Nøddepostej
Den lækre nøddepostej med svampe og jordskokker er virkelig skøn og velsmagende.
Prøv den til en grøn aftensmad i december eller som supplement til julefrokostbordet – hvis man er vegetar, så er den oplagt at servere som alternativ til and eller flæskesteg, for den vil ganske sikkert smage skønt med alt det klassiske juletilbehør til.
Den lækre nøddepostej smager virkelig dejligt, både kold og varm, og jeg deler lidt flere tips til den under til opskriften.
Prøv også: alle mine skønne opskrifter til julemiddagen >>
Arbejdstid 30 min.
Antal 4 pers.
Kan fryses Ja
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Nøddepostej
- 100 g hasselnødder
- 1 dl basmati ris
- 50 g valnødder
- 350 g champignon
- 1 løg, finthakket
- 2 fed hvidløg, finthakket
- 1 æble, groftrevet
- 200 g jordskokker, finthakket
- 2 æg
- 1 dl piskefløde
- 1 spsk tahin
- 1 tsk tørret timian
- 1 spsk smør, + lidt til formen
- 1 spsk soja
- sort peber, friskkværnet
- salt, hvis nødvendigt
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Rist hasselnøddekernerne på en tør varm pande under omrøring, til hinderne begynder at sprække. Tag nødderne af varmen og gnid de tørre hinder af hasselnødderne i et rent klæde.
Kog risene i en gryde med letsaltet vand efter anvisning på emballagen.
Kom hasselnødder og valnødder i en minihakker og kør, til de er finthakkede. Sæt dem til side og kom derefter svampene i minihakkeren og kør, til de også er finthakkede eller grofthakkede, alt efter smag og behag. Sæt dem til side i en skål for sig.
Varm en pande op med smør og olie og rist svampene ved høj varme under omrøring i nogle minutter. Skru ned for varmen og tilsæt løg, hvidløg, hasselnødder og valnødder. Sauter i et par minutter under omrøring, til løgene er blevet bløde.
Kom svampe, nødder og løg fra panden i en stor skål og tilsæt kogte ris, jordskokker, æg, piskefløde, æble, tahin, timian, soja, samt lidt salt og friskrevet peber.
Rør det godt sammen og kom det i et smurt ovnfast fad eller små ramakiner.
Sæt nøddepostejen i en forvarmet ovn ved 175 grader varmluft og bag den i 30-40 minutter (20-30 minutter, hvis små ramakiner)
Hej Ann-Christine
Ved denne paté kan man da erstatte risene med blomkålsris
Mvh Lisbeth Høj
Hej Lisbeth,
Jeg har ikke testet det, så det må endelig komme an på en prøve
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Nøddepostejen, skal jordskokkerne, som er groft hakket, ikke sauteres med eller koges først?
På forhånd tak :-)
Det plejer jeg ikke, men du kan godt sautere dem med svampene.
Kh Ann-Christine
Hej Ann-Christine.
Jeg. Il lave din postej men vil gerne servere en salat til – tænker en rødebedesalat – har du en opskrift der vil passe.
Hvis du mener en anden salat vil være bedre så gerne
På forhånd tak.
Hej Kirsten
Denne salat vil være dejlig til: https://www.valdemarsro.dk/roedbedesalat-med-feta/
– eller denne: https://www.valdemarsro.dk/jordskokkesalat/
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Tak for super lækker og smagfuld opskrift🤩
Tusind tak for din søde tilbagemelding på opskriften, det er jeg glad for :)
Kh Ann-Christine
Kære Ann-Christine
Dette er et rigtig godt alternativ til den alt for fede leverpostej. Mine tvillingepiger Gudrun og Susse, får dette med på madpakke og elsker det simpelthen.
Dejlig opskrift!
Venlig Hilsen Louise Rasmussen
Hvor er det dejligt at høre :) mange tak for din søde hilsen og tilbagemelding på opskriften.
Sikke lækkert på madpakken til dine piger.
Skøn weekend til jer :)
Kh Ann-Christine
Hej Anne-Christine
Jeg vil endnu engang lave din superlækre Nøddepostej, og har tænkt mig at erstatte basmatiris med quinoa, som du foreslår. Nu bliver jeg bare i tvivl om forholdet, er det som med ris, 1 dl quinoa?
Tak for dine fantastiske opskrifter, du er mit 1. valg når jeg skal finde nye opskrifter.
Julehilsner Kirsten, Vejle
Hej Kirsten
Ja, det er samme mængde. Quinoa er dog mindre klistret end ris, så det binder ikke helt så godt, derfor vil postejen blive lidt mere porrøs i konsistensen med quinoa, men stadig vildt lækker :)
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Kan man lave et ‘brød’ af farsen og beklæde den med butterdej? (evt lave farsen dagen før?) I så fald, hvor længe vil du putte den i ovnen og ved hvilke grader?
På forhånd mange tak, og stor tak for en dejlig side med retter der lige er til at gå til.
Hej Ditte
Mange tak for din søde hilsen :)
Ja, det kan du godt. Jeg har det på min to do at teste det, men tror ikke jeg når det i år.
Umiddelbart kan det være at farsen er for ‘våd’ så butterdejen ikke bliver ordentligt sprød. I såfald ville jeg pakke nøddepostejen ind i en madpandekager, for at skabe en barriere mellem postej og butterdej. Det må du vurdere om det er nødvendigt.
Jeg vil tro, den skal have omkring 40-45 minutter ved 175 grader varmluft. Du kan evt måle temperaturen i midten med et stegetermoter inden du tager den ud for at være sikker på at den er ordentligt varm i midten og at der ikke hænger æg/fyld ved når du tager termometeret op.
rigtig god fornøjelse :)
Kh Ann-Christine
Tak for info, Ann-Christine :) Jeg besluttede mig for at bage farsen i en standard brødbakke beklædt med bagepapir dagen før den skulle serveres. Jeg lavede farsen som beskrevet, dog med knoldselleri i stedet for jordskokker. Med tanken in mente at den skulle pakkes i butterdej i anden omgang, synes jeg at farsen blev lige vel våd nok, inden jeg havde fyldt alt fløden i den, så jeg holde nok omkring halvdelen tilbage.
“Nøddebrødet” blev bagt i godt og vel 50 minutter inden den bagte “tør”. Så blev den sat på køl til dagen efter, og om morgenen pakkede jeg hele “nøddebrødet” i et stykke købt butterdej og så tilbage på køl indtil en 30 minutter før den skulle i ovnen. Om eftermiddagen bagte jeg den i ca 40 minutter på 175g varmluft. Lod den hvile i 10 minutter og så kunne jeg skære fine skiver af den. Du fik mange komplimenter for din lækre opskrift! :D
Hvor er det godt at høre!
Tak for din skønne tilbagemelding og rigtig god ide at forbage den i en form inden butterdejen kom omkring. Godt tænkt!
Rigtig god dag til dig
Kh Ann-Christine
Hvis man vil erstatte basmatiris med røde linser i din lækre nøddepostej….. Hvilken mængde tørrede linser skal man så bruge?
Mvh Marlene
Hej Marlene
Jeg ville bruge samme mængde, som ris.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Skal jordskokkerne/rodfrugterne være rå?
Hilsen Hanne
De bliver tilberedt under bagningen i ovnen.
Kh Ann-Christine
Vi har et par veganere i familien, som ikke spiser æg. Har du en ide til, hvordan man kan lave nøddepostejen uden æg?
Hej Ann-Christine
Tak for mange gode opskrifter 😋
Jeg står og er ved at tilberede denne nøddepostej til brug til på søndag. Tænkte jeg kunne lave den i forvejen, da den jo kan fryses ned.
Hvornår er det bedst at fryse postejen ned? Skal den være bagt helt færdigt inden nedfrysning?
Kærlig hilsen og god dag
Merete
Hej Merete
Mange tak for din søde hilsen :)
jeg ville bage den næsten færdig, blot lige 4-5 minutter mindre end jeg ellers ville give den og så fryse den straks den er kølet af.
Rigtig god weekend
Kh Ann-Christine
Hej AC
Tak for dine dejlige opskrifter.
Vil lige høre om det er muligt at udskifte champion og svape ud med noget andet. Jeg elsker nødder men er ikke særlig vild med nogen form for svape.
KH Mette
Hej Mette
Mange tak for din hilsen.
Jeg laver den altid med, for det giver en god fylde, og vi er lidt ude i en ny opskrift, hvis det skal være uden svampe. Men du kan prøve at eksperimentere lidt og prøve at erstatte svampene med røde linser, ris, jorodskokker og knoldselleri. Måske et miks af det hele.
Kh AC
Er blevet inspireret til at prøve din Nøddepostej til vores familiejule-
frokost. Tænker den skal lunes som “almindelig leverpostej” .
Kan jeg lave den dagen før og lune den på dagen?
Tak for superlækre opskrifter som altid falder i vores smag. Lige nu står boller med hvidtøl til hævning.
Mvh. Kirsten
Hvor ere det dejligt at høre! Tak for din søde hilsen.
Nøddepostej kan sagtens laves i forvejen, skal gerne køles hurtigt ned og kan lunes igen før servering
God fornøjelse
Kh AC
Det er første gang jeg bruger siden – men ikke sidste! Jeg fik linket efter jeg spiste jeres lækker nøddepostej – og nu er jeg hooked! Super dejlig side og nemt at bruge. Tak!
Hvor er det dejligt at høre! Mange tak for din fine hilsen og tilbagemelding på opskriften
Kh Ann-Christine
Denne postej er super lækker! :) Jeg vil gerne lave den til julefrokostbordet. Men har hørt noget om genopvarmning af ris måske ikke er så godt? Så vil høre om man godt må lune den en dag eller 2 efter den er bagt? Bedste hilsner Bettina
Hej Bettina. Der findes en bakterie i ris, der kan gøre dig syg, men det handler faktisk mere om effektiv nedkøling, end faren ved genopvarmning – hvis risene er ‘lune for længe’, så kan bakterien nå at formere sig til så store mængder, at man kan blive syg, også uden genopvarmning, da bakterierne danner såkaldte sporer, som ikke nedbrydes ved varme. Derfor skal man sørge for hurtig effektiv nedkøling af alle madvarer, men især dem med ris. Hvis man gør det, er der kun en mikroskopisk risiko, så længe du er sund og rask, men spædbørn og immunsuprimerede mennesker (fx folk i kemo) bør passe ekstra på.
Håber det giver mening
God jul
Hej Ann – Christine
Tak for masser af herlige opskrifter, som jeg bruger flittigt.
Jeg skal lave nøddepostejen i weekenden til en efterjulefrokost. Jeg vil lave den dagen før. Kan du mon give mig et råd til hvordan jeg bedst genopvarmer den? Hvilke grader og hvor længe? Skal jeg dække den til eller evt sætte noget vand ind til den, så den ikke tørre ud?
På forhånd tusind tak for råd.
Mvh Elisabeth
Hej Elisabeth,
Tak for din søde hilsen!
Jeg genvarmer den ved at tage den ud af køleskabet 1 times tid før, og lader den stå på køkkenbordet.
Dæk den til med og sæt den i ovnen ved 175 grader forvarmet ovn i ca. 10 minutter.
God fornøjelse
Kh AC
1000 tak for svaret. :-)
Hej AC
Jeg fandt dig da jeg ledte efter en opskrift på nøddepostej, den glæder jeg mig til at lave.
Jeg kiggede videre og så om dine rejser og kom til at tænke på om og hvordan du forholder dig til dit CO2 aftryk ?
Venlig hilsen Lars Barild
Hej Lars,
Mange tak for din hilsen og rigtig god fornøjelse med opskriften :)
– og ja, det gør jeg bestemt på flere måder; både herhjemme i hverdagen, vores forbrug generelt, aktieinvesteringer og mht rejser.
Køber 99% økologisk mad, fokus på madspild i husholdningen, har hybridbil hvor vi primært kører på el, køber genbrug og/eller kvalitet, får kun el fra vindmølleenergi mv.
Der er jo mange, mange måder at tænke miljø og CO2 aftryk.
Vi var for 6 år siden på en længere rejse rundt i Asien, som du måske er stødt på og derfor stiller spørgsmål ved. Men ellers rejser vi ikke så ofte med fly, det er nok blevet til 2-3 gange i løbet af de sidste 5-6 år, men holder oftest ferier i sommerhus, i Danmark eller i Europa.
Kh AC
Hej AC
Tak for dit fyldige svar. Det er opløftende at høre om hvordan andre gør for at imødegå vores fælles store udfordring. ?
Vh Lars Barild
Vil springe ud i en julemiddag uden kød. Hvad serverer man som tilbehør til nøddepostej.
Du finder masser skøn inspiration til hvad der kunne passe godt til her: https://www.valdemarsro.dk/julemiddag/ den kan sagtens serveres med det klassiske julemiddags tilbehør eller I kan variere lidt alt efter smag og behag :)
Ups! Ved ordentlig gennemlæsning:
ja, den kan fryses!
Bedste hilsner
Sanne
Hej Ann-Christine,
jeg vil gerne have din nøddepostej på julebordet.
Er den fryseegnet?
Mange hilsner
Sanne
Skøn nøddepostej. Både “kødspiserne” og vegetargæsten var begejstrede.
Hvor er det skønt at høre, mange tusind tak for din søde hilsen
Kh AC
Kan man bruge vegansk smør istedet?
Kan man nok godt men er det ikke lige meget når der er æg i ?
Har lige lavet din nøddepostej – smagte så skønt med en rødkåls appelsin salat til. Og maven er meget gladere end efter kål og pølse ?
Hvor er det dejligt at høre!
Mange tak for din søde hilsen ♡
Kh Ann-Christine
Tak for altid gode opskrifter. Tror du jeg kan lave denne klar den 23., sætte den rå i køleskabet, og så blot bage den de 30-40 min den 24. om aftenen?
Jeg tror det bliver bedre, hvis du bager den 30 minutter med det samme, sætter den på køl og varmer den op den 24 december.
Kh AC
Jeg har et par gange lavet cookies efter dine opskrifter, og næsten hver gang har kagerne sat sig fast i bagepapiret. Jeg er nybegynder i bageriet, så derfor mit spørgsmål: Bruger du en speciel type papir eller sprøjter du olie på papiret; ELLER skal jeg bruge ‘plastic’ bage papir.
På forhånd tak for dit svar, og god jul.
mvh aage
Hej Aage,
Det har jeg ikke oplevet problemer med.
jeg bruger alm svanemærket bagepapir og pensler det ikke først.
Kh AC