Othellolagkage
Othellolagkage er en rigtig konditorklassiker, som er opkaldt efter Shakespeares fortælling om Othello – og så smager den fantastisk.
Uhm!
Sådan en Othellolagkage er altså virkelig lækker og en skøn sag at servere med vaniljelagkagebunde med fløjlsblød vaniljecreme, frugtig hindbærmarmelade, sprød makronbund og et dejligt chokoladeovertræk, pyntet med flødeskum og omkranset af et fint marcipanbånd.
Prøv også: flere opskrifter på lagkager >>
Arbejdstid 2 timer
Antal 12 pers.
Kan fryses Ja
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Othello lagkage
- Lagkagebunde
- 90 g sukker
- 1 tsk vaniljesukker
- 5 æg, delt i hvider og blommer
- 70 g smør, blødt og stuetempereret
- 100 g hvedemel
- 60 g mandelmel
- 1 knivspids salt
- 1 tsk bagepulver
- Makronbunde
- 125 g marcipan
- 75 g flormelis
- 2 æggehvide
- Konditorcreme med flødeskum
- 1 vaniljestang
- 6 æggeblomme
- 120 g sukker
- 30 g majsstivelse
- 5 dl sødmælk
- 1,50 dl piskefløde
- Pynt og til at samle kagen
- 150 g hindbærmarmelade
- 300 g marcipan
- 50 g glukosesirup
- 75 g flormelis
- 2,50 dl piskefløde, pisket til luftig skum
- Chokoladeglasur
- 1 dl piskefløde
- 100 g mørk chokolade, finthakket
- 25 g glukosesirup
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Lagkagebunde
Pisk sukker, vaniljesukker og æggeblommer til en luftig æggesnaps og pisk smørret i.
Bland hvedemel, mandelmel, salt og bagepulver og vend det i dejen. Pisk æggehviderne stive. Rør forsigtigt 1 spsk i dejen og fold derefter resten i. Fordel dejen i en smurt springform på 20 cm i diameter med bagepapir i bunden.
Bag kagen i en forvarmet ovn ved 175 grader varmluft i ca. 20 minutter. Afkøl bunden og del kagen i 2 bunde.
Makronbund
Ælt marcipan, flormelis og æggehvider sammen til ensartet konsistens. Sæt en kagering på 20 cm i diameter på en bageplade med bagepapir og sæt bagepapir rundt i kanten. Fordel makronmassen jævnt og bag makronbunden i en forvarmet ovn ved 175 grader varmluft i 15-17 minutter. Lad bunden køle af.
Konditorcremen
Flæk vaniljestangen og skrab vaniljekornene ud. Skil vaniljekornene fra hinanden, ved at blande dem med sukker. Rør vaniljesukker, æggeblommer og majsstivelse godt sammen i en gryde. Pisk mælken i og varm langsomt op til kogepunktet under konstant omrøring til det tykner og bliver en lækker tyk vaniljecreme.
Hæld vaniljecremen i en skål og stil i køleskabet til cremen er helt kold.
Pisk fløden til en luftig flødeskum og vend den i vaniljecremen til en luftig og lækker konditorcreme.
Saml kagen
Sæt en kagering på 20 cm i diameter på et stykke bagepapir og kom kageplast indvendigt langs kanten. Læg en lagkagebund nederst og smør med hindbærmarmelade til ca. 1 cm fra kanten hele vejen rundt.
Kom halvdelen af konditorcremen på den ene bund. Læg makronbunden ovenpå, kom resten af konditorcremen på, og læg den sidste bund på med bunden opad.
Giv lagkagen et lille pres, så den kan sætte sig og sæt den på køl i min. 3 timer.
Chokoladeglasur
Varm fløde og glukosesirup op i en gryde til lige under kogepunktet. Hæld det over chokoladen i en skål og rør det sammen til en blank og glat creme.
Ved servering
Sæt lagkagen på et fad til servering. Fjern kageringen og derefter kageplasten.
Ælt marcipan sammen med flormelis og glukosesirup og rul den ud til en strimmel, der passer til kagens højde og bredde ca. 65 cm. Sæt marcipanbåndet rundt om kagen og fordel chokoladeglasuren på toppen. Lad kagen sætte sig i ca. 15 minutter i køleskabet.
Pisk en luftig flødeskum og fyld den i en sprøjtepose med stjernetylle. Pynt til sidst kagen med flødeskum langs kanten inden servering.
Jeg forstår ikke at der skal smør i bundene, synes de blev for tunge. Hvorfor bruger du ikke almindelige lagkagebunde ?
Jeg synes disse lagkagebunde bagt med smør bliver perfekte til en othello, men du må endelig justere til og bruge så det passer til din smag :) leder du efter en mere let lagkagebund, så kan du prøve disse næste gang: https://www.valdemarsro.dk/jordbaerlagkage/
Kh Ann-Christine
Det ser dejligt ud. Hvordan bliver resultatet ved optøning og hvor tidligt kan man sætte chokolade og marcipanbånd på?
Mange tak :) Den bliver helt fin efter at have tøet langsomt op på køl. Men jeg vil anbefale at vente med at sætte marcipanbånd og chokolade til efter den er tøet helt op.
Kh Ann-Christine
Hej
Lyder super lækkert. Den glæder jeg mig til at prøve 🥰
Er det nødvendigt med glukosesirup til chokolade glasuren? Eller er det nok bare med chokolade og fløde?
Hej Mette
Glukosesiruppen giver den særligt blanke overflade, men derudover bliver glasuren også lækker uden :)
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Der står at der skal bruges glucose. Går ud fra at det er til marcipanen. Men hvor meget marcipan skal der bruges til marcipanbåndet?
Hej Pia
Det står i ingredienslisten under pynt af kagen
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Tak for den udførlige opskrift og ikke mindst omregningstabellen. Men – min kage faldt altså sammen da jeg tog kageplasten af og det var jo selvfølgelig fordi konditorcremen var for tynd måske fordi fløden ikke var pisket stiv nok. Tænkte om man kunne komme husblas i cremen eller what else to do??
Jokede lidt med at den eneste fejl jeg havde lavet var at tage kageplasten af :-) :-) :-)
Hej Lilian
Mange tak for din søde hilsen! Kan det være fordi vaniljecremen ikke blev fast nok ved kogningen, – men det kan også have været fløden, som du selv er inde på. Du kan godt komme et enkelt ark husblas i, hvis du vil være på den sikre side næste gang.
Læg husblasarket i blød i koldt vand i 10 minutter. Kram vandet fra, og smelt det over vandbad. Rør det godt i den varme vaniljecreme.
Kh Ann-Christine
Hejsa,
Hold op, den ser lækker ud. Jeg bruger tit dine opskrifter, og de fejler bare aldrig! Så jeg vil give mig i kast med denne 😍 Jeg har dog et spørgmål: hvis jeg gerne vil overtrække hele kagen med marcipan, for at pynte den som temakage, skal den jo smøres op med smørcreme inden. Og det giver jo oftest en ekstra dag på bagen. Hvordan undgår jeg, at makronbunden ikke bliver blød/soggy? Kan den lægges sammen på dag 1, smøres op, overtrækkes og pyntes på dag 2 og så spises på dag 3?
Pft 🥰
Hej Deborah,
Tusind tak for din søde hilsen :)
Makronbunden vil blive blød kort tid efter du samler den, det gør ikke spor, så du kan sagtens gøre som du beskriver der.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Kan alle bundene fryses? Synes ikke jeg kan se, at makronbunden kan fryses.
Hvis man ville lave denne til sine kollegaer (derfor ikke så meget tid om morgenen), ville du så samle hele kagen og fryse den i god tid i forvejen, blot tage den op om morgenen eller aftenen før også pynte med flødeskum og lave chokolade? Nogle gode tips? :)
På forhånd mange tak :)
Heldige kollegaer :)
Ja, det kan de godt. Jeg ville samle hele kagen og fryse den. Lade den tø op i køleskab natten over og pynte den næste morgen inden servering.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Ej, det lyder skønt. Tusind tak for hjælpen.
Så for en god ordens skyld:
Dag 1:
Bundene og cremen laves, bundene køler af og kommer kolde i en lufttæt bøtte. Cremen kommer på køl.
Dag 2:
Kagen samles og fryses ned. (med eller uden marcipanbånd?) Eller skal kagen have lov til at sætte sig også først fryses ned på Dag 3?
Kagedagen på arbejde:
Tages op fra frys dagen før, tør op i køleskab.
Pyntes om morgenen med chokolade og flødeskum.
Det vil være en rigtig fin fordeling af de forskellige steps i opskriften – jeg ville nok fryse den uden marcipanbånd.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej AC
Først og fremmest af hjertet tak!
Både min mand og jeg holder meget af din blog og af din app! ❤️
Mit spørgsmål:
Det er ikke kun i forhold til lige den her kage men generelt kager hvor æg(geblommer) og sukker piskes sammen til en start. Ved du om man kan skifte alm sukker ud med honning eller bliver det noget mak?
Hej Asta
Tusind tak for din søde hilsen, det er jeg virkelig glad for at høre ♡
Jeg har ikke testet så meget kagebagning med honning i stedet for sukker, men prøv endelig af om du kan lykkedes med at piske æggeblommer og honning lækkert luftigt og bruge det til kage. Det giver selvfølgelig en del til smagen og du skal nok også bruge lidt mindre gram honning end sukker, vil jeg tro – men præcise mål har jeg ikke helt på plads her.
Lad mig endelig høre hvordan det går :)
Kh Ann-Christine
Har lige lavet opskriften. Men er der ikke en fejl i den? Man skal dele vaniljebunden i to men i samlevejledningen skal man pludselig bruge tre vaniljebunde?
Hej Sofie
Tusind tak for at gøre mig opmærksom på det, det er rettet i fremgangsmåden nu :)
Håber den blev super lækker
Kh Ann-Christine
Er Othello lagkagen ikke i app’en?
Jo, hvis du blot trækker ned på forsiden af appen, så er den der fluks :)
Kh Ann-Christine
Tillykke! Nu er det jo ikke normalt fødselaren, der giver gaverne… – men hvis jeg kunne komme med et gaveønske, er det at få livstilsindlæggene tilbage. Det er så hyggeligt med de små glimt og boganbefalinger. Tillykke igen til dronningen af Danmark og dronningen af madblogs ;-D
Hvor er du sød! Mange tak ♡ min helt store passion er at udvikle opskrifter og skrive kogebøger. Jeg elsker at lave mad og dele mine opskrifter med jer og brænder simpelthen så meget for det område! Men det kan rigtig fint være at jeg gerne vil skrive mere livsstilsrelaterede indlæg igen, når tid og lyst igen er til det :)
Kærlig hilsen
Ann-Christine