Panna Cotta med appelsin
Panna Cotta med appelsin er en uimodståelig skøn dessert, og kan varieres med mange skønne smagsgivere og her serverer jeg den med appelsingelé med et strejf af lakrids og hvid chokolade.
Den italienske dessert er perfekt til nytårsaften og gæstemiddage for den kan tilberedes i forvejen – allerede dagen før eller om formiddagen, så der er god tid til at nyde aftenen og hyggestund med gæsterne ved bordet i stedet for at stå i køkkenet.
Prøv også: alle mine bedste opskrifter på nytårsdessert her >>
Arbejdstid 45 min.
Antal 4 pers.
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Panna Cotta med appelsin og lakrids
- Panna Cotta
- 1 vaniljestang
- 60 g sukker
- 5 dl piskefløde
- 1 dl sødmælk
- 3 ark husblas
- Appelsin og lakrids
- 2 dl appelsinjuice
- 25 g sukker
- 1,50 ark husblas
- Derudover
- 90 g hvid chokolade, finthakket
- 0,75 dl piskefløde
- 0,50 tsk rålakridspulver
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud på et skærebræt, kom lidt sukker på og vende det i vaniljen med bagsiden af en ske, for at skille vaniljekornene fra hinanden.
Kom husblas bladene et af gangen i en skål med rigeligt koldt vand.
Kom vanilje, sukker, piskefløde, sødmælk og den tomme vaniljestang i en gryde og kog det op til ca. 90 grader og tag gryden af varmen.
Vrid husblas for vand og kom dem straks derefter i den varme væske i gryden, rør godt igennem til det er helt smeltet. Tag vaniljestangen op og lad vaniljeflødecremen køle af på køkkenbordet i 1 time og 30 minutter. Rør det godt igennem og hæld derefter på serveringsglas.
Hvis glassene skal have panna cotta på skrå, så hældes det forsigtigt i glassene, som stilles på køl på i et fad med et viskestykke, der holder glasset stående på skrå. Lad det stå på køl i 2-3 timer.
Appelsin og lakrids
Kom husblas i en skål med koldt vand.
Kom appelsinjuice og sukker i en gryde og kog det op til sukkeret er smeltet. Sluk for varmen. Vrid husblas for vand og kom det i gryden og rør godt igennem.
Sæt på køl i en time og drys derefter en knivspids rålakridspulver i. Når panna cottaen har hvilet på køl i 3 timer, så kan appelsin gelé forsigtigt hældes over panna cotta, som derefter sættes på køl indtil den skal serveres.
Hvid chokolademousse
Sæt en skål over et vandbad med kogende vand. Kom den hvide chokolade i skålen og sluk straks for vandet. Rør godt rundt til chokoladen smelter. Tag chokoladen af vandbadet, så snart den er næsten smeltet og rør den færdig uden varme, til den er helt smeltet. Pisk fløden til en luftig flødeskum og pisk den hvide chokolade i. Kom på en sprøjtepose med tyl, sæt i køleskab i 15 minutter til det er fast nok til at sprøjte ud i toppe og pynt så med hvid chokoladetoppe og en anelse rålakridspulver.
Anbefaler du økologisk eller normal fløde, er der nogen forskel ift smag/farve/konsistens?
Det er op til dig.
Jeg bruger selv udelukkende økologisk fløde, både af hensyn til smagen, naturen og dyrevelfærd.
Kh Ann-Christine
Hejsa,
Det her havde jeg desværre ikke held med.
Fulgte ellers opskriften til punkt og prikke, men det blev en spøjs omgang.
Det smagte mest af fløde det hele. Kunne hverken smage appelsin, lakrids eller Chokolade.
Panna cottaen var det eneste som havde en normal konsistens. Alt det andet var umuligt at arbejde med og smagte af intet.
Øv bøv.
Hej Martin
Det lyder da ikke så godt! Hvilken appelsinjuice brugte du – friskpresset eller købt. Der kan selvfølgelig være forskel på hvor vandet appelsinjuice smager, men jeg oplever nu at geleen smager dejligt af appelsin og ligesådan den hvide chokolademousse.
Hvad mener du med at det var umuligt at arbejde med?
Kh Ann-Christine
Jeg skal lave til 8 personer. Skal husblas også dobles op? Og kan jeg lave fløde/hvid chokolade cremen dagen før?
Ja, det er dobbelt op på husblas også. Du kan sagtens lave og anrette cremen dagen før.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Jeg skal lave denne dessert i dag. Er der ændret i mængde forholdene så det passer med de udfordringer der var med toppene og husblas? Bare så jeg ved om jeg skal gøre noget andet når jeg samler i ingredienserne;-)
Den er gennemtestet med mængderne i opskriften :)
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Tak for hurtig svar. Jeg er i fuld proces
godt nytår til dig
Hej Ann-Christine. Skal man vente med at pynte til lige før servering? Kan man ikke også lave den hvide chokolademousse dagen før og sprøjte på? Tak for gode opskrifter. Bh Katrine
Jo det kan du godt, vær blot obs på ikke at pynte med noget der ‘smelter’ sammen med desserten når det står på
Køl indtil servering
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Jeg har noget lakrids sirup, kan det bruges til denne opskrift?
Måske du kan lave et penslesstrøg i glasset med det … det er dog ikke testet af herfra, men det ville jeg selv forsøge mig med :)
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hvis jeg gerne vil have noget crunch på toppen hvad vil du så foreslå?
Du kunne lave en mandel eller anden nøddekrokant
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
spørgsmål: når der står, at holdbarheden er en dag, betyder det så, man ikke kan lave det dagen før og så lade det stå i køleskabet til næste aften?
Hm…de er lækre. Jeg kaster mig sjældent ud i husblas – men dette fungerede. Også det med skrå glas. Fin detalje.
Jeg har dog et par spørgsmål – til en anden god gang:
Jeg gangene op til 1½ – også husblassen. Appelsinen blev alt for stiv og kunne ikke hældes ud, men måtte bare puttes på.
Den hvide chokolade med fløde blev til gengæld overhovedet ikke fast. Så den kunne ikke sprøjtes på, men måtte bare hældes på ved servering.
Nogen fif?
Hej Tina,
Dejligt at høre :)
jeg vil lige eksperimentere med chokoladen igen, synes ellers den lykkedes fint.
Mht husblas, så laver jeg sjældent dobbeltportion eller mere, så det må jeg lige være dig svar skyldig på indtil jeg får testet det af.
Kh AC
Hvordan stiller du dem så de bliver skår
Jeg synes ikke rigtigt det giver mening
Bare på skrå i et fad eller lign, støttet af et klæde. Blot et eller andet der kan holde på dem mens de stivner og køler af i køleskabet
Panna Cottaen smager rigtig godt. Der er vist noget galt med mængderne til chokoladetoppene. For meget fløde eller for lidt chokolade.
Skal fløde og chokolade piskes inden man laver toppene? Ellers synes jeg det er ret flydende og svært at lave toppe af…
Jeg havde desværre helt samme problem med chokoladetoppene! Det blev mere en flydende-væske-konsistens end en creme der kunne laves til toppe.
Jeg havde præcis det samme problem – men smagen var super
Samme problem her med “chokolademoussen”. Det blev meget grynet og mærkelig konsistens. Prøvede af to omgange men må smide det ud så jeg “nøjes” med chokoladeskræller.
Det skyldes at chokoladen ikke er smeltet nok – du kan køre det lynhurtigt med en stavblander for at ensarte chokoladen i cremen
Kh Ann-Christine
Hvis man skal 5 doble opskriften, skal man så også have 5 gange så meget husblas i??
Ser super lækker ud:-) hvad vil du foreslå man drikker til?
En semi sød cava eller denne appelsin cocktail
Kh AC
Hvor ser det smukt ud. Hvad er det du har sprøjtet ovenpå? Er det den hvide chokolade?
Hov, ja! Det er opdateret nu :)
Jeg kan se der er forholdsvis stor forskel på hvor meget husblas du putter i dine forskellige opskrifter på panna cotta. Er der en særlig grund til det, eller er det tilfældigt?