Peberkager
Peberkager hører julen til og det er den perfekte opskrift til at udstikke julesmåkager til fine figurer, peberkagemænd og juletræer.
Julekagebagning er noget af det hyggeligste at samles om og mine børn kan få lang tid til at gå med at finde på, pynte, og hygge med dette julebageprojekt.
For det skønneste resultat kan du læse mine tips til de perfekte peberkager, som jeg deler lige under opskriften. Rigtig god julebagning ♡
Prøv også: få Valdemarsro juleopskrifter her >>
Arbejdstid 60 min.
Antal 50 stk.
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Peberkager
- 130 g smør, blødt
- 70 g sirup
- 125 g brun farin
- 1 æg
- 275 g hvedemel
- 1 tsk bagepulver
- 1 tsk usødet kakao
- 1 tsk stødt kanel
- 1 tsk stødt kardemomme
- 0,50 tsk sort peber, friskkværnet
- 0,50 tsk stødt ingefær
- Glasur
- 200 g flormelis
- 50 g æggehvide
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Pisk smør, sirup og brunfarin sammen og rør derefter æg i.
Bland mel, bagepulver og krydderier i en skål for sig og rør det i dejen. Dejen er lynhurtigt at mikse sammen i en foodprocessor, men kan også fint røres i hånden.
Saml dejen og stil den i køleskabet i 30 minutter.
Rul dejen ud enten på et meldrysset bord eller mellem to stykker bagepapir og udstik skønne figurer, som lægges på en bageplade med bagepapir og bages i en forvarmet ovn ved 175 grader varmluft i 8-9 minutter.
Lad de nybagte peberkager køle af, inden de pyntes med glasur og krymmel.
Glasur
Kom flormelis og æggehvide i en skål og pisk til en tyk, sej, blank og kridhvid glasur med en håndmikser.
Kan dejen piskes med håndmixer? Og hvor længe?
Hej Julia
En småkagedej skal gerne røres og blot samles hurtigt med melet.
Den skal ikke piskes, for når man pisker dejen, så aktiveres glutenproteinerne i melet og dejen bliver sej. Det er et hit i mange brødopskrifter, men ikke ved småkager
Kh Ann-Christine
Skal man bland æg ind i dejen? Jeg kan ikke se hvor da står vad man skal bruge æg til.
Ja, det står i første afsnit af fremgangsmåden, hvornår ægget skal i
Rigtig glædelig jul
Kh Ann-Christine
Jeg oplevede desværre også som mange skriver, at min dej var klistret og helt umulig. Jeg brugte en alm str æg, men alligevel … jeg kunne slet ikke rulle ud heller ikke stikke ud, er ellers glad for alle dine opskrifter
Hej Conny
Har du brugt ren smør, eller et blandingsprodukt, for det kan være en forskel, da fx kærgården er delvist oliebaseret og derfor ikke så godt fx i småkager, der skal rulles ud
Har ud også haft dejen på køl inden du ruller den ud? Det gør at dejen er nem at rulle ud. Du kan evt lade den stå på køl en halv time ekstra, hvis den stadig er for blød.
Rigtig glædelig jul
Kh Ann-Christine
Hvordan er holdbarheden på kagerne, når der er æg i? Kan de opbevares ved stuetemperatur uden at gøre nogen syge?
Hvis ægget er godt og friskt, så det er ingen problem. Ellers brug evt past. æggehvide til glasuren, hvis du er i tvivl.
Holdbarheden er minimum 2 uger i lufttæt beholder ved stuetemperatur. De må endelig ikke sættes i køleskabet, så bliver de bløde og kedelige.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
De et total gode!!! Man går aldrig galt i byen med dine opskrifter :0)
Tusind tak ♡ Det gør mig så glad
Kh Ann-Christine
Ved du om dejen kan fryses ned til senere? Det kan man jo med cookiedej og brunkagedej, men jeg ved ikke om det også går med denne her?
Ja, det kan den fint klare :)
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hvilken frugtfarve anbefaler du ?
Købes hvor?
jeg bruger helt farvepasta, det farver mere og har en tykkere konsistens end frugtfarve.
Det kan købes i de fleste større supermarkeder eller online.
Hej. Kan man bruge hvilken som helst sirup i opskriften, fx agave?
Jeg bruger selv mørk eller lys sirup til disse småkager og har ikke testet dem med agave, men det er da forsøget værd :)
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej. Bruger du lys eller mørk sirup?
Jeg bruger enten mørk eller lys sirup til disse småkager. Begge dele smager dejligt.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Du har skrevet dejen laves nemt i foodprocessor men kan den også nemt laves i køkkenmaskine eller?
Ja, den kan sagtens laves i en skål med en røreske :)
Rigtig glædelig jul
Kh Ann-Christine
Hej så fik vi bagt disse skønne og meget sprøde peberkager 🙏❤️ meget dejlig og nem opskrifter, min datter var helt i hopla
Hvor er det skønt at høre! Tusind tak for din søde hilsen
Rigtig glædelig jul til jer
Kærlig hilsen
Ann-Christine
ingen stødt ingefær i butikken. Kan man mon bruge frisk ingefær? Det burde man næsten kunne.. men hvordan? Glæder mig til at prøve opskriften <3
Sagtens – 1 tsk friskrevet
God fornøjelse
Kh AC
Kære Ann-Christine,
Kan man lave den uden sirup? Eller er dette vigtigt for konsistensen? Glæder mig til at smagen dem og tak for din skønne blog!
mvh
super dejlig opskrift og nem at arbejde med :-)
Kan man godt undlade kakao?
God aften :)
Ja, det kan du godt
Kh AC
Kære Ann-Christine
I går lavede jeg brunkagedej efter en anden opskrift end denne med sirup, brun farin, sukker, ingefær, kanel, appelsinskræl og meget mere. Men nu, hvor de mere klassiske kager skulle i ovnen havde nissen været på spil og fjernet opskriften. Bagetiden kunne jeg bruge herfra, men kan jeg få opskriften igen, for de er tosset gode ?.
Dejlig, dejlig jul ?⭐️♥️.
Kære Sandie,
Du får linket til den skønne opskrift på brunkager her
Rigtig god fornøjelse og rigtig glædelig jul
Kh AC
Hvordan ved man hvilke mængder der skal i fx citronsaft/skal/citron olie? eller fx lakridspulver. Er der nogle huskeregler – eller bare lave nogle der smager for lidt eller for meget af lakrids?
Mvh Helle
Hej,
bliver småkagerne sprøde eller er de mere til den bløde side? jeg så en anden opskrift, hvor bagepulveret var udskiftet med potaske, så undrer mig bare over, hvilken forskel det giver :)
De er sprøde, og potaske vil også fungere super godt og tilmed gøre dem endnu sprødere :)
Kh AC
Ok.. et sølle resultat. Kan ikke rulle dejen ud – først var den for kold og senere for varm når jeg så har fået den rullet ud og udstikker kager er de jo ikke til at få af bordet/papiret uden at ligne noget der er løgn… Tror bare resten bliver runde kager med krøllet kant – hilsen Helle 5 år – eller det ligner noget en på 5 år har lavet…
Tips og opmuntring søges ?
Jeg har lavet dejen flere gange og oplever også at den er meget blød og klistret. Min løsning er at lægge den udrullede dej i fryseren i 5-10 min. Herefter kan den udstikkes og kagerne flyttes til bagepladen inden de når at klistre fast.
Hej Helle,
Det lyder til at der skulle mere mel på bordet under udruldningen, så de er nemme at få af bordet. Dejen er kold til at starte med og det er helt som det skal være, men den bliver hurtigt tilpas til at kunne rulles ud, inden den når stuetemperatur.
Prøv næste gang at rulle den ud mellem to stykker bagepapir der er drysset med lidt mel, det er et tricks der gør det lidt nemmere at styre
Kh AC
Oplevede da at bagepapir blot rullede frem og tilbage. Tror jeg lavede dem for tynde i starten. Var bange for at tilsætte for meget mel må jeg indrømme. Som andre skrev var dejen meget svær og mange kager de første især lignede dårligt formen ?
Nu truer glasur pyntning.
Tja, det er svært at sige hvad der går galt, for der er lige så mange flere der skriver til mig, at de synes dejen er lækker og nem at arbejde med og det oplever jeg også selv. Men jeg må da vist lave en video med peberkager næste jul, det vil være et hyggeligt projekt at filme ♡
Kh AC
Hej I to.
Jeg erfarede også først at dejen var for klisteret, men efter lidt ekstra mel i både dejen og på bordet fungerede det så fint 👌🏻.
Jeg tænkte umiddelbart at det måske er pga æggestørrelser?
Jeg vil også lige benytte
muligheden til at sige at jeg ALDRIG har fulgt bedre opskrifter end dine.
Selvfølgelig laver jeg til tider micro-ændringer men det er jo er spørgsmål og smag og temperament!
Jeg har benyttet dine opskrifter siden 2012, og hvor har det været skønt at følge dig ❤️.
Både vores naboer og vi selv benytter dine kogebøger, og her bliver de omtalt som “madbiblen”, tusinde tak for dig!
Glædelig jul og Godt nytår!
Mvh Maibrit, mor til to unger på hhv 3 og 5 år som gladeligt spiser med 🤗.
Hej Maibrit
Hvor er det dejligt at høre du har glæde af mine opskrifter og virkelig hyggligt at du har fulgt med så længe!
Tusind tak for din søde hilsen ♡
Mht dejen her, så vil jeg gerne have at den er lidt klistret, for den sætter sig når den kommer på køl og rulles ud i mel. Når den er let klistret, så er den også nemmere at rulle ud over flere gange, når man samler resterne udstikning og ruller igen, uden at den bliver for tør.
Rigtig glædelig jul og godt nytår til dig og din familie
Kærlig hilsen
Ann-Christine
MUMS! Huxi på 5 år og jeg har lige bagt dine peberkager og det var både en vildt nem dej og de smager rigtig dejligt. Nu skal de lige køle helt ned og så skal de pyntes (hvis der er flere tilbage…)
Hvor er det dejligt at høre, tusind tak for din søde hilsen og fine tilbagemelding på opskriften. Det lyder som en hyggelig bagestund i køkkenet
Kh AC
Hejsa
Jeg er sent ude og skal i gang med dejen tidligt lørdag morgen for at nå at blive klar med mit bidrag til Store Julekagebagedag :) Ved du, om ahornsirup vil kunne erstatte alm. sirup? Det er selvfølgelig det eneste, jeg ikke har ?
Jeg brugte ahornsirup og det fungerede fint .
Ja, det kan du fint bruge :)
Rigtig god fornøjelse
Kh AC
Hej.
Kan kagerne laves uden æg? Eller kan ægget evt. erstattes af noget?
Mvh Line
Hej Line
jeg har ikke eksperimenteret mig frem til en god erstatning for æg i småkager, så det må komme an på en prøve :)
Kh AC
Kan man lave dejen dagen i forvejen og sætte den på køl til næste dag?
Sagtens :)
Hej.
Jeg forstår ikke, hvordan det skal kunne lade sig gøre, jeg udruller Den afkøleDe dej, som du skriver, men den er umulig at arbejde med? Ikke bare svær, men decideret umulig? Den er blød som smør, jeg kan ikke flytte den fra papiret overhovedet? Vh
Jeg tænker der må være gået et eller andet galt i tilberedningen … Når dejen er samlet og den stilles på køl, så sætter den sig, smørret bliver koldt og bliver nem at rulle ud.
Kh AC
Vi har samme problem og har brugt rigtigt smør. Kunne problemet være, at vi ruller ud imellem to stykker bagepapir og derved ikke får tilsat ekstra mel, som man gør, hvis man ruller ud på et meldrysset bord?
Jeg synes egentlig begge dele går ganske fint og nemt.
Men prøv endelig på køkkenbordet drysset med mel, og del dejen i fx fire dele, så du ikke ruller hele dejen ud på én gang, så er den nemmere at arbejde med.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine
Tak for at du deler dine mange skønne opskrifter.
Jeg husker disse kager fra min barndom, som nogle meget hårde nogle. Hvordan undgår jeg det og hvor tyk ruller du dejen ud? Pft.
Tina
Prøv min opskrift og se om den ikke fungere glimrende :)
Jeg ruller dejen ud til ca 1,5 – 2 mm
Kh AC
Hej Ann-Christine. Har du en god opskrift til glasur?
Vi skal pynte småkager på fredag. ☺️ Pft.
Dagmar
Hej Dagmar,
der er en opskrift på glasur i min opskrift til peberkagehus her
God fornøjelse :)
Kh AC
De smager virkelig godt!
Tak for endnu en fantastisk opskrift og for alle de andre opskrifter og inspiration du har lavet og delt i år
Glædelig jul til dig og din familie
Hvor er det dejligt at høre ♡ Rigtig glædelig jul og mange tak for din søde hilsen.
Kh Ann-Christine
Skal brunkage dejen bruges efter 30 min? Ellerkan den stå flere timer inden den rulles ud og bages?
Det kan den sagtens, den kan så godt være lidt hård lige at rulle ud til at starte med – så hvis den er for hård, så lad den evt stå et kvarters tid og rul derefter videre.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine