Luciakrans
En nybagt luciakrans er dejlig at sætte på morgenbordet i julemåneden og det duftende safrangyldne flettede julebrød kan også serveres til juleklipdag, kagebord og en eftermiddag i december.
Til luciadag er det en tradition med luciabrød, som vi holder meget af at bage og servere til morgenmaden den 13. december. Det har været en hyggelig tradition i min familie gennem flere år, som jeg gerne står lidt tidligt op for, på denne mørke vintermorgen i december.
Prøv også: få alle mine bedste juleopskrifter her >>
Arbejdstid 45 min.
Antal 8 pers.
Kan fryses Ja
Som medlem af VALDEMARSRO Premium får du adgang til en masse ekstra fordele, blandt andet kan du få billede med, når du printer opskrifter og undgå forstyrrende reklamer. Læs mere på Valdemarsro om alle fordelene.
Luciakrans
- 20 g gær
- 3 dl mælk
- 1 knivspids safran, stødt
- 2 æg
- 425 g hvedemel
- 50 g grahamsmel, eller fuldkornshvedemel
- 50 g sukker
- 1 knivspids salt
- 75 g smør, koldt
- Derudover
- 1 æg, sammenpisket til pensling
Føj til indkøbsseddel
Føj til favoritter
Hold min skærm tændt
Rør gær ud i en skål med stuetempereret mælk, kom stødt safran i skålen sammen med æg og rør det godt sammen.
Kom hvedemel, grahamsmel, sukker og salt i en ren skål og smuldre smør deri til det er helt ensartet. Rør melblandingen i skålen med mælk og ælt dejen godt sammen, gerne på en røremaskine ved middel hastighed i 5-8 minutter.
Dejen skal være ret klistret og skal ikke være fast i det. Lad dejen hæve tildækket i 2 timer på køkkenbordet eller natten over i køleskabet.
Kom dejen ud på et meldrysset bord sigt lidt hvedemel over og del dejen i tre lige store stykker. Rul de tre stykker til lange strimler, og flet dem til en fletning og derefter saml til en rund krans. Sæt på en bageplade med bagepapir og lad den hæve i yderligere 30 minutter (1 time, hvis dejen har koldhævet)
Pensl med sammenpisket æg og bag i en forvarmet ovn ved 175 grader varmluft i 30 minutter.
Server med koldt smør, mens brødet er lunt og nybagt.
Utrolig lækker opskrift som jeg helt sikkert skal bage igen i år til luciadag. Jeg er ikke hjemme den dag til at kunne bage brødet men tror du det er muligt at lave dejen, hæve den, flette den og så fryse den? Når jeg så skal bruge den om kan jeg så bare tage den og lade den tø op? Vil det ødelægge brødet??
Hilsen en hyppig læser af din fine blog :*
Jeg har ikke forsøgt med at fryse den og gøre det på den måde, så det skal jeg ikke kunne sige – men umiddelbart vil jeg nok anbefale at folde dem og lade dem holdhæve natten over på køl efter de er flettet.
Tak for din søde hilsen :)
Kh AC
Denne her skal jeg Shell sikkert bage i eftermiddag. Jeg har dog lige to spørgsmål ?
Hvor meget kardemomme bruger du i stedet for safran ? Og hvordan samler du kransen ? Er der et trick så det ser pænt ud ? ?
Hej Jannie,
Beklager småsent svar – havde slet ikke mulighed for at være online søndag. Jeg håber det gik :)
Jeg bruger ca 1 tsk kardemomme (og selve samlingen – jeg drømmer lidt om at komme i gang med nogle videoer til opskrifterne indimellem. Det er lidt svært at forklare på skrift synes jeg :) )
Kh AC
Det ser vildt lækkert ud, tror jeg vil bage det til fødselsdag i morgen, – tror du man kan koldhæve sådan en dej med mindre gær i? :-)
Mvh.
Anna
Hvor skønt!
Beklager at jeg er lidt langsom i kommentarfeltet i disse dage, så jeg håber det er gået fint :)
Du kam sagtens koldhæve dejen og blot bruge 15-20 g gær
Kh AC