Øllebrød med jordbær og flødeskum
Skøn øllebrød er en dejlig morgenmad og jeg holder særligt af den lækre grød, når den er toppet med friske bær og enten græsk yoghurt eller en spsk letpisket flødeskum.
De karameliserede mandler er skønne og nemme at lave – og jeg synes de passer så godt til øllebrød. Alternativt kan man dog også sagtens bruge andre nødder, frø, kerner eller fx en skøn granola eller müsli.
Øllebrød er en dejlig måde at få brugt en lidt tør rugbrødsrest, og ellers kan man jo også lave denne lækre ymerdrys af resterne.
Arbejdstid 20 min.
Antal 4 pers.
Kan fryses Ja
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Øllebrød
- 300 g rugbrød
- 4 dl hvidtøl
- 2 tsk brun farin
- 1 tsk stødt kanel
- 1 nip salt
- TIlbehør
- 15 mandler
- 1 spsk honning
- 200 g bær, friske
- 1 dl piskefløde
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Læg smuldret rugbrød, hvidtøl, kanel, brun farin og salt i blød i en gryde i ca. 15 minutter eller natten over.
Tænd for gryden ved middelvarme og rør rundt, mens grøden varmes op.
Pisk imens en luftig flødeskum.
Hak mandlerne groft og rist dem i honning på en pande til de karameliseres let. Tag dem af varmen.
Skru op for øllebrød i gryden og rør til konsistensen er perfekt.
Server i skåle, top med flødeskum, friske bær og honningristede mandler.
Jeg har lavet den nogle gange. Den smager godt, jeg har også kommet lidt allehånde i. Jeg spiser min øllebrød med ristede hasselnødder, æbletern og jogurt. Mums. Jeg gemmer resten i køleskabet og varmer det op i mikroovnen dagen efter. Jeg tilføjer lidt mere væske.
Hej Karina
Mange tak for din søde hilsen! Det er dejligt at høre – og nu hvor det er efterår og snart jul, så kan jeg også varmt anbefale at tilføje en knivspids stødt nelliker og lidt kardemomme. Evt sammen med allehånde. Det er så krydret og lækkert her i vinterhalvåret.
Kh Ann-Christine
Hej Ann – Christine
Tak for dit svar. Uh, ja det lyder også godt med krydderier.
God dag.
Mvh. Karina
jeg lavede denne øllebrød som dessert til min fødselsdag sidste år, og det var en KÆMPE succes!! Så stor, at jeg lovede, jeg ville lave det igen i år. Nu nærmer dagen sig, men denne gang er det brunch-buffet. SÅ: hvordan dææææælen gør jeg det smartest? For den skal jo gerne holde sig varm længst muligt. Ville du lave små portionsanretninger med et rent viskestykke over, eller beholde det i gryden, eller har du en ide, jeg endnu ikke er kommet frem til?
Hej Johanne
Så dejligt at høre! :)
Jeg synes den er lidt svær, for det kommer lidt an på hvor mange I bliver. Hvis det er muligt at få en til at hjælpe med at komme i glas så tæt på servering som muligt, så den er lidt lun ved servering, så ville jeg nok vælge den løsning. Men ellers servere den i en stor skål med flødeskum ved siden af.
Rigtig god fornøjelse og stort tillykke med fødselsdagen
Kh Ann-Christine
Har netop lavet denne opskrift.
Konsistensen blev helt perfekt 👍 – meeen ak kanel gør intet godt for smagen i min optik.
Nu prøvede jeg at lave den som beskrevet, men ville ønske jeg ikke havde puttet kanel i
Det hører efter min optik slet ikke til i øllebrød og smager alt for gennemtrængende.
Det er jo helt sikkert en smagssag :)
Jeg er vild med kanelsmagen til øllebrød, og synes gerne den må smage meget af kanel.
Det kommer også lidt an på hvilken kanel man bruger, hvor gennemtrængende den er i smagen.
Kh Ann-Christine
Kan jeg fryse det ned i mindre portioner?
Ja, sagtens :)
Kh Ann-Christine
Jeg skal også prøve med frugt på – uhm!
Jeg har altid spist øllebrød med æggesnaps på. Både som barn – for 60 år siden (!) – og nu.
Det nævner du slet ikke?
Kh Else
Det lyder da så lækkert! Det må jeg også prøve :)
Kh Ann-Christine
Kan man gemme det og genopvarme det/spise det koldt? Og hvor længe vil du i så fald mene at det kan gemmes? Vil lave en stor portion til min søn ?
Hvis du koger det kun med vand og uden honning, så kan det nok holde sig i 2-3 dage.
Kh AC
Der er så meget nostalgi over denne meget velsmagende øllebrød. Jeg tog den til nye højder ved også at tilsætte en lille teske moscovado sirup. Din topping med de karameliserede mandler er fantastisk.
Jeg lavede denne dejlige øllebrød her til aften som dessert. Vi havde noget gammeldags mørkt rugbrød uden kerner, som vi skulle have brugt.
Og så tilføjede jeg en lille teskefuld Muscovado sirup i grøden, som jeg rørte i lige inden servering. Jamen altså – det løftede din ellers fantastiske øllebrød til nye højder! ??? selvfølgelig serveret med let flødeskum og dine karameliserede mandler. Tak for altid velsmagende opskrifter, der er lette at tilberede ??
Uhmm, hvor lyder det lækkert! Jeg vil prøve den med muscovado næste gang :)
Skøn sommer til dig og tusind tak for din søde og dejlige hilsen.
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Perfekt opskrift! Jeg har lige lavet en portion og det var mit første forsøg på hjemmelavet øllebrød og hold da op! Bedste øllebrød, jeg har smagt! Jeg gav den lige en meget kort og hurtig omgang med stavblenderen. Så god! Tak for opskriften :D
hvor er det dejligt at høre! Tak for din søde hilsen og tilbagemelding på opskriften
Kh AC
Jeg plejer at koge en hel kanel stang med, det smager også godt
Fin opskrift – men der er SLET ikke nok til 4 personer :-)
Det ser godt ud! det er lang tid siden jeg har fået øllebrød, min far frøs altid gammelt brød så vi fik okay tit dog kun med flødeskum, flølde eller mælk så jeg må klart prøve med nødder og se om jeg også kan lide det med frugt
Efter at have gået alt for mange år uden denne lækre spise, fik jeg i går aftes lyst til en gang øllebrød. Det blev selvfølgelig sat over med hvidtøl, og står faktisk stadig i køleskabet og hygger sig.
Måtte dog lige forbi her – for kunne ikke huske “blandingsforhold”. Næste gang prøver jeg med jordbær :)
Hvor hyggeligt! Det er også sådan en ret vi vender tilbage til i ny og næ og altid glædes ved, for den er jo virkelig helt nostalgisk :)
Hej Ann-Christine.
Lige et par spørgsmål inden jeg kaster mig ud i denne lækre ret! Hvis man bruger hvidtøl, skal der så stadig honning i? Og erstatter man al vand med hvidtøl? Og kan man evt. sætte det hele i blød aftenen før?
Glæder mig til et gen(smag)syn med denne barndomsret :)
Venligst Louise
Begge dele går fint – både med og uden honning. Jeg laver den uden honning selv, når jeg bruger hvidtøl, for jeg synes det bliver lidt for sødt ellers. Og så smager jeg til med måske en smule honning eller ahornsirup på grøden.
Jeg erstatter gerne al vand med hvidtøl. Det smager dejligt og du kan snildt sætte det i blød aftenen før.
God fornøjelse :)
Kh AC
Hvor mange personer er portionen til (dessert str)?
Jeg vil lave den som en lille brunch ret, men er i tvivl om hvor meget jeg skal lave ifh til opskriften
Mange hilsner
Mirja
Opskriften passer til ca 4 skåle morgenmad herhjemme :)
Som en del af en brunchret, så rækker den nok længere, måske 6-8 personer
Kh AC
Kan man bruge grøn Tuborg? Kunne godt bruge denne morgenmad i morgen?
Sagtens! Alkoholen damper af under tilberedningen :)
Hvor meget rugbrød blev der cirka brugt (vægtmæssigt?), for man kan jo både købe rugbrød, der vejer både 500, 650, 750, 1000 g. osv. ? :)
Jeg vejede det ikke. Men hvad der svarer til et lille kvart rugbrød. Jeg købte brødet hos bageren og jeg mener ikke at det var så stort ;)
Jeg har lige lavet øllebrød af 250 g rugbrød og 5 dl vand. Det passede fint til 4 personer.
Har du prøvet at lave en marengsbund, putte lidt vaniljeis til og så nye jordbær – Uhm…. Her laver jeg marengsbundende på størrelse med en underkop – tegner størrelsen af på bagepladen og så kan den tilmed være på en desserttallerken :) Men altså – mælk og jordbær er også godt – bare en skam de kan være så dyre jordbærene – man skulle ha en større have sku’ man :)
Det lyder virkelig dejligt! Jeg har ikke prøvet det, – endnu altså :) Tak for inspirationen, nu skal jeg blot have fat i nogle flere jordbær
Det har jeg aldri smakt. Slik dessert har vi ikke her i Norge. Ser fristende ut. Kanskje jeg skulle forsøke oppskriften din?
Ha en fin dag, der sør.
Kære Elisabeth,
Ellers så vil det også være skønt med en anden slags grød :)
Uhmm har lige lavet det her til aften..Faktisk sidder jeg og spiser det lige nu :D
Det er sommerskønt, ik´ :)
Jo helt vildt.
Har fået det både til morgenmad og frokost idag!! Kan faktisk allerbedst lide det når det er koldt :)
Det må jeg prøve, vi har endnu aldrig haft øllebrød i overskud.
Det er slet ikke dårligt. Så en gang et madprogram hvor det koldt blev brugt som en dessert :)
Blander du noget i den kolde Øllebrød så? Ekstra sukker, mælk eller noget? Jeg må altså ha´ prøvet det :)
Hold da op hvor ser det lækkert ud. Det er lang tid siden at jeg har fået øllebrød, men måske det skulle prøves igen:-)
Knus Maria
Det er en lækker ret, både til morgen og andre måltider
Hold op, hvor ser det bare lækkert og indbydende ud. Og nu hvor jeg endelig har tid til at kommentere: Hvor sker det bare mange spændende og gode ting hos jer for tiden. Så dejligt at være vidne til (og også lidt skært at tænke på, at du ikke styrer TGF længere eller holder til på Østerbro)! Kh
Kære Louise,
Ja, det er lidt vildt hvor mange ting der lige ændres på én gang. Det var ikke helt planen, men det er nu meget fedt :) Det er da også godt gang i den hos jer, det er rart at følge med i, skønt i har bloggene :)
Knus
Uhmm…må vist afprøve denne udgave næste gang vi har en rest rugbrød! ;) ser virkeligt lækkert ud og billedet nærmest dufter af sommer ;)
Det smager også af sommer. Tror også en skefuld rabarberkompot ville gøre sig godt på øllebrødet :)
Mmmm hvor ser dét lækkert ud – gad vide, om det er den fremgangsmåde, jeg skal benytte mig af, for at få omvendt mine børn ift øllebrød?
Det er da forsøget værd, her er det ihvertfald et rent hit. Også hos Johan som ellers ikke er så vild med grød.