Ostebord
Et velanrettet ostebord er noget af det bedste jeg ved. Rigtig hyggelig hapsemad, man kan sidde og hygge over længe.
Det er tilmed nemt og samtidig en virkelig skøn anretning til gæster og særlige lejligheder – året rundt! Et ostebord er nemt og hurtigt at tilberede og anrette. Tilbehøret kan laves i god tid og det kan anrettes, så der er noget for enhver smag og så det ser fint, festligt og overdådigt ud.
Her får I mine tips og inspiration til hvordan man anretter og serverer det dejligste indbydende ostebord.
Arbejdstid 10 min.
Antal 4 pers.
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Ostebord med charcuteri og tilbehør
- Oste
- 175 g vesterhavsost, eller anden fast ost
- 175 g blåskimmelost, eller andet cremet ost
- 175 g hvidløgsflødeost, eller lign
- 200 g ost
- Charcuteri
- 125 g serranoskinke
- 125 g chorizo, eller lignende pølse
- 125 g parmaskinke
- Løgkompot
- 3 rødløg, i tern
- 25 g smør
- 1 spsk æblecidereddike
- 1 spsk honning
- 1 spsk muscovadosukker, eller brun farin
- 1 tsk tørret timian
- salt
- sort peber, friskkværnet
- Lynsyltede pærer i ingefær
- 2 pære, skåret i tern
- 1 spsk ingefær, friskrevet
- 50 g sukker
- Syltede nødder
- 100 g nødder, efter eget valg
- 100 g brun farin
- 1 appelsin, saften herfra
- 0,50 citron, saften herfra
- 0,50 vaniljestang
- 1 dl vand
- Derudover
- 150 g grønne vindruer
- 4 figner, friske eller tørrede
- 125 g grønne oliven
- 75 g oliven
- 100 g saltede mandler
- 50 g cornichoner
- 200 g kiks
- 200 g flutes
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Fremgangsmåde til tilbehøret
Løgkompot
Smelt smør på en pande ved middelvarme og kom rødløg på panden. Lad løgene stå og sautere og karamelisere en anelse ved middelvarme i 10 minutter, uden at røre i dem.
Rør godt rundt og tilsæt æblecidereddike, honning, timian og muscovadosukker. Lad det simre i 5 minutter og smag til med salt og peber.
Opbevares på et skoldet glas og bruges som tilbehør til ostebordet – men også i burgere, til en rullepølsemad mv.
(kan holde sig i 4-5 dage i køleskab)
Lynsyltede pære i ingefær
Kom pæretern, ingefær og sukker i en gryde.
Varm op ved middelvarme til sukkeret smelter og pæretern begynder af afgive saft. Lad det simre i 10 minutter og anret i en lille skål.
Serveres kold og er perfekt som tilbehør til ostebordet, særligt blåskimmel er eminent med lynsyltede pære.
(kan holde sig i 4-5 dage i køleskab)
Syltede nødder
Kom farin, appelsin- og citronsaft, vaniljestang og vand i en gryde. Kog siruplagen op til det simre og lad det simre svagt i cirka 30 minutter uden låg ved middel varme.
Kom nødderne i lagen og lad dem simre med i 10 minutter. Kom de syltede nødder på rengjorte og skoldede glas.
(kan holde sig i cirka 1 måned i køleskab)
Det ser jo så godt ud! Jeg skal servere Tapas til min fødselsdag (som hovedret uden dessert). Du skriver at man skal beregne 175-200 gr ost og 125 gr kød og 150 gr grønt ? Hvilket er 450-500 gr mad pr. person. Lyder det ikke som virkelig meget? Eller er det bare mig ?:-)
Wow det ser og lyder ret lækkert.
Hvor længe kan de Syltede nødder nødder holde sig?
Hejsa.
Tak for en dejlig hjemmeside som jeg tit og ofte bruger ❤️ Jeg har lige lavet de syltede nødder og synes den er meget tynd (tænker appelsin og citron har været saftige), er der noget jeg kan gøre for at den bliver lidt mere “marmelade” agtig konsistens? Jeg har kogt lagen temmelig længe (ca 45 minutter) så tror ikke det vil hjælpe at koge mere…
Har du råd?
Vh Pernille
Hej Pernille
Tak for din søde hilsen.
Du kan evt sigte lagen og koge den op igen med mere sukker, så bliver den mere sirupstyk og kan blandes med nødderne efterfølgende.
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Tak :) Det er altid så lækkert med sådan et ostebord. Holdbarheden kan du se i opskriften under de syltede nødder :)
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Først: tusinde tak for dejlige og inspirerende opskrifter :)
Dernæst vil jeg lige høre:… kan man anrette en del af det dagen før? jeg skal holde reception og har selv lidt travlt på dagen … der vil være en del anden charcuteri også
kh Charlotte H
Du kan godt gøre en del klar, men selve anretningen vil jeg anbefale at vente med, så det ser helt fint og friskt ud på brættet.
Alt tilbehøret kan gøres klar, vindruerne skylles og deles i mindre klaser og så er det næsten blot at samle fadet lidt før servering.
Kh Ann-Christine
Hej vi har lige lavet de syltede nødder, det blev en fuldstændig sammenklistret og hård ting i glasset. Nu har vi så opvarmet det igen og lagt hver nød på et stykke bagepapir, hvad gør vi galt. Kh Søren
Hej Søren
Det lyder til at det er kogt lidt for længe, så lagen er blevet lidt for karameliseret og tyk. Du kan lune det og komme ekstra vand og appelsinsaft i, til konsistensen er mere lind.
Kh Ann-Christine
Hej
Hvor ser det lækkert ud :-)
Faldt over dit ostebord, da jeg søgte inspiration til natmad. Og det her ostebord har jeg virkelig lyst til at servere til min søns konfirmation.
Hvor meget ost, pølse og brød skal jeg regne med pr.person, når det er til natmad ?
Tak for din fantastiske blog som jeg flittigt bruger, også på mit job, på en døgninstitution :-)
Venligst Nathasia
Uhm, lyder som en skøn ide.
Til natmad jeg ville nok regne med 100-125 g ost, 75-100 g charchuteri og 100-150 g brød/kiks + derudover diverse frugt, druer, grønt pr person.
Kh AC
Har læst dit svar, men gar så lige et par til.
Hvordan laver du de smørstegte asparges med parmesan? Hvornår drysser du osten på, og er den revet eller i flager?
Kan man bruge Arla unika karamelsten i stedet for.
Jeg har købt 5 Arla unika oste til Ostebord, men er i tvivl om rækkefølgen, de skal serveres i. Kan du hjælpe mig. Det er kry, skærsild, rugkerne, hvide dame og sort himmel.
Tak.
Hvis man nu vil servere ostebord som det bærende element, har jeg godt styr på mængde osv. Men min mand mener ikke det er nok som aftensmad. ( læs ikke noget varmt). Hvad kunne du foreslå først eller undervejs af varmt?
Tusind tak for alle dine skønne opskrifter. Dem tyer jeg ofte til, og det gør mine voksne børn også.
Hej Susanne,
Tja, det er et godt spørgsmål og lidt en smagssag jo … jeg ville servere og supplere op med nogle tapas, ala fx starte med små spid med melon, skinke og ost.
Bage dadler i baconsvøb og måske nogle lækre krydrede små pølser, grillede padrons og måske smørristede asparges med parmesan drys.
Der er lidt inspiration her: https://www.valdemarsro.dk/tapas/
God fornøjelse og mange tak for din søde hilsen, det er dejligt at høre I har glæde af mine opskrifter
Kh AC
Kære Ann-Christine
Det ser super lækkert ud og jeg har tænkt mig at kopiere det på lørdag. Hvordan beregner man hvor meget man skal købe til ca 25 pers ?
Kære Mette,
Hvor lyder det skønt! Det er virkelig også hyggeligt at samles om sådan et dejligt bord.
Jeg har beskrevet i teksten nederst i afsnittet ‘Valg af oste til ostebordet’, hvor meget jeg beregner:
“omkring 175-200 g ost pr voksen og 100 g til børnene.”
Rigtig god fornøjelse til jer :)
Kh AC
Hej
Sikke lækre opskrifter på tilbehør til ostebord. Hvor mange gram brød/kiks beregner du pr. person?
Mvh Lisbeth
Hej Lisbeth,
Jeg synes omkring 100-150 g passer meget fint som et gennemsnit, men det kan variere en del.
God fornøjelse
Kh AC
Hej Ann-Christine
Det lyder så voldsomt med 300-325g ost og pølse pr. Person – kan det passe? Har tænkt at lave det som hovedret med dessert men uden forret.
Mvh Dorte
Det passer som hovedregel meget godt med de mængder i gennemsnit – men kan naturligvis variere en del fra person til person
Kh AC
Hej! Jeg skal lave buffet til 55 voksne + 12 børn, og et mindre ostebord skal være en del af dette. Jeg vil gerne lave din løgkompot og syltede valnødder hertil, MEN: Hvor mange gange skal jeg mon gange de respektive opskrifter op? Og er der ting ved de respektive opskrifter, jeg skal have in mente, når det er sådan en storproduktion, jeg skal have gang i?
Tusinde tak:)
Vh. Lisa
Hej Lisa
Hvor lyder det lækkert!
Jeg vil næsten tro at du godt kan slippe afsted med at gange både løgkompot og syltede valnødder med 5 eller 6.
I de syltede valnødder kan du godt tage 1/2 dl mindre vand i end opskriften forslår og begge opskrifter vil have godt af at blive lavet i en sauterpande, hvor der er et stort overflademål til fordampning af væde.
Rigtig god fornøjelse
Kh AC
Tak for dit svar! Glæder mig til at prøve opskrifterne.
Hvis du nu skulle lave dette til en reception til et bryllup, bare så der er lidt til gæsterne i tiden mellem kirken og bryllupskagen (ca. 1.5time) vil du så beregne de samme mængder ost (300g) og kød (125g) pr. person eller mindre? :-) KH Julie
Der tror jeg fint du kan sætte det ned til det halve og fx servere ekstra kiks, vindruer, grønt osv til i stedet.
Hej Ann Christine
Din løgkompot og min pesto er yderst populære ved et ostebord anrettet på et serveringsbræt.
Ak ja, gentag dig selv; den enkle og simple mad er næsten altid velsmagende.
mvh
Hvor stor en skiferplade bruger du til at anrette pølse/ostebord?
Knus Ann
Jeg er ikke lige ved den, og har ikke målene her. Men vil tro den er omkring 30×50 cm
Kh AC
Hej med dig. – Må det være en gammel kok tilladt at komplimentere dig for bloggen. Læser med glæde alt hvad du skriver. Skulle ha’ et par gæster til frokost og manglede lidt insp. til osten og faldt over dine 3 opskr. på tilbehør ( syltede valnødder, løgkompot og de lynsyltede pærer, som vakte stor jubel) Har prøver pærerne sammen med god vaniljeis. det var bare 10 – 4. Ka’ du ha’ en god dag
Mange hilsner her fra Holstebro
Det er dejligt at høre – mange tak for din fine hilsen og tilbagemelding på opskrifterne!
Rigtig skøn weekend til dig
Kh AC
Hvor mange personer rækker en portion løgkompot og syltede pærer?
På sådan et velassorteret ostebord, vil jeg mene 6-8 pers.
Alternativt med mindre oste, så 4-6 personer.
Tak :) Jeg må straks igang med at lave nogle af disse fristende sager.
Skal lave ostebord, med pølse og pateer. Jeg mangler inspiration til, hvad der kan tilføjes, da der kommer en der ikke spiser svinekød. Forslag modtages gerne. :)
Jeg ville nok se om jeg kunne finde noget lækkert paté og pølse med fx andekød, kylling eller svampe – en del delikatesseforretninger med franske specialiteter kan godt være leverandør til dette. En anderilette, som denne kan også være et hit.
Kh AC
Dejligt indlæg – lige hvad, jeg havde brug for af inspiration! Hvad er hvidløgsosten for en? Er det blot en smøreost med noget krydderi på? Flot ser det i hvert fald ud :)
Jeg mener det var en ost fra Lynhjem, købt hos Nemlig :) Den er vildt lækker!
Mangler der ikke lidt vand til de lynsyltede pærer i ingefær? Kan det godt koge alene?
Jeg oplever at pæren og den smeltede sukker gør det rigtigt fint alene – men hvis du synes, så kom evt en spsk vand i og vent om det ikke er rigeligt :)
Jeg mangler en “mappe” hvor jeg kan lægge alle mine favoritter… Så kan jeg lige huske sådan en side her, en dag, hvor jeg har brug for det… Kan du ikke lige lave det?? ;)
Det er på min liste med kommende opdateringer, men indtil da, så vil jeg næsten anbefale dig at kigge nærmere på pinterest, hvor du kan lave mapper med dine opskrifter – de bliver så linket direkte til opskrifterne her :)
hvor længe kan de lynsyltede pærer holde sig?
3-7 dage kan de fint holde. Hvis du skolder glasset og evt ryster det med lidt cognac + bruger lidt mere sukker, så kan det holde endnu længere.
Kh AC
Tak?
Hvor ser det altså bare lækkert ud, bliver helt lækker sulten :-) Sikke en god idé at bruge sådan en plade man kan skrive på.
kh RIkke
Ja, ik´ ♡ Jeg kan slet ikke stå for sådan en anretning ;)
Jeg synes også det fungere så fint til en masse små retter – hvor man kan gøre det nemt for gæsterne at se hvad der er på bordet :)
dejlig søndag til dig, Rikke
Kh AC
Waou, inspirerende læsning. Jeg synes, det ser lækkert og hyggeligt ud med ostebord, med lækkert brød og vin til – bare en skam, at jeg ikke bryder mig om ost på den måde… Men jeg er klar på portvinen og synes, det er synd, at folk har et billede af, at det kun skal drikkes op til jul :-) Tak for altid super inspiration til lækkert mad :-)
Hvor er det dejligt at høre! Tusind tak for din søde hilsen – og jeg er helt enig! God portvin er dejlig året rundt
Kh AC