Moussaka


Sådan en vidunderlig klassisk moussaka med kartofler og aubergine, det er altid et hit!
Det er en god ret på hverdage, hvor der er lidt tid til at gøre en god mættende ret klar til aftensmaden eller i weekenderne, hvor den er skøn at servere med en klassisk græsk salat, en grøn salat eller godt brød til.
Moussaka kan glimrende udvides fra denne traditionelle version og suppleres op med flere grøntsager, som fx groftrevet gulerødder og groftrevet squash.
Prøv også: min bedste opskrift på græsk farsbrød >>
Arbejdstid 45 min.
Antal 4 pers.
Kan fryses Ja

Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Moussaka
- 2 løg, finthakkede
- 4 fed hvidløg, finthakkede
- 400 g hakket oksekød
- 2 dåser hakkede tomater
- 2 spsk soltørrede tomater i olie, finthakket
- 3 spsk koncentreret tomatpuré
- 0,50 tsk stødt kanel
- 2 spsk frisk rosmarin, finthakket
- 3 tsk tørret oregano
- 2 tsk tørret timian
- 1 tsk sød paprika
- 1 tsk røget paprika
- 0,50 tsk stødt spidskommen
- 2 dl rødvin
- salt
- sort peber, friskkværnet
- Mornaysauce
- 1 spsk smør
- 2 spsk hvedemel
- 4 dl mælk
- 125 g frisk mozzarella
- 1 knivspids muskatnød, fintrevet
- salt
- sort peber, friskkværnet
- Derudover
- 1 spsk smør, til det ovnfaste fad
- 300 g kartofler, skrællede og skåret i tynde skiver
- 1 aubergine, skåret i tynde skiver
- 2 spsk rasp
- 125 g frisk mozzarella
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter

Kødsauce
Sauter løg, hvidløg i en gryde med olivenolie ved middelvarme, til løgene er bløde. Tilsæt kødet og brun det ved høj varme under omrøring.
Skru ned for varmen og tilsæt hakkede tomater, tomatpuré, hakkede soltørrede tomater, alle krydderier, rødvin, salt og peber.
Lad saucen småsimre uden låg, mens mornaysaucen tilberedes.
Mornaysauce
Smelt smør i en gryde ved middelvarme og pisk hvedemel i, til det danner en smørbolle. Tilsæt mælk lidt ad gangen under omrøring, til saucen er lind og har en ensartet konsistens.
Lad saucen koge under omrøring og tilsæt osten. Rør, til osten er smeltet og krydr med muskatnød, salt og peber.
Smør det ovnfaste fad med smør.
Kom lidt kødsauce i bunden, så et tyndt lag kartoffelskiver, et lag aubergineskiver, kødsauce, endnu et lag kartoffelskiver, så mornaysaucen og til sidst et drys friskrevet ost og rasp.
Bag moussakaen i en forvarmet ovn ved 175 grader varmluft i en times tid eller til kartoflerne er møre.
Har du spørgsmål til opskriften eller lyst til at sende en sød hilsen, så kan du skrive til mig i kommentarfeltet herunder.
Du kan måske finde svaret på dit spørgsmål i kommentarfeltet, hvis det allerede er stillet og besvaret - eller du kan kigge på denne side, hvor jeg giver svar på mange 'ofte stillede spørgsmål' til min opskrifter.
Fuldstændig forkert både kartofler og aubergine skal ristes på en en pande i olie eller smør ellers bliver det råt og kedeligt, mister smag og er halvråt i retten.
Såden laver de det også i Grækenland rister de to ting inden det kommes i retten. Hved ikke hvad de lige har tænkt på og man skal ikke springe over hvor geret er lavest.
Hej Ann-Christine :)
Kan jeg evt. samle moussakaen dagen før? Altså, lægge det hele i lag, med rå kartofler, aubergine og begge saucer, og så i køleskabet?
Dbh. Tine
Hej Tine
Den har ikke så godt af at stå til dagen efter, så jeg vil anbefale at bage den med det samme
Kh Ann-Christine
Hvad er ca tykkelsen på skiver af kartofler og aubergine?
Jeg skærer dem gerne ret tyndt på et mandolinjern, omkring 1 mm
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine