie
- 1 tsk flagesalt
- 500 g hvedemel
- Fyld
- 250 g frisk mozzarella
- 100 g feta
- 2 kartofler, skåret i papirtynde skiver
- 2 fed hvidløg, pressede
- 1 spsk olivenolie
- 50 g pesto
- 50 g soltørrede tomater i olie
- 75 g oliven
- 1 håndfuld frisk basilikum
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Dej
Opløs gæren i vand i en skål og rør hvedemel, olivenolie og salt i. Rør dejen i en røremaskine i 10 minutter ved middelhastighed til dejen er smidig, glat og blød.
Kom dejen i en skål smurt med olivenolie og vend den, så den er dækket af olivenolie.
Lad dejen hæve tildækket i først 30 minutter på køkkenbordet og stil derefter dejen i køleskab i mellem 10-24 timer.
Form de lækre peinirli
Varm ovnen op med bagestål til ovnens højeste temperatur en time før bagning.
Drys mel på køkkenbordet. Del den kolde dej til antal personer og tryk hver dej ud i en aflang oval, buk kanten ind, så den bliver lidt tykkere hele vejen rundt og sno til sidst enderne til en spids.
Læg dem på et stykke bagepapir, der kan være to på et stykke bagepapir.
Pluk mozzarella og smuldr feta i mindre stykker og fordel på dejen. Fordel kartoffelskiverne på.
Rør hvidløg med olie og pesto og dryp det over kartoflerne sammen med soltørrede tomater og oliven.
Skru ovnens temperatur ned til 210 grader varmluft og skub bagepapiret med peinirli ind på den varme plade. Bag i cirka 13-15 minutter eller til brødet er sprødt og gyldent.
Drys med finthakket basilikum inden servering.
Cultural appropriation, når det er bedst. Peynirli er et tyrkisk ord som indikerer “med ost”, dermed fra det tyrkiske køkken.
Handler din kommentar om, at jeg har sat denne opskrift sammen med opskrifterne i min kategori med græske opskrifter? For jeg skriver ikke noget om hverken græsk eller tyrkisk i opskriften.
Jeg har selv nydt de lækre peinirli på græske restauranter i Grækenland, og selv om de er inspireret af det tyrkiske køkken (som jeg også synes rigtig godt om!), så vil det forhåbentlig give god mening for andre, at opskriften er med i denne kategori.
Det er bestemt ikke gjort med dårlige intentioner herfra ♡
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Peinirli betyder “med ost” på tyrkisk. Det betyder ingenting på græsk. Jeg har heller aldrig set peinirli i Grækenland, men til gengæld i overflod i Tyrkiet. Hvis du vil kalde opskriften græsk er det måske en god ide at finde det græske navn i stedet. Det svare lidt til at insistere på at kalde smørrebrød for smörgås.
Peynir betyder ost på tyrkisk, tror mere det er tyrkisk pizza som græker igen har stjålet fra tyrkisk køkken.
Stjålet eller lade sig inspirere af
Jeg jeg lave dejen uden en røremaskine ?
Ja, hvis du folder dejen over flere gange i løbet af en times tid, så den bliver helt smidig, blød og glat.
Kh Ann-Christine
Virkelig lækker oopskrift. Mvh Karina