Nøddetærte med saltkaramel
Nøddetærte er en klassiker og det er virkelig også en svært fristende kage med de sprøde nødder og den lækre saltkaramel.
Her er kagen bagt i en tærteform, men den kan også sagtens bages i små søde portionsforme og ,så kan man jo virkelig variere kagen med alle slags nødder alt efter smag og behag. Jeg kommer lidt nougat i bunden af tærteeformen når den er helt friskbagt, men mørk chokolade vil også være et sikkert hit!
Prøv også: min bedste opskrift på citrontærte >>
Arbejdstid 45 min.
Antal 8 pers.
Kan fryses Ja
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Nøddetærte
- Mørdej
- 240 g hvedemel
- 50 g flormelis
- 1 knivspids salt
- 120 g smør, koldt
- 1 æg
- evt lidt koldt vand
- Saltkaramel
- 3 dl piskefløde
- 250 g sukker
- 50 g smør
- 0,50 tsk flagesalt
- Fyld til nøddetærte
- 50 g nougat
- 100 g hasselnødder
- 100 g mandler
- 75 g pekannødder
- 50 g pistaciekerner uden salt
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Mørdej
Kør hvedemel, flormelis, salt og smør i en foodprocessor, til det er ensartet. Saml dejen i en skål med sammenpisket æg og evt. lidt koldt vand.
Rul dejen ud mellem to stykker bagepapir og sæt den på køl i 30 minutter.
Kom dejen i en smurt tærteform på 24 cm i diameter og tryk den til i kanten og skær kanten til. Prik huller i tærtebunden og læg et stykke bagepapir over. Fyld bunden med tørrede bønner og blindbag tærtedejen i en forvarmet ovn ved 175 grader varmluft i ca. 15 minutter.
Tag bunden ud, fjern bagepapir og bønner og bag videre i 5 minutter.
Fordel nougat i skiver på tærtebunden og lad kagen køle af.
Saltkaramel
Varm fløden op til kogepunktet i en lille kasserolle, og sluk for blusset. Kom sukker i en gryde og tænd for mellemhøj varme. Skru ned til middelvarme, så snart halvdelen af sukkeret er smeltet.
Tilsæt smør, pisk det godt sammen og hæld derefter den varme fløde i lidt efter lidt. Kog karamellen op og sluk for varmen.
Rør godt igennem og sæt gryden med karamel i køleskabet.
Saml tærten
Rør ½ tsk flagesalt i den afkølede karamel og fordel halvdelen af karamellen i den afkølede tærtebund.
Fordel derefter alle nødderne oven på karamellen og hæld resten af karamellen over. Sæt kagen i køleskabet i min. 2 timer inden servering.
Hej Ann-Christine
Tak for din blog. Har snart lavet alle dine aftensmadsopskrifter :) Der var én længere oppe i tråden, der spurgte om man kan fryse den færdige tærte – hvis der går lidt tid inden den skal spises. Kan man det? :)
Mange tak for din søde hilsen, Pernille
Jeg har ikke testet det, så tør ikke sige om den vil ændre konsistens i karamellen efter optøning.
Kh Ann-Christine
Jeg kan ikke tåle nødder, der ikke er ristede. Kan man bruge ristede/saltede nødder i stedet og så måske undlade at tilføje salt til karamellen?
Ja, du kan evt blot gnide overskydende salt af i et rent klæde inden brug
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine
Først tak for dit dejlige website :-)
Jeg elsker nøddetærte især fra den bager i Københavnsområdet der hedder Bodenhoff.
Men jeg er som mange andre efter årtiers usund levevis endt med diabetes 2. Har du prøvet at bage med alternative sødemidler ?
Stevia dur ikke rigtige til bagning den karamelliserer ikke rigtig.
Sukker kan være svært undvære i bagning så jeg er bare interesseret i at kunne halvere brugen af raffineret sukker. Sukker er dejligt men det er bare ikke ret godt og vi spiser/drikker alt alt for meget af det, og der venter en regning efter mange års misbrug af sukker.
Mkh Bjørn Rudbeck
Hej Bjørn
Mange tak for din søde hilsen, det er dejligt du har glæde af mine opskrifter. Jeg bruger ikke selv alternative sødemidler i min madlavning, så jeg kan desværre ikke hjælpe med tips til dette eller gode alternativer.
Du kan måske finde inspiration og hjælp i artikler online og nok også på diabetes hjemmesiden, hvor der også er god hjælp at hente, og så ellers selv eksperimentere med de små og store ændringer, som du har brug for i forhold til at lave mad med mine opskrifter.
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Vi kalder den Dræbertærte. Man sluger det første stykke fordi det er SÅ lækkert – men midt i nr 2 går man ofte død 😆
Hvor længe skal karamellen koges op?
Bare til den rammer omkring 110 grader cirka
Hejsa – jeg lavede tærten i fredags, og havde den på køl til lørdag indtil servering. Den var lækker, men karamellen var alt for flydende til, at man kunne udskære stykker.. Bør man sætte den på frys først? Eller er der sket noget med karamellen, som gør, at den ikke sætter sig?
Hej Maria
Det kan være så lidt der skal til og måske blot et spørgsmål om 5 minutters ekstra kogetid, der gør at den ‘holder’ formen bedre i kagen.
Jeg oplever ikke det er nødvendigt at sætte den i fryseren inden servering, men at den fint kan stå på køl og sætte sig nok.
Kh AC
Den lyder så lækker. Serverer du noget dertil? Frugt eller lignende – eller bare en kop kaffe?
Det er lidt en tung konfektkage, så du kan sagtens servere lidt lækkert frugt og bær til
Kh AC
Kan jeg lave nøddetærten dagen før? Skal nemlig bage en masse andet på dagen,så det ville være en stor fordel. Men den blir måske blød i kanten hvor den skal være sprød?
Det kan du sagtens, den kan fint stå på køl 2-3 dage.
Kh AC
Hejsa
Har lige bagt nøddetærten i eftermiddag- troede at karamellen ville stivne så den blev skærefast..men har lige kigget til den og det virker blødt…skal det være det?
Hej Heidi,
Karamel kan være lidt tricky, for det er nogle gange så lidt der skal til på varmen ift konsistensen.
Når jeg laver min nøddetærte bliver den skærefast, men også med blød karamel, som du kan se på det nederste billede hvis du zoomer godt ind. Den er blød, men ikke flydende.
Den sætter sig dog yderligere natten over, så måske er den helt som du kunne tænke dig i dag? jeg håber den smager dejligt! :)
Kh AC
Serverer du noget til tærten? Fx vaniljeis, eller er en fin helt for sig selv?
Jeg servere den blot som den er, men vaniljeis vil helt sikkert også være lækkert til :)
Kh AC
Hos Kastbergs har vi lavet denne, og serveret den med vaniljeis. Det er super lækkert, for du har så mange elementer i spil, navnligt et temperatur element, når vaniljeis tilføjes
Så dejligt at høre! Den passer jo så lækkert til en god vaniljeis
Kh Ann-Christine
Kan den laves helt færdig og fryses ? Skal have gæster om 4 dage
Hej,
Hvordan beholder din tærte formen? Når jeg bager den, falder kanten sammen og bliver slet ikke fin..
Det oplever jeg ikke, Men ellers kan du evt bruge bønner eller bagekugler til forbagning
Kh AC
Hej
Kunne man bruge kondenseret mælk i stedet for til karamel?
Ja, det tror jeg fint
Kh AC
Ser sååå lækkert ud! Vil vild gerne prøve at lave den næste weekend hvor jeg får 20 gæster på besøg!
Jeg har et, måske mega dumt spørgsmål, men hvordan tager du kagen ud af tærteformen uden at den går i stykker? Er det en ganske almindelig tærteform du bruger?
På forhånd tak! :)
Jeg har bagt det i en tærtespringform, men hvis du bager det i en porcelænsform, så kan du fint blot servere det i formen
Rigtig god fornøjelse ♡
Kh AC
Jeg har karamel-paranoia!! Jeg kan bare se for mig at det brænder på, ødelægger gryden og sætter brandalarmen i gang? Har du nogle gode råd til hvornår man rører/ikke rører mm.?
Hej Mia,
Jeg har lige opdateret med præcis hvor meget min kogeplade står på, så mon ikke det går.
Hold bare godt øje med det.
Kh AC
Ser fantastisk ud.
Hvad er diameteren på tærteformen ?
Tusind tak :)
Den er 24 cm – det er også fluks tilføjet til opskriften
Kh AC
Dejligt ?