Pariserbøf
En klassisk pariserbøf er jo virkelig en fabelagtigt lækker ret. Serveret med en heftig friskrevet peberrod, rødløg, salte kapers, økologisk æggeblomme og andet lækkert er et evigt hit.
Uanset om jeg portionsanretter den eller ej, så servere jeg altid ekstra toppings ved bordet og måske en god sprød grøn rucolasalat vendt i et par spsk vinaigrette til. Så kan man selv forsyne sig og fylde ekstra toppings på efter smag og behag.
Prøv også: min bedste opskrift på tunmousse >>
Arbejdstid 25 min.
Antal 4 pers.
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Pariserbøf
- Bøf
- 800 g hakket oksekød
- 2 æg
- 1 spsk kapers, finthakket
- salt
- sort peber, friskkværnet
- 4 skiver brød, fx grydebrød
- Tilbehør
- 4 æggeblomme
- 2 rødløg, finthakket
- 200 g syltede rødbeder, skåret i tern
- 75 g kapers
- 2 spsk peberrod, friskrevet
- 1 spsk olivenolie, til stegning
- 1 spsk smør, til stegning
- flagesalt
- sort peber, friskkværnet
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Rør oksekødet med æg, kapers, salt og peber.
Del kødet i fire og form det til bøffer, som lægges oven på brødet, klem godt sammen, sørg for at en del af farsen, går lidt ud over og klemmes godt om brødkanten specielt rundt i kanten. Det sikre at farsen bliver hvor den skal og ikke trækker sig sammen under stegning.
Rids bøfferne med en skarp kniv. Varm olien op på panden og smelt smør til det er bruset af, steg bøfferne med kødsiden ned af i 5-6 minutter ved middelvarme. Steg dem færdige på brødsiden i cirka 2 minutter, til brødet er gyldent og sprødt og vend dem igen. Steg dem 1 minut på bøfsiden inden de vendes over og anrettes på tallerkener.
Anret på en tallerken med løg, æggeblomme, rødbede, kapers, peberrod og salt og peber.
Tusind tak for dine lækre opskrifter , bliver brugt gang efter gang , i aften nok engang pariserbøf , favoritter er bl a også hvidløgsflute, og lasagne
Kh Karin
Den er ikke “original” en helt klassisk/gammeldags pariserbøf er. En bøf af kvalitets hakket oksekød steg så det får skorpe. En fornuftig Skive franskbrød (der af navnet) vendt i smør så begge sider suger. Lig bøffen på brødet og steg begge sider så den ene side af brødet bliver sprødt. Tilbehør er IKKE nogle former for salat men, kapers, hakket rødbede, frisk høvlet peberrod og en æggeblomme pænt sat i en løgring. Helt simpelt og klassisk og det skal steges i smør intet andet.
Hvilken opskrift bruger du til det hjemmebagte brød?
Dette grydebrød er rigtig godt til
Hej Ann-Christine. Jeg kan ikke se på din blog, hvad du er uddannet som. Men det er egentlig også lige meget, for jeg vil gerne komplimentere dig for dine gode opskrifter. Det er efterhånden sådan, at hvis jeg leder efter en opskrift på nettet, så er jeg altid lige forbi din blog. Du er sikker i dit valg af råvarer, og dine opskrifter er altid sikre.
Når jeg flekterer over din uddannelse, så er det fordi jeg i starten faktisk troede, at jeg var inde på en blog fra et hotel/ kursusejendom med dygtige faguddannede kokke! Så stor ros til dig.
Tak for det!
Tusind tak for din meget, meget søde hilsen ♡
Jeg er slet ikke uddannet inden for madlavning – men har været passioneret omkring opskriftsudvikling her på Valdemarsro i mere end 10 år, de sidste 6 år som fuldtidsbeskæftigelse, så det er dejligt at det kan mærkes på den anden side af skærmen og at mine opskrifter glæder og inspirere :)
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Min mand vil gerne have pariserbøf til sin aftensmad i morgen – efter din opskrift vel at mærke, da vi synes, den er fantastisk. Jeg vil gerne supplere den med kartofler (tænker selv små nemme kartofler i ovn) og med en salat. Har du evt et forslag til salat, der vil være god til? Vh. Mette
Det lyder vel nok dejligt :)
Disse råstegte kartofler er super lækre til, og som salat vil jeg anbefale denne ruccolasalat, råkost med rødkål eller en god blandet grøn salat
God fornøjelse :)
Kh AC
Hej
Jeg laver også gerne Pariserbøf. Det er så dejligt nemt og familien elsker det.
til jer, der vil undgå det hvide brød. Vi bruger altid ristet rugbrød under. Det er ganske anbefalelseværdigt ☺
Hilsen
Mette
Sikke en god ide, jeg elsker også ristet rugbrød – så jeg kunne sagtens forestille mig at det var godt!
Tak for tip
KH AC
dejligt at læse kommentarer uden fnidder.
Jeg har mulighed for at købe (få) æg fra naboen, der har hønsene gående frit i en stor have. – ingen hane .
Æg lagt samme dag = uhm, Skønt.
hvor er det altså dejligt med mulighed for at købe æg tæt på – så ved man bare at de høns har det godt! :)
Hej Ann – Christine
Tak for en dejlig opskrift, den minder også mig om min ungdom.
Jeg vil spørge dig om ikke der skal fløde og for eks. Rasp i? Skal det være rødløg, og hvorfor.
Venlig hilsen
Torben
Hej Torben,
Det lyder da ikke så tosset at tilsætte de ting også, men jeg synes det går fint uden også.
Rødløg som topping er bare fordi det er pænest og jeg elsker smagen, men hvis man foretrækker andre løg, så bruger man bare det.
Kh Ann-Christine
Umme-num det ser lækkert ud!!! Glæder mig til at prøve opskriften i aften! Lige nu går jeg og bager brød til det :-)
Angående det med hønsene, så er det primært pga. hønsenes kost, at jeg foretrækker økologiske æg. Jeg fik for nyligt bristet mine illusioner af en dyrlæges længere foredrag om produktionen af æg. Når vi snakker industrihøns (altså ikke egne hjemmehøns som er noget HELT andet), har fritgående høns desværre et temmeligt meget bedre liv end de økologiske. De økologiske høns i storproduktionen er nemlig slet ikke velegnede til økologisk æglægning, fordi de ikke er fremavlede til det. De er meget aggressive overfor hinanden (mere end høns ellers kan være).
Resultatet er de hakker utroligt meget på hinanden og dødeligheden grundet sygdom derfor ligger på 30-35%! De fritgående høns får klippet næbbet, så dette undgåes. Umiddelbart virker det brutalt, men man undgår, at de mishandler hinanden. Hos burhøns er der kun tale om 5%, mens forholdene for skrabehøns er helt horrible!!! De bliver voldsomt syge og langt størstedelen får svære infektioner i benene, fordi de går alt for tæt i deres eget møg.
Så uanset hvilken form for ægproduktion vi taler om, er der altså væmmelige sider ved den. Konklusionen må være, at man inden man køber æg bør tænke fordele og ulemper igennem ved de fire typer og overveje med sig selv, hvad man synes er vigtigst. Er det hygiejne og sundhed og hvad der kan følge med af skidt (især parasitter), bør man købe æg fra burhøns. De har trods alt fået noget bedre vilkår nu, end de havde før i tiden. De lever trygt men desværre på bekostning af deres frihed. Er det foderet hønsene har fået, bør man satse på de økologiske. Er det hønsenes levevilkår, har de fritgående god plads og får ikke skader af hinanden udover det sædvanlige for høns. Skrabehøns… Tjah efter min mening burde det forbydes. De får både næbbet klippet, lever dårligt og døjer med sygdom.
Så har man muligheden for at købe æg fra høns af de gode gamle racer (vs. industrihøns) hvis levevilkår, man kender, er det absolut det bedste! Ellers skal man lige tænke sig om en ekstra gang, før man støtter en produktionsform fremfor de andre. Personligt synes det er vigtigt, at vi alle tager velovervejet stilling til det. Det er jo trods efterspørgslen, der i sidste ende definere markedet.
Som nævnt har jeg selv valgt de økologiske fremfor de andre. Dels fordi jeg går op i, hvilket foder hønsene har fået, men også fordi det er den produktionsform, der udvikler sig hurtigst (rigtig meget er sket siden 90’erne!), og mit håb er jeg bidrager til, at det på sigt bliver rigtig godt at være økologisk æglæggende høne.
Det blev en længere smøre! :-) Håber ikke jeg har gjort nogle af jer deprimerede med denne gennemgang. Formålet var blot oplysning og aflivning af de udbredte myter og illusioner, vi har, om hvordan æglæggende høns har det.
PS: Salmonella er blot en myte og har praksis været det i flere år :-)
Håber det blev en dejlig pariserbøf :)
Jeg var sidste sommer ude og besøge et økologisk ægproduktion fordi jeg var nysgerrig på forholdende og om det var så godt som jeg håbede på: http://www.valdemarsro.dk/pa-besog-i-honsegarden-hos-niels-og-grete/
Da jeg ikke har mulighed for selv at have høns eller købe fra en meget lille privat hønsegård, så er jeg slet ikke i tvivl om at det eneste rigtige for mig er øko æg :)
Hold op, det ser åndssvagt godt ud – jeg smelter…
– Anne
♥ – det er det også ;)
Uhhhhm pariserbøf, det fik vi faktisk i går :).
Da vi også undgår brød (nogle gange ryger der dog lidt ned), har vi lavet en “underdel” af revet sød kartoffel, revet gulerod og revet squash, blandet sammen med æg, salt og peber og stegt dem som “klatter” på panden. De udgør så vores bund til pariserbøf retten.
Lyder som en spændende variant :)
Husgerning hed det i hvert fald, da jeg gik i skole – men det er jo også nogle dage siden :D Jeg husker bedst dengang, da vi jævnede stuvet grønkål med kartoffelmel – ved en fejl ganske vist, men…
Jeg er aldrig holdt op med at bruge rå æggeblomme til pariserbøf – men jeg kender også hønsene – naboens smukke brune italienere – og det gør en stor forskel. Vi får altid pariserbøf, når vi har fået kød hjem efter slagtning i november. Det passer lige til en klat af hakkekødet, der ikke går op i poser med 500 gram i hver, og så er det så dejligt hurtigt at lave og smager godt.
God torsdag og vh/Karen
Det må altså være virkelig dejligt at have høns tæt på, hvor man kan se de trives og derfra få sine friske æg! Det kan jeg godt forstå gør en stor forskel.
God weekend til dig snart :)
Tak for hjælpen. Jeg var egentlig heller ikke skråsikker på den med buræggene, synes bare jeg har hørt det flere gange og har ikke kunnet finde fact noget sted. Men FEDT hvis de trods alt ikke er buræg – dog ikke at skrabeæg, som du også er inde på, kommer fra høns i høj trivsel heller.
Jeg tror faktisk det er hele 2-3 år efterhånden, at der har været grønt lys for rå æg. Det er i hvertfald skønt, når man gerne vil spise råvarerne så tæt på deres oprindelse som muligt, men heller ikke ønsker at løbe nogen større risiko.
Det lyder super lækkert med syltede løg til og pocheret æg er altid skønt, jeg elsker små fine tips som lige giver retterne et nyt twist næste gang de tilberedes :)
Det er faktisk kun 3 dage siden at fødevarestyrelsen gav grønt lys for de rå æg
Men det er skønt for os der ellers kun køber økologiske æg :)
Ja, det så jeg. Men jeg læste allerede på deres eget site sidste sommer at de skrev at der kun var en teoretisk risiko for salmonella i danke æg, så jeg tror den pressemeddelse har været undervejs længe, i små bidder måske ;)
Hvor skønt, at der er andre end mig, der siger husgerning :-) Jeg er mange gange blevet korrigeret af mine børn, for det hedder altså hjemkundskab, siger de…
;-) Jeg mener det hed sådan på vores skole, men nu du siger det, så kan jeg faktisk godt huske at det skiftede navn på et tidspunkt :) Hedder det stadig hjemkundskab i dag?
Madkundskab hedder det nu.
Altså Ann-Christine – du sender mig virkelige ned af min mad memorylane – ikke at det er nogen dårlig ting – på ingenmåde. Det er så hyggeligt som mad kan vække minder i os.
Pariserbøffen minder mig om en skøn tid hvor jeg arbejde på Hotel. Kokkene lavede virkelig tit pariserbøf til os til frokost og det var med hele tilbehørs paletten – dog med speljæg istedet for æggeblomme – men nuj hvor var det godt.
Tror altså snart jeg må lave mig en brødløs pariser bøf – uhm jeg bliver jo helt sulten :-)
Hvor hyggeligt, Maria.
Spejlæg er nu heller ikke så tosset og i dette tilfælde er det jo bøffen og fyldet der gør det, så jeg tror ikke engang man vil savne brødet helt vildt – elsker dog den knasende sprødhed ;)
I sidste uge hørte jeg et foredag med en hollansk designer (som havde speciale i mad), som netop fremhævede at det specielle med mad – det giver dig nogle følelser og flashback som andre materielle ting ikke kan.
Hun fortalte om en udstilling hvor hun havde bagt kager med de ingredienser som hollænderne havde haft i den sidste periode under 2. verdens krig. De ældre mennesker som havde smagt det, havde pludselig fået minder fra deres barndom. Det er lidt vildt at tænke på.
Hvor er det fint og interessant.
Det er jo også enormt mange sanser der kommer i brug på en gang. Synet, duften, smagen og fornemmelsen af konsistensen – ja og selv hørelsen af det sprøde og knasende – jeg forstår egentlig godt, at der på den måde bliver mange minder og følelser knyttet til retter og måltider.