Osteboller
Bløde og sprøde osteboller med en midte af lun smeltet cheddar ost.
Smeltet ost er jo bare SÅ godt! Til varme supper, laver jeg indimellem ostebrød, hvor jeg skærer skiver af brød eller halvere en bolle, gnider med et halvt fed hvidløg og kommer ost på, hvorefter det gratineres i ovnen. Det er godt – men disse osteboller vinder altså stort.
Når jeg i opskriften koger disse osteboller før jeg bager dem, så er det på samme måde som med bagels – fordi det giver en helt speciel lækker konsistens og bid i bollerne. Man kan fint springe det step over, men prøv det endelig af.
Arbejdstid 30 min.
Antal 15 stk.
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Osteboller
- 4 dl vand
- 20 g gær
- 550 g hvedemel
- 1 spsk sukker
- 1 tsk salt
- 40 g smør, koldt
- 200 g cheddar ost, skåret i 15 tern
- Til kogning, pensling og drys
- 1 liter vand
- 1 æg, sammenpisket
- flagesalt
- 1 spsk sesamfrø
- 1 håndfuld frisk timian
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Smuldr gæren ud i en skål med vand og rør, til den er opløst.
Kom mel, sukker og salt i en ren skål og smuldr smørret i, til blandingen er som fint savsmuld. Rør blandingen i vandet med gær lidt efter lidt og ælt til sidst dejen.
Ælt dejen i nogle minutter, til den er smidig og blød. Kom dejen i en skål, læg et rent klæde over og lad den hæve i 45 minutter på køkkenbordet.
Del dejen op i 15 lige store stykker, så alle bollerne får samme størrelse. Kom lidt olivenolie på hænderne, så er dejen nemmest at arbejde med. Fold hvert stykke dej rundt om et stykke ost og luk godt til. Tril bollerne runde.
Kom vand i en stor gryde og lad det koge op.
Sænk tre boller ad gangen i det kogende vand og lad dem koge i 30 sekunder. Tag dem op med en hulske og sæt dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Fortsæt på samme måde med resten af bollerne.
Pensl bollerne med sammenpisket æg og drys med salt og sesamfrø. Bag dem i en forvarmet ovn ved 175 grader varmluft i ca. 15-17 minutter.
Drys evt. med friske timianblade og nyd bollerne, mens de er helt lune og nybagte.
hej
kan man dampe dem i stedet for at koge dem????
Det giver ikke samme resultat, men prøv endelig og se om du synes det fungere godt.
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine
Du har en lille bitte slåfejl i starten af din opskrift: Knider med hvidløg… Tror det skulle have været et G
Og du plejer ikke have stave- eller slåfejl, så jeg tror det er noget du går op i skal være i orden.
Hmmm de minder om mine koldhævetmorgenboller der står natten over. Dvs. meget klæ og svære at forme som en bolle. Mener helt klart der skal tilføjes mere mel til opskriften ellers bliver det svært og forme dem omkring osten.
Fordelingen mellem væde og mel er helt korrekt, jeg tænker din oplevelse af dejen måske nærmere handler om at ælte dejen længere tid, til den bliver smidig og blød. Så er den nem at forme og lækker at arbejde med.
Kh Ann-Christine
Hejsa Tak for nem opskrift. Bollerne blev super lækre😊 Mon surdej kan bruges? Udover dine surdejsboller, mangler jeg ideer til surdejsprojekter. Så tænkte på disse osteboller. Vil det kunne gå her? Vh Maria
Hej Maria
Du kan bruge surdej i stort set al bagværk, jeg har skrevet lidt om det og hvordan, under tips i min opskrift på surdej: https://www.valdemarsro.dk/surdej/
Kh AC
Hej! Skal jeg bruge lunket vand eller blot alm. vandhane-koldt? :-)
Altid gerne omkring 25 grader vand/væde til at røre gær ud i.
Kh AC
Hej Ann-Christine
Bliver altid lidt i tvivl når der blot står vand (eller mælk). Er det koldt vand eller lunt?
Mvh Ruth
Til brød og bagværk er det godt med væske der er omkring 20-25 grader, så kommer hævningen godt fra start.
Kh AC
Har prøvet ostebollerne – fantastiske ,
Alle blev spist 😄
Kan se opskriften er i grøn aftensmad
Jammen jeg har lige bagt ostebollerne – de er bare fantastisk – som mange andre opskrifter ?
Så skønt at høre! Tusind tak for din søde hilsen og tilbagemelding på opskriften
Kh AC
Hej Ann-Christine
Er dine oste boller fryseegnet ? tak for en fantastisk blog og ikke mindst din sidste nye kogebog aftensmad :)
Hej Marianne,
Mange tak for din søde hilsen, det er dejligt at høre :)
– og det vil jeg fint tro at de kan
Kh AC
Mon man kan bruge Emmentaler i stedet for Cheddar?
Ja, det tror jeg vil være lækkert :)
Kan jeg koge dem om formiddagen og bage dem senere på dagen?
Jeg har ikke forsøgt mig med at vente med at bage dem efter de er kogt, så der må jeg være dig svar skyldig … det må komme an på en prøve :)
Først tænkte jeg: åh nej jeg magter ikke at lave dobbelt portion OG koge bollerne inden bagning.
Men det var nemt at lukke osten inde og den flød kun ud af én af dem tror jeg.
Vi fik dem til gulerodssuppe og det var SÅÅÅ godt ??
Vinderopskrift!
Hvor er det godt at høre! Sikke en skøn hilsen og tilbagemelding på opskriften :)
Mange tak for det ♡
Kh AC
Jeg lavede ostebollerne den anden dag til grøntsagssuppe. Jeg koldhævede dejen, lavede dem klar med ost om eftermiddagen og sætte dem på køl. Da det var spisetid tog jeg dem direkte fra køleskabet op i vandet og i ovnen. Det fungerede perfekt og de var et hit ? Bare et lille tip fra mig.
Skønt at høre – og rigtig dejligt at du deler tippet :)
Kh Ann-Christine
Øv, fik åbenbart ikke lukket dem ordentligt, så osten er røget ud af halvdelen af bollerne ?
Men glæder mig til at smage dem der er tilbage ?
Jeg håber dem der blev lukket ordentligt blev super lækre, og mon ikke de andre også smager dejligt alligevel :)
Rigtig skøn weekend til dig :)
Kh AC
Vil det mon gå med en lagret cheddar i stedet, eller tror du, den er for hård?
Jeg tror den vil fungere fint, du kan evt rive den groft og forme små kugler af den friskrevne ost, der kommes i midten af dejen.
Kan man pensle med mælk i stedet for æggeblomme?
Ja, det kan du sagtens gøre :)
Har lige taget disse boller ud af ovnen, og de dufter og smager himmelsk. Skal have dem til “din” kartoffel/porresuppe i aften.. Her hjemme er vi helt vilde med dine opskrifter, og de er på madplanen i hver uge! Tusind tak. :)
Hvor er det dejligt at høre! Tusind tak for din søde hilsen ♡
Kh AC
Kan ostebollerne fryses ned?
Har set svaret andet sted ?
Godt at høre :)
God fornøjelse med dem ♡
Har du prøvet at fryse dem? ?
Nej, det har jeg ikke – men er sikker på at det fint kan lade sig gøre ♡
Kh Ann-Christine
Kan de fryses ned? :-)
Ja, det kan de sagtens
Hej Ann-Christine.
Jeg har lige afprøvet din opskrift og resultatet blev super godt, men jeg er lidt i tvivl om hvordan bollerne skal opbevares.
Har du råd for det?
Hilsen Karoline
De kan holde sig 1-2 dage i fx en brødkasse (bliver lidt kedelig af at komme i køleskab)
Men ellers kan de fint fryses og lunes igen inden servering.
Kh AC
Hvad gør den korte kogning af bollerne før bagning ved brødet?
Har lige opdateret, så det står i opskriften :)
Hej tak for nogle virkelig gode opskrifter :)
Jeg er ikke så van til at bage, hvorfor skal de koges? Kan man nøjes med at bage dem?
Kram Thea
Det er lidt på samme måde som bagels, som også koges før de bages – det giver en helt særlig krumme og konsistens, som ikke kan efterlignes ved blot at bage dem.
Hej Ann-Christine
Ved du om man kan erstatte rørsukker med kokossukker eller om gæren så ikke har nok at leve af? Jeg overvejer nemlig at eksperimentere med at lave dem i en PCO venlig udgave til min søster.
Hilsen Rikke
Hej Rikke,
Det kan du sagtens. Måske bare lad dem hæve en smule længere :)
God fornøjelse med dem
Kh AC
Jeg lavede disse igår med ca. 1/4 fuldkornsmel og de blev super gode! Næste gang tror jeg, jeg vil prøve at putte lidt chili med osten og se om det ikke kunne blive til lækre chili-cheese boller :-)
Uhm! Det lyder jo også vildt lækkert! :)
Jeg hev disse boller ud af ovnen for 30 min siden og de er alle pist væk(vi var kun 4 om at spise dem alle)! Så lækre!
Fortsæt dit gode arbejde :-)
Fantastisk! Det er jeg glad for at høre :)
Og tusind tak!
Tusind tak for en dejlig blog! Ville høre når de nu skal koges, om jeg så kan bruge halv fuldkorn halv alm. hvedemel eller om det ikke duer :)?
Hej Mette,
Jeg vil selv prøve at give det forsøget med fuldkorn næste gang, men vil nok starte på ca 1/3 fuldkorn og 1/3 hvede – for ved ikke helt om fuldkornen, har elasticiteten til at holde på osten hvis jeg vælger 50/50 (hvis det giver mening?)
Men lad mig endelig høre hvordan det lykkedes :)
Kh AC
Jeg tænkte på om der er en specielt grund til det er gul cheddar ost ? Jeg har nemlig kommet til at købe rød ?
Du kan sagtens bruge rød også :)
Uhmm, dem skal jeg da prøve når vi har suppedag næste gang:-)
:) God fornøjelse med dem
Hej Ann-Christine
Allerførst tak for en GOOO side – bruger ivrigt løs af dine opskrifter.
Jeg kunne rigtig godt tænke mig at lave dem her til suppe til forret på lørdag, så kan de laves rimeligt færdige i forvejen – altså om eftermiddagen – fx til og med at de har været en tur i baljen, så de bare skal pensles og i ovnen. Det dur ikke rigtig at stå med olie og trille boller og koge dem, når gæsterne er i gang med velkomstdrink inde i stuen :-)
MH Chr
Hej Christian,
Tusind tak for de pæne ord! :)
Jeg ville nok vælge at bage dem til de lige mangler de sidste 4-5 minutter. Køle dem af og lade dem stå under et klæde til de skal bruges.
Giv dem en del fugt med en vandforstøver og bag dem så færdig i ovnen til osten er smeltet inden i.
Håber det fungere :)
Kh AC
Go idé – jeg skriver til dig, hvordan det går! MH
Hej Ann-Christine
Sagde, at jeg ville skrive, hvodden det gik med at bage dem minus 4-5 minutter … det gik rigtig godt, og de dur i øvrigt også rigtig godt efter en tur i fryseren :-)
MH Christian
Godt at høre :)
Hej Ann-Christine.
Var de færdigbagte i fryseren? Hvordan tøede du dem så op igen?
VH Evi
De ser så lækre og indbydende ud. Jeg har lige et lille undringsspørgsmål til fremgangsmåden. Kan det godt passe, at bollerne ikke skal efterhæve inden de koges? Jeg har kun prøvet at koge bagels, og der ved jeg det er meget vigtigt de er hævet nok inden kogningen.
Kh.
Anne-Marie
Det behøver de ikke, men tager omvendt heller ikke skade af at efterhæve en halv times tid – jeg fandt på dem for noget tid siden og har lavet dem 4-5 gange uden at lade dem efterhæve og det fungere fint :)
Hvorfor skal de sænkes ned i vand?
Det er lige som med bagels, som også koges – de bliver helt perfekt seje og saftige af den fremgangsmåde. Rent teknisk er det noget med stivelsen i melet som reagere på den måde i vand :)
Kommenskringler får også et opkog inden de bages i ovnen 😋