Okonomiyaki med spidskål
Har I prøvet en japansk Okonomiyaki.
Det smager helt og aldeles fantastisk – og man skal på ingen måder lade sig skræmme af det fremmedartede navn, for opskriften er super nem, enkelt at lave og tilmed hverdagsvenlig.
Okonomiyaki er en sprød og samtidig luftig japansk madpandekage, tilberedt med spidskål og toppet med godt tilbehør, som passer forrygende til den dejlige ret.
Prøv også: Opskrift på en lækker vegetar bønnegryde >>
Arbejdstid 25 min.
Antal 4 pers.
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Okonomiyaki med spidskål
- 200 g hvedemel
- 4 dl grøntsagsbouillon
- 1 løg, finthakket
- 2 fed hvidløg, finthakket
- 4 æg
- 400 g spidskål, meget finthakket
- salt
- sort peber, friskkværnet
- 1 spsk sesamolie, eller anden olie til stegning
- Tilbehør
- 2 forårsløg, skåret i skiver
- 2 spsk sød chilisauce
- 2 spsk mayonnaise
- 1 bakke karse
- 1 tsk chiliflager
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Rør mel og grøntsagsbouillon sammen til en tyk dej og lad den hvile i en skål i 10 minutter.
Sauter imens løg og hvidløg gyldne og bløde på en pande med lidt olie. Smag til med salt og sort peber. Rør løg, æg og spidskål i skålen med dej.
Varm panden godt op med lidt olie. Kom skefulde af dej på panden til små pandekager og steg dem, til de er gyldne og sprøde på hver side.
Servering
Læg okonomiyaki på tallerkener, fordel striber af chili sauce og mayonnaise over og drys med klippet karse, chiliflager og forårsløg.
Nu har jeg prøvet opskriften et par gange og 200g mel til 4dl bouillon fungerer bare slet ikke. Det bliver nærmest til en brød dej. Er der noget, jeg overset i opskriftens første trin?
Hej Sara
Mængden passer helt fint, det skal være en lidt tyk dej, når det har stået lidt.
Kh Ann-Christine
Hej Ann-christine
Jeg har købt kogebogen “Grøn Aftensmad”. Hold nu op en lækker bog med masser af gode opskrifter i. Den kommer jeg til at bruge rigtig meget.
Hej Joan
Mange tusind tak for din søde hilsen, der er jeg virkelig glad for at høre!
Rigtig god fornøjelse med bogen og skøn weekend til dig
Kh Ann-Christine
Hej AC.
Vi har lavet denne lækre opskrift 2 gange. Og vi er vilde med smagen – men de vil ikke “lykkes”… altså de bliver smadret på panden og kan ikke forblive hele pandekager. Det yderste blir flot og sprødt – men når man forsøger at vende går den fra hinanden – skal de steges på meget lav varme ?
Hej Kathrine,
De skal gerne have mellem-høj varme. Jeg sætter den på 6-7 ud af 9. Vend dem først. når de er faste på overfladen.
Hvis de stadig driller, så kan du bruge dette tricks; Når du vender dem, kan du evt lægge en tallerken over panden, vende spidskålspandekagen over på tallerkenen og lade den glide tilbage på panden, med den ustegte side vendt ned.
Alternativt kan de også bages i ovnen, på bagepapir i cirkler ved 200 grader varmluft til de er stegte og flotte. Her får de ikke helt samme stegeskorpe, men så kan du lynstege dem på panden ved høj varme til sidst, hvis du synes
Kh Ann-Christine
Årh her var lige det svar jeg ledte efter :-) Jeg elsker også denne ret men har yderst begrænset succes med at få dem til at holde sammen og ikke brænde fast. Jeg prøver ovnen næste gang.
TAK for fantastiske opskrifter og inspirerende madplaner inkl indkøbssedler. Det gør virkelitg min hverdag nemmere :-)
Mvh Penrille
Perfekt! Så må de i ovnen :)
Mange tusind tak for din søde hilsen! Jeg er så glad for du har glæde af madplanerne ♡
Kh Ann-Christine
Kan man lave den i tefal snack collections pandekage jern? eller tror du de vil blive for tykke?
Mine børn er virkelig godt til at lave mad “alene” når de får hjælpe af tefal jernet. ;-)
Sikke en god ide, og de kan fint laves deri. Det gør nemlig ikke spor at de bliver lidt tykke i det.
Kh Ann-Christine
kan man justere antallet af personer til at være fast antal på alle opskrifter i madplanen ( fx. til 6). så man ikke behøver at gøre det enkeltvis på hver opskrift
Det kan man ikke, for ved opskrifterne skal man også selv rette fx fadstørrelse og være opmærksom på kortere/længere tilberedning i ovn fx.
Rent indkøbsmæssigt er det nemmest at rette det direkte på indkøbssedlen og når du går fra indkøbssedlen til retten, så er det automatisk overført.
Håber det kan være en hjælp :)
Kh Ann-Christine
Mums, har nu lavet disse et par gange, og de er bare lækre. Kan fint holde sig i køleskabet er par dage, hvis de ikke er spist inden. Jeg prøvede at putte dem i mit vaffeljern, og de blev super lækre på den måde også.
Så skønt at høre! Tak for din fine tilbagemelding på opskriften :)
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine
Tak for en helt vidunderlig vegetarret! Jeg laver den ofte og har med tiden adapteret din opskrift lidt til en slags ryd-op-i-køleskabet-ret. De smager bare så godt, at det er svært ikke at brænde sig lidt på tungen, fordi man spiser de første i køkkenet imens man laver resten😆 Idag var der gulerødder, squash,løg, hvidløg og rød spidskål i mine og jeg spiste dem med chillisauce, soya, forårsløg og hoisinsauce på – YUM!
Så skønt at høre! Tak for din søde hilsen og tilbagemelding på opskriften :)
Kh Ann-Christine
Hejsa.
Kan jeg toppe med andet end chilisovs.
Du kan blot undlade chilisauce eller bruge fx en chili mayo, eller hvad du kunne synes var lækkert.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Åh de smager fantastisk!!!
Er det muligt at gemme den ubagte dej til dagen efter og stege resten der, eller skal de helst steges med det samme?
Tak for gode opskrifter!
Mange tak for din søde hilsen :)
Jeg har ikke testet det, men vil umiddelbart tro det fint kan lade sig gøre.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Lækre!
Madpandekager af forskellig art kan nu noget på middagsbordet.
En dejlig variant af Blinis, som vi også synes er rigtig gode.
Ikke ligefrem hvad jeg ville kalde okonomiyaki men interessant med en dansk udgave.
Hold da helt op AC, du har da aldrig tid til at lave mad, når du skal besvare så meget på venlig og vidende måde.
Jeg håber du har en assistent eller to.
Under alle omstændigheder er det et fantastisk stykke arbejde du laver, super-kompetent og velsmagende.
Lov mig nu IKKE at besvare det her indlæg. Tråden har jo kørt helt fra 17. januar 2017!! 😳
Jeg kører bare ud og køber ind til okonomi…😋
Hej AC
Jeg tænkte på hvor meget salt og peber putter du i? De er virkelige gode!🧂🍽
Det er lidt ked af at vide, at vores madkultur blive introduceret på en misforstående måde….
Vi bruger aldrig hvidløg til Okonomiyaki og heller ikke bruge chilisauce for tilbehør….Hvem fortalte dig sådan en opskrift? Vi bruger ikke “bagepulver” til Okonomiyaki. Man bruger alnindeligt revet kartoffel eller kartoffel mel.. jeg er så triste ved at vide hvordan en forkert madkultur bliver udvidet i et andet land uden for Japan.
Madkultur og egenfortolkning af egns- og landeretter er et spændende emne.
Min opskrift på okonomiaky er min fortolkning af den japanske ret, hvor jeg laver retten, som jeg synes den er lækker i det danske køkken med brug af let tilgængelige råvarer, der kan købes i ethvert supermarked. Fx bruger jeg heller ikke dashi, som er en af grundelementerne i japansk okonomiaky, da det ikke kan købes i et supermarked.
I min optik, er det spændende at madlavning og ‘ret-fortolkning’ er organiske og kan tage mange drejninger. Det inspirerer altid mig til at gå mere på opdagelse i verdens køkkener, også når jeg spiser ude og rejser – og på samme måde synes jeg også det er interessant når danske retter fortolkes og videreudvikles.
Lige netop med okonomiaky – så laver man den også på mange forskellige måder i Japan, er det ikke rigtigt? Så vidt jeg har fundet ud af, stammer navnet fra ‘okonomi’ (prefærence – eller brug hvad du vil) og ‘yaki’ (stegt).
Du er hjertelig velkommen til at skrive din egen opskrift i kommentarfeltet til inspiration for andre læsere :)
Kærlig hilsen
Ann-Christine
OMGoodness hvor smager de godt 👏👏👏
Tusind tak 🙏
Hvor er det dejligt at høre! Mange tak for din søde hilsen og tilbagemelding på opskriften.
Dejlig dag til dig
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine,
Hvad serverer du med okonomiyaki? :)
Mvh
Helena
Jeg servere den som en selvstændig hovedret, oftest uden tilbehør, da den mætter godt og længe som den er :)
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Skal der virkelig 1/2 spidskål i?
Ja, det er helt korrekt :)
Kh Ann-Christine
Hej AC,
hvor mange bouillonterninger bruger du til 4 dl?
VH Lise
Det variere alt efter mærke, jeg bruger herbamara og det er ikke i tern – så kig endelig bare på emballagen og vælg mængde efter det :)
Kh AC
Hvilke omkreds og tykkelse skal pandekagerne cirka have? (jeg tænker på om det er en fidus at bage dem på en blinispande?)
Hej Lene,
Det vil du sagtens kunne gøre. Hvor store de er og hvor tykke kan helt frit varieres, de er dog nemmest at vende når de er blinisstørrelse :)
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hvor meget er 0,50 kål? Tusind tak for dine skønne retter ?
Tak for din søde hilsen.
Det er et halvt spidskål og behøver ikke være nøjagtigt på gram
Kh AC
Kan man stille dem i køleskabet til dagen efter og lune dem i ovnen, eller evt. fryse dem ned?
Overvejer at lave det til gæster, men vi bliver 8 pers., så det ville være rart at være færdig med at stege i god tid :)
Hej Jeanette, det har jeg ikke forsøgt mig med, så skal ikke helt kunne sige hverdagen det vil blive. Prøv evt at teste med en enkelt inden, hvis du har mulighed for det.
Kh AC
Hej AC.
Tak for altid lækre opskrifter. ?
Har du en favorit mayo du bruger?
Jeg tænker bare at sådan en gang tube gråsten godt ku gå hen og ødelægge smagen lidt, eller? ??
Hej Lærke
Mange tak for din søde hilsen, det er skønt at høre du er glad for mine opskrifter ♡
Jeg kan rigtig godt lide den økologiske fra Hellmans eller den fra Marchandel
Kh Ann-Christine
Lyder lækkert. Det må vi prøve.
Hvilken slags bouillon bruger du?
Hej Karina,
Jeg bruger stort set altid den fra Herbamare
Rigtig god fornøjelse
Kh AC
Hej Ann-Christine
Jeg har lige lavet denne fantastiske ret efter en heldagstur på Gudenaaen og skal jeg være ærlig så gad jeg simpelthen ikke lave aftensmad. Jeg havde dog lovet vores yngste som er bidt af alt fra Japan at kaste mig ud i forsøget og hold nu op hvor er det godt…. lige hvad vi trængte til efter en lang dag med kanoer, sol og å. Jeg blev en lille smule forvirret over opskriften ved servering står der top med løg, men dem havde jeg jo allerede puttet i dejen, skulle have været halveret? Tak for endnu en skøn opskrift. Dejligt at få udfordring til alle de almindelig retter som ofte kører i ring.
Så skønt at høre, tusind tak for din søde hilsen og hvor lyder det skønt med jeres heldagstur.
Det er da en lille dum tastefejl i opskriften, som er rettet nu, beklager forvirringen.
Skøn dag til jer
Kh AC
Hej
Hvor fint er meget fint hakket? Proevede opskriften og blev i tvivl om jeg havde hakket for fint i min food processor?
Tak
Maria
Jeg kører den på mandolinjern, omkring 2 mm i tykkelsen.
Håber det blev lækkert?
Kh AC
Hej Ann-Christine.
Kan det passe at du har lavet om i denne opskrift – og skiftet billede? Eller husker jeg helt forkert? Jeg har tidligere lavet Okonimiyaki, men der skulle man lave stegte løg til – og der var også rødbeder til. Mine unger ELSKEDE dem, men da jeg ville lave dem i denne uge, kan jeg slet ikke genkende opskriften…
Husker jeg helt galt?
Kh. Rikke
Hej Rikke,
Ups ja, en ny og (synes jeg) forbedret version – men har fluks skrevet majroer ind under tips til opskriften, så I kan finde dem igen :)
Ellers er selve okonomiyaki som den plejer, blot med andet topping, som smager toplækkert :)
Kh AC
Kære Ann-Christine
Lad mig starte med at sige, at jeg synes Valdemarsro madblog er helt fantastisk god! Jeg bruger ofte dine gode opskrifter.
Jeg har et generelt spørgsmål. Jeg har lagt mærke til, at du kun lægger et enkelt billede op af dine færdige retter. Har du overvejet at komme lidt flere billeder ind sammen med opskriften? Det ville være meget hjælpsomt med billeder undervejs i processen også, så man ser mere end det færdige resultat. F.eks er det noget svært at se madpandekagen i denne opskrift. Blot en tanke :-)
Hej Lone,
Mange tak for din søde hilsen, hvor er det dejligt at høre.
Jeg kan godt følge dig. Det variere lidt om der er flere billeder, jeg kommer dog nok ikke til at tage en masse billeder undervejs i højere grad end det der er nu. På sigt – og når tiden er mere til det – vil vi gerne lave flere videoer der viser opskrifterne fra start til slut. Men uhh, det tager jo vældig meget tid det hele og selv om viljen og intentionerne er der, så er det jo lige med at finde tiden til det hele :)
Kh Ann-Christine
Halløj?
Skal boullionen være varm eller kold når melet røres i?
Jeg lader det være lunkent, men det må også gerne være varmt
Kh AC
Hej
Og tak for en rigtig god madblog :-)
Jeg kan ikke lave Okonomiyaki med hvedemel i pga gluten. Ved du hvilken slags mel jeg så kan bruge? Hvad skal melet kunne ift. at trække med bouillonen?
Hej Jeanette,
Jeg tror umiddelbart at det også kan blive rigtig lækkert med både rismel og boghvedemel. Det er ikke testet af, men mit gæt er at det vil blive lige så lækkert og at de to typer mel i denne opskrift vil kunne det samme som hvedemelet.
Kh AC
Kunne man komme bagepulver i denne opskrift? Jeg har prøvet dem én gang, og de blev lækre, men lidt klæge indeni… Er det meningen?
Ja, det vil du sagtens kunne.
Jeg oplever dem ikke selv klæge, men måske det er en smagssag. Prøv endelig med 1/2 – 1 tsk bagepulver
Kh AC
Kære Ann-Christine.
Endnu en fantastisk opskrift! Hele familien var blown away. Min datter foreslå at servere pandekagerne til børn med grøntsagsangst – hun syntes de smagte helt som ægte pandekager ?
Hjertelige hilsner,
Anna
Ej, hvor skønt! Det er jeg virkelig glad for at høre! :)
Tak for din søde hilsen ♡
Kh AC
Hej
Denne opskrift ser lækker ud. Men hvad er det for nogen firkanter der ligger midt i på billedet. De ser stegte ud??
Mvh Line
Det er ristet tufo, det kan sagtens tilføjes eller undlades :)
Hej
Jeg brugte opskriften for nogle mdr siden og synes der var en super nem og lækker opskrift på syltede majroer, men nu kan jeg ikke finde det. Kan du hjælpe?
Spidskålspandekagerne er forresten et kæmpe hit, så mange tak for opskriften.
Ah ja, det er rigtig der er rettet lidt til på denne for noget tid siden, men majroerne lavede jeg vist på samme måde som disse syltede rødløg
Kh AC
Tak for hurtigt svar, men det var en lage med ingefær og chili. Siger det dig noget?
Nu fandt jeg den lige i arkivet, du får den her:
Syltede majroer
2 majroer
1 dl eddike
2 spsk sukker
1 tsk. chili (finthakket)
1 spsk. ingefær (finthakket)
Drys de skrællede majroer i stave med 1 tsk salt.
Varm eddike, vand, salt, sukker chili og ingefær op i en gryde, til sukkeret er smeltet. Hæld lagen over de saltede majroer, og lad dem stå og trække på i en skål på køkkenbordet, mens resten af retten tilberedes.
Smag til med salt, peber og evt. mere sukker.
Hej.
Lyder som en supergod måde at få spist majroer på, som ellers ikke er så nemme, synes jeg :).
Hvilken eddike bruger du? Alm, æble-, eller -hvidvinseddike?
På forhånd mange tak :)
Jeg bruger som regel æblecidereddike eller økologisk lagereddike – begge dele fungere glimrende :)
God fornøjelse
Kh AC
Hej,
Hvad gör du med kaalen? Skal den snittes? Rives? Eller…?
Ja, meget finthakket – godt du nævner det, og det er opdateret i opskriften nu :)
Tak! Jeg gläder mig til at pröve – maaske en maade at faa smaa börn til at spise kaal paa !
Det er det nemlig :)
Som single er jeg meget glad for Aarstidernes vegetarkasse. Ingen andre leverer en kasse til kun 1 person, og hvis man savner kødet, så kan man bare supplere med det man vil. Får til 4 dage, men der er til hele ugen – afhængig af, hvor sulten man er.
Jeg er også vild med Okonomiyaki, som jeg skal have i morgen med de sidste rester af grøntsagskassen
Det er virkelig også en fin service, at man frit kan vælge til hvor mange kassen skal være til.
Hej :)
Ved du, om herbamara bouillon kan købes i en alm. butik som Rema 1000? Eller om man evt kan anvende alm. grøntsagsbouillon?
Det tror jeg godt du kan – jeg køber det selv i SuperBrugsen eller Føtex.
Du kan fint bruge anden slags grøntsagsboullion i stedet :)
Jeg synes ikke jeg kan se hvor meget mel der skal i?
Min fejl – der er gået et eller andet galt mens jeg skrev opskriften og til jeg trykkede gem …
Jeg har rettet det til nu :)
Kh AC
Hvor meget eddike og vand skal der varmes?
Hov, der er da kikset et eller andet da jeg klikkede gem på denne opskrift efter at have skrevet den – det er opdateret nu :)