Lussekatter
Hvert år på denne dag, står jeg tidligt op og bager de lækre gyldne lussekatter – også kaldet luciabrød – til vores morgenmad. Jeg rører oftest dejen sammen aftenen før, og lader den koldhæve natten over, så er det nemt lige at forme de fine brød, pynte med rosiner og så have nybagte lækkerier til morgenbordet.
De er så skønne, de fint formede boller, børnene er vilde med dem – og de får lov at vælge en figur hver, som kommer med i madpakken.
Prøv også: alle mine dejlige juleopskrifter >>
Arbejdstid 20 min.
Antal 14 stk.
Kan fryses Ja
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Lussekatter
- 20 g gær
- 2,50 dl mælk
- 80 g smør
- 0,50 tsk safran, stødt
- 45 g sukker
- 0,50 tsk salt
- 40 g marcipan, groftrevet
- 300 g hvedemel
- 100 g grahamsmel
- 1 tsk rosiner, til pynt
- 1 æg, sammenpisket til pensling
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Smelt smør ved lav varme og bland smør, mælk og stødt safran.
Rør gær ud i blandingen og tilsæt derefter sukker, marcipan, grahamsmel og salt og rør det godt sammen.
Tilsæt hvedemel lidt efter lidt under æltning.
Kom dejen i en ren skål med et klæde over og lad den hæve på køkkenbordet i en time. Stil derefter skålen i køleskabet natten over.
Om morgenen: tag skålen ud af køleskabet og skær dejen ud i lige store stykker, som rulles ud og formes som du ønsker. Sæt lussekatter på en bageplade med bagepapir og pynt med rosiner.
Lad bollerne hæve i 30 minutter. Pensl med æg og bag i en forvarmet ovn ved 180 grader varmluft i ca 15-17 minutter eller til de er smukt gyldne og brune.
Vi har bare tør yeast , hvor meget skal man an end for denne Opskrifter?
Det skal jeg ikke kunne sige, for måske det variere fra produkt til produkt.
Men mon ikke der står på emballagen hvor meget tørgær der svarer til frisk gær, ellers prøv google :)
Kh Ann-Christine
Jeg har bagt disse til min kæreste og jeg her til morgen, og nøj, hvor var de gode! Jeg tror lige, vi også har fået en ny tradition. Havde rigtig planlagt dem til eftermiddag, men der er nu noget hyggeligt over nybagt brød om morgenen – det virker også meget overskudsagtigt ;) Men da vi jo kun var to til at spise, har jeg en del tilovers. Jeg vil blot høre dig, om du har prøvet at fryse dem? :)
Hvor hyggeligt!
Det er virkelig sådan en fin decembertradition :) De kan sagtens fryses ned og så skal de bare skæres over og ristes når de er tøet op.
Uhmm, de er rigtig gode. Også med gurkemeje og kardemomme, som jeg lavede dem med. Vi skulle tidligt ud og køre lørdag, så jeg lavede dejen fredag aften og lod den hæve et par timer. Så formede jeg bollerne fint og satte en lille plade i køleskabet natten over. Næste morgen var det let at tage dem ud og pensle og bage dem. Og så havde vi lækker morgenmad i bilen, som ikke behøvede smør eller andet pålæg. Mine piger spiste 2 hver
Hvor lyder det altså hyggeligt! Morgenmad i bilen på tidlige køreture og udflugter, det er en ret hyggelig ting herhjemme også :)
Super god ide at lade dem koldhæve efter de er formet, det vil jeg prøve næste gang.
ALT der bare er lidt dansk juletradition er herligt når man befinder sig i Spanien -hvor de altså ikke er særlig gode til det med hyggelige tilbagevendende juletraditioner!
Jeg forsøgte mig med disse i morges, og de blev herlige!
Men de blev ikke så gule som jeg havde håbet. Giver safranen mere farve, hvis man knuser den i en morter først?
Mon ikke også vi er så gode til det, fordi det er så koldt og mørkt i denne tid i Danmark – så hjælper det gevaldig på humøret at gå lidt juleamok ;)
Tja, det kommer an på om det er knust i forvejen (det var mit) Hvis man får det i tråde, så kan det være en super god ide at knuse det i en morter. Man kan sagtens komme mere i, hvis man er til det :)
Det er REN december hygge.
I morgen står jeg også tidligt op og laver lucia morgenbord til mine børn som jeg har gjort det nu i tre år. Før den tid fyldte lucia meget i vores hverdag fordi min ældste altid sang (typisk mange gange i løbet af dagen). Nu hvor hun ikke længere gør det manglede vi en ny tradition og den fandt min yngste og jeg på for tre år siden. I morgen bliver det spændende og se om jeg kan få min store pige der nu er blevet teenager til at stå op, det er aldrig helt nemt, men jeg håber.
Hav en dejlig dag, her skinner solen.
Jeg trøster mig så til gengæld lidt med at teenagere sover lidt længere ;) Jeg har meget morgenfriske børn, som typisk starter med at hviske til mig mellem 4.30 og 5.30 … Selv om jeg selv holder af at komme tidligt i gang med dagen, så behøver det bestemt ikke være før efter kl 6.30-7.00. Men det var i hvert fald intet problem at komme tidligt op og bage luciaboller her til morgen :)
Rigtig god aften og lucia dag i morgen