I et stort hjørne af vores sommerhushave har vi det fineste markblomsterbed i år, som sommeren igennem har summet af liv fra bier, humlebier, svirrefluer, hvepse og sommerfugle.
Et markblomsterbed er virkelig nemt og helt utroligt smukt på den vilde lidt tilfældige måde, som jeg husker fra min barndom langs alle grøftekanter – og som heldigvis er stærkt på vej tilbage rundt i det danske land. Både almindelige haveejere, byboere med altaner og landmænd er nemlig de seneste år blevet opmærksomme på hvor enormt vigtigt det er for vores miljø og klima, at vi sørger for mad til bier og sommerfugle.
Flere landmænd prioriterer faunabælter fyldt med nektarrige og smukke blomster langs markerne. Permakultur er i fremgang (hvilket også er godt for bierne). Mange laver fine insekthoteller og forhåbentlig vil også flere og flere haveejere fremover skippe en del af havens græsareal for at plante blomster, sommerfuglebuske og dermed gøre en lille indsats på egen matrikel.
Jeg har fået en del fine spørgsmål til vores markblomsterbed og i dette indlæg vil jeg dele tips og inspiration til et nemt markblomsterbed + dele mine tips til at blandet lidt stauder og gode løgblomster i markblomsterbedet og dermed give bedet en længere sæson, så det står smukt hele året og giver mad til bierne fra tidligt forår, helt frem til det sene efterår.
Forberedelse af jorden til markblomsterbed
Vores markblomsterbed er sået på et stykke jord, hvor der tidligere har stået tårnhøje grantræer, thuja og buske, der er blevet fældet og stubfræset. Jorden herude er meget tung lerjord, men her har vi revet nedfalden gran og et par trillebørfulde kompost fra genbrugstationen ud på jordstykket.
Grundet de mange rødder fra grantræerne var det umuligt at grave i jorden og plante stauder og nye buske, så tanken var at sommerblomster og markblomster kunne pynte og gøre gavn, alt imens rødderne fra de fældede træer blev nedbrudt. Derudover nærer det jorden, at den bliver plantet til og ikke står bar og til efteråret vil de visne planter formulde og nære jorden yderligere.
Generel jordforberedelse til markblomsterbed
Uanset jordtypen, så er det blot at rive jorden, fjerne alt eksisterende ukrudt og gerne jordforbedre med kompost og et par håndfulde havekalk.
Lerjord
Lerjord er virkelig god til at holde på vand, så på trods af denne tørkesommer, så har vi kunnet nøjes med at vande markblomsterbedet (grundigt) 3-4 gange med 4-5 dages mellemrum under spiringsperioden.
Sandjord
Sandjord er skøn i regnfulde perioder, da vandet nemt løber fra og ikke samler sig i en stor mudderpøl, som den nemmere gør i lerjorden. Til gengæld kræver sandjord væsentlig mere vand for at kunne nære blomsterne i disse tørre måneder. Her kan jeg varmt anbefale løbende at fylde på med rigelige mængder kompost, da det giver virkelig god fugt og næring til jorden.
Blomster til markblomsterbedet.
Sidste år havde jeg drysset en pose færdig mixet markblomster ud i et højbed derhjemme i håb om et blomsterflor så smukt som dette. Men det skuffede desværre og i bedet blev ene og alene fyldt med honningurt. Til stor glæde for bier og humlebier, men knap så nydeligt og kønt at kigge på, som jeg havde drømt om.
I år har jeg mikset min frøblanding selv og resultatet er blevet virkelig smukt og stadigt fyldt med summende liv.
Her er cirka hvad jeg har brugt til et vores markblomsterbed på omkring 25 kvm:
- ca. 2 spsk blandede valmuefrø – varierende i højde, størrelse og farver. Frøene er delvist samlet sidste sommer og delvist købt
- ca. 2 spsk blandede kornblomster. Her har jeg købt en frøpose med blandede farver og jeg er meget vild med at kornblomster kommer i sådan et væld af smukke nuancer rosa, lilla og blå
- 10-15 morgenfrue frø
- 20 rævehale frø – de giver et skønt vildmarks prærielook i haven
- 10 mamelukærmefrø, som først blomstrer nu, hvor valmuerne så småt takker af. Den er ikke som sådan en markblomst, men står smukt i bedet og blomstervariationen er blot til glæde for insekterne.
Derudover vil jeg anbefale af sommerblomster:
- 3-5 frø honningurt (fylder meget, men er virkelig god til bierne)
- 3-5 frø stolt kavaler – den er ikke i vores markblomsterbed, men bruges som fyld i et nyetableret staudebed, men 2-3 planter vil være yndige i det lyserøde markblomsterbed også.
- 1-3 frø af hjulkrone, har vi haft i haven tidligere og bierne er vilde med den. Vær dog opmærksom på, at hjulkrone selvsår sig yderst flittigt, sætter mange blomster og hver plante fylder meget. Vi har fravalgt den, da den simpelthen var lige ivrig nok på vores matrikel derhjemme og opførte sig som ukrudt i den lille have.
Så frøene i bedet løbende i efterår og forår
Oktober
Bland alle frøene og kom 1/4 af frøene i en balje med en spandfuld så- og priklemuld. Bland det godt sammen og drys ud i hele bedet.
Marts/april/maj
Kom resten af frøene i en balje med 1-2 spandfulde så- og priklemuld. Bland det godt sammen og drys ud i hele bedet med 2-3 ugers mellemrum i månederne fra marts til maj.
Den løbende såning sikrer en lang smuk blomstring fra maj til august/september.
Om disse sommerblomster til markblomsterbedet
Alle disse blomster visner ned og kommer kun igen via selvsåede frø eller ved at man samler frø og drysser dem ud igen næste år. Så efterhånden som blomsterne visner ned, er det godt, hyggeligt og bæredygtigt at samle frø til næste år.
Forlæng sæsonen i markblomsterbedet fra det tidlige forår til det sene efterår med stauder og løgblomster.
Hvis I planlægger et varigt markblomsterbed til næste sommer, så er det en rigtig fin ide ide at starte med at etablere bedet allerede i september/oktober, ved at plante et par stauder og lægge en masse skønne blomsterløg. Jeg anbefaler herunder de løgplanter og stauder, som jeg synes vil passe virkelig godt til markblomsterne og som vil skabe et summende livligt bed til glæde for øjet og bierne.
Mht løgblomster, så har jeg valgt nogle lave blomster, som giver nektar til bierne, men heller ikke blomstrer for længe til at skygge for spiringen af markblomsterne i bedet.
Stauder til et stort markblomsterbed a 25 kvm.
- 3-4 røllike (blomstrer juni-august) – jeg vil vælge en rosa og en kold citrongul, som begge vil passe perfekt til markblomsterne
- 1-2 sankthansurt (blomstrer august-frost), den er bierne vilde med.
- 2-3 Staudesalvier (blomstrer maj-sept)
- Timian langs kanten af bedet – dufter skønt og bierne elsker blomsterne.
Er bedet mindre, så start evt med en enkelt staude af hver, som efter nogle år kan deles til andre steder i bedet eller i haven.
Højde i markblomsterbedet
- Sommerfuglebusk – den kan anbefales at have i alle haver. Så nem at holde og virkelig skøn til sommerfugle og bier. Den skaber lidt højde og loft i bedet og jeg synes den vil være så smukt som baggrund til markblomsterbedet.
Løgplanter i markblomsterbedet, som er særligt gode til bier
- Rigelige mængder af krokosløg, som er nogle af de første løgblomster, som bierne og humlebierne lystigt mæsker sig i. Vælg forskellige farver, som blandes og kastes ud på jorden, inden de plantes.
- Skilla passer også perfekt til markblomsterbedet.
- Vibeæg er så yndige og gode til bier.
Min største drøm er at eje sådan et bed, wow, hvor ser det smukt ud!! Og insekter kan vi aldrig få nok af 🤎 Tak for et skønt indlæg!
Det er så smukt og helt sikkert et bed jeg gerne vil lave igen på et tidspunkt ♡ Nu har vi masser af blomster i haven til insekterne, som vi skal passe godt på.
Hej Ann-Christine
Tak for et super godt indlæg ❤️ Hvordan behandler du dit bed når det er afblomstret, skærer du det tilbage i efterår/forår? Og tilfører du ny kompost i foråret? Hilsen Marie
Mange tak :)
Dette bed var midlertidigt, så her er haven siden lavet helt om. Sommerblomster ala markblomsterbed vil jeg så lidt efter hvert år, og ellers vende de visne blomster i jorden om efteråret og toppe med kompost, så bedet er klart til næste forår.
Kh Ann-Christine
Hej, Er der nogle blandinger eller steder at købe frø, som du vil anbefale, eller er det bare det nærmeste plantecenter?
Camilla Plums webshop fuglebjerggård er skøn, med mange gamle sorter.
Ellers er der nu mange gode både lokalt og online :)
Det er i sandhed rigtig let at etablere de her områder i haven med blomster, hvor insekterne kan få frit spil. Og nu nærmer vi os endnu engang årets udspring af dem alle sammen. Der er bestemt noget at se frem til.
Det ser ud som om i også gør jeres for at tiltrække insekter til haven. Det gør i sagens natur undertegnede rigtig glad.
Håber du vil poste lidt nyt fra haven ind i mellem.
Vor er det fint og sikken et dejligt indlæg. Jeg elsker at landmænd er begyndt at plante de fine blomsterbælter langs med markerne flere steder. I år har de vist bare ikke haft det så godt så det er da ekstra dejligt at I har kunnet hjælpe bierne og samtidigt haft noget så smukt at kikke på.
Åh jeg elsker de her indlæg. Vi købte hus sidste år og jeg er virkelig blevet have glad. Er simpelthen nød til at få et område der kan blive sådan et kornmarksbed. Det er så flot. Kan du i et andet indlæg uddybe det med at samle sine egne frø?
Hvor er det skønt at høre! – og stort tillykke med jeres hus og skønne have – det er så dejligt at høre at du er blevet smittet med den skønne haveglæde :)
Dejlig opfordring om at samle frø, det vil jeg gerne få lavet snart.
Jeg er helt vild med jeres markblomsterbed! Planlægger selv at skulle have et til næste år.
Jeg har en masse Aleleje frø liggende, tror du at man kan blande dem med i sammen med de andre? Eller bliver de mon for høje og dominerende i bedet?
Vh. Line
Hej Line,
jeg er vild med de skønne akelejer og drysser dem gerne ud hist og her i haven. Langs buske, hække, osv og så er de jo yderst flittige til at selvså sig.
Jeg synes sagtens, du kan drysse lidt frø ud i et bed som dette, som sagtens kan suppleres med stauder og 2 årige blomster.
– vær blot opmærksom på, at de er flerårige og først blomster det andet år efter de er sået.
Kh AC
Hjælp AC… Jeg skal igen til at smøre madpakker!
Jeg har et hold soudotvillinger på 15 og 16 år som hver dag skal have 2 madpakker med hver.
De spiser absolut ikke rugbrød så jeg har givet burger, pitabrød og sandwich med.
Jeg trænger dog i den grad til ny inspiration og håber du være behjælpelig:)
Kærlig hilsen Grethe.
Hej Grethe,
Jeg har samlet masser skønne opskrifter specielt til madpakker her – mon ikke der er en masse skønt til inspiration der.
Kh AC
Et dejligt indlæg. ?
Min mand og jeg har netop købt vores første hus; et med bindingsværk og stråtag, og med næsten 2 hektarer jord, hvoraf en stor del af det er “vildt”, med mark, søer, å, skov og en lille kilde. Jeg har bestemt en plan om at plante en masse markblomster ud på mark-stykket. ? Det ville være så eventyrligt.
Hvor lyder det bare som et virkelig fint og idyllisk sted, I har købt ♡ Stort tillykke med det og skønneste plan med markblomsterne