Panna Cotta med saltkaramelsauce
Panna cotta med saltkaramelsauce er en nem og uimodståelig lækker lille dessert.
En af dem som følger devisen lidt, men godt – for det er virkelig en skøn lille sag, som er perfekt til afrunding af et stort måltid og serveret med en kop espresso til, så bliver det ikke meget bedre.
Panna Cotta betyder kogt fløde og min opskrift er helt klassisk med vanilje og citronskal. Man kan også krydre den med kardemomme eller andre krydderier. Traditionelt serveres den oftest med bær eller frugt – enten friske frugter eller en frugt- eller bærsauce. Når den serveres med saltkaramel bliver den en anelse ‘tungere’ hvilket passer glimrende til en dansk vinterdag.
Arbejdstid 30 min.
Antal 6 pers.
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Panna Cotta med saltkaramelsauce
- Panna Cotta
- 4,50 dl piskefløde
- 1 dl sødmælk
- 50 g sukker
- 1 vaniljestang
- 3 ark husblas
- 1 øko citron, skallen herfra
- Saltkaramel
- 125 g sukker
- 25 g smør
- 1,50 dl piskefløde
- 1 nip flagesalt
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Læg husblas et af gangen i en lille skål med koldt vand.
Skrab kornene ud af vaniljestangen og vend dem med sukkeret. Kom sukker, vaniljekorn, vaniljestang, piskefløde, sødmælk og citronskal i en gryde og varm op under omrøring til kogepunktet.
Tag gryden af varmen og kram vandet fra husblas. Pisk husblas i vaniljefløden med et piskeris til den er helt opløst. Hæld vaniljefløden gennem en finmasket sigte i glas og stil på køl i mindst 4 timer.
Saltkaramel
Varm fløden op i en lille kasserolle til det, når kogepunktet og tag den af varmen.
Kom sukker i en gryde og tænd for mellemhøj varme og hold godt øje med det. Skrue ned til middelvarme, så snart halvdelen af sukkeret er smeltet. Tilsæt smør og pisk det godt sammen og rør derefter den varme fløde i lidt efter lidt. Kog karamellen op og sluk for varmen. Rør godt igennem og lad køle lidt af. Tilsæt salt, rør rundt og hæld karamellen på et glas.
Opbevares i køleskab.
Servering
Hæld en smule saltkaramel over hver pannacotta og server.
Kan man godt hælde den i bunden i stedet for? Kan den bære panna cottaen, uden de blander sammen? Ville nemlig gerne toppe med noget frugtsirup.
Tak for dejlige opskrifter.
Mvh
Camilla
Jeg har ikke testet med karamellen i bunden, så jeg tør ikke love at den kan bære panna cottaen. Du kan dog evt sætte den i fryseren i en time inden du hælder panna cotta over, så vil jeg tro den kan holde den. Prøv det endelig af.
Kh Ann-Christine
Kan man godt hælde karamellen på toppen, og stille den i køleskabet over natten, eller bliver det så stenhårdt?
Jeg oplever ikke det bliver for hårdt af at stå på køl, men det kommer helt an på hvor længe du koger karamellen – gå efter en temperatur på max 110 grader og tag den derefter staks af varmen
Godt nytår
Kh Ann-Christine
Hvis man ønsker en letter udgave af panna cotta vil det så være muligt at tage halv mælk og halv fløde eller ødelægger det smagen?
Jeg ville synes det var synd at skære så meget ned på fløden. Oprindeligt laves panna cotta kun af fløde, så den er i forvejen en smule lettere. Du kan nok godt justere 1/2-1 dl ned på fløden og erstatte af sødmælk, men det går lidt udover den lækre dessert-agtige konsistens og smag
Rigtig god fornøjelse og godt nytår :)
Kh Ann-Christine
Tilsatte også (denne gang… er vist blevet afhængig af denne opskrift) en håndfuld hele kaffebønner til flødeblandingen… det kommer jeg nok til at gøre igen. Mums
Det lyder virkelig også lækkert med kaffebønner i flødeblandingen! Det må jeg prøve :)
Rigtig godt nytår
Kh Ann-Christine
Sammen med citronskal smager det af Italiensk sommer.
Hej 🤗
Jeg har for første gang prøvet at lave karamel sauce og det lykkes rigtig nemt 👍 Du skriver at den skal opbevares på køl, men så bliver den tyk og er ikke længere en sauce 🤔 Hvordan får man den lind igen??
Tak for mange gode opskrifter 🤗
Hej Susanne,
Tak for din søde hilsen ♡ Det kommer an på hvor meget man koger den. Men du kan lune karamellen over et vandbad hvis den er for fast eller tage den ud af køleskabet et par timer før brug
Godt nytår
Kh Ann-Christine
Kan man erstatte vaniljestang med vaniljesukker?
Tak for lækre opskrifter 😍
Ja, det er nærmere beskrevet her: https://www.valdemarsro.dk/tag/vanilje/
Tak for din søde hilsen
Rigtig glædelig jul
Kh Ann-Christine
Jeg har lige lavet salt karamellen til at hælde over pana cotta men den er blivet meget stiv i køleskabet – og tror ikke den kan hældes over som den er nu – sætter man den ud i god tid så den får stue temperatur eller hvad gør I
Det kan være den er kogt lige en my for længe … prøv at lune den langsomt i et vandbad til den er mere Lind
Kh AC
Tak for en masse skønne opskrifter!
Kan den laves dagen før?
Mvh Anne-Mette
Ja, det kan den fint :)
Rigtig god fornøjelse og mange tak for din søde hilsen
Kh AC
Hejsa.
Hvor ser/lyder din Panna Cotta med saltkaramelsauce virkelig lækker. Jeg mangler dog at få oplyst hvornår flagesalten skal i?
Så er det opdateret – tak for at gøre mig opmærksom på at den manglede :)
Prøv den endelig af, det er så lækkert
Kh AC
Tak for en masse gode og inspirerende opskrifter.
Jeg bruger sjældent husblas, så har lige et opklarende spørgsmål: Skal vanillefløden køles til fingervarm, inden husblassen røres i?
Mange tak for din søde hilsen :)
Vanilje fløden skal ikke køles af, den skal blot tages af varmen. Det svarer lidt til at man ofte smelter husblas i vandbad over kogende vand, og her i opskriften kommer jeg blot husblas direkte i den varme creme, så den smeltes deri.
Kh AC
Jeg fik lyst til at prøve og eksperimentere med at lave en blød saltkaramel af kondenseret mælk og komme ind i panna cottaen. Og så med hindbær eller mango coulis på toppen – tror du det kan fungere?
Så der var en lille surprise-midte men jeg ved ikke om det flyder ud? Hvad ville du tro?
Uhmm, det lyder vildt lækkert! Umiddelbart tror jeg fint det kan holde, men jeg har dog ikke forsøgt mig med det. Lad mig endelig høre hvordan det går, hvis du tester det af.
Kh AC
Jeg er ikke så erfaren med at arbejde med husblas. Hvis jeg gerne vil doble (eller 3-doble) portionen. Dobler man så også mængden af husblas? Er SÅ bange for at komme for meget i, da det jo ikke er særlig appetitligt.. ;)
Jeg laver meget sjældent så store portioner, men jeg vil tro at der skal øges mængden af husblas med den mængde man ganger opskriften med.
Tror den bliver for blød ellers.
Tak for svar :)
Jeg endte med at putte 7 blade husblas i til en 3-dobling af portionen, hvilket var lige i underkanten, da den ikke fik sat sig 100%. Men jeg valgte at servere i glas, så det var okay og det smagte himmelsk! :)
Og tak for SÅ mange gode opskrifter – det bliver en succes hver gang jeg laver noget fra din side! :D
Godt at høre tilbagemeldingen på fordoblingen af portionen, så tænker jeg også næsten at man må fordoble husblas tilsvarende de andre ingredienser.
Tusind tak for dine søde ord om mine opskrifter, det er jeg rigtig glad for at høre ♡
Kh AC
Hej AC……
Nu må jeg lige skrive igen…..denne lækre panna cotta har jeg med STOR succes lavet flere gange….. jeg tænkte den skulle være Nytårsdesserten….. men har du et forslag til at twiste den lidt…..jeg tænkte kan man servere lidt sorbet, frugt eller andet sammen med panna cotta og karamelsovs????
Tusind tak for din søde hilsen og tilbagemelding på opskriften – det vil da være super lækkert med sorbet og frugt til.
Jeg kunne godt forestille mig den med glaserede sprøde hakkede mandler og måske en kugle æble- eller hindbærsorbet lagt oven på de sprøde hakkede mandler
Kh AC
Elsker dine opskrifter! ?
Jeg vil dog høre om man kan undvære husblas eller erstatte det med andet?
Rigtig god weekend :-)
Tusind tak ♡
Man kan fint lave panna cotta uden husblas, men så er det blot en helt anden opskrift og fremgangsmåde. Det må jeg lige se om jeg kan finde på en opskrift med på et tidspunkt ;)
Rigtig god weekend til dig
Kh AC
Åårh det ville være skønt hvis du kunne ? Det ser jeg frem til.
Vh Duygu
Rigtig lækker dessert. Men har et lille problem med den. Har anrettet den i glas, men synes at størstedelen af vaniljen falder til bunds – hvad kan det skyldes? Og hvordan undgår jeg, at der kommer “skind” på toppen?
Vaniljen vil synke lidt til bunds, men det kan hjælpe at lade den stå på køl i en halv times tid i en stor skål, røre godt rundt og derefter hældes på de små glas den skal anrettes i.
Jeg tænker også at det vil hjælpe på at den trækker skind på toppen.
Tusind tak for det hurtige svar. Det prøver jeg :-)
Jeg skal lave panna cotta til Desert i aften! Men jeg vil spørge om saltkaramelen skal være varm, når jeg hælder den på panna cottaen?
Det behøver den ikke at være – men du skal blot sikre at den er flydende.
Hvis den bliver for fast på køl, så varm den op med lidt piskefløde, så arter den sig fint igen :)
Jeg plejer ikke at kommentere på de opskrifter jeg finder på nettet, men nu synes jeg alligevel at der bør komme et par ord herfra.
Når jeg surfe rundt på nettet for at finde nogle gode opskrifter, må jeg konstatere at det meget ofte ender med en Valdemarsro-opskrift. Og hver gang bliver det en succes.
Forleden var der gæster til Tikka masala, naan-brød og hele molvitten, og desseretn var panna cotta med saltkaramel. Igen fantastisk velsmagende retter og panna cottaen var prikken over i’et.
Jeg glæder mig til at dykke ned i bloggen og finde nye lækre retter ?
Det er jeg rigtig glad for – det er bare så hyggeligt og rart med en dejlig feedback på mine opskrifter.
Jeg er rigtig glad for at høre at du har glæde af dem og jeg glæder mig til at dele endnu flere :) ♡
Dejlig dag til dig og tak for den søde hilsen
Kh AC
Kære AC,
Denne lækre panna cotta står på køl i øjeblikket, virkelig nem må man sige. Har desuden flottet mig og lavet din saltkaramel til, har aldrig prøvet det før men den ser ud og smager så skønt. Der var enkelte sukkerknolde jeg ikke havde tålmodighed til at få rørt helt ud, men haps haps de blev til knasende varme karameller. Vi skal have hjemmelavet pizza i aften så denne dessert var lige prikken over i’et sammen med en italiensk rødvin, så er der Italiensk tema for både børn og voksne. Tak for skønne opskrifter:-)
Hvor dejligt! Lyder som den skønneste lørdagsmenu. Jeg håber I havde en hyggelig aften
Tak for din søde hilsen
Kh AC
Sikke en skøn Panna Cotta opskrift!
Jeg er bare crazy med Panna Cotta og serverer det ret ofte, når jeg har gæster, så en ny udgave er bare SÅ velkommen:-)
Det er virkelig også en skøn dessert :)
Uh, det skal vist være lørdagens dessert. Saltkaramel er bare altid et hit herhjemme.
Kunne du ikke have lyst til at komme op med en opskrift på one-pot-pasta? Sådan en ret kunne være genial på en travl hverdag her hjemme, og jeg ved, at man kan regne med dine opskrifter :)
Jo, det kan du tro at jeg gerne vil – det kommer fluks på min liste :)
– og tusind tak! Det er jeg glad for at du oplever
Kh AC
Det ser rigtig lækkert ud! Må jeg spørge, hvor de flotte skåle er fra? Ha en dejlig weekend!
Ja, selvfølgelig. Den ene er fra Broste og den anden fra house Doctor.
God weekend
Min vaniljekorn faldt til bunden , gode råd
Sjovt sammenfald. Min mand lavede panna cotta sidste weekend. Og denne morgen sukkede jeg efter om han ikke kunne lave det igen denne weekend :) smager skønt. god weekend.
Hvor skønt! Det er virkelig også sådan en skøn lille dessert, som man godt kan blive lidt forfalden til ;)
Kan man lave desserten 2 dag før og evt bruge konfronteret mælk man koger til karamel?
Ja, det kan man fint gøre. Den holder sig fint på køl i to dage
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Det er virkelig en rigtig lækker dessert. Faktisk hvad jeg endte med at servere istedet for risalamande, hvis du kan huske at jeg ledte efter inspiration her hos dig til jul… Juleaften serverede jeg den så blot med kirsebærsovs.
Rigtig dejlig weekend til dig og dine.
Det var da en super god ide!
Det må jeg prøve af ved juletid. Jeg kan sagtens huske det og tænkte også på hvad det mon blev til med desserten, sikke mange skønne forslag der jo var :)
Dejlig weekend til jer
Kh AC
Det var der nemlig :) :) Og forslagene inspirerede mig til at give en ‘almindelig’ dessert et julet tvist. En af de fantastiske ting ved din blog – at selvom jeg måske ikke bruger dine opskrifter og tips 100 % så inspirerer de mig alligevel ofte til at gøre noget andet end jeg plejer. Tak for det :) :)
Hvor er det godt at høre! -jeg er glad for at du kan bruge opskrifterne på den måde, så de kommer til at passe lige til dig :)