Langtidsbagte og ovntørrede tomater
De fantastiske langtidsbagte og ovntørrede tomater er nemme at lave. Jeg bruger dem til tapas, pasta, sandwich, salater og bare som snack. Prøv fx en sandwich på godt hjemmebagt brød, hjemmelavet hummus, en god ost og måske et stykke lufttørret skinke. Det er simpelt, men også samtidig noget af det lækreste.
Tomater som er tilberedt ved langtidsbagning i ovnen, får samme smag og konsistens som de velkendte semidried tomater. De hjemmelavede langtidsbagte tomater smager bare bedre, de er sødmefyldte og en smule seje i konsistensen.
Arbejdstid 5 min.
Antal 10 pers.
Kan fryses Ja
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Langtidsbagte tomater - ovntørrede
- 500 g cherrytomater, skåret i halve
- 3 stængler frisk rosmarin
- 2 spsk flagesalt
- 2 spsk olivenolie
- Til opbevaring
- 2 dl olivenolie
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Drys tomaterne med salt og læg dem på en bradepande med bagepapir, så den overskårne side vender opad. Pensl med olivenolie og kom kviste af rosmarin over. Bag tomaterne i ovnen ved 100 grader i 4-5 timer.
Kom de bagte tomater i et skoldet glas og hæld olivenolie over, til det dækker.
Alternativt kan du sætte tomaterne i en forvarmet ovn ved 225 grader og slukke ovnen, så snart tomaterne er sat ind. Tomaterne skal stå i den lukkede ovn natten over eller fra morgen til aften, hvorefter de er klar til brug. Med denne fremgangsmåde kan tomaterne tilberedes natten over, eller mens du ikke er hjemme. Hvis du ikke synes, at de har fået helt nok, så giv dem en ekstra time i ovnen ved 100 grader.
Hvor længe kan de opbevares og hvordan gør man det på glas i poser eller fryser eller sylte?
Hej Pernille
Jeg opbevarer dem på glas i køleskabet – uden olie en holdbarhed på nogle dage, men olie er holdbarheden væsentlig længere.
De kan fint fryses
Kh Ann-Christine
Hej. Hvis jeg regner med at bruge tomaterne to dage efter, skal der så stadig olie på?
Hej Linda
Det er ikke et must, du kan også blot vende dem i 1-2 spsk olie, for at holde dem bløde.
Kh Ann-Christine
Kan man mon lave dem uden at halvere dem, så de kan blive siddende på stilken?
Ja, det kan du fint gøre. Det kan være de skal have lidt længere tid
Kh Ann-Christine
Hej hvordan bevarer man mest smag i tomater ved at fryse dem eller tørre og kan de fryses efter at de er tørret
Jeg ville enten henkoge tomaterne og opbevare dem sådan eller tørre dem og opbevare dem i olie eller uden olie. Jeg tror fint du kan fryse de tørrede tomater.
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Jeg skal til at prøve at lave tørrede tomater, og har en del grønne/umodne tomater – kan de også bruges, eller er det bedre at forsøge at modne dem på køkkenbordet?
Hej Lone
Jeg tror jeg ville sylte de grønne tomater eller lave relish i stedet. Har dog ikke lavet en opskrift på det, som jeg kan henvise til.
– og ja, ellers kan du også lade dem modne på bordet.
Jeg har ikke forsøgt mig med at lave tørrede tomater af umodne tomater, så måske et forsøg værd …
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine.
Prøvede i går og lave disse med tomater fra drivhuset. De fik 5 timer, med grov salt (havde ingen flagesalt) og jeg syntes simpelthen de får sådan en bitter eftersmag
har du nogle bud på hvad det kan skyldes? Tomaterne? Elsker sådan nogle tomater og blev så skuffet
På forhånd tak
Hej Julie,
Kan dine tomater være lige knap modne? Hvis de er lidt umodne vil de indeholde en del bitterstoffer som måske vil blive forstærket af at blive langtidsbagt.
Derudover kan det måske være sorten af tomater, måske er de ekstra bitre i kernerne eller i skindet.
Hvis det er tilfældet vil du opleve det samme ved at koge dem til tomatsauce.
Hvis du har lyst, så kan du prøve at lade tomaterne ligge og modne i nogle dage på køkkenbordet inden du prøver dem igen.
Kh Ann-Christine.
Hey Ann-Christine ..
Læser jeg forkert når der står 45 timer i ovnen. Så er de vist ikke semi dried mere.
Ellers tak for en god side, hvor jeg med succes i hjemmet her har lavet flere af dine opskrifter… I aften står den på falaflerne 😄
Der var lige smuttet en bindestreg ;)
Tak for din søde hilsen, og god fornøjelse med falaflerne
Kh Ann-Christine
Jeg ved godt, at denne atikel har år på bagen, men vil lige dele en erfaring om opbevaring.
Jeg vacuumpakkede tomaterne, efter de var tørrede, i passende portioner og lagde dem i ovnen ved 80 grader i en time.
De er stadig fine efter to år, og fungerer i salater sandwich etc.
Hej Steen
Hvorfor lagde du dem ind i ovnen igen efter vacuumpakningen?
Det burde da ikke være nødvendigt, tænker jeg.
Behøver de at komme i olie, hvis man spiser dem samme dag?
Nej, det behøver de ikke. Kan fint holde sig 2-3 dage uden olie.
Har været væk nogle dage, så drivhuset flyder med små tomater, så skal bare i gang ?? tænker jeg vil putte hvidløgsfed ned i olien ? det tror jeg kunne være lækkert
Det er super lækkert med hvidløg i. God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Skal de opbevares i køleskab?
Holdbarheden forlænges oplever jeg ved opbevaring på køl, så det kommer blot an på hvor længe de skal holde :)
Hejsa.
Hvor længe kan tomaterne holde sig I køleskab uden olivenolie?
Jeg kan bedst lide tomaterne, når de ikke er helt fedtede og tænkte på, om de kan holde sig i køleskab i 4-5 dage i en tætsluttet boks?
På forhånd mange tak.
De kan fint holde sig 4-5 dage i køleskab uden olie og du kan også fryse dem ned uden olie.
God fornøjelse
Kh AC
Skal ovnlågen ikke være på klem mens de bager ? Kan man bage dem ved varmluft? Vh
Det kommer lidt an på ovnen … i min gamle utætte ovn gik det fint med lukket låge, da ovnen var utæt. I min nye ovn lukker jeg jævnligt lidt damp ud når jeg laver disse, men det går fint med lukket låge.
Du kan fint bruge varmluft
Kh AC
Hej, hvor ser de lækre ud. Dem vil jeg prøve at lavet til nytår i morgen. Men kan jeg lave dem i dag eller i morgen tidlig/formiddag, så vil de jo være færdige ved frokost/eftermiddagstid og det er for tidligt da de først skal bruges til aftensmaden.
Mit spørgsmål er derfor, kan jeg sætte dem ind i ovnen inden de skal serveres, så de er lune/varme? Eller vil de så blive ødelagte?
Hej Mie,
Det kan du sagtens. Bage dem nu, og lune dem inden servering.
Brug evt et mindre ovnfastfad end en bradepande, beklæd med bagepapir, og lad dem være i bradepanden både mens de køler af og når de lunes igen inden servering. Så vil de være fine og som nylavede til servering
Godt nytår
Kh AC
Alt for lækre! Har netop lavet en dobbelt portion til gæster på onsdag. Da der var 1 time tilbage skulle vi spise og ville lige smage en enkelt – det resulterede i, at jeg har hældt 10 halve tomater på glas ??
Hvor skønt! Så ved man bare det var et hit ♡
Kh AC
Hej, mine har nu været i ovnen i fem timer på 100 gr. De er stadig “våde” i det? Hvor våde/tørre skal de være inden kommes på glas? Dræner I dem først?
Hanne
Hej Hanne
Hvor lang tid det tager kan godt afhænge lidt af dels hvor store tomaterne er og hvor tæt ovnen er og om damp kan slippe ud. Prøv evt bare at åbne ovnen et kort øjeblik hver halve tid eller hvordan det nu lige passer ind.
Jeg dræner dem ikke først, og hvor tørre/våde de er inden de kommer på glas er udelukkende et spørgsmål om holdbarheden. Jo tørrere jo længere holdbarhed., Omvendt kan de vådere tomater fint fryses og dermed holde sig længere.
Kh AC
Kan man kun gøre det med cherrytomater ?
Du kan fint gøre det med andre tomater, juster blot bagetiden derefter
Hej, er de 100 grader i varmluft eller almindelig?
Det kommer lidt an på ovnen … og min oplevelse er at begge dele fungere fint. I min nuværende ovn laver jeg dem ved 100 g varmluft og i min gamle ovn ved 100 grader alm ovn – den gamle ovn var ret utæt, så alt damp slap nemt ud hvilket var en fordel til en opskrift som denne.
Så uanset, du kan prøve med begge dele alt efter hvad du tænker fungere bedst i din ovn.
Tak for dette ;-) Jeg kaster mig ud i det nu med varmluft i første omgang. Glæder mig og tak for en god blog. Keep it up!
Mange tak for din søde hilsen og rigtig god fornøjelse med det :)
Sidste år lavede jeg rigtig mange ovntørrede små tomater og frøs dem ned i små portioner. Har lige brugt de sidste inden i mørbrad sammen med hvidløg. Det var rigtig godt. Var ellers min mening jeg ville tø dem op og lægge dem i olie, men lige pludselig var de væk!
Hvor skønt, det er jo så lækkert at have ovntørrede tomater i fryseren.
Hej hvor længe kan de tomater holde sig med olie over. Mvh Annette Riis
Jeg har ikke prøvet at opbevarer dem længere end en månedstid, da de var spist op da – og det gik ihvertfald fint. Mon ikke også de kan klare længere end det.
– og har du enormt mange tomater, så kan de evt bages og fryses ned uden olie.
Kh AC
Hejsa har et spørgsmål til de Langtidsbagte og ovntørrede tomater, du skriver de skal på glas og olie udover, hvor lang tid kan de holde sig og skal glasset være skylder i atamon?
Vh. Sasha
Jeg undgår helt brug af atamon i min køkken, men skolder glassene og låg med kogende vand og til fx syltetøj mv skyller jeg hellere det skoldede glas med et par spsk cognac.
Disse langtidsbagte tomater vil på denne måde holde sig i et par måneder i olie.
Kh AC
bliver tomaterne for voldsomme i en tomatsalat
De er super lækre som smagsgivere i denne rucolasalat. I en mere klassisk tomatsalat, vil jeg selv vælge at blande dem med friske tomater, så de indgår mere som et lækkert krydderi, fremfor hovedrolleindehaveren.
En god cherrytomat til friland er Tumbling Tom Rød. Skal ikke bindes op eller nippes og producerer helt vildt mange tomater. Jeg har to planter i et højbed, der har givet en hel fryserskuffe fuld af tomater foruden alle dem, jeg har spist. Dens eneste fejl er, at den har det med at smide tomaterne, før de er helt modne, men de får bare lov til at modne færdig i en skål i køkkenet.
Prøver de langtidsbagte i morgen. Ryger nok i madboller sammen med oliven.
Hej AC! Hvor længe vil du mene at tomaterne kan holde sig i glasset på køl?
Bedste hilsner Marco
Jeg vil mene at de sagtens kan holde sig en månedstid (mindst)
Du glemte det bedste af det hele: Masser af hvidløg. I fed, hvor kun foden skæres af. Bladene beskytter, og hvidløgsfedene blir karameliserede. Brug gerne tre eller flere hele hvidløg i fed. Gem dem gerne under tomaterne, så de ikke får for meget varme.
Det er også virkelig lækkert og et skønt twist jeg også gerne tilføjer en enkelt gang i sæsonen :)
åååh, jeg er lidt panisk her, og håber på hurtigt svar. jeg er netop i gang med at lave disse skønne tomater. de er først færdig kl 23. ville de kunne kommes direkte i glas med i olivenolie når du kommer ud af ovnen, eller skal de køles ned eller?
De kan sagtens begge dele, så jeg er sikker på at det er gået godt lige meget hvilken af de to du har valgt. Alternativt kunne du også bot slutte ovnen kl 23 og lade dem stå deri til næste morgen :)
De hele lykkedes, og de var helt fantastiske i min quinoa salat
Hvor er det skønt at høre :)
Hej ?
Når du laver semi dried tomater, har du så prøvet helt uden krydderi? Er det mon også smagfuldt?? Jeg overvejer at lave dem i nær fremtid..
knus og atter TAK for al din inspiration ??
De er også super lækre helt au naturel :)
Ren god smag af tomater – god fornøjelse og tusind tak for din søde hilsen
Kh AC
Hvor længe vil du tro de langtids bagte tomater kan holde sig ?
Enten før eller efter de kommer i olie ?
Mvh Helene :-)
De kan fint holde sig i nogle måneder i olie og hvis du bager dem godt tørre, så kan de jo evt fryses ned og holde sig til både efterår og vinter uden olie.
Kh AC
Hej Ann-Christine,
Min mor og jeg har forsøgt at lave disse tomater og fulgt opskriften helt nøjagtigt, små cherrytomater, salt, olie og rosmarin, 100 grader i 5 timer i ovnen. De er dog slet ikke blevet seje som soltørrede tomater vanligvis er, men snarere bare smattede og stadig med masser af saft i. Smager fint men vi ville gerne have den tekstur du beskriver i opskriften. Hvad tænker du vi har gjort forkert?
Jeg tænker umiddelbart at det enten kan være størrelsen på tomaterne (?) eller blot et spørgsmål om at ovne er forskellige og måske jeres holder temmelig meget tæt på fugten, så alt fugten bliver inde i ovnen og tomaterne. I så fald skal de enten have længere tid, eller man skal blot lige lukke lidt op til ovnen indimellem så dampen kan komme ud.
Giver det mening? :)
Ja, det giver lidt mening tak. Tomaterne var helt små som dem du har billede af men vi havde almindelig ovn, ikke varmlufts ovn. Måske kan det være det? Må prøve igen og bage dem længere tid så. Når du laver dem er de så seje lige når de kommer ud af ovnen eller? Og Venter du til de er kølet helt af med at lægge dem i glasset?
Ja, det kan nok sagtens være varmluft/alm ovn der gør en del af forskellen.
De bliver seje når de er kølet af og har godt af at køle af i ovnen, mens den er åbnet. Så tørre de lige lidt ekstra – derefter kommer jeg dem på glas.
Kh AC
Jeg bliver simpelthen bare lige nødt til at rose din side og dine opskrifter. Jeg har igennem mange år fundet insparation og lækre opskrifter her :) mange tak!
Tusind tak, Stine :) Hvor er det altså bare rart med sådan en hyggelig og sød hilsen
Tusind tak
Kh AC
Tusind tak for dit tilbage svar. Ja de smager stadig skønt. Det allerbedste er, at drivhuset igen buner at lækre tomater som er klar til næste omgang.
Tak for en fantastisk blog.
Åh, altså hvor jeg glæder mig til tomater og eget mini-sommerhus næste år :)
Og tusind tak, det er jeg glad for at du synes
Jeg blev fristet til at lave disse da drivhuset var fyldt med tomater. Hold da op de blev lækre. Jeg fyldte din måde, hældte olivenolie på og stillede dem i køleskabet. Nu er olien fuldstændig stivnet og det er svært at få tomaterne ud af glasset. Øv havde glæder mig til at spise dem. Hvad har jeg lavet forkert ? De bedste hilsner Anne
Åh ja, olivenolien stivner på køl, men den bliver skøn igen når den står i stuetemperatur og fejler intet. Smagen er også stadig god, selv om olien bliver lidt æv at se på.
Hvis du spiser dem inden for 1-2 uger, så tror jeg godt de kan holde sig på køkkenbordet og ellers så plejer jeg selv at bære lidt over med at olien stivner.
Kh AC
Hvor længe kan de bagte tomater holde sig i olie?
I en månedstid vil jeg tro
Ej hvor lyder det lækkert, og sikkert mange gode forslag der er i kommentarerne.
Jeg lavede ovntørrede tomater sidste år, de blev sat på buffeten til min mors 80 års fødselsdag, hendes gæster var vilde med dem. Jeg synes nu bare de smagte meget af olivenolie, måske bruger jeg en forkert olivenolie??
Glæder mig til at prøve det igen i år, bare med en anden olivenolie.
Tænker jeg laver lidt her til min fødselsdag (slutningen af maj), kan jeg mon.lave dem på dagen og bare dryppe lidt olivenolie over lige inden serveringen?
Hej Lisa,
Jeg synes der er temmelig stor forskel på smagen af olivenolie fra olie til olie. Jeg kan selv rigtig godt lide smagen, men ellers kan du prøve med en anden olie næste gang. Avocadoolie er mere neutral og vil være rigtig lækker her.
Du kan sagtens lave dem på dagen og blot dryppe dem med lidt olie, eller helt undlade det og bare servere dem som de er.
Kh AC
Tilsæt med fordel 1 – 2 spsk. balsamico og en stor spsk. rørsukker:0)
opskriften lyder rigtig god . kan man lægge feta ot ved , og når ma har hældt olie på tomaterne mon så ikke de kan holde sig i mange mdr. ?? har nemlig mega ange tomater i drivhuset.
Hej Hanne,
Jeg tror sagtens de kan holde sig rigtig længe. Specielt hvis tomaterne bages så de bliver ret tørre, så der ikke er meget vand tilbage i dem – og så suger de jo olien til sig og bliver dejligt bløde alligevel.
Det lyder lækkert at lægge feta ved, men jeg har ikke prøvet det selv, så det må komme an på en prøve hvordan det fungere :)
Lyder lækkert.
Laver til grill en pizzabund med cherrytomater i halve, peberfrugter, rødløg, chili, og blå birkes drysse i kanten, kryddered med salt og peber og olie, og drysset med friske krydderurter inden servering, dette sager himmelsk.
Nøj, hvor får jeg lyst til pizza nu!!! Dét skal næste uges tomater bruges til. Lyder vildt lækkert.
Tak for inspiration.
Hej igen…så et der til en ny portion fra drivhuset…men vidste ikke ekstra jomfru olivenolie stivner på køl:( Så lurerede lidt, da jeg tog et glas ud :) Hvordan opbevarer du dine?
Det gør mine også – jeg tager det med som en del af charmen …
He he okay :D Det må jeg også gøre så…. ;) Tak!
Hvor lyder det bare godt! Og hvor er du bare super hurtig til at svare :) Tak for det og jeg er igang og nu behøver jeg ikke engang ned at handle først…for har øko ekstra jomfru :) Var bare ikke sikker på den var ok til det :) Tak og go dag :)
Selv tak og rigtig god fornøjelse med dem :)
De ser bare super lækre ud og skal afprøves idag:) Den gode olivenolie….er det en bestemt? Går ikke udfra det er jomfru ?
Jeg har altid en god økologisk jomfru olivenolie i køkkenet og det er egentlig bare den jeg bruger.
Den olie som tomaterne ligger i, er i øvrigt genial i dressinger, da den jo tager smag fra tomaterne
Glemte, at jeg gerne vil have kommentarer tilsendt pr. mail.. så derfor denne ekstra..
Jeg vil egentlig mene, at hvis man putter dem i ovnvarme glas – uden olie – og sætter tætsluttende låg på, og putter hele herligheden ind i ovnen igen, og lader dem “ovnkoge” i ca. 15 minutter ved 100 grader, så har man “henkogte” tomater, der kan holde sig i en evighed, og så kan man jo tage hul på et glas ad gangen, og overhælde dem med olie efterhånden som man skal bruge dem.. Jeg henkoger saft på denne måde, uden tilsætningsstoffer. Det er vel et forsøg værd..
Hvis man henkoger skal det være med løse skruelåg ellers kan de eksplodere
Uhm ja, henkogning giver lækre sager! -også med tomater. Det er dog et helt andet ‘slutprodukt’ end disse ovntørrede tomater, som bliver ala de soltørrede. Jeg har faktisk lidt planer med henkogning i år, noget jeg ikke tidligere har haft på bloggen her :)
Efter at ha prøvet mange forskellige opskrifter på langtids bagte tomater er vores erfaring: Hvis olien hældes over tomaterne inden de bages i ovnen (sammen med krydderurter og evt honning eller rørsukker) kan de holde sig i køleskabet i ca. 8 mrd. Det er dog vigtigt at tomaterne er dækket helt af olien. Vi har lige spist de sidste tomater fra sidste sommer og de smagte…super.
Prøv også at gi tomaterne lide eddike ex. Appelsin eller hindbær det gir en lidt skarp smag og passer godt til de søde tomater.
Fylder du olien over dem før de kommer i ovnen?
Det lyder super lækkert med appelsin eller hindbær eddike. Det må jeg prøve.
Tak for alle de gode tips!
De ser rigtig lækre du og helt sikkert en opskrift jeg skal prøve.. Når de kommes i glas, hvor meget olie skal de have?! Til alle tomaterne er dækket til?
Jeg plejer at stoppe dem lidt godt sammen og hælder olie over til de er helt dækket. Olien kan i øvrigt sagtens bruges på salater og i vinaigretter – den smager dejligt af tomaterne og krydderurterne. Lidt ala en krydderolie
Elsker ovntørrede tomater og har lige sat en plade ind, så vi kan spise af dem til aftensmaden.
Dem skal jeg vist også snart lave igen. De er nemlig så skønne
Mmm, hvor ser det lækkert ud!
Linn, de er skønne de tomater – og vi har vist lige snart spist dem allesammen
Mmmm, Christina, det lyder også lækkert
mm.. Det er bare lækkert! Vi har også brugt dem i qeasadillas med stort held!
Hvor lang tid kan de holde sig med tætsluttende låg?
De koster jo en god sjat at købe, så nu må jeg vist på jagt efter gode cherrytomater og have tændt min ovn. Elsker dem også i kyllingefrikadeller – ja, alt bliver jo bare lidt ekstra luksus med de tomater, særligt hvis de er hjemmelavede!
Jeg vil tro de kan snildt kan holde sig en uges tid, når der er olie i – på den tid er de ihvertfald væk herhjemme ;)
Og nu tror jeg da også vi skal have kyllingefrikadeller i denne uge, god ide
Det er det bedste jeg ved – spiser dem til ALT – også “gratis” altså spiser dem “just for fun”.
Varme hilsner
Charlotte
Just for fun – lige præcis ;) De er nemlig skønne
Umm, de bliver så lækre! Man kan også liige rører olien op med lidt honning ;)
God ide at lave en stor portion, når man nu alligevel skal have ovnen tændt så længe.
Fluks har jeg rørt lidt honning og olie sammen og kommet over tomaterne, tak for tippet. Det er jeg sikker på er godt :)