Luksus stjerneskud
Luksus stjerneskud toppet med håndpillede rejer, dild, stenbiderrogn, asparges og selvfølgelig den helt klassiske skaldyrsdressing til – og så et glas kølig hvidvin til at nyde til den skønne ret. Luksus nydelse for smagsløgene!
Forsommeren er den perfekte årstid for et godt og klassisk stjerneskud med en af årstidens dejligste råvarer; de danske asparges.
Med lækre rødspættefiletter hos fiskehandler, håndpillede rejer og lækker fersk stenbiderrogn. Stenbiderrogn passer perfekt til stjerneskuddet, som blev en rigtig sommermenu med de lækreste danske hvide og grønne asparges.
Arbejdstid 30 min.
Antal 4 pers.
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Luksus Stjerneskud
- 4 skiver brød
- Fisk
- 8 rødspættefilet
- 1 spsk hvedemel
- 50 g rasp
- 1 æg
- 1 spsk smør, til stegning
- 1 spsk olivenolie, til stegning
- 0,50 dl hvidvin
- salt
- sort peber, friskkværnet
- 100 g rejer
- 100 g stenbiderrogn
- Topping
- 4 hvide asparges
- 4 grønne asparges
- 12 skiver agurk
- 1 citron, skåret i både
- 4 håndfulde grøn salat, til anretning
- 2 håndfulde frisk dild, til pynt
- Dressing
- 1 dl cremefraiche 18 %
- 2 spsk mayonnaise
- 2 spsk koncentreret tomatpuré
- 1 citron, 1 spsk saft herfra
- 1 knivspids sød paprika
- 1 knivspids røget paprika
- salt
- sort peber, friskkværnet
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Rør dressingen
Creme fraiche, mayo og tomatpure røres godt sammen.
Smag til med salt, peber, citronsaft og en smule paprika. Hvis du har røget paprika, så prøv at komme en smule i, det giveren lækker smag men kan snildt undværes.
Dampet rødspættefilet
Krydr 4 rødspættefiletter med salt og peber og rul dem sammen, hvorefter de anrettes i et lille fad og overhældes med hvidvin.
Sæt dem i ovnen med en ovnfast tallerken over ved 175 grader og damp fiskefiletterne i ca 10-15 minutter.
Stegt rødspættefilet
Dup filetterne tørre med køkkenrulle
Drys dem med lidt mel, hvorefter de vendes først i det sammenpiskede æg og derefter i en dyb tallerken med rasp, salt og peber.
Steg dem på en pande i smør og olie.
Asparges
De hvide asparges skrælles fint med en tyndskræller
Skær den trævlede ende af og damp dem i 3 minutter i kogende vand tilsat salt, peber og en citronbåd.
De grønne asparges knækkes i enden, hvor de knækker naturligt af
Lynsteges på en pande med smør og drysses derefter med en smule salt og peber.
Skær begge asparges i stykker a 2-3 cm længde.
Anretning
Placer en skive godt brød på en tallerken, og smør det med lidt smør.
Anret med grøn salat, stegt og dampet fiskefilet, asparges, stenbiderrogn, dressing, dild, citronbåde, agurk og drys til sidst med en smule flagesalt og lidt friskkværnet peber.
Jeg vil lave stjerneskud
Kan jeg lave fisken en halvtime før og holde det lunt i ovnen. Skal fiskefileter være bløde eller sprøde.
Tak for skønne opskrifter.
Hej Kirsten
Du kan godt holde dem lune på en rist i ovnen ved 75 grader i 20-30 minutter, hvis de blot kan være lidt knap 1 minuts tid fra at være helt færdigstegt på panden, så tilberedes de langsomt færdig i ovnen og bør ikke blive tørre.
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Hej!
Kan retten forberedes i forvejen?
Hilsen Birgitte
Hej Birgitte
Dressingen kan røres sammen 1-2 dage før og fisken kan paneres et par timer i forvejen og steges lige umiddelbart inden serveringen.
God fornøjelse
Kh Ann-Christine
Efter min smag vil jeg anbefale noget andet end koncentreret tomatpure. Trods irøring af mere creme fraise og mayonaise – og endog noget palmesukker – havde dressingen stadig en skarpe smag. Måske ketcup eller bare flåede tomater er bedre. Vil jeg prøve næste gang.
Hej Søren
Det er selvfølgelig smag og behag, og der kan være forskel på både bitterheden i forskellige varianter af tomatpure + ikke mindst hvordan vi hverisær oplever smagen af bittert, da det er genetisk bestemt.
Med det du skriver, så vil jeg anbefale dig at smage til med ketchup efter smag.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Det er vist nærmere betegnet en stjernekaster, lillebror til stjerneskud.
Hej Ann-Christine.
Jeg har sagt det før og jeg siger det igen: 1000 tak for alle dine skønne opskrifter. ❤️
Efterhånden er mange af dem blevet fast inventar på madplanerne og jævnligt prøver vi nye opskrifter af.
Jeg er lige nødt til at høre.. Hvordan får jeg dampet fisken, hvis jeg ikke har et låg/tallerken, jeg kan lægge over fadet?
De andre gange vi har fået stjerneskud, har vi bare lavet det med to stegte rødspættefileter, men nu vil jeg altså prøve det med dampet fiskefilet også. ☺️
Hej Katja,
Tusind tak for din søde hilsen, det er jeg jeg virkelig glad for at høre ♡
Du kan pakke fisken ind i bagepapir, så damper den i den lukkede indpakning og du behøver ikke låg.
Rigtig god fornøjelse
Kh Ann-Christine
Blot en lille kommentar.
Min mormor, som var fra Frederikshavn og Læsø lavede de bedste stjerneskud. En stor butterdejsskal lavet i muslingeform, stegte og dampede rødspættefileter i, asparges (fra dåse), massere af rejer og til sidst en varm opbagt citronsauce. Nøj hvor det var godt. Desværre er det de færreste bagere der har disse forme længere, så det er svært at få den gode skal. Er pt på jagt efter en bager hvor jeg kan få dem.
Uhmm, det lyder da også bare så lækkert!
Kh Ann-Christine
Hej :-)
Jeg er lidt forvirret over om der skal to fiskefileter til hvert brød – altså både én dampet og én stegt, eller om fiskefileten blot skal dampes og derefter steges?
Ser fantastisk lækkert ud!
Hilsen Rikke :-)
Hej Rikke
Ja, der er skal både stegt og dampet fiskefilet på stjerneskuddet. To filetter til hver portion og tilberedt hver for sig som beskrevet i opskriften
Kh Ann-Christine
Historien bag retten
Ikke mange ved, hvor stjerneskuddet – som fiskeret – faktisk stammer fra.
Den kendte smørrebrødsjomfru, Ida Davidsen opfandt denne ret som hyldest til Jurij Gagarin, som var den første person i rummet. Da han kom hjem fra rummet, skulle han selvfølgelig have noget godt at spise, og det sørgede Ida for, da hun havde masser af ideer til mad. Hun fik ideen at gøre et helt normalt smørrebrød til en rumraket på brødet. Der var to fiskefileter sat op af hinanden på brødet, og nedenunder var der margarine og et blad salat. Imellem fiskefileterne blev der også lagt nogle rejer, noget laks og noget karrysalat. Ida Davidsen kaldte retten stjerneskud. Dette blev hendes opfindelse inden for madkunsten.
Det lækre stjerneskud har udviklet sig meget gennem tiden fra første gang, det blev serveret.
Det er ikke et stjerneskud. Den dampede fisk mangler.
Hej.
Din opskrift ser rigtig lækker og vitaminrig ud, og den er sikkert værd at prøve i aspargestiden.
Men det er IKKE stjerneskud.
Stjerneskud har som du laver den en stegt og en dampet filet, men den skal have en mild karrysauce og sort rogn på toppen. Det er derfor det hedder STJERNESKUD – rognen er den sorte nat og karrysaucen/dressingen er stjerneskud- Deraf navnet, men mange laver pyntede rejemadder og kalder det stjerneskud.
Bare det, og god appetit.
Sanne
Jeg har faktisk aldrig fået et stykke med karrysauce? Karry er ikke umiddelbrat en smag, jeg forbinder med stjerneskud. Sjovt nok troede jeg også, at det her stykke smørrebrød, var et af de stykker, som ingen rigtig ved hvordan fik sit navn.. Uanset oprindelse er det hvertfald en lækker spise. Og hvor ser din fortolkning god ud, Ann-Christine!
Tusind tak, Karin ♡
“Stjerneskud” er oprindeligt en Ida Davidsen opfindelse i anledningen af den russiske astronaut Juri Gagarin’s besøg i Danmark i 60’erne.
Jeg har lavet en lun middagsudgave, med en Rösti(uden ost!!) i stedet for brødet, og er måske kommet til at putte varmrøget laks med ombord. Det fungerer ret godt.
Ja, det er sådan en skøn sag, denne her :)
Og jeg holder nu fast i at kalde det et stjerneskud – eller i alle tilfælde mit fortolkning af hvordan jeg laver det klassiske stjerneskud ;)
Kh AC
Hej Ann-Christine
Undskyld jeg er så ligefrem. Men du er ikke mindre end fantastisk. Stor inspirationskilde på alle områder. Prøver at følge lidt i dine fodspor, men når dig vist kun til sokkeholderne.
God weekend herfra
Christina
Århh, jeg bliver SÅ glad! Tusind tak og hvor er du bare mega sød og fantastisk at skrive sådan en sød hilsen ♥
Rigtig dejlig sommer til dig
Kh AC
Hej Ann-Christine
Tak for en fantastisk opskrift :-) Jeg lavede det til kæreste-fredags-hygge igår og det blev bare super lækkert.
I det hele taget er dine opskrifter bare rigtig dejlige :-) Stor ros til dig.
God weekend
Venligst Bente
Tusind tak, Bente – hvor er det bare dejligt at høre, og sådan et stjerneskud er jo virkelig også perfekt til årstiden lige nu :)
Rigtig skøn weekend til dig
Kh AC
For søren, hvor ser det uimodståeligt ud! Neeej, jeg får helt mundvand af de her billeder. Der findes ikke noget bedre end et hjemmelavet stjerneskud :)
Ihh, hvor er det dejligt at høre!
Vi er også temmelig vilde med det :)
Nøj, hvor ser det lækkert ud!
Jeg har faktisk aldrig(!) smagt et stjerneskud – og jeg og mine børn elsker ellers fisk! Jeg tror simpelthen jeg må have det på menuen i morgen :-) Jeg får nok ikke bagt et lækkert brød – men jeg kan da hente et hos vores gode brødbager, når jeg nu alligevel skal forbi fiskehandleren :-)
Tak for dejlig inspiration :-)
Ih, hvor godt! Jeg håber du bliver vild med det :)
På Fyn insisterer de på at der skal røget laks på, hvilket jeg synes er blasfemi overfor de andre ellers fine og knapt så kraftigt smagende råvarer, så jeg er også til et helt klassisk og godt stjerneskud på lyst brød uden birkes :)
Jeg kunne også godt forestille mig, at jeg ville synes den røgede laks vil smage for kraftigt igennem
Det GLÆDER vi os til!! :-) Jeg kan se, og læse mig til, at dit overgår de stjerneskud vi har fået, og vi kender ellers et sted, hvor de er så gode, at det næsten altid vælges, når det skal være nemt, godt og festligt! Dog undrer det os at brødet altid er en skive alm. birkes franskbrød…Og ja, det er ikke godt nok med dåse asparges, når det er sæson for de friske!
De er gode, dem vi plejer at få hos jer! Men ja, det ville være fint med en lille opgradering af brødet, heldigvis så er det ikke helt vildt afgørende for den gode smagsoplevelse :)
Når vi spiser frokost på cafe i sommerperioden, skal jeg altid have stjerneskud. Jeg elsker det, men undrer mig altid over at det er dåseasparges som bliver anvendt. Det ser meget flottere ud (og smager bedre) med friske grønne asparges.
En sjov detalje er at flere steder ved vestkysten så bliver det serveret i en butterdejs skal (a la tarteletter) og enkelte steder endda med varm sauce i stedet for dressing.
Skal vist overveje om det ikke skal på menuen i weekenden – med et glas koldt hvidvin :-)
Helt helt enig – og skægt at der er så stor forskel på serveringen.
Lad os håbe på sommervejr, så den kan nydes udendørs :)
Åh ser så lækkert ud :-) Tak for inspirationen, skal vist også på madplanen i nærmeste fremtid herhjemme.
det lyder skønt – rigtig god fornøjelse med den :)