Marmorkage
Den klassiske marmorkage er et evigt hit på kagebordet og den lækre sandkage med det fine mønster er tilmed både nem og hyggelig at bage.
Det er altid spændende at se hvilket mønster der dukker op, når der skæres af kagen. Det marmorerede mønster mellem den lyse og den mørke kagedej frembringes ved at røre de to deje sammen med blot et hurtigt og enkelt tag. Man må endelig ikke røre for meget i dejen, men blot lige lade dem finde sammen i skålen, før dejen fordeles i formen.
Prøv også: min bedste opskrift på brunsviger >>
Arbejdstid 30 min.
Antal 8 pers.
Kan fryses Ja
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Marmorkage med chokolade og hasselnødder
- 1 vaniljestang
- 200 g sukker
- 1 øko appelsin, revet skal herfra
- 200 g smør, blødt
- 4 æg
- 200 g hvedemel
- 2 tsk bagepulver
- 1 knivspids salt
- 75 g mørk chokolade
- 50 g hasselnødder, grofthakket
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Skær vaniljestangen igennem på langs, skrab forsigtigt kornene ud med en kniv og fordel dem i sukkeret. Pisk sukker, vanilje, appelsinskal og smør godt sammen, til det er luftigt. Pisk derefter et æg i ad gangen.
Bland hvedemel, bagepulver og salt sammen, sigt melblandingen i dejen og rør godt sammen.
Smelt chokoladen over et vandbad ved lav varme og vend en tredjedel af den lyse dej i skålen med chokolade, til det er ensartet, og vend til sidst de grofthakkede hasselnødder i chokoladedejen.
Hæld forsigtigt chokoladedejen i skålen med den lyse dej og rør blot ét enkelt ottetal i skålen med en dejskraber.
Hæld dejen i en smurt form på ca. 10 x 25 cm, gerne beklædt med bagepapir.
Bag kagen i en forvarmet ovn ved 175 grader varmluft i ca. 45 minutter. Hold øje med kagen og tjek med et trægrillspyd i midten af kagen for at sikre, at den er gennembagt.
Tag kagen ud af ovnen og lad den køle af.
Hej AC.
Jeg har i noget tid set mig lun på din marmorkage. Dog synes visse individer at marmorkage er kedelig…
Måske jeg bare er underligt fascineret af lys og mørk dej i samme kage uden de store armbevægelser.. lol.
Anyway, jeg er mere en citron-person end en appelsin-person, så jeg tænkte om jeg kunne erstatte appelsin-delen med citronsaft i stedet for? Hvis I så fald, hvor meget? (Jeg har yderst sjældent citroner hjemme, men selve citronsaften har fast plads i køkkenet).
Eller skal jeg bruge citronskal og evt. saft for at få den lidt syrlige smag?
Tænker den ville stå godt til den lidt “søde” chokolade del af kagen.
Hej Mia
Det er helt en smagssag med citron og appelsin. Jeg synes selv at citron er bedst til hvid chokolade og det siger mig ikke helt så meget med citron til den mørkechokolade. Men prøv endelig at erstatte appelsin med citron, hvis du er vild med kombinationen, så skal det helt sikkert nok blive godt. For den bedste aromatiske smag af citron skal du have fintrevet skal med fra en øko citron i kagen.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej AC.
Tak for dit hurtige svar 🙂
Jeg havde godt på fornemmelsen at citronskal skulle bruges. Var ude med hunden for lidt siden og smuttede i samme omgang i Netto og købte 2 økologiske citroner.. hehe
Jeg er ikke så meget for hvid chokolade uanset mærke. Synes den er for fed i smagen.
Jeg bruger den billige mørke chokolade fra Netto, den i rød indpakning. Den smager godt, er god i desserter, boller, muffins, til marzipan godter, småkager ect.
Julen 2020 fik jeg sådan en dims der kan smelte chokolade og dernæst holde det flydende, uden at det brænder på.. den er altså genial.. og bedre end vandbad imo.
Som altid, tak for en fantastisk blog, lækre opskrifter og gode råd.
Fortsat god søndag
Mvh Mia
Så dejligt! Håber du får bagt en rigtig dejlig og fin kage
Tusind tak for din søde hilsen, det er jeg glad for :)
Kh Ann-Christine
Kære Ann- Christine
Nej desværre, det kan ikke være forklaringen, for der var ikke citrusfrugt i.
både jeg og min familie og kolleger håber du kan hjælpe os med at forstå, hvad det kan være, der har gjort den bitter
Vi måtte smide den ud
Mvh
Lis
Hvis du har undladt appelsinskallen i opskriften, så kan det selvfølgelig ikke være den hvide hinden i appelsinerne der er kommet med :)
Der er desuden mindre mængder af bitterstoffer i både chokolade, hinden omkring hasselnødder og bagepulveret – ingen af delene bør dog på nogen måder kunne gøre kagen bitter i smagen, men blot give smag af netop hasselnødder og chokolade (og bagepulveret bør ikke kunne smages)
Har bagepulveret været friskt og brugt til andet bagværk uden problemer?
Kh Ann-Christine
Kan det mon være at det er en chokolade med meget høj procent, altså 85 eller mere? Blot en tanke, for det er bittert.
Tja, det kan selvfølgelig godt være årsagen :)
Jeg bruger selv mørk chokolade med en kakaoprocent på mellem 55 og 60 % i mine opskrifter.
Kh Ann-Christine
Min kage ser fin ud, men smager desværre slet ikke godt, for den er så bitter. Jeg har aldrig lavet en bitter kage før, hvad tror du årsagen kan være?
Jeg har tjekket, at alle ingredienser er friske og holdbare og jeg har fulgt opskriften. Det var noget af en skuffelse. Håber du kan hjælpe med hvad der kan være galt.
Mvh
Lis
Hej Lis
Jeg kan næsten kun komme på at du må have revet en del af den hvide hinden på appelsinskallen med – den del der sidder under det orange.
Når man river citrusfrugter, så er der i den farvede del masser af smag og aroma, hvor i mod der i den hvide hinde lige under er mange bitterstoffer.
Kan det være det der er sket?
Kh Ann-Christine
Kan man bruge kakaopulver i stedet for chokolade i så fald, hvor meget vil du bruge?
Prøv med 1 1/2 – 2 spsk kakaopulver
Kh Ann-Christine
Jeg gik let anderledes til værk- men tænker ikke det var derfor dejen har været træls.
Jeg smelter altid mit smør, da min maskine ikke har det for godt med store klumper smør, som jeg altid får ud for sent i forhold til bagningen.
Jeg doblede dejen og delte opskriften i 2/3 og 1/3.
1/3 fik chokoladen (en god 70%er) som jeg havde revet, med i gryden med det smeltede smør.
Herfra blev dejen sådan lidt…. nøh… for chokoladen gjorde et eller andet ved dejen (Ja den absolut eneste forskel) så jeg i desperation valgte og skyde 2 æg mere i opskriften, i håb om mere “selvnivelering” og evne til at flyde ud af skålen…
Nej jeg måtte stå med en ske og lagdele dejen, imens jeg hældte den lyse den ud af skålen…
Jeg burde nok have brugt en sprøjtende…
Men jeg endte med at få bagt rugbrødsformen, og ja den endelige dom får jeg i morgen, for der skal Store Michael ude fra Helnæs have kagen i afskedsgave (Den smager umiddelbart godt)
Hej Flemming,
Jeg oplever det giver et noget anderledes resultatet at piske blødt (ikke smeltet!) smør i en kagedej, fremfor at smelte det, så det kan sagtens have spillet en rolle.
Kh AC
Hej Christine.
Har du erfaring med at fryse kagen?
Elsker dine opskrifter ?
Vh Anna
Hej Anna,
Det kan du sagtens gøre.
God fornøjelse og mange tak for din søde hilsen :)
Kh AC