Pæretærte
Pæretærte er en af efterårets skønneste frugttærter med mandelcreme og mørk chokolade. Den får topkarakter på lækkerhedsskalaen.
Den kan serveres med cremefraiche, luftig flødeskum eller med vaniljeis – og så er den skøn til både eftermiddagste og som dessert efter en skøn middag.
Hvis du ikke har pærer, så kan de skiftes ud med anden frugt – men hvis det er af den mere syrlige slags, så kompenser gerne for det med en smule ekstra sukker i dejen.
Prøv også: Min bedste opskrift på pærekage >>
Arbejdstid 30 min.
Antal 6 pers.
Kan fryses Ja
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Pæretærte
- Mørdej
- 240 g hvedemel
- 50 g flormelis
- 1 knivspids salt
- 120 g smør, koldt
- 1 æg, sammenpisket
- evt lidt koldt vand
- Mandelcreme
- 100 g smør, stuetempereret
- 75 g sukker
- 100 g mandelmel
- 2 æg
- Fyld
- 175 g pære
- 50 g mørk chokolade, hakket
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Mørdej
Kør hvedemel, flormelis, salt og smør lynhurtigt i en foodprocessor, til det er ensartet. Saml dejen i en skål med sammenpisket æg og evt. lidt koldt vand hvis nødvendigt.
Rul dejen ud mellem to stykker bagepapir og sæt den på køl i 30 minutter.
Smør en tærteform på 24 cm i diameter og læg tærtedejen i formen. Tryk den flot til i kanten og skær kanten til, så der er en pæn afslutning på kagen.
Prik huller i tærtebunden med en gaffel og læg et stykke bagepapir over tærtedejen. Fyld bunden med tørrede bønner eller bagekugler og blindbag tærtedejen i en forvarmet ovn ved 175 grader varmluft i ca. 15 minutter.
Mandelcreme og fyld
Pisk smør og sukker, til det er luftigt, og rør derefter mandelmel og æg i. Drys hakket chokolade over tærtebunden og fordel mandelcremen oven på chokoladen. Læg pæreskiverne på i et fint mønster.
Bagning
Bag tærten i en forvarmet ovn ved 175 grader varmluft i 30-35 minutter.
Hvad hvis man ikke har en røremaskine? Kan dejen så ikke blive god nok hvis man bare har armkræfterne? Da der står at dejen skal samles hurtigt ved hjælp af en foodprocessor.
Hej Dorthe
Det kan man sagtens, så smuldrer du blot det kolde smør i melblandingen til det er som fintrevet parmesan i konsistensen og tilsidst samler dejen lynhurtigt med æg – den skal ikke æltes.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Er igang med tærten nu og jeg synes det ser ud på billedet til der er lidt dej på toppen men i opskriften står der ikke noget ? Skal der ikke lag mørdej på toppen?
Hilsen Tina
Hej Tina
Det kommer ikke dej på toppen, men det hæver op om pærerne under bagningen.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Synes den blev lidt tør.
Jeg smeltede ikke smør inden det blev pisket med æg. Kan det være derfor?
Hej Bente
Smørret skal endelig ikke piskes først, men det skal være blødt og stuetempereret, så det kan piskes luftigt sammen med sukkeret. Hvilke størrelse æg har du brugt, måske kan det være det der gør det?
Kh Ann-Christine
Tak. Du fortæller mig at smørret ikke skal smeltes først, ikke? Jeg prøver med XL æg og ikke M/L.
Jo, det er helt rigtigt :)
Kh Ann-Christine
Kan man bruge en færdig (købt) tærtebund og top ??
Ja, det er helt op til dig!
Jeg har ikke testet det, så kan ikke komme med en anbefaling af hvilken der fx er god.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Må pærer dække hele formen – kommer fyldet så op alligevel?
Jeg synes ihvertfald det smager dejligt med rigeligt med pærer i, så tilpas endelig som du har lyst til. Jeg lægger pærerne på efter fyldet, så kan man fint se pærerne i kagen
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hejsa.
Kan man lave den i en springform som ikke har den klassiske tærtekant?
Altså i en helt Alm springform med høj kant?
Ja, det kan du fint gøre. Beklæd evt springformen med bagepapir, så den nemmere kan komme ud af formen, uden at tærtebunden knækker.
Kh Ann-Christine
Skal man servere den med flødeskum eller cremefraice ?
Det er helt op til dig. Den kan også blot serveres som den er, eller med vaniljeis til.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej
Vi kan ikke tåle mandler i min familie og kan derfor ikke bruge mandelmel. Hvad kan dette erstattes af?
På forhånd tak
Anni
Jeg tror næsten jeg ville prøve med hasselnødder blendet til nøddemel – tror det kunne være lækkert i denne opskrift
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej Ann- Christine
Jeg har bagt pæretærten for første gang idag. På det ydre så den fin ud. Men den smagte desværre meget kompakt – lidt ‘tung’. Jeg fulgte opskriften ift. blindbag , brugte ex. tørre kikærter.
Piskede smør og sukker og rørte Mandelmel og æg i. Har du mon en forklaring eller nogle særlige fif ? når man skal piske smør og sukker , jeg brugte el- pisker ?!!
Ps. Er lidttræt af at den ikke blev, som jeg havde håbet ☺️
Mvh Marianne
Hej Marianne,
Mon smør og sukker er pisket længe nok til det er luftigt?
Det er endelig om at bruge smør der er taget ud af køleskabet i god tid, så det når at blive blødt og stuetempereret inden det skal piskes med sukkeret.
Kh Ann-Christine
Vi gangede opskriften op til 12 personer – det var godt nok meget smør (400 Gram i alt) tærten blev helt flydende – hvad er gået galt ?
Hej Birthe og Ole
Hvis I ganger opskriften op på en kage, så skal I samtidig bruge en dobbelt så stor form eller lave to kager i den angivne form. Det ved jeg ikke om I har gjort?
Mængderne på opskriften er nemlig perfekt til én kage til 6 personer – og den fungere også som den skal, også hvis man laver den i en form der er dobbelt så stor, hvis man fordobler mængden på alle ingredienser. Men ikke hvis man bager den i den samme størrelse form, som til én kage til 6 personer.
Når man ganger mine opskrifter op, så skal man altid selv tage sig sine forholdsregler ift tilberedningen, større forme mv.
Kh Ann-Christine
Kan man evt fryse kagen ned, før afbagning?
Hvis man vil afbage den på et andet tidspunkt eller har lavet mere end en?
Jeg vil anbefale at bage den først
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Kan den fryses ned, eller bliver det sørgeligt efter optøning? Og hvis man kan, bør man så varme den op eller spise kold?
Hej Simone
Du kan se fryseegnethed i opskriften, samme sted som mængde, tid, holdbarhed mv.
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Skal tærtebunden forbages i fx 10 minutter eller er det ligegyldigt?
Kh Dan
Det kan du fint gøre for en endnu sprødere bund, men den er også god selv om du springer forbagning over.
Kh Ann-Christine
Superlækker pæretærte, min favorit
Hvor er det dejligt at høre!
Mange tak for din søde hilsen
Kh Ann-Christine
Ser mega lækker ud og har mange pærer i haven i år. Mit spørgsmål – mandelmel – er det noget specielt du køber eller kan jeg blot blende hele mandler meget fint??
Hej Tina,
Jeg køber som regel mandelmel på pose, det kan efterhånden købes i de fleste supermarkeder og urtekram har blandt andet den i sortiment.
Du kan også sagtens blende mandler helt fint selv, det fungere akkurat lige så fint. Jeg smutter som regel mandlerne først og rister dem derefter i ovnen ved 70-80 grader varmluft i 10 minutters tid – de skal ikke tage farve!
Kh AC
Hvor meget marcipan, skal der bruges, i pæretærte, hvis man udelader mandelmel og sukker?
Tusind tak for de dejlige opskrifter
Knus
Anette Damborg
Hej Anette,
jeg ville erstatte 1:1 med samme mængde i gram.
Rigtig god fornøjelse og tak for din søde hilsen
Kh Ann-Christine
Jeg vil gerne lave denne pæretærte til min søns konfirmation den 5. september. Eller det vil sige, at jeg også gerne vil lave med blommer. Hvilke mængde blommer vil du skyde på, at jeg skal bruge til opskriften? Planen er, at jeg allerede nu vil lave tærterne, fryse dem og så tø dem op på dagen. Der vil jeg dysse dem med flourmelis og mandler (eller nødder, pistacie). Noget jeg IKKE skal gøre? Håber du har mulighed for at svære hurtigt. ;-)
Hej Mirja,
Jeg har ikke testet opskriften med blommer, så det er kun gæt herfra men jeg ville umiddelbart bruge samme mængde blommer som pære til tærten.
Rigtig god fornøjelse, det lyder super lækkert
Kh AC
Hvis den bages dagen før, vil du så lune den inden servering, eller blir den for tør i så fald ?
Det kan den sagtens og den kan fint lunes. Gerne overdækket.
Kh AC
Hej Ann-Christine
Du skriver i opskriften at den er lavet i et ‘tærtefad’ er det en i porcelæn du bruger? Mvh Rita
Ja, enten i metal eller porcelæn – og man kan også fint bruge en springform.
Kh AC
Hvor lang tid vil du bage tærten hvis den bliver lavet i små tærteforme?
Nok omkring 14-17 minutter, men hold endelig godt øje med dem, så de ikke får for meget :)
Mange tak for svar, og for mange gode opskrifter!
Hvor meget marcipan skal man bruge, hvis man laver udgaven med marcipan?
Omkring 175 g (måske blot 150 g, hvis den er meget sød), rørt med æg og smør.
Den ser godt nok lækker ud, den må jeg prøve i weekenden. Hvor stor er den tærteform du har brugt?
God weekend
Det lyder hyggeligt! Jeg mener den er omkring 24 cm i diameter.
Rigtig god fornøjelse og god weekend
Kh Ann-Christine
Det ser så lækkert ud!! Hvilken pæresort har du brugt?
Jeg tror det var Clara Friis, der blev brugt denne gang – men brug endelig bare hvad du har :)
Mums! Tak for en god opskrift. Pæretærten gjorde lykke ved søndagsmiddagen igår
Hvor er det dejligt at høre :)
Tak for din fine hilsen ♡
Kh AC