Marcipan
Hjemmelavet marcipan smager virkelig godt og er en himmelsk spise.
Den helt rene perfekte smag af mandler er uimodståeligt lækker og det er skønt at lave konfekt af en hjemmelavet marcipan ved juletid. Anderledes og samtidig fuldstændigt genkendeligt i forhold til købe marcipan.
Marcipan er i al sin enkelhed lavet af mandler og noget sødt som sirup, honning, sukker, agavesirup eller lign. Jeg er vild med kombinationen af honning og lys sirup.
Prøv også: min opskrift på hjemmelavet nougat >>
Arbejdstid 30 min.
Antal 1 portion
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Marcipan
- 350 g mandler
- 100 g lys sirup
- 2 spsk flormelis
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Kom mandlerne i en skål og hæld kogende vand over. Lad det trække i 10 minutter, hæld vandet fra og hæld igen kogende vand over. Hæld vandet fra og smut mandlerne.
Dup mandlerne tørre og rist dem i på en bageplade i ovnen ved 150 grader i 10 minutter. Vend dem et par gange undervejs og hold øje med dem, for de må endelig ikke tage farve.
Kom mandlerne i en foodprocessor, og kør til det er fint som mandelmel.
Tilsæt sirup og kør blot kortvarigt til det akkurat er en ensartet og lækker masse. Kom marcipanen ud på køkkenbordet drysset med flormelis og ælt marcipanen til den er fast og lækker.
Skal man bruge foodprocessor eller kan man nøjes med en blender?
Jeg tror ikke en blender kan klare det, men måske hvis den er stærk nok
Kh Ann-Christine
Jeg kan ikke få marcipanen til at hænge sammen, den smuldrer for mig, selv om jeg ælter den meget
Mit umiddelbare bud er at køre mandlerne lidt længere tid i foodprocessoren. Kører du dem for længe vil mandelolien skille fra og du vil få mandelsmør, så det er lige med at stoppe før det sker, men også kører tilpas til at mandlerne er så findelte at marcipanen ikke smuldre.
Prøv at komme massen tilbage i foodprocessoren og kør hurtigt et par gange og mærk godt efter undervejs. Jeg tror det vil kunne samle det
Kh Ann-Christine
Det skal jeg da prøve, selvom det selvfølgelig ikke rammer samme høje niveau som købemarcipan. Men altid sjovt at lave tingene fra bunden af.
Hej! Er den lyse sirup du bruger i denne her opskrift glukosesirup eller skal man bruge andre mål hvis man bruger glukosesirup?
Det er en lys sukkersirup – se også nærmere i tip under opskriften :)
Kan man bruge sukrin eller andet til en diabetes udgave af marcipan?
Mvh
Helen
Hej Helen
Jeg bruger ikke sukrin eller lignende sødemidler, så det kan jeg ikke hjælpe med.
Det er endelig bare at eksperimentere og prøve det af
Kh AC
Hvor meget marcipan kommer der ud af ovenstående opskrift? Skal nemlig bruge 500 g til kransekage.,
Uhm… så er den prøvesmage og i høj grad godkendt af hele familien… havde dog overset det punkt med holdbarheden… kan marcipanen mon fryses , og derved forlænge holdbarheden så Vi har til jul også?
Jeg skal for første gang lave hjemmelavet marcipan. Jeg laver ellers det meste hjemmelavet men her er jeg jomfru ? jeg er sådan en der altid spørger hvorfor og osse her må jeg spørge: hvorfor rister du mandlerne først ? Hvorfor sukkersirup frem for bare sukker som der står i andre opskrifter? Og lige til sidst tak for en fantastisk blog med opskrifter der bare altid er fantastiske ❤️
Hej Betina
Jeg rister mandlerne da det giver mere smag og koger til sukkersirup for at undgå sukkerknas i marcipanen :)
God fornøjelse og tak for din søde hilsen
Rigtig godt nytår
Kh AC
Hej, kan du sige mig hvor laenge marzipanen kan holder sig i koeleskab?
Jeg har haft det stående i 1-2 uger og tror fint det kan holde sig lidt længere end det også :)
Jeg glæder mig til at lave marcipan i dag sammen med mit barnebarn,vi er meget glade for dine opskrifter
dejlig jul til dig Kh kirsten
Hvor lyder det hyggelig. Håber I havde en skøn hyggestund sammen ♡
Rigtig glædelig jul
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Er glykosesirup og sukkersirup ikke det samme, da glykose er et kemisk ord for sukker?
Den glykosesirup man kan købe er udvundet af forskellige sukkerarter i hvedestivelse. De forskellige sukkerarter hindre krystallisering i madlavningen.
Jeg har ikke tjek på ingredienserne i købt sukkersirup, men hjemmelavet sukkersirup kan nemt risikere krystallisere, specielt oplever jeg det hvis jeg har lavet en tyktflydende sukkersirup.
Kan man mon undvære rosenvand i opskriften? Eller erstatte med noget andet?
Det er ikke lige noget jeg har hjemme i skabet :)
Du kan sagtens undlade det i opskriften
Hvor lang tid kan den hj.lavet marcipan holde sig. Og hvordan opbevarer man den bedst?
STOR ROS til dine opskrifter. Jeg bruger bl.a. tit bitter chicken…
MUUUMS.!
Den opbevares bedst på køl i en lufttæt emballage.
Og tusind tak for din søde hilsen, hvor er det dejligt at høre :)
Kh AC
Hej AC ?
Jeg elsker din side, jeg bruger altid dine opskrifter og råd når jeg skal kaste mig ud i nye projekter i køkkenet.
I år prøver jeg mig med hjemmelavet marcipan og nougat til de flotteste kransekager til nytår (jeg er ekstremt spændt) ? men jeg er meget interesseret i at vide hvor længe marcipanen kan holde sig i køleskabet ? det ville være så ærgerligt hvis den blev dårlig inden den blev brugt.
Stort juleknus fra mig ?
Tusind tak, hvor er det dejligt at høre! ♡
Hjemmelavet marcipan kan fint holde sig en månedstid på køl (og måske også længere end det)
Rigtig god fornøjelse og mange tak for din søde hilsen.
Godt nytår
Kærlig hilsen
Ann-Christine
Jeg har lige gået og tænkt på, at jeg i år ville prøve at lave hjemmelavet marcipan, så tak for opskriften :)
Hvilken type honning bruger du? En fast eller akaciehonning?
Hej Camilla,
Jeg bruger oftest akaciehonning (da det er den jeg oftest har på lager). Det bliver godt uanset, bare det er en som man elsker smagen af :)
Kh AC
Kan også kun tilslutte mig til at anvende hjemmelavet marcipan i kransekage. Det år jeg gjorde det, fik vi de bedste stykker kransekage jeg nogen siden har smagt :-)
Noget helt andet – hvor køber du egentlig dit chokolade? jeg er på jagt efter et sted hvor man kan købe rigtig godt chokolade. For synes ofte det ender med en lidt billig løsning (og dermed ikke nødvendigvis høj kvalitet)
Hjemmelavet er bare lækkert :)
Jeg køber faktisk chokoladen i Tyskland hos geniesserdepot.de/. Det er noget billigere end i Danmark, og så køber jeg stort ind 2-3 gange om året.
Kh AC
Godt tip! :-)
Måske du kunne skrive lidt om, hvilke typer chokolade du bruger til hvad? Jeg synes, det er en jungle, og man kommer nemt til at bruge det samme, som ikke nødvendigvis er optimalt.
Hilsen Dorthe
Hej Dorte,
Det kan du tro :)
Jeg bruger oftest den der hedder Valhrona Caraibe 66 %, det er min favorit blandt de mørke chokolader og den duer til alt – overtrække konfekt og kager, spise som den er, til chokoladekager, chokolade mousse osv. Den er god!
Manjari med 64 % er også rigtig god – den har jeg indimellem.
Dernæst er jeg også begejstret for Valhrona Caramelia, som er en ren mælkechokolade, med karamelnoter – lidt i samme båd er Valhrona Dulcey også skøn. Jeg plejer at veksle mellem de to og har dem sjældent samtidig.
Af hvid chokolade er Ivoire god, men den bruger jeg ikke så meget af, så køber kun en lille pakke.
Det er mine favoritter – og så prøver jeg indimellem en ny variant. Men vender stort set altid tilbage til disse som vores basis chokolader.
Kh AC
Jeg burde prøve at lave det selv nu jeg bor i mandellandet Spanien og sjovt nok er det ikke nemt at finde marcipan på hylderne her.
Uhm, du har nok god adgang til de bedste friske mandler så :) Kan virkelig varmt anbefale at lave det selv
Det er nemlig lækkert, og også uafskallede mandler er gode – så bliver det lidt ekstra groft, men er super godt i fx bagte kanelæbler, synes jeg (:
– A
Det er også lidt nemmere, når man så lige springer det trin over med at smutte mandlerne.
– jeg foretrækker den selv med de smuttede mandler i den lyse version, men det er nok mest smag og behag ;)
(og nu har jeg lyst til kanelæbler ;) )
Kh AC