Her finder du samlede svar på de spørgsmål, som jeg oftest stilles omkring opskrifter, råvarer, tid, frysning bagning mv.
Spørgsmål og svar er inddelt i emner og kategorier.
Denne side bliver løbende opdateret, så du nemt og hurtigt kan finde gode råd til de spørgsmål, du eventuelt må have til en opskrift.
Jeg bruger økologiske råvarer og beregner opskrifter ud fra det og ud fra standard størrelser i et supermarked. Det kan være rart for dig at vide, fordi de økologiske frugter og grøntsager i supermarkederne nogle gange er en smule mindre i størrelsen end de konventionelle. I alle mine opskrifter der er taget udgangspunkt i ”standardstørrelsen” på de økologiske frugter og grøntsager, som jeg køber i supermarkederne. Hvis du dyrker eget grønt (hvilket jeg er VILD med og også gerne gør selv), så varierer størrelserne væsentligt mere, så det må man lige have for øje og vurdere mængden ift. en gennemsnitssupermarked størrelser på eksempelvis en squash eller et hokkaidogræskar.
Jeg skriver ikke i mine opskrifter, at der er brugt økologisk æg, mel, kød, gær, grøntsager osv. Hvis du har mulighed for det, vil jeg anbefale at bruge økologiske råvarer og produkter, da jeg oplever, at det giver et bedre resultat.
De magiske tricks, og hvordan du kan lidt give en ret det sidste pift, hvis du synes den mangler noget.
Smag maden til med de fem grundsmage. Smag og behag er individuelt, så tjek om din ret mangler sødme, syrlighed, bitterhed eller lidt umami for at være helt perfekt.
SØDT
honning, sukker, sirup, ahornsirup, frugt, dadler, æblemos, frugtsaft.
SURT OG SYREBALANCE
citrussaft (citron, lime, grape), eddike, vin, worcestershiresauce.
SALT
god salt, kapers, soja, fishsauce, tamari, miso.
BITTERT
kaffe, mørk chokolade, øl, valnødder, krydderurter, oliven.
UMAMI
svampe, fishsauce, worcestershiresauce, parmesan, tomat, miso, forskellige typer bouillon.
Stærkt er ikke en grundsmag, men en følelse, som kan tilføjes med fx sennep, chili, peber og ingefær.
Derudover er det godt at tænke på konsistens, så måltider både har noget cremet, fyldigt og noget knasende og sprødt.
Til mine opskrifter bruger jeg en foodprocessor til at rive og hakke grøntsager og røre dips mv. Det sparer tid i køkkenet, og tidsangivelserne er beregnet ud fra dette. Man kan dog i stort set alle opskrifter bruge en god køkkenkniv, beregn da blot lidt ekstra tid end angivet.
TIP
Når råvarerne findes frem og forberedes, inden man går i gang med madlavningen, så er det meget sjovere og nemmere at overskue madlavningen og det går tilmed også lidt hurtigere at lave maden.
Vej alle råvarerne af + vask, skrub, skræl, snit og riv de grøntsager, der skal bruges – og derefter går resten som en leg.
Hvilke køkkenmaskiner jeg selv bruger oftest, har jeg skrevet om her >>
Her får du en nem og overskuelig guide og beregner til at kunne lave dine yndlingsopskrifter i airfryer:
Vaniljepulver er usødet ren vanilje lavet af pulveriseret vaniljestang og kan købes i flere supermarkeder. Når jeg i en opskrift skriver en ‘tom vaniljestang’ som ingrediens, så er det blot en god måde at få brugt en tom vaniljestang, hvor man har brugt kornene til en anden ret. Har du ikke en tom vaniljestang, kan du bruge lidt vaniljepulver eller lign.
Du kan bruge både vaniljesukker eller vaniljepulver til mine opskrifter her på Valdemarsro.
Omregning og mængde af vanilje
1/2 tsk vaniljepulver = 2 tsk vaniljesukker = kornene i 1 vaniljestang.
I de fleste opskrifter med kikærter bruges der 1 dåse kikærter eller 240 g kikærter, hvilket svarer til en dåse, drænet og skyllet og klar til brug.
Der er meget at spare ved at iblødsætte og koge selv, og du skal regne med at bruge ca. 100 g kikærter, som svarer til en dåse udblødte.
De klargjorte kikærter kan fryses ned i portioner.
Jeg bruger selv rå økologiske danske æg i alle mine opskrifter og aldrig pasteuriserede æg, fordi jeg synes friske æg giver den bedste smag.
Her skal man 100% tage sine egne beslutninger og eget valg, efter hvad man har det bedst med og er tryg ved!
Fødevarestyrelsen har for år tilbage udtalt, at der er en meget meget lille minimal risiko for salmonella i danske æg. Det gælder stadig, men hold dig altid orienteret og opdateret på deres website, hvis du er i tvivl og vælg det du har det bedst med.
Kunne du ikke finde hjælp her, så kan du også finde beskrivelser og svar på spørgsmål til de enkelte råvarer og ingredienser ki min beskrivelse af råvaren. Kig gerne under den enkelte råvarer her:
Få nemt overblik i Valdemarsro Råvare indeks her >>
Varme og bagetid kan variere meget fra ovn til ovn og alle ovne er forskellige. Det skal man tage højde for når man laver mad i ovnen og det er en god ide at give sin ovn lidt opmærksomhed og lære den og dens små særheder at kende.
Din ovn varmer ikke præcist som min. Der vil være små variationer i temperaturen fra ovn til ovn. Der vil også være forskel på, hvor tæt ovnlågen lukker. Nogle ovnlåger slutter ikke helt tæt, så dampen slipper ud – det er en fordel i nogle opskrifter (fx hvis man vil lave langtidsbagte tørrede tomater) og kan være en ulempe i andre opskrifter, som man kan kompensere for ved at komme lidt vand i ovnen til at give ekstra damp.
Derfor vil der også være forskel i alt fra bagetiden til ideel temperatur og om ovnen fungere bedst ved varmluft eller alm ovn varme.
At din ovn bager anderledes eller har brug for mere eller mindre tid til at blive færdig end den opskrift du står med, betyder således ikke at der er noget galt med hverken tid, ovn eller opskrift – det er blot ovne der er forskellige.
Tip til at lære din ovn at kende
I det hele taget er det en god ide at lære sin ovn godt at kende.
Kig ind gennem ruden og justere de opskrifter som du bruger til så de passer nøjagtigt til din egen ovn. Lær ovnen lidt bedre at kende for hver gang du bager eller tilbereder mad i din ovn – det kan godt betale sig ♡
Jeg bruger altid forvarmet ovn og varmluft, medmindre andet er nævnt – du kender din ovn bedst, så tilpas endelig, da både bagetid og temperaturer kan variere.
Når jeg i en opskrift angiver en ovn temperatur sat på varmluft og du hellere bruger almindelig over og undervarme ovn, så skal du huske at skrue en lille smule op. Beregn cirka 10 procent højere temperatur, eller omkring 15 til 20 grader højere.
Jeg har lavet en beregning, så du nemt og hurtigt kan skifte form fra fx en rund form til en bradepande eller til en større eller mindre form.
Når en kagedej skiller efter man pisker smør og sukker luftigt og derefter skal piske æg i ét ad gangen, så skyldes det oftest, at smør og sukker ikke er blevet pisket blødt og ensartet og at æggene ikke bliver pisket nok ind i dejen et ad gangen. Så snart du lægger mærke til at dejen skiller og gerne inden det sidste æg er rørt/pisket i dejen, så kan du tilsætte et par spsk hvedemel fra den mængde der ellers skal bruges til kagen, piske det godt sammen og derefter fortsætte opskriften, så skulle kagen gerne være helt fin igen.
Sørg for at både skål og piskeris på håndmikseren er helt rene og tørre, når du pisker æggehvide.
Der må ikke komme rester af æggeblommer med i den skål du bruger sammen med æggehviderne, for så kan du ikke piske æggehviderne stive.
Det der oftest går galt er at en smule fedtstof på skålen, piskeris eller fra æggeblommen, gør at æggehviderne ikke kan piskes stive.
Brug gerne en håndmikser eller piskeriset på en røremaskine og pisk til æggehviden er så stiv at skålen kan vendes på hovedet uden at æggehviden falder ud.
Helt generelt gælder det for småkager, at dejen ikke skal æltes, men skal samles relativt hurtigt. Hvis du oplever at småkager, som fx pebernødder eller lign flader for meget ud under bagning, så kan det skyldes at dejen er æltet for meget.
Alle småkagedeje kan fryses som rå dej pakket ind i bagepapir og en beholder og holder sig fint i fryseren i 2 måneder, måske mere og de kan også snildt opbevares i køleskab i 1 uges tid.
Alle småkagedeje kan fryses som rå dej pakket ind i bagepapir og en beholder og holder sig fint i fryseren i 2 måneder, måske mere og de kan også snildt opbevares i køleskab i 1 uges tid.
Frys gerne brød og boller ned, mens bagværket stadig er lunt og helt friskbagt.
Optøning: Når du tager brød og boller op fra frys igen, så lad dem tø i 30 minutter på køkkenbordet. Stænk dem derefter med koldt vand fra vandhanen og lun bagværket i ovnen ved 175 grader varmluft i cirka 10 minutter. Så bliver de stort set som friskbagte.
Hvis en ret kan holde sig i køleskab, køligt (fx i et mørkt skab ved 17-19 grader) eller ved stuetemperatur, så skriver jeg det i mine opskrifter i info teksten lige under opskriftens overskrift. Samme sted, hvor du også kan se mængde, arbejdstid og tid i alt, fryseegnethed til opskriften.
De fleste frosne færdigretter og kager har godt af at tø langsomt op i køleskab.
Hvis en af mine opskrifter kan fryses, så står det anført øverst i opskriften i den lyserød boks, der hvor du også finder information om mængde, tid osv.
Holdbarhed på frost for hjemmelavede madretter der er tilberedt fx lasagne, kødsauce mv.: 1-2 måneder
Holdbarhed på frost for brød og kager 1-3 måneder.
Holdbarhed for hjemmelavet saft og sommerens bær og rabarber: 4-6 måneder.
For at være på den sikre side, og for yderligere information om nedfrysning vil jeg anbefale at tjekke fødevarestyrelsens site.
Se også: Frysning og optøning af brød og boller for tips til perfekt resultat af frys og optøning af boller og brød.
Hvis man ikke kan tåle nødder, så kan der være forskellige grader af allergi overfor nødder. Hvis der er nogle nødder du godt kan tåle, så kan du prøve at udskifte med de du godt kan tåle. Eller du kan prøve at erstatte med solsikkekerner, hvis du tåler det bedre.
Det kan også være du i en kageopskrift kan have glæde af at udskifte mandelmel med hvedemel.
Jeg er ikke ekspert i fødevareallergener, og jeg har ikke testet mine opskrifter med henblik på at udskifte forskellige råvarer med andre råvarer.
Jeg vil anbefale, at du begiver dig ud på den rejse som det er at eksperimentere med madlavningen på en spændende og kreativ måde. Du kan finde masser af god inspiration og hjælp i gode artikler online, i bøger og hos eksperter på netop det område du har behov for at tage hensyn til.
Der er masser af god hjælp at hente, og så er det ellers bare med at prøve af og eksperimentere med de små og store ændringer du har brug for i forhold til at lave mad med mine opskrifter.
På den måde kan du gøre dig selv til ekspert på og lære alt om, hvad der fungerer godt for dig og hvordan du på en god måde kan komme omkring udskiftning af råvarer i forhold til din ønskede livsstil og allergener.
Du kan finde hjælp hos fx Astma & Allergi omkring fødevareallergener >>
Der er stor forskel på om man ikke tåler laktose eller om man ikke tåler mælkeproteiner.
Hvis man ikke tåler laktose kan man ofte komme omkring det ved at bruge laktosefrie produkter eller bruge laktase. Hvis man ikke tåler mælkeproteiner skal man helt undgå mælkeprodukter.
Jeg er ikke ekspert i fødevareallergener, og jeg har ikke testet mine opskrifter med henblik på at udskifte forskellige råvarer med andre råvarer.
Jeg vil anbefale, at du selv begiver dig ud på den rejse som det er at eksperimentere med madlavningen på en spændende og kreativ måde. Du kan finde masser af god inspiration og hjælp i gode artikler online, i bøger og hos eksperter på netop det område du har behov for at tage hensyn til.
Der er masser af god hjælp at hente, og så er det ellers bare med at prøve af og eksperimentere med de små og store ændringer du har brug for i forhold til at lave mad med mine opskrifter.
På den måde kan du gøre dig selv til ekspert på og lære alt om, hvad der fungerer godt for dig og hvordan du på en god måde kan komme omkring udskiftning af råvarer i forhold til din ønskede livsstil og allergener.
Du kan finde hjælp hos fx Astma & Allergi omkring fødevareallergener >>
Jeg er ikke ekspert i fødevareallergener, og jeg har ikke testet mine opskrifter med henblik på at udskifte forskellige råvarer med andre råvarer.
Jeg vil anbefale, at du begiver dig ud på den rejse som det er at eksperimentere med madlavningen på en spændende og kreativ måde. Du kan finde masser af god inspiration og hjælp i gode artikler online, i bøger og hos eksperter på netop det område du har behov for at tage hensyn til.
Der er masser af god hjælp at hente, og så er det ellers bare med at prøve af og eksperimentere med de små og store ændringer du har brug for i forhold til at lave mad med mine opskrifter.
På den måde kan du gøre dig selv til ekspert på og lære alt om, hvad der fungerer godt for dig og hvordan du på en god måde kan komme omkring udskiftning af råvarer i forhold til din ønskede livsstil og allergener.
Du kan finde hjælp hos fx Astma & Allergi omkring fødevareallergener >>
Hvis man ikke kan tåle gluten eller af anden årsag gerne vil undgå det i sin madlavning og bagværk, så må man prøve at erstatte med andre råvarer, som man tåler det bedre.
Det kan fx være at du i en kageopskrift kan have glæde af at udskifte hvedemel med mandelmel eller med andre glutenfri meltyper. Oftest skal der dog justeres lidt på opskriften for at den fungere godt uden gluten og det skal man derfor selv eksperimentere lidt med.
Jeg er ikke ekspert i fødevareallergener, og jeg har ikke testet mine opskrifter med henblik på at udskifte forskellige råvarer med andre råvarer. Jeg kan derfor ikke rådgive dig om hvad du kan udskifte med i en opskrift for at lave den glutenfri med et godt resultat.
Jeg vil anbefale, at du begiver dig ud på den rejse som det er at eksperimentere med madlavningen på en spændende og kreativ måde. Du kan finde masser af god inspiration og hjælp i gode artikler online, i bøger og hos eksperter på netop det område, som du har behov for at tage hensyn til. Der er masser af god hjælp at hente, og så er det ellers bare med at prøve af og eksperimentere med de små og store ændringer du har brug for i forhold til at lave mad med mine opskrifter.
På den måde kan du gøre dig selv til ekspert på og lære alt om, hvad der fungerer godt for dig og hvordan du på en god måde kan komme omkring udskiftning af råvarer i forhold til din ønskede livsstil og allergener.
Du kan finde hjælp hos fx Astma & Allergi omkring fødevareallergener >>
Hvis man ikke kan tåle forskellige typer af frugt, grønt og krydderier, så må man prøve at erstatte med andre råvarer, som man tåler det bedre.
Hvis man fx ikke tåler tomater, så kan man ofte lave et godt resultat ved at bage røde peberfrugter og blende frugtkødet og så må man ellers i gang med at undersøge og eksperimentere. Måske vil du også have glæde af at få rådgivning og tips af en kostrådgiver med speciale i allergener.
Jeg er ikke ekspert i fødevareallergener, og jeg har ikke testet mine opskrifter med henblik på at udskifte forskellige råvarer med andre råvarer.
Jeg vil anbefale, at du selv begiver dig ud på den rejse som det er at eksperimentere med madlavningen på en spændende og kreativ måde. Du kan finde masser af god inspiration og hjælp i gode artikler online, i bøger og hos eksperter på netop det område du har behov for at tage hensyn til.
Der er masser af god hjælp at hente, og så er det ellers bare med at prøve af og eksperimentere med de små og store ændringer du har brug for i forhold til at lave mad med mine opskrifter.
På den måde kan du gøre dig selv til ekspert på og lære alt om, hvad der fungerer godt for dig og hvordan du på en god måde kan komme omkring udskiftning af råvarer i forhold til din ønskede livsstil og allergener.
Du kan finde hjælp hos fx Astma & Allergi omkring fødevareallergener >>
Hvis man ikke kan tåle forskellige typer af sukker, frugt, grønt og krydderier, så må man prøve at erstatte med andre råvarer, som man tåler det bedre.
Hvis man fx ikke tåler tomater, så kan man ofte lave et godt resultat ved at bage røde peberfrugter og blende frugtkødet og så må man ellers i gang med at undersøge og eksperimentere. Måske vil du også have glæde af at få rådgivning og tips af en kostrådgiver med speciale i allergener.
Jeg er ikke ekspert i fødevareallergener eller diabetes, og jeg har ikke testet mine opskrifter med henblik på at udskifte forskellige råvarer med andre råvarer.
Jeg vil anbefale, at du selv begiver dig ud på den rejse som det er at eksperimentere med madlavningen på en spændende og kreativ måde. Du kan finde masser af god inspiration og hjælp i gode artikler online, i bøger og hos eksperter på netop det område du har behov for at tage hensyn til.
Der er masser af god hjælp at hente, og så er det ellers bare med at prøve af og eksperimentere med de små og store ændringer du har brug for i forhold til at lave mad med mine opskrifter.
På den måde kan du gøre dig selv til ekspert på og lære alt om, hvad der fungerer godt for dig og hvordan du på en god måde kan komme omkring udskiftning af råvarer i forhold til din ønskede livsstil og allergener.
Du kan finde hjælp hos fx Astma & Allergi omkring fødevareallergener >>
Jeg er ikke selv vegetar og der er mange skønne opskrifter med kød og også dejlige vegetaropskrifter her på Valdemarsro. I min bog Grøn Aftensmad får du masser grønne retter og bogen er ca 90 % vegetarisk og ellers finder du også mange opskrifter her.
Nogle af de spørgsmål jeg oftest får vedr. vegetaropskrifter, finder du svar på her:
Jeg er ikke selv vegetar eller veganer og der er derfor både mange skønne opskrifter med kød og også dejlige vegetaropskrifter her på Valdemarsro. Jeg laver mine opskrifter, som jeg synes giver et dejligt resultat og som jeg synes maden smager allerbedst.
Når man gerne vil leve vegansk, så skal der indimellem nogle justeringer til af mine opskrifter.
Det gælder alt fra gode alternativer til æg, vegansk husblas, oste osv.
Du kan se mine tips til vegetarisk madlavning, men derudover har jeg ikke gjort mig til ekspert i forhold til hvad der fungere godt til vegansk madlavning, men det kan du finde masser af god inspiration og hjælp i gode artikler online og i veganske bøger.
Der er masser af god hjælp at hente, og så er det ellers bare med at prøve af og eksperimentere.
På den måde kan du gøre dig selv til ekspert på og lære alt om, hvad der fungerer godt for dig og hvordan du på en god måde kan komme omkring udskiftning af råvarer i forhold til din ønskede livsstil.
Med abonnement på Valdemarsro Premium kan man logge ind her på Valdemarsro og se energiberegning på alle opskrifter.
Log ind for at se din madplan, favoritter, indkøbsliste m.m.